Skocz do zawartości

Yrek79

Użytkownicy
  • Postów

    918
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Jaworzno

Ostatnie wizyty

576 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Yrek79

Wytrawny

Wytrawny (11/14)

  • Klub KPP Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

50

Reputacja

  1. Ponad rok temu gdzieś widziałem fajny sposób na otwieranie słoików. Wystarczy złożyć ręce przeplatając palce i ścisnąć nakrętkę z wyczuciem ,aż usłyszymy charakterystyczne "psss". Po tym lekko się odkręci.
  2. Strasznie drogo. W sklepie internetowym ,gdzie część SiBów się zaopatruje 50m kosztuje 39,00zł.
  3. Ja wędziłem drewnem z orzecha laskowego kilka lat temu. Samym i z dodatkiem wiśni. Zdjęć nie posiadam bo nie robię wszystkim wędzonkom. W porównaniu do olchy chyba daje wyższą temperaturę i dłużej trzyma żar, ale może tylko mi się wydawało bo wędzenie wędzeniu nierówne i niezbyt na to zwracam uwagę. Ważne żeby było suche.
  4. Yrek79

    Bla, bla, bla

    Kiedyś pracowałem w firmie, gdzie używaliśmy wodorotlenku w formie płynnej do odtłuszczania posadzek. I dokładnie tak jak piszesz ,idealnie czyści, ale nie proponuje tego bo z tym trzeba uważać żeby się nie poparzyć. oczywiście proszek to nie płyn, ale ryzyko jest. Podobne działanie ma kret tylko jest mniej stężony czyli jest bezpieczniejszy. ale może lepiej używać środków dedykowanych do tego typu zanieczyszczeń.
  5. Yrek79

    Bla, bla, bla

    Chyba chodzi o VC 242 Brudpur. Stary środek czyszczący. Kiedyś pracując w hurtowni chemii gospodarczej kobiety bardzo często to kupowały. Rozcieńczały i moczyły w tym firany kuchenne. Dobrze odtłuszcza. Ja osobiście czyściłem kasetony styropianowe zżółknięte od dymu papierosowego, który odkładał się latami. Jako jedyny środek dał rade. Chyba da radę z rurą. Teraz polecają środek Tenzi ,ale tego nigdy nie używałem.
  6. Yrek79

    Znalezione w sieci

    Na fejsbookach i tak preferują na jajko. No tak. Jajko ,tradycja i rodzina ,która od zawsze tak robi i tak jest dobrze.
  7. Yrek79

    Znalezione w sieci

    Tabela Dziadka lub sposób Szczepana jest chyba wszędzie ,gdzie jest mowa o wędzonkach i peklowaniu
  8. Kolega Skalar50 kiedyś dał według mnie bardzo dobry kalkulator peklowania. Jest opcja bardziej i mniej słona z przedziałami. Osobiście używam wersji mniej słonej z najniższą zawartością peklosoli przy 12-14 dniowym peklowaniu. Rodzinka lubi mniej słone zresztą ja też. Kiełbasy mające w przepisie 18g/kg obniżam do 15-16g/kg.
  9. Proszę bardzo ,temat peklowania w woreczkach /topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/
  10. Maxel nie napisał. Dał tylko sprawozdanie z badań na zawartość WWA w ekologicznych przetwórniach /topic/18434-polecam-optymalizacja-technologii-proces%C3%B3w-w%C4%99dzenia-w%C4%99dlin-ser%C3%B3w-i-ryb-ekologicznych/ może to otworzysz.
  11. Niekoniecznie rura. Gdzieś widziałem na forum wędzarnie jednego z SiBów gdzie palenisko jest "przyklejone" do komory wędzarniczej ,a do samej komory wjeżdża wózek. Chyba o to chodziło w tym opracowaniu, ale mogę się mylić.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.