Witam wszystkich. 3 dni temu zrobiłem kiełbasę,na bakteriach browin żeby dać koledze z postu /topic/19353-kultury-bakterii-browin/page-2odpowiedz czy On zawiódl czy bakterie,bo pamiętam że kiedyś coś na nich robiłem i też nie wyszło,normalnie robie na sbl,robiąc swoje standardowe wyroby zrobiłem "przy okazji" 7kg kiełbasy w myśl że się nie uda,jednak kiełbasa wchodzi w 3 dzień fermentacji bez oznak psucia (jakie Ph nie wiem nie mam miernika),i mam teraz problem bo nie wiem co z nią zrobić?W dojrzewalni miejsca brak! Tak myślałem że puszcze ją w zimny dym do spadku aw? Bo jest opcja nr dwa którą podaje producent żeby kiełbasę zapakować w worek próżniowy(który sprzedaje) pakowarką (którą sprzedaje),nie bardzo rozumiem co by miało to dać przy tak wysokim współczyniku aktywnej wody? Trochę o kiełbasie: Wieprzowina I 5kg mielona sitko 8mm Wieprzowina II 5kg mielona sitko 8mm Wołowina 1kg Kutrowana Peklosól 27g/kg Glukoza 2g/kg Czosnek gr. 3g/kg Pieprz cz 3g/kg Papryka ostra 1g/kg Kultury browin 2g na 7kg wsadu (zalecane przez producenta 10kg wsadu) Osłonka fibrus 65mm jak ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym począć to proszę o podpowiedz,pozdrawiam