Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Promocja szynki w Realu jest dla mnie impulsem do spreparowania kolejnych wyrobów dojrzewających. Do 18.06.2014 kilogram za niecałe 11 PLN, co dla mieszczucha jest okazją :) Właśnie w cukrze przebywa mięso z jednego 9 kg opakowania.

Na zdjęciu 2 tuszki szynki z poprzednich promocji w trakcie dojrzewania. Ta z lewej strony pochodzi z początku stycznia 2014 i niedługo będzie gotowa do konsumpcji. Z prawej strony strony tuszka, która dojrzewa dopiero od połowy maja 2014. 

post-65887-0-88502400-1402830001_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak smakuje, ale wygląda paskudnie(bez urazy), chyba nie odważyłbym się spróbować.Czym to jest obtoczone, smalcem?

Ciekawy jestem ile traci na wadze taka szynka z promocji po takim czasie dojrzewania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357953
Udostępnij na innych stronach

Romku , nie neguj od razu,

kolega da przekrój i zobaczymy , ale najlepiej , jakby zapodał co wtarł w ową i w jakich warunkach przebywa.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357960
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie trochę trudno było zrobić i rzeczywiście może budzić negatywne wrażenia estetyczne. Szynka jest pokryta warstwą smalcu, co zastępuje występującą w szynce dojrzewających warstwę słoninki. Według moich przybliżonych obliczeń szyneczka traci w sumie ok. 30% masy.

Zasypanie cukrem na dobę powoduje od razu znaczną utratę wody. Następnie przebywanie ponad 2 doby w suchej soli to dalsza utrata H2O.

W następnym etapie usuwam mechanicznie sól ale nie płuczę mięsa, nacieram je obficie czosnkiem przepuszczonym przez praskę 5 główek na pierwotne 9 kg mięsa oraz nacieram dość drobno zmieloną mieszaniną zielonego pieprzu, gorczycy z dodatkiem czarnego pieprzu i jagód jałowca. Dodaję także niewielki kawałek laski cynamonu. Tak natarta wędlina leży sobie nadal w chłodzie przez 4 doby. Wszystkie opisane procesy przeprowadzane w temp ok. 5 stopni.

Kolejny etap (trzy doby) to suszenie. Wędlina wisi sobie w mojej przewiewnej piwniczce w temp. ok 16 stopni. W takiej też temperaturze przebiega dalsze dojrzewanie, po nałożeniu warstwy smalcu. Moja pierwsza partia pochodziła z października 2013 i została spożyta w kwietniu - zebrała naprawdę świetne recenzje wśród przyjaciół i rodziny. Przekrój zapodam wkrótce.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357965
Udostępnij na innych stronach

jamon ,zakupu w Realu mięsa na wędlinę dojrzewającą nie pochwalam ale chcę Ci coś podpowiedzieć w kwestii tego smalcu ,którym pokryłeś szynkę a którego wygląd zbyt estetyczny rzeczywiście nie jest .

Kol Darino  robił wędliny dojrzewające  i do pokrycia powierzchownego stosował "pomadę" składającą się ze smalcu i mąki i przypraw . Ja na mniejszą skalę też ją stosowałam . Tu link - można poczytać , pooglądać  i zastosować.

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-7?do=findComment&comment=142651

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-8?do=findComment&comment=159907

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-8?do=findComment&comment=164491

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358002
Udostępnij na innych stronach

Czasami coś co brzydko wygląda lub pachnie jest przepyszne.

@ jamon

Trzeba dużo cierpliwości aby takie wyroby robić.

Pewnie bym już kosztował po paru dniach.

Gratuluję i życzę smacznego.  :clap:  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358003
Udostępnij na innych stronach

@chudziak

Dzięki za przepis na mazidło, z pewnością wypróbuję, zwłaszcza, że się sprawdził.

Wiedziałem, że dostanie mi się za szynkę z Reala ale jednak ryzyko opłaciło się i surowiec nie okazał się zły.

Jest to mięso z całej szynki z usuniętą kością, pakowane próżniowo. Dla mnie to w miarę pewna sprawa, nie mam chwilowo innej opcji, np. pozyskania mięsa z uboju. Na szczęście tak się składa, że mam wyczulone pewne zmysły i potrafię organoleptycznie ocenić co się nadaje do zjedzenia a co do kosza (W domu jestem ostatnią instancją, oprócz żony to nawet teściowa się mnie pyta, czy dany produkt jest (jeszcze) jadalny) :)

Wiszą mi jeszcze 3 szynki całe, z kością uzyskane, o zgrozo, z Makro. Dwie z nich mają prawie pół roku czyli na Boże Narodzenie będzie ich chwila prawdy.

Co prawda kość ostrzyknięta została stężoną solanką ale i tak obawiam się, czy zabezpieczy to przed zepsuciem "od kości"

Wracając do smalcu, przed spożyciem jego warstwa jest dokładnie, mechanicznie usuwana.

 

@miro

Dzięki za dobre słowo. Tajemnicą sukcesu jest ...nadprodukcja. W momencie, gdy szynek zaczęło być kilkanaście i sukcesywnie ich przybywało, domownicy osiągnęli stan przesytu dlatego wędliny uzyskały warunki do spokojnego, niezakłóconego dojrzewania :)

 

@T800

Jak byś osobiście zobaczył i powąchał to pewnie byś się skusił :)

 

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez jamon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tajemnicą sukcesu jest ...nadprodukcja.

To jest jakaś metoda ! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358036
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć!

 

Zgodnie z obietnicą przesyłam zdjęcie przekroju mojego wyrobu. Właśnie dzisiaj wędlina została rozdziewiczona czyli napoczęta  :)

Szynka pochodzi z Realu z poświątecznej promocji, dojrzewa od 04 stycznia tego roku.

post-65887-0-15750600-1404064741_thumb.jpg

Edytowane przez jamon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-359508
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Możesz opisac smak , czy dobra , jak smakuje ?? , ja mysle żeby może zrobić podobnie tylko żeby zrobić taka warstwę ohronna ze słoniny. Poprostu opatulić mieso, nie wiem czy wy to się sprawdzilo , ale kusi mnie żeby to zrobić :). Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-368835
Udostępnij na innych stronach

Smak jest naprawdę niezły i porównywalny z oryginalnymi wędlinami dojrzewającymi.

Smalec jest dobry jako ochrona przed wysuszeniem ale musi być przed spożyciem wyrobu dokładnie usunięty (okrojony z wierzchnią warstwą wędliny) gdyż inaczej psuje smak.

Właśnie niedawno próbowałem mojej wędliny dojrzewającej z kością, która jest na dużej powierzchni otoczona słoninką, dlatego takie będą surowcem do kolejnych wyrobów, zwłaszcza, że znalazłem źródło szynki świeżo po uboju, zrezygnuję więc z dojrzewania "filetów".

Zrezygnuję także ze stosowania jakichkolwiek przypraw, oprócz soli. Mam wrażenie, że czosnek i pieprz zakłócają wzrost pożądanych drobnoustrojów, smak jest gorszy niż tych, które dojrzewały przy użyciu samej soli.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370041
Udostępnij na innych stronach

Witam jamon  :clap: bardzo ładnie wygląda ,korzystasz z konkretnych sprawdzonych przepisów, czy są to twoje próby doświadczalne z szynką dojrzewajacą w ten sposób  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370053
Udostępnij na innych stronach

Witam jamon  :clap: bardzo ładnie wygląda ,korzystasz z konkretnych sprawdzonych przepisów, czy są to twoje próby doświadczalne z szynką dojrzewajacą w ten sposób  :) pozdrawiam

Cześć!

 

Zacząłem od schabu a'la parmeński (opis na forum oraz na Toutube). Później zobaczyłem sobie jak wiszą i dojrzewają szyneczki w Hiszpanii

(w wielu miejscach, knajpkach, w cieple, bez żadnej klimatyzacji, często prawie na dworze)

http://www.madrid-tourist.com/image-tour/Jamon-iberico.html 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Madrid_museo_jamon.jpg

i pomyślałem, że może się udać.

Poczytałem też w internecie (sporo także na tym Forum) w jaki sposób są robione i starałem się naśladować :). Obecnie wiszą u mnie 3 szynki z kością w tym 2 od stycznia 2014 oraz 9 kawałków odpreparowanych od kości :)

Edytowane przez jamon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370072
Udostępnij na innych stronach

jamon  :) gratuluję pomysłu  :clap:  ,czekam z niecierpliwoscią na foto relację tych 3 szynek z koscią wiszacych od stycznia 2014 ,napisz w jakich warunkach u Ciebie dojrzewają ,jaka jest utrata wagii ,kiedy planujesz degustację  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370080
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sądzę, że najstarszą szynkę z kością będę degustował w listopadzie. Fotorelację oczywiście zamieszczę. Co do utraty wagi - solenie + późniejsze wysychanie to

~25 % w moim przypadku (nie ważyłem jednak wszystkich wyrobów).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-376606
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jesteśmy w trakcie konsumpcji szynki, która przez 12 miesięcy dojrzewała z kością. Smakowała kilkunastu osobom, które próbowały, kilka z nich mówiło, że wyrób jest bardzo udany. Aromat jest typowy dla wyrobu dojrzewającego, coś między salami węgierskim a prosciuto.

Zapach jest przyjemny w odróżnieniu od niektórych szynek, które próbowałem w Chorwacji - były smaczne ale "jechały" przepoconą skarpetą. Dodam jeszcze, że zachęcony sukkcesem już zamawiam następną "giczkę" - tym razem surowiec nie będzie pochodził z Makro ale od prawdziwego rzeźnika :) . Pozdrawiam.

post-65887-0-60147600-1420466186_thumb.jpg

post-65887-0-57490500-1420466198_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-394885
Udostępnij na innych stronach

Wiesławie! _65

 

Pochwała od Ciebie, tak znamienitego Zadymiacza, to miód na moją skołataną duszę!

Zrobiłem sobie zrzut ekranu, wydrukuję a następne pokolenia zobliguję do oprawienia w ramkę :) i powieszenia w honorowym miejscu.

Oglądałem Twoje osiągnięcia wędzarnicze i bardzo serdecznie podziwiam !!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-395741
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaczęlo się od promocji szynki w Realu. Następnie była szynka z kością z Makro.
Teraz dzwonię rano do stoiska w hali targowej i proszę "mojego" rzeźnika aby zostawil mi szynkę w całości.
Oto mini fotorelacja ze wstępnych przygotowań.
 
1. Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczką

2. Mycie "nóżki"

2. W trakcie solenia

Masa startowa to 11,8 kg. Obecnie nie dodaję żadnych przypraw oprócz soli. Za 2-3 tygodnie posmaruję miejsca nie pokryte skórą mieszaniną smalcu i mielonego pieprzu.

 

Następnym razem prześlę fotografię szynki w fazie początkowego dojrzewania.

 

Pozdrawiam

post-65887-0-01886200-1425207915_thumb.jpg

post-65887-0-81691600-1425208008_thumb.jpg

post-65887-0-34776100-1425208031_thumb.jpg

Edytowane przez jamon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczką

Oj mocno nas czarujesz. . To jest ,,szynka z nogą'' - nie z kopytkiem - gdzie te raciczki nie moge ich doszukac się.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408320
Udostępnij na innych stronach

.prawidłowo nazwane według

zootechnicznej terminologii części ciała świni

  • nogi
    • przednia noga: podramię, napiąstek, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki,
    • tylna noga: goleń (golonka), staw skokowy z piętą, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki
Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408326
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję z uwagi dotyczące nazewnictwa.

"Kopytko" umieściłem w cudzysłowie. Co do racicy lub raciczki - w Wikipedii wyczytałem tak:

 

Racica – hodowlana nazwa[1]kopyta osłaniającego III lub IV palec ssaków parzystokopytnych. Stanowi wytwór naskórka w formie puszki rogowej, będącej okrywą dla ostatniego członu palca. Osłony na palcach II i V nazywane są raciczkami (paraungulae)[2][1] lub racicami rzekomymi[2].

 

Nie znam się szczegółowo na anatomii zwierząt, nazwę "szynka z raciczką" zastosowałem na własne potrzeby, jażeli jest niepoprawna to takżę wezmę ją w cudzysłów :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408344
Udostępnij na innych stronach

Wszystko się zgadza- to są zootechnicznie nazwy . Nie zapominajmy że ta szynka  jest już po obróbce ubojowej gdzie  zostala pozbawiona naskórka ,szczeciny i raciczek .Teraz  jest to element rozbiorowy z półtuszy wp.pod nazwą- szynka wp z nogą.

 

 

 

Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczką

Moze to brzmi bardziej nowocześnie ale całkiem nie fachowo .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.