jamon Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Promocja szynki w Realu jest dla mnie impulsem do spreparowania kolejnych wyrobów dojrzewających. Do 18.06.2014 kilogram za niecałe 11 PLN, co dla mieszczucha jest okazją Właśnie w cukrze przebywa mięso z jednego 9 kg opakowania.Na zdjęciu 2 tuszki szynki z poprzednich promocji w trakcie dojrzewania. Ta z lewej strony pochodzi z początku stycznia 2014 i niedługo będzie gotowa do konsumpcji. Z prawej strony strony tuszka, która dojrzewa dopiero od połowy maja 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie wiem jak smakuje, ale wygląda paskudnie(bez urazy), chyba nie odważyłbym się spróbować.Czym to jest obtoczone, smalcem?Ciekawy jestem ile traci na wadze taka szynka z promocji po takim czasie dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Romku , nie neguj od razu,kolega da przekrój i zobaczymy , ale najlepiej , jakby zapodał co wtarł w ową i w jakich warunkach przebywa. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zdjęcie trochę trudno było zrobić i rzeczywiście może budzić negatywne wrażenia estetyczne. Szynka jest pokryta warstwą smalcu, co zastępuje występującą w szynce dojrzewających warstwę słoninki. Według moich przybliżonych obliczeń szyneczka traci w sumie ok. 30% masy.Zasypanie cukrem na dobę powoduje od razu znaczną utratę wody. Następnie przebywanie ponad 2 doby w suchej soli to dalsza utrata H2O.W następnym etapie usuwam mechanicznie sól ale nie płuczę mięsa, nacieram je obficie czosnkiem przepuszczonym przez praskę 5 główek na pierwotne 9 kg mięsa oraz nacieram dość drobno zmieloną mieszaniną zielonego pieprzu, gorczycy z dodatkiem czarnego pieprzu i jagód jałowca. Dodaję także niewielki kawałek laski cynamonu. Tak natarta wędlina leży sobie nadal w chłodzie przez 4 doby. Wszystkie opisane procesy przeprowadzane w temp ok. 5 stopni.Kolejny etap (trzy doby) to suszenie. Wędlina wisi sobie w mojej przewiewnej piwniczce w temp. ok 16 stopni. W takiej też temperaturze przebiega dalsze dojrzewanie, po nałożeniu warstwy smalcu. Moja pierwsza partia pochodziła z października 2013 i została spożyta w kwietniu - zebrała naprawdę świetne recenzje wśród przyjaciół i rodziny. Przekrój zapodam wkrótce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie krytykuje kazdy ma swoj smak i gust ja bym jednak nie skosztowal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-357995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Czerwca 2014 jamon ,zakupu w Realu mięsa na wędlinę dojrzewającą nie pochwalam ale chcę Ci coś podpowiedzieć w kwestii tego smalcu ,którym pokryłeś szynkę a którego wygląd zbyt estetyczny rzeczywiście nie jest .Kol Darino robił wędliny dojrzewające i do pokrycia powierzchownego stosował "pomadę" składającą się ze smalcu i mąki i przypraw . Ja na mniejszą skalę też ją stosowałam . Tu link - można poczytać , pooglądać i zastosować. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-7?do=findComment&comment=142651https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-8?do=findComment&comment=159907https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page-8?do=findComment&comment=164491 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Czasami coś co brzydko wygląda lub pachnie jest przepyszne.@ jamonTrzeba dużo cierpliwości aby takie wyroby robić.Pewnie bym już kosztował po paru dniach.Gratuluję i życzę smacznego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) @chudziakDzięki za przepis na mazidło, z pewnością wypróbuję, zwłaszcza, że się sprawdził.Wiedziałem, że dostanie mi się za szynkę z Reala ale jednak ryzyko opłaciło się i surowiec nie okazał się zły.Jest to mięso z całej szynki z usuniętą kością, pakowane próżniowo. Dla mnie to w miarę pewna sprawa, nie mam chwilowo innej opcji, np. pozyskania mięsa z uboju. Na szczęście tak się składa, że mam wyczulone pewne zmysły i potrafię organoleptycznie ocenić co się nadaje do zjedzenia a co do kosza (W domu jestem ostatnią instancją, oprócz żony to nawet teściowa się mnie pyta, czy dany produkt jest (jeszcze) jadalny) Wiszą mi jeszcze 3 szynki całe, z kością uzyskane, o zgrozo, z Makro. Dwie z nich mają prawie pół roku czyli na Boże Narodzenie będzie ich chwila prawdy.Co prawda kość ostrzyknięta została stężoną solanką ale i tak obawiam się, czy zabezpieczy to przed zepsuciem "od kości"Wracając do smalcu, przed spożyciem jego warstwa jest dokładnie, mechanicznie usuwana. @miroDzięki za dobre słowo. Tajemnicą sukcesu jest ...nadprodukcja. W momencie, gdy szynek zaczęło być kilkanaście i sukcesywnie ich przybywało, domownicy osiągnęli stan przesytu dlatego wędliny uzyskały warunki do spokojnego, niezakłóconego dojrzewania @T800Jak byś osobiście zobaczył i powąchał to pewnie byś się skusił Pozdrawiam wszystkich Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jamon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Tajemnicą sukcesu jest ...nadprodukcja. To jest jakaś metoda ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-358036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Cześć! Zgodnie z obietnicą przesyłam zdjęcie przekroju mojego wyrobu. Właśnie dzisiaj wędlina została rozdziewiczona czyli napoczęta Szynka pochodzi z Realu z poświątecznej promocji, dojrzewa od 04 stycznia tego roku. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez jamon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-359508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksjej Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2014 Możesz opisac smak , czy dobra , jak smakuje ?? , ja mysle żeby może zrobić podobnie tylko żeby zrobić taka warstwę ohronna ze słoniny. Poprostu opatulić mieso, nie wiem czy wy to się sprawdzilo , ale kusi mnie żeby to zrobić . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-368835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Września 2014 Smak jest naprawdę niezły i porównywalny z oryginalnymi wędlinami dojrzewającymi.Smalec jest dobry jako ochrona przed wysuszeniem ale musi być przed spożyciem wyrobu dokładnie usunięty (okrojony z wierzchnią warstwą wędliny) gdyż inaczej psuje smak.Właśnie niedawno próbowałem mojej wędliny dojrzewającej z kością, która jest na dużej powierzchni otoczona słoninką, dlatego takie będą surowcem do kolejnych wyrobów, zwłaszcza, że znalazłem źródło szynki świeżo po uboju, zrezygnuję więc z dojrzewania "filetów".Zrezygnuję także ze stosowania jakichkolwiek przypraw, oprócz soli. Mam wrażenie, że czosnek i pieprz zakłócają wzrost pożądanych drobnoustrojów, smak jest gorszy niż tych, które dojrzewały przy użyciu samej soli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Września 2014 Witam jamon bardzo ładnie wygląda ,korzystasz z konkretnych sprawdzonych przepisów, czy są to twoje próby doświadczalne z szynką dojrzewajacą w ten sposób pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Witam jamon bardzo ładnie wygląda ,korzystasz z konkretnych sprawdzonych przepisów, czy są to twoje próby doświadczalne z szynką dojrzewajacą w ten sposób pozdrawiamCześć! Zacząłem od schabu a'la parmeński (opis na forum oraz na Toutube). Później zobaczyłem sobie jak wiszą i dojrzewają szyneczki w Hiszpanii(w wielu miejscach, knajpkach, w cieple, bez żadnej klimatyzacji, często prawie na dworze)http://www.madrid-tourist.com/image-tour/Jamon-iberico.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Madrid_museo_jamon.jpgi pomyślałem, że może się udać.Poczytałem też w internecie (sporo także na tym Forum) w jaki sposób są robione i starałem się naśladować . Obecnie wiszą u mnie 3 szynki z kością w tym 2 od stycznia 2014 oraz 9 kawałków odpreparowanych od kości Edytowane 10 Września 2014 przez jamon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Września 2014 jamon gratuluję pomysłu ,czekam z niecierpliwoscią na foto relację tych 3 szynek z koscią wiszacych od stycznia 2014 ,napisz w jakich warunkach u Ciebie dojrzewają ,jaka jest utrata wagii ,kiedy planujesz degustację pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-370080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2014 Sądzę, że najstarszą szynkę z kością będę degustował w listopadzie. Fotorelację oczywiście zamieszczę. Co do utraty wagi - solenie + późniejsze wysychanie to~25 % w moim przypadku (nie ważyłem jednak wszystkich wyrobów). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-376606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Jesteśmy w trakcie konsumpcji szynki, która przez 12 miesięcy dojrzewała z kością. Smakowała kilkunastu osobom, które próbowały, kilka z nich mówiło, że wyrób jest bardzo udany. Aromat jest typowy dla wyrobu dojrzewającego, coś między salami węgierskim a prosciuto.Zapach jest przyjemny w odróżnieniu od niektórych szynek, które próbowałem w Chorwacji - były smaczne ale "jechały" przepoconą skarpetą. Dodam jeszcze, że zachęcony sukkcesem już zamawiam następną "giczkę" - tym razem surowiec nie będzie pochodził z Makro ale od prawdziwego rzeźnika . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-394885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2015 jamon wielkie Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-394999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Wiesławie! _65 Pochwała od Ciebie, tak znamienitego Zadymiacza, to miód na moją skołataną duszę!Zrobiłem sobie zrzut ekranu, wydrukuję a następne pokolenia zobliguję do oprawienia w ramkę i powieszenia w honorowym miejscu.Oglądałem Twoje osiągnięcia wędzarnicze i bardzo serdecznie podziwiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-395741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Zaczęlo się od promocji szynki w Realu. Następnie była szynka z kością z Makro.Teraz dzwonię rano do stoiska w hali targowej i proszę "mojego" rzeźnika aby zostawil mi szynkę w całości.Oto mini fotorelacja ze wstępnych przygotowań. 1. Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczką2. Mycie "nóżki"2. W trakcie soleniaMasa startowa to 11,8 kg. Obecnie nie dodaję żadnych przypraw oprócz soli. Za 2-3 tygodnie posmaruję miejsca nie pokryte skórą mieszaniną smalcu i mielonego pieprzu. Następnym razem prześlę fotografię szynki w fazie początkowego dojrzewania. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2015 przez jamon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2015 Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczką Oj mocno nas czarujesz. . To jest ,,szynka z nogą'' - nie z kopytkiem - gdzie te raciczki nie moge ich doszukac się. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) .prawidłowo nazwane wedługzootechnicznej terminologii części ciała świninogiprzednia noga: podramię, napiąstek, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki,tylna noga: goleń (golonka), staw skokowy z piętą, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki Edytowane 1 Marca 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2015 Dziękuję z uwagi dotyczące nazewnictwa."Kopytko" umieściłem w cudzysłowie. Co do racicy lub raciczki - w Wikipedii wyczytałem tak: Racica – hodowlana nazwa[1]kopyta osłaniającego III lub IV palec ssaków parzystokopytnych. Stanowi wytwór naskórka w formie puszki rogowej, będącej okrywą dla ostatniego członu palca. Osłony na palcach II i V nazywane są raciczkami (paraungulae)[2][1] lub racicami rzekomymi[2]. Nie znam się szczegółowo na anatomii zwierząt, nazwę "szynka z raciczką" zastosowałem na własne potrzeby, jażeli jest niepoprawna to takżę wezmę ją w cudzysłów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Wszystko się zgadza- to są zootechnicznie nazwy . Nie zapominajmy że ta szynka jest już po obróbce ubojowej gdzie zostala pozbawiona naskórka ,szczeciny i raciczek .Teraz jest to element rozbiorowy z półtuszy wp.pod nazwą- szynka wp z nogą. Tak się prezentuje szynka "z kopytkiem" a właściwie z raciczkąMoze to brzmi bardziej nowocześnie ale całkiem nie fachowo . Edytowane 1 Marca 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2015 No to zrobiłem błąd. Wydawało mi się, że raciczki pozostały, przynajmniej w części ale widać myliłem się.Dziękuję za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10006-promocja-szynki-w-realu/#findComment-408351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.