tusiaczek Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Października 2014 Skoro garnuszek, forma do sera i mleko byli i szczęśliwie na czas dojechali no to jadziem z tem koksem Tusiaczek cziz prodakszyn wznawia działalność Na pierwszy ogień idzie Gouda z 25 litrów mleka. Relacja w miarę postępowania produkcji...Tutaj mleko podgrzane do 62`C i czekamy z pół godzinki, Potem do schłodzenia i jedziemy dalej... A za tydzień kolejna dostawa mleka i czas na Grouyera Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-377953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Października 2014 No to lecim dalej z tem srem Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Października 2014 Nie przesadzasz z tymi 20kg nacisku? na końcu ramienia masz raptem 7litrów wody Ja jak swoje sery prasuję to wieszam bańkę 20litrową, albo i dwie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Października 2014 A liczyłeś przełożenie ramienia prasy U mnie jest razy 3,21 więc 6,5 litra wody daje nacisk rzędu 21 kilogramów Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Października 2014 Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce. To kiedy pokazesz te wyprasowane rzeczy? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Października 2014 Aniu jak tylko się ostatecznie wyprasują W pogiętych się przecież miedzy ludzi nie pokażę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Października 2014 Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Października 2014 Foremkę zakupiłeś, czy made in własna robota ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Października 2014 No byłem i się złamałem i zakupiłem Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej Co nie zmienia faktu że nadal uważam ze to kosmiczna cena za jakby nie było plastikową miskę z deklem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Października 2014 Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy :clap: Mam wino z dzikiej róży do tego sera Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Października 2014 :clap: Mam wino z dzikiej róży do tego sera Altid, a ja mam cukier w kostkach i wodę w kolanie. Ale nie do tego sera. Tusiaczku, Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Października 2014 to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? Voila http://sklep.serowar.pl/pl/p/Tradycyjna-forma-Gouda-rozne-wymiary/295 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki.Ale ja nie Viola ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Października 2014 Było się języków uczyć Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-378372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Października 2014 Moja pierwsza tegoroczna Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony 2% przez dwa dni co 12 godzin w czterech dawkach soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu. Skórka już fajna, zero wilgoci. Waga wyjściowa do solenia 2950g. A tutaj dwie strony "medalu" Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-379880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Października 2014 Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia?Będzie dobrze. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-379923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Października 2014 Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Moze czyms swoj ser zdenerwowales Denerwoj go bardziej, , ja np. bardzo lubie te dziury Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Października 2014 Ja też uwielbiam dziurdamery wszelakie więc zachwyt mój wzrasta z dnia na dzień Mam tylko nadzieję że się nie rozpęknie od nadmiaru szczęścia... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Października 2014 Dzięki pewnej fajnej lasce i jej menżu mam i ja na bogato i kurturarnie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Października 2014 Ale fajnee ???? skad masz? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Października 2014 Wiesz, zbajerowałem taka fajną laskę i dalej już samo poszło Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ... O szczegółach pisał nie będę bo Tusiaczkowa czuwa Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Października 2014 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Października 2014 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Października 2014 mam i ja na bogato efekt z lekka psuje znak wodny "edliny domowe." ale tak reszta to ... miód malina Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Października 2014 Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ... A we mnie też się budzi zwierzę ... czuję to wyraźnie i coraz mocniej ..... Mam przeczucie że to jest leniwiec Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/2/#findComment-380282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.