Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak samo jak po piwie :-) Gąbka z płynem do naczyń i gorący prysznic. Ale trzeba to robić zaraz po wyjęciu z mleka...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412636
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kwasoodporna rurka karbowana wychodzi niewiele drożej od miedzianej a jest zdecydowanie lepsza. I do utrzymania w czystości i dzięki karbowaniu o wiele lepiej wymienia ciepło.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412687
Udostępnij na innych stronach

Sugerował bym nierdzewkę zamiast miedzi

tutaj koleś co jakiś czas sprzedaje chłodnice w rozsądnych cenach

http://www.piwo.org/topic/13998-chlodnice-zanurzeniowe-s/?p=282439

 

 

http://oi60.tinypic.com/nnjebd.jpg

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412691
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie odkryłem kolejną zaletę karbowanej nierdzewki...  wziąłem toto wrzuciłem do zmywarki i się samo umyło  :) A miedzią i tą z Wiesiowego linku bym tak nie zrobił.... Miedź się nie nadaje a ta Wiesiowa by się chyba do zmywary nie zmieściła. A tak lekkie spłaszczenie sprzęta i voila  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-414198
Udostępnij na innych stronach

Jako że spędzam ten weekend w towarzystwie zacnych przyjaciół czas było rozkroić kolejnego Gruyera... Jutro piwko z lochu i można jechać  :rolleyes:

 

post-44979-0-09080000-1427374054_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-415973
Udostępnij na innych stronach

Bo ma dopiero półtora miesiąca...  :facepalm: Niestety inne jeszcze młodsze ale tego da się już konsumować ze smakiem  :) Reszta poleży i nabierze ogłady  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416023
Udostępnij na innych stronach

Wielki szacunek, piękny widok  :clap:


tusiaczek czy można te serowe cuda gdzieś kupić, lub złożyć zamówienie ? będę wdzięczny za odpowiedź  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416028
Udostępnij na innych stronach

Oj chyba pomyliłeś adresy kolegi ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416041
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy można te serowe cuda gdzieś kupić, lub złożyć zamówienie ?
Nie, to tylko "na własny użytek"  :rolleyes:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416048
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Lato w pełni więc trzeba korzystać ile tylko się da z dobrego mleka...

Kolejny Gruyere tuż przed malowaniem powłoką :)

 

post-44979-0-54716700-1437333100_thumb.jpg


A że Gruyera już troszkę mamy to zatęskniłem za ocypkami. Dawno nie było.  Skrzep się robi więc zaraz do roboty...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435886
Udostępnij na innych stronach

Lato w pełni

A temperatury jakie? Opłaca się przyjechać?

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435888
Udostępnij na innych stronach

Lato w pełni więc trzeba korzystać ile tylko się da z dobrego mleka...

Kolejny Gruyere tuż przed malowaniem powłoką :)

 

attachicon.gif20150719_200630.jpg

A że Gruyera już troszkę mamy to zatęskniłem za ocypkami. Dawno nie było.  Skrzep się robi więc zaraz do roboty...

Ser okrągły jak piłka - jak Ty to robisz? pompujesz? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435890
Udostępnij na innych stronach

 

 

A temperatury jakie? Opłaca się przyjechać?
Do dzisiaj było całkiem fajnie, słoneczko i jakieś 23 stopnie. Dzisiaj leje...

 

 

Ser okrągły jak piłka - jak Ty to robisz? pompujesz? ;)
Zawsze mi taki wychodzi. Potem troszkę oklapnie ale dziurecki pozostaną :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435892
Udostępnij na innych stronach

Jako że praktycznie cały dzień spędziłem z Bartkiem w szpitalu to dzisiaj skromnie. Z braku czasu tylko oscypki i ricotta bez masła i maślanki. Z 25 litrów mleka wyszło mi jakieś  2,4 kg oscypków i około 1,7 kg ricotty.

Będzie miał chłopak co wcinać jak wyjdzie na wolność :)

 

post-44979-0-14095100-1437421898_thumb.jpg

 

 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-436040
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No to chyba dałem ciała... Przywieźliśmy wczoraj mleko na oscypy i tradycyjnie wstawiłem je sobie na noc do witrynki żeby poczekało do rana w temperaturze 4`C. Tymczasem zachodzę ci ja dzisiaj do piwnicy a tam drzwiczki od witrynki jakimś cudem lekko uchylone a w środku afrykańskie upały 18`C... Przerobiłem jak przerobić miałem ale co z tego wyjdzie... :cry: 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-439621
Udostępnij na innych stronach

W mleku mogly sie rozwinac w malej ilosci bakterie kwasu mlekowego. Moglo sie ono troszke podkwasic, ale nie martw sie. Prawdopodobnie ser wyjdzie dobry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-439756
Udostępnij na innych stronach

Kilkoro przyjaciół nas dzisiaj nawiedza więc kolejny Gruyere poszedł pod nóż...

 

post-44979-0-11725400-1440262349_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-440504
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

No to już wiem jaki następny ser będę robił...  :cool:

Agrovis zapodał nowy przepis, w miarę łatwy a i kultury chyba wszystkie mam więc bedziem mieszać  :)

 

Instrukcja technologiczna sera Abondance

 

Oryginalny ser Abondance produkowany jest w postaci płaskich cylindrów o wadze ok. 10 kg, średnica 40 cm , wysokość 10 cm. Jest to ser prasowany średnio dogrzewany.

Ser elastyczny, kremowy, bez oczek, o smaku owocowym, lekko orzechowym.

Wymaga bardzo wysokiej jakości mleka surowego. Dojrzewa na kwitnącą skórkę

 

Stosowane kultury: :

Kappa 2  w dawce DL1 na 200-400 litrów mleka

lub

Kappa 3 w dawce DL1 na 200-400 litrów mleka (wyraźniejszy smak grojera)

lub

Kappa 4 w dawce DL1 na 200-400 litrów mleka  (ser bez oczek)

 

Kultury dodatkowe, zapobiegające późnym wzdęciom sera :

Gamma 1: 1 fiolka na 100 - 200 L.

 

Wstępne dojrzewanie mleka po dodatku kultur:

 30 40 minut w temperaturze 30-31oC:

 

Dodatek podpuszczki :

Dawka  2,5 ml/10 L Beaugel 500 lub 25 ml/10 L Beaugel 50..

Czas krzepnięcia 20 minut.

 

Krojenie skrzepu

Rozmiar ziarna : ziarno pszenicy

Mieszanie skrzepu:

 10 minut

Dogrzewanie:

* mleko krowie: 47 °C w ciągu 45 mn

* mleko kozie: 45 °C

Mieszanie po dogrzewaniu:

20 min

Prasowanie :

24 godziny

Odwracanie

Co dwie godziny

po połowie okresu, zmiana chusty na suchą

Solenie *

15/20 godzin w nasyconej solance

Dojrzewanie :

Temperatura 12 °C-16°C

Wilgotność względna 95 %

 

Systematyczne masowanie powierzchni roztworem kultur dojrzewających

 

 Kultury do sporządzenia roztworu masującego.

 Sigma 96 SP

lub

Sigma 95 P     

lub

Sigma 97 PY

 

Uwagi:

* Czas solenia dotyczy serów 8-10 kg. Soląc sery mniejsze, należy skrócić czas solenia lub zastosować solenie na sucho w dawce nie większej niż 1.5% w stosunku do masy świeżego sera.

Dla mniejszych krążków sera polecamy formę Tomme 058UAA + 058UEA

Czas dojrzewania serów oryginalnych (10 kg) powinien wynosić nie mniej niż 3 m-ce.  Czas dojrzewania mniejszych krążków należy ustalić doświadczalnie według upodobania.

Stosując różne kombinacje kultur podstawowych i pomocniczych, można modyfikować cechy dojrzałego sera.

post-44979-0-17809500-1454018899_thumb.jpg

 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-471766
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.