tusiaczek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Marca 2015 Dokładnie tak samo jak po piwie :-) Gąbka z płynem do naczyń i gorący prysznic. Ale trzeba to robić zaraz po wyjęciu z mleka... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 15 Marca 2015 A widzisz Kurp mówiłem Ci żeby takie coś zrobić z rurek miedzianych do chłodzenia mleka to zacząłeś marudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 15 Marca 2015 Kwasoodporna rurka karbowana wychodzi niewiele drożej od miedzianej a jest zdecydowanie lepsza. I do utrzymania w czystości i dzięki karbowaniu o wiele lepiej wymienia ciepło. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 15 Marca 2015 Sugerował bym nierdzewkę zamiast miedzitutaj koleś co jakiś czas sprzedaje chłodnice w rozsądnych cenachhttp://www.piwo.org/topic/13998-chlodnice-zanurzeniowe-s/?p=282439 http://oi60.tinypic.com/nnjebd.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-412691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Marca 2015 A ja właśnie odkryłem kolejną zaletę karbowanej nierdzewki... wziąłem toto wrzuciłem do zmywarki i się samo umyło A miedzią i tą z Wiesiowego linku bym tak nie zrobił.... Miedź się nie nadaje a ta Wiesiowa by się chyba do zmywary nie zmieściła. A tak lekkie spłaszczenie sprzęta i voila Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-414198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Marca 2015 Jako że spędzam ten weekend w towarzystwie zacnych przyjaciół czas było rozkroić kolejnego Gruyera... Jutro piwko z lochu i można jechać Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-415973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Marca 2015 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-415975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Marca 2015 Młody ten Gruyer jakoś tak.... wygląda... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Marca 2015 Bo ma dopiero półtora miesiąca... Niestety inne jeszcze młodsze ale tego da się już konsumować ze smakiem Reszta poleży i nabierze ogłady Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wołodia K Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Marca 2015 Wielki szacunek, piękny widok tusiaczek czy można te serowe cuda gdzieś kupić, lub złożyć zamówienie ? będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Marca 2015 Oj chyba pomyliłeś adresy kolegi Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Marca 2015 czy można te serowe cuda gdzieś kupić, lub złożyć zamówienie ? Nie, to tylko "na własny użytek" Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-416048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 19 Lipca 2015 Lato w pełni więc trzeba korzystać ile tylko się da z dobrego mleka...Kolejny Gruyere tuż przed malowaniem powłoką A że Gruyera już troszkę mamy to zatęskniłem za ocypkami. Dawno nie było. Skrzep się robi więc zaraz do roboty... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Lato w pełniA temperatury jakie? Opłaca się przyjechać? Edytowane 19 Lipca 2015 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 19 Lipca 2015 Lato w pełni więc trzeba korzystać ile tylko się da z dobrego mleka...Kolejny Gruyere tuż przed malowaniem powłoką 20150719_200630.jpgA że Gruyera już troszkę mamy to zatęskniłem za ocypkami. Dawno nie było. Skrzep się robi więc zaraz do roboty...Ser okrągły jak piłka - jak Ty to robisz? pompujesz? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 19 Lipca 2015 A temperatury jakie? Opłaca się przyjechać? Do dzisiaj było całkiem fajnie, słoneczko i jakieś 23 stopnie. Dzisiaj leje... Ser okrągły jak piłka - jak Ty to robisz? pompujesz? Zawsze mi taki wychodzi. Potem troszkę oklapnie ale dziurecki pozostaną Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-435892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 20 Lipca 2015 Jako że praktycznie cały dzień spędziłem z Bartkiem w szpitalu to dzisiaj skromnie. Z braku czasu tylko oscypki i ricotta bez masła i maślanki. Z 25 litrów mleka wyszło mi jakieś 2,4 kg oscypków i około 1,7 kg ricotty.Będzie miał chłopak co wcinać jak wyjdzie na wolność Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-436040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zdarowija z Transylwanii Mu życzymy Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-436160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 No to chyba dałem ciała... Przywieźliśmy wczoraj mleko na oscypy i tradycyjnie wstawiłem je sobie na noc do witrynki żeby poczekało do rana w temperaturze 4`C. Tymczasem zachodzę ci ja dzisiaj do piwnicy a tam drzwiczki od witrynki jakimś cudem lekko uchylone a w środku afrykańskie upały 18`C... Przerobiłem jak przerobić miałem ale co z tego wyjdzie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-439621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 W mleku mogly sie rozwinac w malej ilosci bakterie kwasu mlekowego. Moglo sie ono troszke podkwasic, ale nie martw sie. Prawdopodobnie ser wyjdzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-439756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 To masz dobry zaczątek na korbacze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-439825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Kilkoro przyjaciół nas dzisiaj nawiedza więc kolejny Gruyere poszedł pod nóż... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-440504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Stycznia 2016 No to już wiem jaki następny ser będę robił... Agrovis zapodał nowy przepis, w miarę łatwy a i kultury chyba wszystkie mam więc bedziem mieszać Instrukcja technologiczna sera Abondance Oryginalny ser Abondance produkowany jest w postaci płaskich cylindrów o wadze ok. 10 kg, średnica 40 cm , wysokość 10 cm. Jest to ser prasowany średnio dogrzewany.Ser elastyczny, kremowy, bez oczek, o smaku owocowym, lekko orzechowym.Wymaga bardzo wysokiej jakości mleka surowego. Dojrzewa na kwitnącą skórkę Stosowane kultury: :Kappa 2 w dawce DL1 na 200-400 litrów mlekalubKappa 3 w dawce DL1 na 200-400 litrów mleka (wyraźniejszy smak grojera)lubKappa 4 w dawce DL1 na 200-400 litrów mleka (ser bez oczek) Kultury dodatkowe, zapobiegające późnym wzdęciom sera :Gamma 1: 1 fiolka na 100 - 200 L. Wstępne dojrzewanie mleka po dodatku kultur: 30 40 minut w temperaturze 30-31oC: Dodatek podpuszczki :Dawka 2,5 ml/10 L Beaugel 500 lub 25 ml/10 L Beaugel 50..Czas krzepnięcia 20 minut. Krojenie skrzepuRozmiar ziarna : ziarno pszenicyMieszanie skrzepu: 10 minutDogrzewanie:* mleko krowie: 47 °C w ciągu 45 mn* mleko kozie: 45 °CMieszanie po dogrzewaniu:20 minPrasowanie :24 godzinyOdwracanieCo dwie godzinypo połowie okresu, zmiana chusty na suchąSolenie *15/20 godzin w nasyconej solanceDojrzewanie :Temperatura 12 °C-16°CWilgotność względna 95 % Systematyczne masowanie powierzchni roztworem kultur dojrzewających Kultury do sporządzenia roztworu masującego. Sigma 96 SPlubSigma 95 P lubSigma 97 PY Uwagi:* Czas solenia dotyczy serów 8-10 kg. Soląc sery mniejsze, należy skrócić czas solenia lub zastosować solenie na sucho w dawce nie większej niż 1.5% w stosunku do masy świeżego sera.Dla mniejszych krążków sera polecamy formę Tomme 058UAA + 058UEACzas dojrzewania serów oryginalnych (10 kg) powinien wynosić nie mniej niż 3 m-ce. Czas dojrzewania mniejszych krążków należy ustalić doświadczalnie według upodobania.Stosując różne kombinacje kultur podstawowych i pomocniczych, można modyfikować cechy dojrzałego sera. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-471766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Marca 2016 I jak? Udał się?Jestem ciekaw, bo dzisiaj pierwszy raz ho robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/6/#findComment-487416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.