Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe sery i inne mleczne bajery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

#21 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 30 lip 2014 - 21:36

No to ja je Martadelce zrabuję i wszystko się będzie zgadzało  :laugh:

Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy....



#22 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 30 lip 2014 - 22:11

Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy....

I za to Ciebie lubię,że domyślny jesteś :angel:



#23 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 15 paź 2014 - 10:08

Ostatnie oscypki w tym roku... Jutro dojedzie nowy gar i nowa forma a w niedzielę kolejna dostawa mleka i zaczynam zabawę z serami dojrzewającymi  :frantics: Na pierwszy ogień pójdzie Gouda.

 

Załączony plik  20141015_104752.jpg   50,6 KB   6 Ilość pobrań



#24 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 15 paź 2014 - 10:13

tusiaczek te na pierwszym planie jakby mocno wyschnięte? ;)



#25 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 15 paź 2014 - 10:20

To są ostatnie trzy robione dwa tygodnie temu. Teraz wszystkie zapakowałem próżniowo i do schowajki  :cool:



#26 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 19 paź 2014 - 18:45

Skoro garnuszek, forma do sera i mleko byli i szczęśliwie na czas dojechali no to jadziem z tem koksem  :cool:  Tusiaczek cziz prodakszyn wznawia działalność  :laugh: Na pierwszy ogień idzie Gouda z 25 litrów mleka. Relacja w miarę postępowania produkcji...

Tutaj mleko podgrzane do 62`C i czekamy z pół godzinki, Potem do schłodzenia i jedziemy dalej...

 

Załączony plik  20141019_190259.jpg   54,42 KB   7 Ilość pobrań

 

A za tydzień kolejna dostawa mleka i czas na Grouyera  :cool:



#27 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 20 paź 2014 - 08:15

No to lecim dalej z tem srem  :facepalm:

Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce.

 

Załączony plik  20141020_081746.jpg   55,62 KB   6 Ilość pobrań



#28 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 20 paź 2014 - 08:27

Nie przesadzasz z tymi 20kg nacisku? na końcu ramienia masz raptem 7litrów wody ;)

Ja jak swoje sery prasuję to wieszam bańkę 20litrową, albo i dwie :)



#29 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 20 paź 2014 - 08:28

A liczyłeś przełożenie ramienia prasy  :cool: U mnie jest razy 3,21 więc 6,5 litra wody daje nacisk rzędu 21 kilogramów  :)  :laugh:



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4997 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 paź 2014 - 09:08

Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce.
 

 To kiedy pokazesz te wyprasowane rzeczy? :)



#31 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 20 paź 2014 - 11:03

Aniu jak tylko się ostatecznie wyprasują  :) W pogiętych się przecież miedzy ludzi nie pokażę  :tongue:



#32 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 21 paź 2014 - 08:13

Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy  :cool:

 

Załączony plik  20141021_080541.jpg   35,25 KB   7 Ilość pobrań



#33 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 paź 2014 - 08:21

:clap:  :clap:  :clap:

Foremkę zakupiłeś, czy made in własna robota ?



#34 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 21 paź 2014 - 08:25

No byłem i się złamałem i zakupiłem  :facepalm: Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej  :cool: Co nie zmienia faktu że nadal uważam ze to kosmiczna cena za jakby nie było plastikową miskę z deklem  :mad:



#35 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 21 paź 2014 - 14:40

Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy :cool:

 

:clap: :clap: :clap:

Mam wino z dzikiej róży do tego sera :)



#36 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 paź 2014 - 14:58

 

:clap: :clap: :clap:

Mam wino z dzikiej róży do tego sera :)

 

Altid, a ja mam cukier w kostkach i wodę w kolanie. Ale nie do tego sera.  :thumbsup:

 

Tusiaczku,

 

Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej 

to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? :facepalm:



#37 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 21 paź 2014 - 17:55

to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ?
Voila  http://sklep.serowar...zne-wymiary/295

#38 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 paź 2014 - 18:35

Dzięki.

Ale ja nie Viola !   ;)



#39 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 21 paź 2014 - 18:38

Było się języków uczyć  :laugh:



#40 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5483 postów

Napisano 29 paź 2014 - 09:35

Moja pierwsza tegoroczna Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku   :devil: ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony 2% przez dwa dni co 12 godzin w czterech dawkach soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu. Skórka już fajna, zero wilgoci. Waga wyjściowa do solenia 2950g. 

 

A tutaj dwie strony "medalu"   :cool:

 

Załączony plik  20141029_091105.jpg   50,7 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  20141029_091119.jpg   49,6 KB   7 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych