KURP Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Listopada 2014 No dobra przepraszam, ale i tak uważam, że wosk byłby lepszy.Akmis skoro wosk to wytłumacz mi jak ten wosk położyć na gomółce sera? Przez zanurzenie (ile tego wosku trzeba by było mieć).Malowanie pędzelkiem nie wchodzi w grę - wosk (w moim przypadku wosk pszczeli, bo taki mam) łamie się na gomółce. Myślałem o tym jak ten wosk zmiękczyć, jak sprawić żeby był bardziej plastyczny - masz jakie pomysły? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Listopada 2014 Bo skórkę już mam a nie mam czasu i ochoty walczyć z wilgotnością w dojrzewalni. Polioctan też umożliwia oddychanie sera a nie daje mu za bardzo wyschnąć. Moim zdaniem jest to rozwiązanie o wiele lepsze niżbym go miał zapakować w folię co też rozważałem. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Możesz w sklepie serowar.pl kupić specjalny wosk do sera, on nie jest łamliwy. Ja stosowałem pszczeli i mi się tak mocno nie kruszył, tylko trzeba uważać, żeby nie popękał.Tusiaczek: Aha, dzięki za informacje. A widziałeś może metodę kolegi Biotita, on stosuje metodę na suchą skórkę i przemywa co jakiś czas? Edytowane 3 Listopada 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Listopada 2014 Kurp kiedys widzialam jak ser byl wczesniej owiniety gaza a nastepnie wlasnie plywal w wosku , z kazdej strony. Czasem jak za wczesnie sie ser rozkroilo to widac bylo jeszcze slady po gazie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Listopada 2014 A widziałeś może metodę kolegi Biotita, on stosuje metodę na suchą skórkę i przemywa co jakiś czas? Widziałem tylko niestety ja nie za bardzo mam czas i ochotę pieścić się z każdym serem... od tego mam małżonkę Poprzednie sery były i bez tego bardzo dobre i nie sądzę żeby takie odprawianie guseł czy innych spektakli ku uciesze gawiedzi poprawiało ich walory smakowe Tutaj poprzednia produkcja. Były robione na skórkę i przyznam że jak na mój gust wyszła troszkę za gruba ... Szkoda sera Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Listopada 2014 Akmis a ile TY w życiu zrobiłeś serów (jestem bardzo ciekawy) pokaż chociaż jedno zdjęcie na którym widać chociaż z 10 serów,które w danej chwili dojrzewają . Oczywiście,że najlepiej żeby dojrzewały na suchą skórkę (widziałem sery Biotita i co suche prawie na wskroś) W naszych domowych warunkach (przeczytaj chociaż ze dwa razy co teraz piszę) NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI ,żeby sery dojrzewały one zamiast dojrzewać będą wysychać ( zapamiętaj to raz na jutro). A żeby woskować to trzeba mięć produkcję ( technologia i ilość wosku) najłatwiej to doradzać (zrób tak czy tak) Jak na przełomie lata i jesieni robiłem sery ( jak wiemy tego roku jest znacznie cieplej) to musiałem sery po soleniu i utworzeniu skórki pokryć powloką bo inaczej zamiast rosnąć (sery z dziurami) to by siadały i wysychały. Teraz po utworzeniu skórki i wzroście foliuję (takie mam domowe warunki , tak ,,muszę,, będę robił. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Listopada 2014 El Gregorze: Odpowiadając na twoje pytanie. Podczas moich przygód z serami, które trwają od 2012 roku, zrobiłem około 60 różnych serów. Niestety nie robiłem nigdy tyle, aby było ich aż na tyle w dojrzewalni (zwykle dojrzewają po 2-3). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Listopada 2014 No to pierwszy serek pokryty powłoką i wraca radośnie do dojrzewalni... drugi obrasta w skórkę i czeka na swoją kolej. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Listopada 2014 śliczny serek, rezerwuje plasterek jak dojrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Listopada 2014 A czym serek był oblewany?? wosk czy "polio-cośtam" czym lepiej i co najważniejsze łatwiej w domowych warunkach!Coś mi te sery ostatnio za bardzo chodzą po głowie PS....Wspaniały krążek..... zabierz następnym razem do Radka to na klifie, tam gdzie schodziliśmy nad morze zrobimy konkurs " pogoni za serem" !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Listopada 2014 serek na piątkę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Listopada 2014 No w końcu drugi serek wystartował... znaczy się robią się dziurecki i puchnie a ja z nim puchnę z dumy Skórka już praktycznie na ukończeniu, po weekendzie pokryję go powłoka i pójdzie do dojrzewalni. A w niedzielę machnę se kolejny Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-382125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Listopada 2014 Gruyere w dojrzewalni pięknie nabiera mocy - czytaj dziurecek Jeszcze trochę a zamiast go zjeść będę nim w piłkę grał Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Listopada 2014 Serek piękny Aż Ci zazdroszczę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Listopada 2014 puchnie a ja z nim puchnę z dumy Ja puchnę z zazdrości. Przyjmiesz w termin? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Listopada 2014 zamiast go zjeść będę nim w piłkę gra Piszę się na bramkę , a jak wpadnie w moje łapki to już nie puszczę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Listopada 2014 serek bardzo ładnie się prezentuje Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Listopada 2014 Jakoś tak mnie podkusiliście i postanowiłem zobaczyć co w trawie a właściwie w dojrzewalni piszczy Rozkroiłem Goudę Nr 1 z 19 października.... smak mmmmm prawdziwy najprawdziwszy ser A skoro Bartek go wcina jak małpa kit to znaczy że musi być dobry Już się boję co będzie jak napocznę Gruyera bo zapowiada się przecudnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Ćwiartka zostaje w domku na pożarcie a reszta w folię i do dalszego nabierania mocy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Listopada 2014 Osz Ty! Jaki ladny ! :)Brawooooooo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Listopada 2014 Tusiaczku smacznie wyglada, zwlaszca ,ze ja jestem smakoszem serow, mam tylko pytanie, czy te pekniecia to efekt czego? Bo to chyba nie jest prawidlowa dziurka planowana? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Listopada 2014 Stawiam na zbyt szybki wzrost ale przyczyn może być wiele... Dobrze ze serki pokryłem powłoką to pęknięcia nie są na zewnątrz i ser nie wysycha. Teraz zapakowany próżniowo dojdzie sobie spokojnie i bez stresa. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Listopada 2014 JA i tak jestem pelna podziwu, a jezor to na podlodze lezy., JA bardzo lubie sery w polaczeniu z owocami U nas czasem zamiast posilku jest w domu talerz wlasnie z serami i owocami. KAzdy sie naje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Listopada 2014 Jakoś tak mnie podkusiliście i postanowiłem zobaczyć co w trawie a właściwie w dojrzewalni piszczy Rozkroiłem Goudę Nr 1 z 19 października.... smak mmmmm prawdziwy najprawdziwszy ser A skoro Bartek go wcina jak małpa kit to znaczy że musi być dobry Już się boję co będzie jak napocznę Gruyera bo zapowiada się przecudnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif 20141127_214514.jpgĆwiartka zostaje w domku na pożarcie a reszta w folię i do dalszego nabierania mocy Dziadu Ty nie masz litości Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ty nie mów Kurpsiu że se nie zrobiłeś? Przecież formę i resztę maneli masz? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Ty nie mów Kurpsiu że se nie zrobiłeś? Przecież formę i resztę maneli masz?Sławek ale moje dojrzewają w woreczkach, a nie tak jak Twoje pięknie w witrynie. Koniecznie muszę sobie pobudować/wynająć pomieszczenie gdzie wstawię przepiękną witrynę od Ciebie i moje sery będą tak samo dojrzewały.Ja do tej pory zrobiłem 4 sery - Goudę, Cheddar'a, Grouyera i Goudę z prawdziwkami Po niedzieli trzasnę Goudę na zamówienie Aaaa a bym zapomniał - przecież jedna Gouda pojechała do Morfiego do Irlandii Czyli serów zrobiłem 5 sztuk Edytowane 27 Listopada 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.