Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra przepraszam, ale i tak uważam, że wosk byłby lepszy.

Akmis skoro wosk to wytłumacz mi jak ten wosk położyć na gomółce sera? Przez zanurzenie (ile tego wosku trzeba by było mieć).

Malowanie pędzelkiem nie wchodzi w grę - wosk (w moim przypadku wosk pszczeli, bo taki mam) łamie się na gomółce. Myślałem o tym jak ten wosk zmiękczyć, jak sprawić żeby był bardziej plastyczny - masz jakie pomysły?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381434
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bo skórkę już mam a nie mam czasu i ochoty walczyć z wilgotnością w dojrzewalni. Polioctan też umożliwia oddychanie sera a nie daje mu za bardzo wyschnąć. Moim zdaniem jest to rozwiązanie o wiele lepsze niżbym go miał zapakować w folię co też rozważałem.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381435
Udostępnij na innych stronach

Możesz w sklepie serowar.pl kupić specjalny wosk do sera, on nie jest łamliwy. Ja stosowałem pszczeli i mi się tak mocno nie kruszył, tylko trzeba uważać, żeby nie popękał.

Tusiaczek: Aha, dzięki za informacje. A widziałeś może metodę kolegi Biotita, on stosuje metodę na suchą skórkę i przemywa co jakiś czas?

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381436
Udostępnij na innych stronach

Kurp kiedys widzialam jak ser byl wczesniej owiniety gaza a nastepnie wlasnie plywal w wosku , z kazdej strony. Czasem jak za wczesnie sie ser rozkroilo to widac bylo jeszcze slady po gazie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381438
Udostępnij na innych stronach

 

 

A widziałeś może metodę kolegi Biotita, on stosuje metodę na suchą skórkę i przemywa co jakiś czas?
Widziałem tylko niestety ja nie za bardzo mam czas i ochotę pieścić się z każdym serem... od tego mam małżonkę  :cool:  Poprzednie sery były i bez tego bardzo dobre i nie sądzę żeby takie odprawianie guseł czy innych spektakli ku uciesze gawiedzi poprawiało ich walory smakowe  :rolleyes:

Tutaj poprzednia produkcja. Były robione na skórkę i przyznam że jak na mój gust wyszła troszkę za gruba ... Szkoda sera  :cool:

 

post-44979-0-35920200-1415051834_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381439
Udostępnij na innych stronach

:D Akmis a ile TY w życiu zrobiłeś serów (jestem bardzo ciekawy) pokaż chociaż jedno zdjęcie na którym widać chociaż z 10 serów,które w danej chwili dojrzewają .

 

Oczywiście,że najlepiej żeby dojrzewały na suchą skórkę (widziałem sery Biotita :D i co suche prawie na wskroś) :)

 

W naszych domowych warunkach (przeczytaj chociaż ze dwa razy co teraz piszę) NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI ,żeby sery dojrzewały one zamiast dojrzewać będą wysychać ( zapamiętaj to raz na jutro). A żeby woskować to trzeba mięć produkcję ( technologia i ilość wosku) najłatwiej to doradzać (zrób tak czy tak) :)

 

Jak na przełomie lata i jesieni robiłem sery ( jak wiemy tego roku jest znacznie cieplej) to musiałem sery po soleniu i utworzeniu skórki pokryć powloką bo inaczej zamiast rosnąć (sery z dziurami) to by siadały i wysychały.

 

Teraz po utworzeniu skórki i wzroście foliuję (takie mam domowe warunki , tak ,,muszę,, będę robił. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381453
Udostępnij na innych stronach

El Gregorze: Odpowiadając na twoje pytanie. Podczas moich przygód z serami, które trwają od 2012 roku, zrobiłem około 60 różnych serów. Niestety nie robiłem nigdy tyle, aby było ich aż na tyle w dojrzewalni (zwykle dojrzewają po 2-3).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381555
Udostępnij na innych stronach

No to pierwszy serek pokryty powłoką i wraca radośnie do dojrzewalni... drugi obrasta w skórkę i czeka na swoją kolej.

 

post-44979-0-94009600-1415183010_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381679
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

A czym serek był oblewany?? wosk czy "polio-cośtam"  :tongue:

czym lepiej i co najważniejsze łatwiej w domowych warunkach!

Coś mi te sery ostatnio za bardzo chodzą po głowie  :rolleyes:

 

PS....

Wspaniały krążek..... zabierz następnym razem do Radka to na klifie, tam gdzie schodziliśmy nad morze zrobimy konkurs " pogoni za serem" !!!!  :frantics:  :w00t:  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-381695
Udostępnij na innych stronach

No w końcu drugi serek wystartował... znaczy się robią się dziurecki i puchnie a ja z nim puchnę z dumy  :cool:  Skórka już praktycznie na ukończeniu, po weekendzie pokryję go powłoka i pójdzie do dojrzewalni. A w niedzielę machnę se kolejny  :)

 

post-44979-0-45220200-1415364812_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-382125
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Gruyere w dojrzewalni pięknie nabiera mocy - czytaj dziurecek  :w00t:

Jeszcze trochę a zamiast go zjeść będę nim w piłkę grał  :laugh:

 

post-44979-0-55843000-1417100548_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386304
Udostępnij na innych stronach

Serek piękny :) Aż Ci zazdroszczę ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386311
Udostępnij na innych stronach

 

 

puchnie a ja z nim puchnę z dumy

 

Ja puchnę z zazdrości. Przyjmiesz w termin?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386320
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast go zjeść będę nim w piłkę gra

Piszę się na bramkę :D , a jak wpadnie w moje łapki to już nie puszczę :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386345
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak mnie podkusiliście i postanowiłem zobaczyć co w trawie a właściwie w dojrzewalni piszczy  :laugh:

Rozkroiłem Goudę Nr 1 z 19 października.... smak mmmmm prawdziwy najprawdziwszy ser  :frantics:

A skoro Bartek go wcina jak małpa kit to znaczy że musi być dobry  :w00t: Już się boję co będzie jak napocznę Gruyera bo zapowiada się przecudnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

 

post-44979-0-09053100-1417122305_thumb.jpg


Ćwiartka zostaje w domku na pożarcie a reszta w folię i do dalszego nabierania mocy  :cry:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386410
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku  smacznie wyglada, zwlaszca ,ze ja jestem smakoszem serow, mam tylko pytanie, czy te pekniecia to efekt  czego? Bo to chyba nie jest prawidlowa dziurka planowana?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386434
Udostępnij na innych stronach

Stawiam na zbyt szybki wzrost ale przyczyn może być wiele... Dobrze ze serki pokryłem powłoką to pęknięcia nie są na zewnątrz i ser nie wysycha. Teraz zapakowany próżniowo dojdzie sobie spokojnie i bez stresa.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386437
Udostępnij na innych stronach

 JA i tak jestem pelna podziwu, a jezor to na podlodze lezy., JA bardzo lubie sery w polaczeniu z owocami  :D  U nas czasem zamiast posilku jest w domu talerz wlasnie z serami i owocami. KAzdy sie naje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386439
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak mnie podkusiliście i postanowiłem zobaczyć co w trawie a właściwie w dojrzewalni piszczy  :laugh:

Rozkroiłem Goudę Nr 1 z 19 października.... smak mmmmm prawdziwy najprawdziwszy ser  :frantics:

A skoro Bartek go wcina jak małpa kit to znaczy że musi być dobry  :w00t: Już się boję co będzie jak napocznę Gruyera bo zapowiada się przecudnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

 

attachicon.gif20141127_214514.jpg

Ćwiartka zostaje w domku na pożarcie a reszta w folię i do dalszego nabierania mocy  :cry:

Dziadu Ty nie masz litości ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386454
Udostępnij na innych stronach

Ty nie mów Kurpsiu że se nie zrobiłeś? Przecież formę i resztę maneli masz?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386455
Udostępnij na innych stronach

Ty nie mów Kurpsiu że se nie zrobiłeś? Przecież formę i resztę maneli masz?

Sławek ale moje dojrzewają w woreczkach, a nie tak jak Twoje pięknie w witrynie. Koniecznie muszę sobie pobudować/wynająć pomieszczenie gdzie wstawię przepiękną witrynę od Ciebie i moje sery będą tak samo dojrzewały.

Ja do tej pory zrobiłem 4 sery - Goudę, Cheddar'a, Grouyera i Goudę z prawdziwkami :)

Po niedzieli trzasnę Goudę na zamówienie :)

 

Aaaa a bym zapomniał - przecież jedna Gouda pojechała do Morfiego do Irlandii ;) Czyli serów zrobiłem 5 sztuk ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/4/#findComment-386458
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.