Skocz do zawartości

Wyrzucic czy spróbować.!? (Za dlugie solenie)..


Rekomendowane odpowiedzi

Poniedzialek.. Slonko swieci.. Kupilem kilka swiezych makreli wypatroszonych na miejscu..

Do tego Polskie serki twarogowe (mielone).. Solanka 10 %. (materialy w osobnych pojemnikach).

 

Wtorek.. Wietrzysko i deszcz.

 

Sroda..  Nawalnice i burze..

 

Czwartek.. Slonko i piekna pogoda.. 

Zapach w pojemnikach z rybkami i serkami Super..!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Mam to teraz wywalic bo bedzie przesolone..?

Jutro chcialbym cos z tego uratowac, ale nie wiem czy nie szkoda drzewa do wedzenia..   :cry:

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli tylko martwisz się dużą ilością soli to próbować i nie wyrzucać. Pewnie będzie słone, ale sery możesz dać do sałatek zamiast fety, a z ryb zrobisz jakieś pasty i po kłopocie. No chyba, że się psują.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361078
Udostępnij na innych stronach

Ziomal..  Wiem ze mozna wyroby troszke odsolic np. "wodowanie"..

Z serkami nie ma problemu bo tak jak piszesz Bracie, to do salatek i surowek bedzie idealne.. Albo na Pizze..

 

Jeszcze nigdy nie wedzilem makreli, a ze to tlusta rybka, to boje sie ze tluszcz w niej  spoteguje jeszcze wiecej slony smak..

 

W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..

Moze mam ja plukac aby odsolic.!? Da to cos jeszcze..?  :(

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361087
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak z makrelą,bo nie wędziłem. Raz za to robiłem śledzie w płatach.Kupiłem zwykłe śledzie solone i moczyłem aż były dobre na sloność. Później do wędzenia. Z tego co pamiętam to wyszły za słone bo się trochę wytopiły w wędzarni i słoność wzrosła. Jak chcesz by były dobre do jedzenia to trzeba by odsalać aż będą trochę niedosolone. Więcej o tych śledzić w moim temacie " wyroby jojo " (nie podam linka bo piszę z telefonu i nie ogarniam wklejanie na dotykowym ekranie)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361092
Udostępnij na innych stronach

Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361095
Udostępnij na innych stronach

Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia.

Jacu.. Rybka swietnie pachnie i "polizalem" solanke.. Slonosc moja ale tego "Ryba" chcialem wedzic na goraco co oznacza... (ahh Ty wiesz co..)..!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361097
Udostępnij na innych stronach

Solanka Ciebie już teraz nie interesuje,sól jest w rybie.Weż kawałek makreli i usmaż jezeli jest Oki to wędz a jeżeli za słona to trzeba moczyć w wodzie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361106
Udostępnij na innych stronach

Moja żona twierdzi że rybę ciężko jest przesolić.

I faktycznie nie raz solę, pieprzę, potem  pieczę a i tak muszę solić na talerzu.

 

Grześ, najwyżej więcej browarka pójdzie !  :D  :tongue:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361112
Udostępnij na innych stronach

 

 

W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..

Przecież śledzie soli się mocno w celu konserwacji a następnie moczy, kilkakrotnie zmieniając wodę.

Makrela to też ryba. Wymocz w bardzo zimnej wodzie, to samo z serami.

Raczej się nie rozpuszczą, skoro przeżyły solankę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361115
Udostępnij na innych stronach

Gregtom... A co CI zależy spróbować ! Po tak wielu konstruktywnych opiniach .... co będzie , to będzie...  No ''troszkię'' przegiąłeś z tym zasoleniem, ale z drugiej strony... czy moczenie nie ''zeszmaci'' (sorki za stwierdzenie ) nie pozbawi mięska wartości odżywczych...? Rybka delikatna jest ... Trociny są do wędzenia , a nie do jedzenia... Pozdro!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361145
Udostępnij na innych stronach

Gregtom... Proponuję zakup parę browarów i wędzić po lekkim przepłukaniu jak śledzie solone i posłuchaj  einshel .!!!

Smacznego !!!

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361147
Udostępnij na innych stronach

Witam Gregtom  :) miałem podobny problem, dokładnie z makrelami ,przetrzymałem tylko o 24 godz.moczyłem 4 godz.ale sól zrobiła swoje  :( efekt końcowy wizualny b.dobry  :D z piwem da rade  ;) pozdrawiam post-47291-0-79782200-1405061246_thumb.jpg

post-47291-0-82235700-1405061263_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361165
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu spokojnie wymocz makrele w zimnej wodzie, wodę zmień ze dwa razy. Dobrze obsusz rybki i do wędzarni, jeżeli wyjdą za słone, niezjadliwe w co wątpię, to podrzucę ci fajny przepis na pastę tzw Awanturkę - niebo w gębie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361168
Udostępnij na innych stronach

Nazwa pasty intrygująca może zamiast czekać wstawiaj teraz ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361169
Udostępnij na innych stronach

Awanturka to nic innego jak pasta z wędzonej makreli oraz twarogu.

 

Robię ją dość często. 

Skład:

Makrela wędzona - 2szt jędrne takie :)

Twaróg w ilości 75dkg

Cebula - 3szt średnie

Szczypiorek.

 

Twaróg mielimy wraz z obraną makrelą na maszynce sitko 5-6mm, cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na maśle, wszystkie składniki razem mieszamy, najlepiej ręką, dodajemy szczypior, przyprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem i solą ( uważać gdy makrele są słone).

Przepis prosty a na chlebie smakuje wybornie.

Pasta ma swój rodowód podobno w Krakowie, przynajmniej tak twierdzi jeden z Gesslerów:) 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361171
Udostępnij na innych stronach

Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę  :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361244
Udostępnij na innych stronach

Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę  :tongue:

Ty Irlandzki terrorysto.. hahaha..  :tongue:

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361247
Udostępnij na innych stronach

Oj... Qrna... :facepalm:;):D  Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) :D  i zamrozić ...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361276
Udostępnij na innych stronach

My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte !

:D

A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361279
Udostępnij na innych stronach

Oj... Qrna... :facepalm:;):D  Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) :D  i zamrozić ...

 Wyciaglem wczoraj rano i tak jak radziliscie moczylem rybki w zimnej wodzie, zmieniajac ja kilkakrotnie.. 

Po poludniu byla taka duchota wiec juz sie cieszylem ze ok 17-stej wystartuje z cala procedura.. O 17.05 strzelilem fotke z balkonu ktora wstawilem wczoraj czyli znowu dupa. Wsadzilem rybki do lekkiej solanki i tak leza do teraz.. Juz stracilem ducha bo znowu jakis piesek pokaze mi sie na niebie z wysunietym srodkowym palcem..   :facepalm:

 

 

My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte !

:D

A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif

 

Mireczku.. Jeszcze nie ale dzisiaj napewno.. Ale to raczej z frustracji a nie nadmiaru soli.. hahahaha .. Rybka pewno juz stracona ale moze wystartuje z udkami kurczaka na pocieszenie ale mam malego dylemata bo niewiem czy pierw parzyc i wedzic czy odwrotnie..  Wiem ze podobne pytanie wzburzylo juz kilkakrotnie wojenke na forum, ale coz , raz zrobie tak a raz tak.. No chyba ze znowu zagrzmi to bedzie bogaty rosol..  :laugh: 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361286
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kuraka, to najpierw sparzyć potem wędzić.

Skórka będzie lepsza, poza nią nic to nie zmienia.

 

Wędź nie marudź na pogodę.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361288
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, kuraka najpierw sparz, tylko nie przesól :tongue::facepalm::D Możesz dać jakieś zieleniny typu pietruszka, por... powodzenia :)

 

Odnośnie ryb... tydzień temu wędziłem dorsze, ok 12h w 5% solance wystarczyło, wyszły pyszne :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361291
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.