Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2014 Poniedzialek.. Slonko swieci.. Kupilem kilka swiezych makreli wypatroszonych na miejscu..Do tego Polskie serki twarogowe (mielone).. Solanka 10 %. (materialy w osobnych pojemnikach). Wtorek.. Wietrzysko i deszcz. Sroda.. Nawalnice i burze.. Czwartek.. Slonko i piekna pogoda.. Zapach w pojemnikach z rybkami i serkami Super..! -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mam to teraz wywalic bo bedzie przesolone..?Jutro chcialbym cos z tego uratowac, ale nie wiem czy nie szkoda drzewa do wedzenia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2014 Jeżeli tylko martwisz się dużą ilością soli to próbować i nie wyrzucać. Pewnie będzie słone, ale sery możesz dać do sałatek zamiast fety, a z ryb zrobisz jakieś pasty i po kłopocie. No chyba, że się psują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2014 Ziomal.. Wiem ze mozna wyroby troszke odsolic np. "wodowanie"..Z serkami nie ma problemu bo tak jak piszesz Bracie, to do salatek i surowek bedzie idealne.. Albo na Pizze.. Jeszcze nigdy nie wedzilem makreli, a ze to tlusta rybka, to boje sie ze tluszcz w niej spoteguje jeszcze wiecej slony smak.. W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..Moze mam ja plukac aby odsolic.!? Da to cos jeszcze..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2014 Nie wiem jak z makrelą,bo nie wędziłem. Raz za to robiłem śledzie w płatach.Kupiłem zwykłe śledzie solone i moczyłem aż były dobre na sloność. Później do wędzenia. Z tego co pamiętam to wyszły za słone bo się trochę wytopiły w wędzarni i słoność wzrosła. Jak chcesz by były dobre do jedzenia to trzeba by odsalać aż będą trochę niedosolone. Więcej o tych śledzić w moim temacie " wyroby jojo " (nie podam linka bo piszę z telefonu i nie ogarniam wklejanie na dotykowym ekranie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lipca 2014 Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lipca 2014 Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia.Jacu.. Rybka swietnie pachnie i "polizalem" solanke.. Slonosc moja ale tego "Ryba" chcialem wedzic na goraco co oznacza... (ahh Ty wiesz co..)..! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lipca 2014 Solanka Ciebie już teraz nie interesuje,sól jest w rybie.Weż kawałek makreli i usmaż jezeli jest Oki to wędz a jeżeli za słona to trzeba moczyć w wodzie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Moja żona twierdzi że rybę ciężko jest przesolić.I faktycznie nie raz solę, pieprzę, potem pieczę a i tak muszę solić na talerzu. Grześ, najwyżej więcej browarka pójdzie ! Edytowane 10 Lipca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lipca 2014 W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat.. Przecież śledzie soli się mocno w celu konserwacji a następnie moczy, kilkakrotnie zmieniając wodę.Makrela to też ryba. Wymocz w bardzo zimnej wodzie, to samo z serami.Raczej się nie rozpuszczą, skoro przeżyły solankę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lipca 2014 Przesoloną ,uwędzoną rybę zamroziłem i użyłem póżniej do paprykarzu i nic się nie zmarnowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lipca 2014 Gregtom... A co CI zależy spróbować ! Po tak wielu konstruktywnych opiniach .... co będzie , to będzie... No ''troszkię'' przegiąłeś z tym zasoleniem, ale z drugiej strony... czy moczenie nie ''zeszmaci'' (sorki za stwierdzenie ) nie pozbawi mięska wartości odżywczych...? Rybka delikatna jest ... Trociny są do wędzenia , a nie do jedzenia... Pozdro! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lipca 2014 Gregtom... Proponuję zakup parę browarów i wędzić po lekkim przepłukaniu jak śledzie solone i posłuchaj einshel .!!!Smacznego !!! Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lipca 2014 Kochani.. Czyli do degustacji proponujecie napoj na litere "K" albo na "DK".. ?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Witam Gregtom miałem podobny problem, dokładnie z makrelami ,przetrzymałem tylko o 24 godz.moczyłem 4 godz.ale sól zrobiła swoje efekt końcowy wizualny b.dobry z piwem da rade pozdrawiam Edytowane 11 Lipca 2014 przez Maxell Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lipca 2014 Grzesiu spokojnie wymocz makrele w zimnej wodzie, wodę zmień ze dwa razy. Dobrze obsusz rybki i do wędzarni, jeżeli wyjdą za słone, niezjadliwe w co wątpię, to podrzucę ci fajny przepis na pastę tzw Awanturkę - niebo w gębie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lipca 2014 Nazwa pasty intrygująca może zamiast czekać wstawiaj teraz Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lipca 2014 Awanturka to nic innego jak pasta z wędzonej makreli oraz twarogu. Robię ją dość często. Skład:Makrela wędzona - 2szt jędrne takie Twaróg w ilości 75dkgCebula - 3szt średnieSzczypiorek. Twaróg mielimy wraz z obraną makrelą na maszynce sitko 5-6mm, cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na maśle, wszystkie składniki razem mieszamy, najlepiej ręką, dodajemy szczypior, przyprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem i solą ( uważać gdy makrele są słone).Przepis prosty a na chlebie smakuje wybornie.Pasta ma swój rodowód podobno w Krakowie, przynajmniej tak twierdzi jeden z Gesslerów:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lipca 2014 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Lipca 2014 Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę Ty Irlandzki terrorysto.. hahaha.. Edytowane 12 Lipca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lipca 2014 Oj... Qrna... Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) i zamrozić ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte ! A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif Edytowane 12 Lipca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lipca 2014 Oj... Qrna... Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) i zamrozić ... Wyciaglem wczoraj rano i tak jak radziliscie moczylem rybki w zimnej wodzie, zmieniajac ja kilkakrotnie.. Po poludniu byla taka duchota wiec juz sie cieszylem ze ok 17-stej wystartuje z cala procedura.. O 17.05 strzelilem fotke z balkonu ktora wstawilem wczoraj czyli znowu dupa. Wsadzilem rybki do lekkiej solanki i tak leza do teraz.. Juz stracilem ducha bo znowu jakis piesek pokaze mi sie na niebie z wysunietym srodkowym palcem.. My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte ! A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif Mireczku.. Jeszcze nie ale dzisiaj napewno.. Ale to raczej z frustracji a nie nadmiaru soli.. hahahaha .. Rybka pewno juz stracona ale moze wystartuje z udkami kurczaka na pocieszenie ale mam malego dylemata bo niewiem czy pierw parzyc i wedzic czy odwrotnie.. Wiem ze podobne pytanie wzburzylo juz kilkakrotnie wojenke na forum, ale coz , raz zrobie tak a raz tak.. No chyba ze znowu zagrzmi to bedzie bogaty rosol.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lipca 2014 Jeśli chodzi o kuraka, to najpierw sparzyć potem wędzić.Skórka będzie lepsza, poza nią nic to nie zmienia. Wędź nie marudź na pogodę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Lipca 2014 Grzesiu, kuraka najpierw sparz, tylko nie przesól Możesz dać jakieś zieleniny typu pietruszka, por... powodzenia Odnośnie ryb... tydzień temu wędziłem dorsze, ok 12h w 5% solance wystarczyło, wyszły pyszne Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10086-wyrzucic-czy-spr%C3%B3bowa%C4%87-za-dlugie-solenie/#findComment-361291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.