Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.google.pl/webhp?hl=pl&tab=Xw&gws_rd=ssl#hl=pl&q=klasyfikacja+miesa+drobnego+w+1950+r&spell=1

PDF]

Nr A-43/poz. 498-500. 500.

Wpisać w gogle  i mamy receptury z 1950 roku

By zrozumieć ,musicie nauczyć się klasyfikacji mięsa z tego okresu  jest podana na forum

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/
Udostępnij na innych stronach

Przypadkowo to znalazłem . Są to prawdopodobnie pierwsze powojenne upaństwowione receptury i pierwsze podejście ustalenia klasyfikacji mięsa drobnego obowiązujące prawdopodobnie do 1954 r.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-miesa-wieprzowego-drobnego-tabele/

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361451
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361467
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze oficjalne państwowe receptury powojenne .Bardzo ciekawa klasyfikacja miesa

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19470720455

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19480440334

Klikać w pdf

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361605
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361614
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jakie receptury były tych kiełbas które zabronili wytwarzać:

Serbska, moskiewska, tyrolska, litewska, królewska,węgierska, dwudziestka, dziesiątka, piątka...

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361636
Udostępnij na innych stronach

Część receptur  znajdziesz w przepisach  nr 117

Ja też bym chciał wiedzieć co to były za wędliny dwudziestki , dziesiatki czy piątki . Słyszałem  o rożnościach - były to zestawy różnych wędlin po kilka plasterków od kaszanek i salcesonów do kiełbas i szynek najchętniej brane na zaciapkę .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10092-stare-receptury/#findComment-361698
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.