tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Przy okazji robienia oscypków i masła zaniosłem trochę maślanki wujkowi co to opodal nas mieszka. No i tak od słowa do słowa dyskutując ile to fajnych rzeczy można za jednym razem z mleka machnąć przypomnieliśmy sobie pewien produkt który kiedyś dość często jak się okazało spożywaliśmy. Niestety za diabła żaden z nas nie pamiętał nazwy. Sprzedawano toto w takich małych buteleczkach zamykanych na aluminiowy kapsel jak kiedyś się śmietanę sprzedawało. Kolor chyba taki słomkowy (ale tu zeznania były sprzeczne) a smak bardzo orzeźwiający. Może ktoś pamięta co to było? Może ktoś wie jak się to robi bo przyznam szczerze ze bardzo chętnie bym się tego napił.O w takich flaszeczka to cudo było Edytowane 15 Lipca 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) No to ile dajesz jak Ci powiem że to był SERWOWIT PS Ponieważ masz z czego to proponuję zrobić, tu masz co i jak :http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/serwowit-zapomniana-swiat-ambrozja/ Edytowane 15 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Hehehe, już wiem Wrzuciłem (nie mając nadziei że cokolwiek wyskoczy) w gugiela hasło napój w butelce po śmietanie i o dziwo wyskoczyło.... A skoro mam jeszcze z 10 litrów serwatki po ricottcie to chyba wypadałoby spróbować toto zrobić Znalazłem i przepis http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/serwowit-zapomniana-swiat-ambrozja/ Składniki przepisuSerwatka – ile wejdzie do garnkaCukier – 2-5 % masowych serwatkiDrożdże piekarnicze – 0,15% masowych serwatkiDodatki np.: karmel, rodzynki, miód, szałwia, miętaSposób przygotowaniaZlać serwatkę do garnka i ogrzać do temperatury 90-95oC w celu wytrącenia się białka serwatkowego. Podgrzewać przez około 45 min. Po wytrąceniu się białka zlać czystą serwatkę znad osadu do osobnego garnka i dodać cukier. Wymieszać aż do rozpuszczenia i ponownie podgrzać do temp. ok. 95oC przez 10-15 min.W międzyczasie niech was Bogi bronią wyrzucać oddzielone od serwatki białko, to nic innego jak nieprzygotowany ser Ricotta Fresca, ale o tym innym razem.Po odmierzonym czasie serwatkę należy przelać do czystego naczynia przez gęstą tkaninę lub sito. Całość schłodzić do temperatury ok. 20oC. Po odstaniu wlać do serwatki rozczyn drożdży (rozczynione drożdże to takie, które już zaczęły pracować, zmieszane z małą ilością wody i cukru). Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godz. Po odstaniu można wrzucać dodatki. Serwowit rozlać do mocnych butelek, które utrzymają dalszą fermentację. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce i gotowe! Od rozlania macie 3 dni na to by spożyć wszystko. Czasu nie dużo, ale rozkosz, która was owładnie zwilżając gardło tym boskim trunkiem jest tego warta. Pytanie chyba najbardziej do EAnnyMyślę że mając serwatkę po ricottcie czyli już po podgrzaniu i wytrąceniu białek ten etap można pominąć? Edytowane 15 Lipca 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lipca 2014 Myślę że mając serwatkę po ricottcie czyli już po podgrzaniu i wytrąceniu białek ten etap można pominąć? No, już wytrąciłeś przecież białka serwatkowe (ricottę) więc powtarzanie nic by nie dało.Należy jednak po raz drugi podgrać serwatkę z cukrem do 95 st.C aby zredukować bakterie kwasu mlekowego i inne.Ten napój otrzymywany jest w wyniku fermentacji wzbudzonej drożdżami, czyli alkoholowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lipca 2014 Dzięki. Tak myślałem i tak właśnie czynię Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lipca 2014 Znalazłem i przepis Podałem Ci go wyżej więc nie wiem czego szukałeś Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lipca 2014 Za dużo serwatki się opił Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lipca 2014 Podałem Ci go wyżej więc nie wiem czego szukałeś hehehe łobuzie jeden, wyedytowałeś posta trzy minuty po tym jak ja wstawiłem przepis (właśnie pokazałem Ci jęzora ) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lipca 2014 wyedytowałeś posta trzy minuty po tym jak ja wstawiłem przepis a guziczek z pętelkom Po "okularkach" dopisałeś 4 minuty po mnie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lipca 2014 A nieprawda Teraz tak jakoś dziwnie pokazuje ale sprawdzałem tuż po napisaniu Chcesz się bić?? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) jasne "solówa" ale na gołe glaty ....!!!!!! http://www.linkietheo.nl/animaties_f/animaties_foto/stier/stier_21.gif PSJak to sklerotyk może zapomniałeś co kiedy .... Edytowane 15 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zwany też szampanem serwatkowym: Szampan serwatkowy BN-66/8042-05 http://bc.pollub.pl/Content/4033 ZN-86/CZSM1/A-49 Szampan serwatkowy. Serwowit https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7970-instrukcja-technologiczna-szampan-serwatkowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lipca 2014 Dzięki. Ile to można przechowywać w butelkach? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lipca 2014 http://www.zmsniezka.pl/home,view,informacje_o_wyrobach Taki szampan można kupić tutaj. Rewelacyjny na upalne dni, nic lepiej nie gasi pragnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lipca 2014 Heh, choć raz coś jest w miarę blisko a nie po przekątnej Polski Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lipca 2014 A tak niejako przy okazji dowiedziałem się że to co u nas kiedyś sprzedawano jako Serwowit w Szwajcarii nazywa się Rivella i jest bardziej popularne od Coca czy Pepsi Coli. Roczna produkcja idzie w setki milionów litrów. A mogliśmy być potęgą ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.