Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji robienia oscypków i masła zaniosłem trochę maślanki wujkowi co to opodal nas mieszka. No i tak od słowa do słowa dyskutując ile to fajnych rzeczy można za jednym razem z mleka machnąć przypomnieliśmy sobie pewien produkt który kiedyś dość często jak się okazało spożywaliśmy. Niestety za diabła żaden z nas nie pamiętał nazwy. Sprzedawano toto w takich małych buteleczkach zamykanych na aluminiowy kapsel jak kiedyś się śmietanę sprzedawało. Kolor chyba taki słomkowy (ale tu zeznania były sprzeczne) a smak bardzo orzeźwiający. Może ktoś pamięta co to było? Może ktoś wie jak się to robi bo przyznam szczerze ze bardzo chętnie bym się tego napił.

O w takich flaszeczka to cudo było

 

post-44979-0-77449000-1405411607_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/
Udostępnij na innych stronach

No to ile dajesz jak Ci powiem że to był SERWOWIT ;)

 

PS 

 

Ponieważ masz z czego to proponuję zrobić, tu masz co i jak :

http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/serwowit-zapomniana-swiat-ambrozja/

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361580
Udostępnij na innych stronach

Hehehe, już wiem  :laugh:  Wrzuciłem (nie mając nadziei że cokolwiek wyskoczy) w gugiela hasło napój w butelce po śmietanie i o dziwo wyskoczyło.... A skoro mam jeszcze z 10 litrów serwatki po ricottcie to chyba wypadałoby spróbować toto zrobić  :cool:

Znalazłem i przepis http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/serwowit-zapomniana-swiat-ambrozja/

 

Składniki przepisu
  • Serwatka – ile wejdzie do garnka
  • Cukier – 2-5 % masowych serwatki
  • Drożdże piekarnicze – 0,15% masowych serwatki
  • Dodatki np.: karmel, rodzynki, miód, szałwia, mięta
Sposób przygotowania

Zlać serwatkę do garnka i ogrzać do temperatury 90-95oC w celu wytrącenia się białka serwatkowego. Podgrzewać przez około 45 min. Po wytrąceniu się białka zlać czystą serwatkę znad osadu do osobnego garnka i dodać cukier. Wymieszać aż do rozpuszczenia i ponownie podgrzać do temp. ok. 95oC przez 10-15 min.

W międzyczasie niech was Bogi bronią wyrzucać oddzielone od serwatki białko, to nic innego jak nieprzygotowany ser Ricotta Fresca, ale o tym innym razem.

Po odmierzonym czasie serwatkę należy przelać do czystego naczynia przez gęstą tkaninę lub sito. Całość schłodzić do temperatury ok. 20oC. Po odstaniu wlać do serwatki rozczyn drożdży (rozczynione drożdże to takie, które już zaczęły pracować, zmieszane z małą ilością wody i cukru). Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godz. Po odstaniu można wrzucać dodatki. Serwowit rozlać do mocnych butelek, które utrzymają dalszą fermentację. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce i gotowe! Od rozlania macie 3 dni na to by spożyć wszystko. Czasu nie dużo, ale rozkosz, która was owładnie zwilżając gardło tym boskim trunkiem jest tego warta. 

 

Pytanie chyba najbardziej do EAnny

Myślę że mając serwatkę po ricottcie czyli już po podgrzaniu i wytrąceniu białek ten etap można pominąć?

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę że mając serwatkę po ricottcie czyli już po podgrzaniu i wytrąceniu białek ten etap można pominąć?

No, już wytrąciłeś przecież białka serwatkowe (ricottę) więc powtarzanie nic by nie dało.

Należy jednak po raz drugi podgrać serwatkę z cukrem do 95 st.C aby zredukować bakterie kwasu mlekowego i inne.

Ten napój otrzymywany jest w wyniku fermentacji wzbudzonej drożdżami, czyli alkoholowej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361590
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Tak myślałem i tak właśnie czynię  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361592
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znalazłem i przepis
 

 

Podałem Ci go wyżej więc nie wiem czego szukałeś ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361594
Udostępnij na innych stronach

Za dużo serwatki się opił  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361596
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podałem Ci go wyżej więc nie wiem czego szukałeś
hehehe łobuzie jeden, wyedytowałeś posta trzy minuty po tym jak ja wstawiłem przepis  :tongue: (właśnie pokazałem Ci jęzora ) 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361597
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyedytowałeś posta trzy minuty po tym jak ja wstawiłem przepis 

 

:tongue:  a guziczek z pętelkom Po "okularkach" dopisałeś 4 minuty po mnie ;)   :cool:  :devil:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361600
Udostępnij na innych stronach

A nieprawda  :tongue:  :tongue:  Teraz tak jakoś dziwnie pokazuje ale sprawdzałem tuż po napisaniu  :laugh: Chcesz się bić??  :frantics:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361601
Udostępnij na innych stronach

jasne "solówa" ale na gołe glaty ....!!!!!!  :mad:  :mad:  :devil:  :devil:  :devil:  http://www.linkietheo.nl/animaties_f/animaties_foto/stier/stier_21.gif

 

 

PS

Jak to sklerotyk może zapomniałeś co kiedy .... ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361602
Udostępnij na innych stronach

Zwany też  szampanem serwatkowym:

 

Szampan serwatkowy BN-66/8042-05 http://bc.pollub.pl/Content/4033

 

ZN-86/CZSM1/A-49 Szampan serwatkowy. Serwowit https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7970-instrukcja-technologiczna-szampan-serwatkowy/

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361603
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Ile to można przechowywać w butelkach? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361604
Udostępnij na innych stronach

Heh, choć raz coś jest w miarę blisko a nie po przekątnej Polski  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361620
Udostępnij na innych stronach

A tak niejako przy okazji dowiedziałem się że to co u nas kiedyś sprzedawano jako Serwowit w Szwajcarii nazywa się Rivella i jest bardziej popularne od Coca czy Pepsi Coli. Roczna produkcja idzie w setki milionów litrów. A mogliśmy być potęgą ...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10100-co-to-by%C5%82o-pytanie-sklerotyka/#findComment-361664
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.