Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie mam taki pomysł na swój biznes. Od lat wyrabiam wędliny na potrzeby własne i postanowiłem zacząć na tym zarabiać. Wszystkie wyroby jak szynki, kiełbasy i boczki są wykonywane przeze mnie według starych receptur. Wychodzę z założenia, że ma to być wszystko zdrowe i naturalne. Doświadczenie i odpowiednią wiedzę już posiadam, mam swój budynek z sanitariatem, z racji tego że mieszkam na wsi mam dostęp do taniego świeżego mięsa oraz drewna na opał. W moich zamysłach ma to być mała wędzarnia bez jakiejś wyspecjalizowanej aparatury. Ale już na samym początku nasuwają się pytania na, które liczę, że odpowie ktoś kto w taki biznes już wszedł. Głównie martwi mnie sanepid i chętnie się dowiem wszystkiego na ten temat. Jakie sprzęty są wymagane, pomieszczenia, jakieś inne specjalne wymogi? Mam doświadczenie i chęci, ale potrzebuję też teoretycznej wiedzy jak to "ubrać" więc zwracam się z prośbą do was forumowicze, jeśli ktoś już przetarł szlak to bardzo proszę o wskazówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam wśród nas.

Temat który poruszyłeś , był już na forum omawiany.

poszukaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=396&postdays=0&postorder=asc&start=0

a może znajdziesz coś ciekawego dla siebie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-17979
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pierwsze kroki to:

-przeznaczenie lokalu

-uzgodnienie warunków z WIS i SANEPIDEM

Po skierowaniu pierwszych kroków do tych instytucji wszystko będzie jasne

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-17985
Udostępnij na innych stronach

chlapacz napisał:

Głównie martwi mnie sanepid i chętnie się dowiem wszystkiego na ten temat. Jakie sprzęty są wymagane, pomieszczenia, jakieś inne specjalne wymogi? Mam doświadczenie i chęci, ale potrzebuję też teoretycznej wiedzy jak to "ubrać" więc zwracam się z prośbą do was forumowicze, jeśli ktoś już przetarł szlak to bardzo proszę o wskazówki.

 

Witam

Pozwolę sobie na wyrażenie mojego poglądu w temacie, który poruszyłeś.

 

Gratuluję pomysłu i zapału. Wiedza, nabyte umiejętności oraz doświadczenie są doskonałym kapitałem który powinien być wykorzystany w celu osiągania dochodu.

 

To, co napisze prosze nie traktować jako porada, lecz jako wyrażenie opini, z którą można się zapoznać, lecz nie trzeba jej stosować.

Bezwzględnie jako pierwszą czynność należy udać się do powiatowego inspektora sanitarnego celem zapoznania się z aktualnie obowiązującym stanem prawnym. ( po drodze warto zaopatrzyć się w relanium).

 

Po zapoznaniu się z obowiązującą regulacją prawną zrób zestawienie niezbędnego sprzętu,

Następnie biznes plan, ( symulację kosztów, jakie należy ponieść, aby rozpocząć działalność), jeżeli będziesz w stanie spełnić warunki wymagane ustawowo i ponieść koszty w celu rozpoczęcia działalności to zrób wyliczenie ile będziesz wstanie wyprodukować i komu będziesz sprzedawał i gdzie. Policz koszty produkcji oraz jaki teoretycznie możesz uzyskać przychód ze sprzedaży, następnie policz ile w tym przychodzie będzie twojego dochodu.

Tyle moich przemyśleń.

 

Życzę powodzenia, nie poddawaj się każde trudności są do pokonania trzeba tylko chcieć je pokonać.

 

Pozdrawiam

 

PS.

Mój śp. Tato powtarzał mi: ,,synku żeby napić się wody nie trzeba kopać studni”

 

Myślę, że wiele satysfakcji, (co również jest b.ważne), może dać robienie wędlin dla rodziny czy przyjaciół. Jeżeli ktoś poprosi Cię o zrobienie wędlinki określając, z jakiego surowca i jakich przypraw użyć. To zawsze możesz komuś zrobić przysługę szczególnie, jeśli tego typu wędliny niema w sklepach ogólno dostępnych. Za użyty surowiec zwrócą tobie poniesione koszty. Natomiast wynagrodzeniem za twoją pracę będzie satysfakcja o raz ogromna wdzięczność i opnia człowieka służącego pomocom u ludzi, którym zrobiłeś grzecznościowo przysługę.

 

Bardzo proszę w żaden sposób nie traktować moich przemyśleń jako namowy do tzw. pracy na czarno.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-17987
Udostępnij na innych stronach

Jondek doskonale wiem o co Ci chodzi. Już od dawna zarówno moja rodzinka jak i przyjaciele są przeze mnie zaopatrywani w świeże wędliny. Ktoś kto prosi mnie o taką przysługę może liczyć na to, że postaram jego życzenie spełnić. Średniej wielkości klientele już mam, więc uznałem, że jak każdemu smakuje i domaga się o więcej to dlaczego by nie udostępnić tego innym ludziom i zarobić na tym trochę. I chodzi mi o małą wędzarnie która początkowo wcale nie musi generować dużych pieniędzy, na odpowiednią markę pracuje się jakiś czas. Jeszcze studiuje, mam sporo czasu, mam duży lokal, znajdzie się i kapitał.

Wiesiorek czytałem już ten wątek, ale i tak dziękuję.

Szczepan możesz mi powiedzieć co oznacza ten skrót wis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-17994
Udostępnij na innych stronach

czesc chlapacz

wis to wojewodzka inspekcja sanitarna ktora ma wiecej do dyktowania niz

sanepid.

 

napisales:

chodzi mi o małą wędzarnie która początkowo wcale nie musi generować dużych pieniędzy,

na odpowiednią markę pracuje się jakiś czas

 

ok mala czy duza ale wymagania musi spelnic takie same jak duzy zaklad miesny wez

to prosze pod uwage,na dodatek bedzie to juz jednostka gospodarcza gdzie beba juz

podatki,ludzie w okolicy postrzegac beda cie juz nie jako Tadzia, ktory robil wedliny

lecz jako zaklad.

 

wez i przeczytaj posty Jondka i tworzenie masarni.

ja proponuje zrobic najpierw na kartce papieru wizje swojego przedsiewziecia,

nastepnie poznac grupe docelowa klientow jakie maja potrzeby co chca kupic i

jak zachecic ich aby KUPOWALI U CIEBIE-marketing,zrobic biznes plan calego

planu dzialania twego zakladu do ktorego bedziesz przeciez wracac,no i najwazniejsze

zaklad musi zarabiac,dla wizerunku (prestizu wsrod znajomych ze ty masz zaklad)

nie da sie go na dluzsza mete utrzymac -TRZEBA ZARABIAC-

 

gratuluje pomyslu lecz dodam iz ludzie czeso maja slomiany zapal ,z ktorego czesto

wybuchaja pozary,a wtedy chocbys na rzesach stawal bedzie za pozno je gasic.

 

zycze ci powodzenia i zeby kasy na wszystko starczalo tobie jak teraz.

 

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18002
Udostępnij na innych stronach

W sklepie mięsnym w którym niekiedy kupuję małe co nieco (jak by powiedział Kubuś Puchatek) usłyszałem jak jedna z klientek spytała, czy jest jeszcze swojska kiełbaska :question: Po dalszej penetracji tematu dowiedziałem się, że jakiś "rzemieślnik" wstawia co piątek kilka kilogramów (jeden pojemnik) wędliny domowej wędzone w tradycyjny sposób. Wędlina rozprowadzana jest w sklepie i to tylko "wybranym". Wiem , że nie jest to zgodne z WSI, S.... itd. Ale chodzi mi o przedstawienie, że tak tez można. Pewnym jest to, że sprzedawca jaki i rzemieślnik musza mieć do siebie zaufanie :!:

Dodam jeszcze, że kiełbaska ma zbyt nie mały, wręcz jest wydzielana. Jeszcze musze zaobserwować, czy nabijają ją na kasę. Bo ja oczywiście jej nie kupuję, nawet powiem więcej nie próbowałem jej. Może za rzadko przychodzę do tego sklepu :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18008
Udostępnij na innych stronach

Może to coś pomoże :

 

W Inspektoracie Weterynarii podadzą ci najnowsze akty prawne:

 

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 29 marca 2006 roku w sprawie wymagań , jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

 

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 15 grudnia 2006 w sprawie warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej

 

 

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 29 grudnia 2006 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej

 

ja to czytałam i nie wydaje mi się, żeby mała masarnia musiała spełniać dokładnie te same wymagania co duży zakład.

Chyba gorszy problem jest z księgowością i papierkami.

pyzolda
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18009
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze musze zaobserwować, czy nabijają ją na kasę.

... najważniejsze aby brali kasę. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18014
Udostępnij na innych stronach

jakiś "rzemieślnik" wstawia co piątek kilka kilogramów (jeden pojemnik) wędliny domowej wędzone w tradycyjny sposób.

Ten proceder jest rozpowszechniony w małych sklepikach na uboczach miast.

W małym prywatnym sklepie w R-sku ,też raz w tygodniu jest " swojska " ( na zapisy )

.....jeszcze się nie dopchałem :cry: na spróbowanko.

 

P.S.

Ale jak wrzucę swoją " czosnkową" ( oczywiście przepis ze stronki ) to przebiję wszystkich :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18020
Udostępnij na innych stronach

Jondek doskonale wiem o co Ci chodzi. Już od dawna zarówno moja rodzinka jak i przyjaciele są przeze mnie zaopatrywani w świeże wędliny.

 

Witaj!!

:rolleyes:

 

Odnoszę wrażenie, że nie wiesz.

 

Jeszcze raz podpowiem czytaj ze zrozumieniem.

 

Miej świadomość, że Twoi koledzy i przyjaciele z pewnością też mają swoje grono kolegów i przyjaciół. Grono znajomych można poszerzać w nieskończoność.

 

Koszty surowca na wędliny są różne w różnych częściach kraju.

Twoim zadaniem jest przedstawić je osobom zainteresowanym wędlinami.

Jestem świadom tego, że nie samą miłością człowiek żyje i wcale Tobie tego nie proponuję.

 

:blush:

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18022
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Koło mojej miejscowości pewien rolnik też przerabia ubite świnki na kiełbaski i chyba kaszaneczkę . Cena kiełbaski na dzień dzisiejszy to 19 zet a kaszaneczki to nie wiem . Jeżeli chodzi o nazwę to kiełbaska" swojej roboty" i jest podwędzana jednak dla mnie za chuda , ale takie ma zapotrzebowanie .

 

Natomiast wiem że są kolejki i należy się zapisać .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18024
Udostępnij na innych stronach

Jondek powtarzasz się :wink: Źle zinterpretowałem twój post, czytałem go dość późno i po pracy, więc zmęczenie robi swoje. Cóż sprzedaż na czarno ma swoje "uroki" no, ale nie w tym rzecz. Chodzi mi właśnie o to żeby to zalegalizować, wiadomo jacy są ludzie, któremuś sie nie spodoba, że mi się wiedzie i po zawodach. Poza tym w moich warunkach domowych więcej wędlin niż robię obecnie zrobić się nie da. Mam odpowiedni średniej wielkości budynek do zaadoptowania na wędzarnie i chcę to wykorzystać. Prócz budowy pieca wędzarniczego konieczne jest wykończenie tego tak jak narzucają przepisy. No i niekoniecznie "pan Tadzik" musi zmienić się w zakład produkcyjny, reklama, marketing i trzymanie się swoich zasad produkcyjnych zaowocują. Dziękuję za liczne posty, każdy pomocny :grin: Póki co wybieram się na zbieranie informacji do wis, sanepidu, urzędu miasta i inspektoratu weterynarii. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to czekam niecierpliwie.

Thnx wędzarnicza brać :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18025
Udostępnij na innych stronach

...sprzedaż na czarno ma swoje "uroki" no, ale nie w tym rzecz. Chodzi mi właśnie o to żeby to zalegalizować, wiadomo jacy są ludzie, któremuś sie nie spodoba, że mi się wiedzie i po zawodach.

Jak już zalegalizujesz to cała otoczka która sprawia że robisz dobrą, ale tanią wędlinę zniknie w czeluściach podatków, opłat, vatu etc. i też będzie "po zawodach" - o to właśnie chodziło moim przedmówcom

Mimo wszystko życzę Ci powodzenia, abyś nie musiał bać się kapusiów (też nie popieram szarej strefy, ale pracuję w sektorze spożywczym i wiem z czym się to wiąże)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18029
Udostępnij na innych stronach

Wiem z czym się wiąże założenie działalności gospodarczej, ale to nie znaczy, że to wpłynie na jakość moich wyrobów. Może cena pójdzie w górę, ale czy w dzisiejszych czasach ludzie już tak ślepo patrząc tylko na cenę kupują to co serwują sklepy? Jakość ma coraz większe znaczenie, poza tym to co naturalne zaczyna być teraz po prostu modne i pożądane. Ludzie teraz zapłacą chętnie za kawałek prawdziwej szynki i kiełbaski. Poza tym kto powiedział, że mając działalność nie można wykonywać wyrobów "na własne" potrzeby. Tak na marginesie to jest teraz masa ułatwień, z których można skorzystać przy zakładaniu firmy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18031
Udostępnij na innych stronach

Tak na marginesie to jest teraz masa ułatwień, z których można skorzystać przy zakładaniu firmy.

zyj w tym przekonaniu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18032
Udostępnij na innych stronach

Chlapacz.

Cały dowcip w prowadzeniu własnego biznesu polega na tym, aby prawo znaczyło prawo, a sprawiedliwość - sprawiedliwość.

Mam za złe naszemu Państwu to, że nic nie znaczy prawo, nie mówiąc o sprawiedliwości.

Polecam Ci oglądanie "Sprawy dla reportera" a dojdziesz do wniosku, że mam rację.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18042
Udostępnij na innych stronach

,,skończyły się wakacje, marzenia o przygodach zapadły w zimowy sen"

Jondek

Wejdź w temat " po wodzie " a przekonasz się, że przygoda trwa ( dla wytrwałych) :cool:

zapraszam na rejsik :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18052
Udostępnij na innych stronach

Oglądam sprawę dla reportera co jakiś czas i wiem jak to czasami bywa. Interesuje się też polityką i wiem co nie co o przepisach i prawie. To że rządzący w Polsce potrafią w absurdalny sposób niszczyć nie tylko fizycznie ale i psychicznie swoich obywateli to wiadomo już nie od dziś. Jest jak jest i póki co nie zanosi się na zmiany.

ALE to znaczy, że mam przyjąć z pokorą obecny stan rzeczy, poddać się i nic nie robić? Z całym szacunkiem Bagno (nie mówię tego żeby cię urazić bo to moje odczucia) ale denerwuje mnie trochę takie podejście: oglądnę sprawę dla reportera i co? Mam sie załamać i żyć zrezygnowany, bo tak jest w kraju, a nie inaczej? Ja mam za złe ludziom za to że wybrali takich rządzących, ale stało się i trzeba żyć w takim środowisku a nie innym. Nie mam zamiaru się poddać, co prawda nie wierzę już w nasz "system" ale jestem uparty i nie zamierzam się poddać.

Jasiu mimo wszystko tak jest. Jako student możesz sobie założyć działalność w AIP czyli Akademickim Inkubatorze Przedsiębiorczości, to jest wielkie ułatwienie, poza tym bezzwrotne dotacje z Powiatowego Urzędu Pracy, możliwość uzyskania dotacji unijnych i to wcale nie są mrzonki tylko fakty, trzeba się tylko postarać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18053
Udostępnij na innych stronach

Chlapacz - w pierwszym poście prosiłeś nas o opinie, więc dostałeś ją, zgodną ze stanem jaki jest w naszym kraju :mellow:

Chcesz się przekonać na własnej skórze - nikt Ci nie zabroni spróbować, ale licz się z tym że możesz stanąć przed wyborem:

redukcja kosztów produkcji nierozerwalnie związana z jakością lub ceną, a to z kolei może oddalić od Ciebie dotychczasowych klientów bo albo towar będzie już niesmaczny albo cena zbyt wysoka,

lub zamknięcie zakładu aby się nie skompromitować przed dotychczasowymi odbiorcami, co będzie się wiązało ze zwrotem dotacji (są pewne warunki ich otrzymania) i stratą wkładu własnego

 

mimo to w dalszym ciągu życzę aby Ci się powiodło - i myślę że inni forumowicze też

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18054
Udostępnij na innych stronach

Chlapacz

Nikt Ci nie powiedział dosłownie, że masz " przechlapane " :devil:

Dla odważnych świat należy.

W swoim życiu wielokrotnie podejmowałem życiowe decyzje pomijajając czasami podstawowe zasady logiki i jakoś tego nie żałuję.

 

" By niczego nie żałować, należałoby nic nie robić, lecz dopiero życie byłoby żałosne"

 

.....to domena kapitana z którym ostatnio pływałem

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18055
Udostępnij na innych stronach

redukcja kosztów produkcji nierozerwalnie związana z jakością lub ceną, a to z kolei może oddalić od Ciebie dotychczasowych klientów bo albo towar będzie już niesmaczny albo cena zbyt wysoka,

lub zamknięcie zakładu

Bardzo mądre pdsumowanie dyskusji, zgadzam się z tym podejściem do rzeczywistości.

Moim skromnym zdaniem wszystko wygląda pięknie, póki nie zaczniemy działać zgodnie z prawem (chodzi mi o normy unijne).

Zakłady mięsne padają jeden po drugim, myślę, że w 90% jest to konsekwencją wprowadzania norm unijnych.

Przykład ZM POL-MEAT w Brodnicy sp. z o.o. Prywatyzacja. Wiele nagród itp. a na dzień dzisiejszy wypowiedzenia dla pracowników. Udziałowcy od wielu lat nie otrzymali dywidendy, bo zyski szły na dostosowanie zakładu do norm unijnych.

Wracając do tematu:

1) Jak zamiezasz zaopatrywać się w surowiec do produkcji? Obecnie wszyscy rolnicy prowadzą ewidencję trzody, co na to ARiMR. Czy spełnisz ich wymogi (normy) dotyczące ubojni?

2) Kweste podatkowe. Po miesiącu, lub przed rozpoczęciem działalności (zakładając uczciwe podejście do sprawy) wchodzisz na VAT. Ale to nie wszystko, bo kasę fiskalną też trzeba zainstalować.

3) Wzrośnie znacząco podatek od nieruchomości.

4) Nie kombinuj (czytaj: nie zaniżaj do najniższej) z wynagrodzeniem pracowników, to się nie opłaca - mogę to udowodnić.

5) Zobaczysz, że wszyskie zobowiązania płatnicze jakimś dziwnym trafem zbiegają się. Mam na myśli ZUS, US, wynagrodzenia, energia, awarie, kredyt itp. - i wtedy problem.

6) Czy masz taką siłę przebicia, że namówisz ludzi, aby kupowali u Ciebie, a nie np w super (hiper) markecie, gdzie ostatnio kabanosy były po 10 PLN? A u Ciebie???. W Polsce nie ma klasy średniej. Są bogaci i ubodzy stanowiący 90% społeczeństwa, a te 90% musi (!) zaopatrywać się w tańsze towary. Rarytasy są tylko na uroczyste okazje.

Sorki, że tak chaotycznie, ale brak czasu.

Podsumowując zrób biznes plan, a zobaczysz, że inwestycja nie zwróci się w roku (oby nie było straty) czy nawet kilka lat. A kredyty trzeba spłacać.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1013-w%C4%99dzarnia-wiejska/#findComment-18074
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.