beiot Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Mój kindziuk z dzika po ponad 3 miesiącach. Natchnieniem do produkcji był Darino i jego doskonałe wyroby. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-139431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Mój kindziuk z dzika po ponad 3 miesiącach :clap: Wędlina królewska, jak dla mnie bardzo udany wyrób. Co mnie ciekawi...jak smakuje kindziuk z dzika :question: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-139450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Wspaniały wyrób piękny kolorek no i pewnie smak też wyborny gratulacje pozdrawiam :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Receptury na kindziuki Sam wymyślam :grin: to jest mięso podczas eksperymentu,który robię od ponad 3 miesiecy.Dojrzewa w tych samych warunkach co kindziuki i robione bylo podobnie.Dla Mnie to jest MÓJ,,kindziuk,,tak go nazywam.Jak skącze caly proces to,może zmieni nazwę np.szynka bartoszycka.Zrobilem teraz,te 2 zdjęcia i to są Moje kindziuki :grin: A zdjęcia, można przenieść do innego dzialu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 15 Stycznia 2011 :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 15 Stycznia 2011 np.szynka bartoszyckaGrzesiu mistrzu... to jest to :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 15 Stycznia 2011 grzegorz565, :clap: :clap: :clap: że też nie wybieram się w Twoje strony :devil: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 5 Lutego 2011 kurcze a ja dopiero popełniam szóste wędzenie i jak tu doczekać końca Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-145179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 5 Lutego 2011 Mój kindziuk z dzika po ponad 3 miesiącach.Wygląda pieknie aż ślina kapie :thumbsup: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-145205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 20 Lutego 2011 No to przyszedł czas na kindziuka :grin: , pęcherze juz jadą, w poniedziałek lecę po mięsko ! Jeszcze tylko w kwestii formalnej, wg.przepisu stoi napisane: cyt.: "Wieszamy tak przygotowany pakiet w miejscu chłodnym, ciemnym i suchym na minimum 10 dni (im dłużej tym lepiej). W tym czasie następuje peklowanie, obsuszanie i mięso nabiera aromatu. " chłodnym- czyli ile? do 12 st.max może być??? suchym- czyli jaka wilgotność?? ( na forum są różne "szkoły" od 30% po 75. 80%) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-147820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 20 Lutego 2011 Hallo!!!! Kindziuka chcialem zawsze zrobic ,ale jakos nie moglem sie za niego zabrac. Przed dwoma tygodniami sie zmobilizowalem ;ciekawe co z tego wyjdzie?. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-147826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 20 Lutego 2011 No śliczniutkie :thumbsup: :thumbsup: Jak wyglądaja po 2 tygodniach?? - bo fotki chyba zrobione po napełnieniu Ile wsadu upakowałeś do pęcherzyka ??? Mój kindziuk bedzie napełniany we wtorek lub środe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-147832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 24 Lutego 2011 No i powstał ......... Mój pierwszy kindziuk(1,72 kg) wraz z braciszkiem (0,56kg) teraz w "dyby" Wg. przepisu: cyt... "co najmniej 10 dni w chłodnym, suchym , ciemnym miejscu"..... " 11 stopni i 27 % wilgotności moze być ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 24 Lutego 2011 Kindziuk? Pierwszy raz widze cos takiego . Do czego mozna to smakowo poröwnac? Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 25 Lutego 2011 Najlepiej do kindziuka .... Hmmmm tak powszechnie i obrazowo to cieniutko krojona "krakowska" ale mocno korzenno-ziołowa .... oj ciężko słowami przekazać smak ... ale warto kindziuka skosztować i zrobić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zachęcacie, zachęcacie to i ja spróbowałem!!! Teraz poszedł w bukowe "dyby" 7 stopni na kilka dni. Potem dymek, suszenie, dymek, suszenie.................. i cierpliwość :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 25 Lutego 2011 cyt... "co najmniej 10 dni w chłodnym, suchym , ciemnym miejscu"..... "I tu mam problem. Chlodne miejsce mam przyciemnic mozna ale czy suche ? Murowana stara szopka nie ogrzewana.przy temperaturach minusowych czasami woda zamarza. :question: :question: :question: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 27 Lutego 2011 RATUNKU !!!! W dybach niestety niestety pękł pęcherz i wyszło nieco farszu( wielkości małej mandarynki) - jak to zabezpieczyć??? Przepakowanie czy zaszycie nie wchodzi raczej w grę- może czymś "zakleić"??? Macie pomysła??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 27 Lutego 2011 Macie pomysła???Spokojnie :grin: A gdzie fotka :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 27 Lutego 2011 no jest, tak wygląda po wyjęciu z dybów( w dybach dopiero 3 dni) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 27 Lutego 2011 no jest,A czy nakuwałeś igłą :question: Przypuszczam że powodu trzeba szukać w fermentacji i mocno napchanego słabego pęcherza. Jak to naprawić wytnij nożem co wyszło i naklej za pomocą smalcu rozciętą osłonkę lub coś podobnego i już. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jak to naprawić wytnij nożem co wyszłoJa bym raczej powiedziała -wydłub farsz ,który wyszedł, spróbuj w tym miejscu założyc trochę pęcherz,delikatnie zaszyć i zasmarować smalcem jak radzi Darino. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 28 Lutego 2011 A czy nakuwałeś igłą Nakłuwałem, nakłuwalem.... Dzięki za podpowiedzi, "zacerowałem łobuza" :tongue: myślę że bedzie OK. Myślałem też co by może zamalować żółtkiem kilka razy miejsce cerowania. Utworzy się chyba taka skorupka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 28 Lutego 2011 Myślałem też co by może zamalować żółtkiem kilka razy miejsce cerowania. Utworzy się chyba taka skorupka.Żółtko z różnych powodów nie jest najlepszym rozwiązaniem, użyj lepiej smalcu a jeśli chcesz skorupę to możesz smalec rozrobić z mąką pszenną, zrobi się z tej mieszanki taka plastelina i z czasem będzie coraz twardsza :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 28 Lutego 2011 smalec rozrobić z mąką pszenną, zrobi się z tej mieszanki taka plastelina znaczy się .... zasmażką ?? :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.