Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kindziuk z dzika po ponad 3 miesiącach

:clap:

Wędlina królewska, jak dla mnie bardzo udany wyrób.

Co mnie ciekawi...jak smakuje kindziuk z dzika :question:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-139450
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Wspaniały wyrób piękny kolorek no i pewnie smak też wyborny gratulacje pozdrawiam :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141764
Udostępnij na innych stronach

Receptury na kindziuki Sam wymyślam :grin: to jest mięso podczas eksperymentu,który robię od ponad 3 miesiecy.Dojrzewa w tych samych warunkach co kindziuki i robione bylo podobnie.Dla Mnie to jest MÓJ,,kindziuk,,tak go nazywam.Jak skącze caly proces to,może zmieni nazwę np.szynka bartoszycka.Zrobilem teraz,te 2 zdjęcia i to są Moje kindziuki :grin: A zdjęcia, można przenieść do innego dzialu. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141797
Udostępnij na innych stronach

np.szynka bartoszycka

Grzesiu mistrzu... to jest to

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141800
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, :clap: :clap: :clap: że też nie wybieram się w Twoje strony :devil:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-141810
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mój kindziuk z dzika po ponad 3 miesiącach.

Wygląda pieknie aż ślina kapie :thumbsup:
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-145205
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to przyszedł czas na kindziuka :grin: , pęcherze juz jadą, w poniedziałek lecę po mięsko !

 

Jeszcze tylko w kwestii formalnej, wg.przepisu stoi napisane:

cyt.:

"Wieszamy tak przygotowany pakiet w miejscu chłodnym, ciemnym i suchym na minimum 10 dni (im dłużej tym lepiej). W tym czasie następuje peklowanie, obsuszanie i mięso nabiera aromatu. "

chłodnym- czyli ile? do 12 st.max może być???

 

suchym- czyli jaka wilgotność?? ( na forum są różne "szkoły" od 30% po 75. 80%)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-147820
Udostępnij na innych stronach

No śliczniutkie :thumbsup: :thumbsup:

 

Jak wyglądaja po 2 tygodniach?? - bo fotki chyba zrobione po napełnieniu

Ile wsadu upakowałeś do pęcherzyka ???

 

Mój kindziuk bedzie napełniany we wtorek lub środe :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-147832
Udostępnij na innych stronach

No i powstał .........

Mój pierwszy kindziuk(1,72 kg) wraz z braciszkiem (0,56kg)

 

 

 

teraz w "dyby"

 

Wg. przepisu:

cyt... "co najmniej 10 dni w chłodnym, suchym , ciemnym miejscu"..... "

 

 

11 stopni i 27 % wilgotności moze być ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148645
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej do kindziuka .... ;)

Hmmmm tak powszechnie i obrazowo to cieniutko krojona "krakowska" ale mocno korzenno-ziołowa .... oj ciężko słowami przekazać smak ... ;) ale warto kindziuka skosztować i zrobić ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148671
Udostępnij na innych stronach

Zachęcacie, zachęcacie to i ja spróbowałem!!!

Teraz poszedł w bukowe "dyby" 7 stopni na kilka dni.

Potem dymek, suszenie, dymek, suszenie.................. i cierpliwość :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148675
Udostępnij na innych stronach

cyt... "co najmniej 10 dni w chłodnym, suchym , ciemnym miejscu"..... "

I tu mam problem. Chlodne miejsce mam przyciemnic mozna ale czy suche ?

Murowana stara szopka nie ogrzewana.przy temperaturach minusowych czasami woda zamarza. :question: :question: :question:

Czecho
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-148727
Udostępnij na innych stronach

RATUNKU !!!!

W dybach niestety niestety pękł pęcherz i wyszło nieco farszu( wielkości małej mandarynki) - jak to zabezpieczyć???

 

Przepakowanie czy zaszycie nie wchodzi raczej w grę- może czymś "zakleić"???

Macie pomysła???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149154
Udostępnij na innych stronach

Macie pomysła???

Spokojnie :grin:

A gdzie fotka :question:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149155
Udostępnij na innych stronach

no jest,

A czy nakuwałeś igłą :question:

Przypuszczam że powodu trzeba szukać w fermentacji i mocno napchanego słabego pęcherza.

Jak to naprawić wytnij nożem co wyszło i naklej za pomocą smalcu rozciętą osłonkę lub coś podobnego i już.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149243
Udostępnij na innych stronach

Jak to naprawić wytnij nożem co wyszło

Ja bym raczej powiedziała -wydłub farsz ,który wyszedł, spróbuj w tym miejscu założyc trochę pęcherz,delikatnie zaszyć i zasmarować smalcem jak radzi Darino.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149246
Udostępnij na innych stronach

A czy nakuwałeś igłą

Nakłuwałem, nakłuwalem....

 

Dzięki za podpowiedzi, "zacerowałem łobuza" :tongue: myślę że bedzie OK.

 

Myślałem też co by może zamalować żółtkiem kilka razy miejsce cerowania. Utworzy się chyba taka skorupka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149298
Udostępnij na innych stronach

Myślałem też co by może zamalować żółtkiem kilka razy miejsce cerowania. Utworzy się chyba taka skorupka.

Żółtko z różnych powodów nie jest najlepszym rozwiązaniem, użyj lepiej smalcu a jeśli chcesz skorupę to możesz smalec rozrobić z mąką pszenną, zrobi się z tej mieszanki taka plastelina i z czasem będzie coraz twardsza :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/14/#findComment-149299
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.