Darino Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam :smile: Pozdrawiam wszystkich serdecznie i przedstawiam swojego popełnionego Kindziuka a własciwie to go nazywam Skilandis: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 22 Listopada 2009 Fajny skilandis tylko jakby chudawy :shock: Czemu tak???Czy te kijki na bokach służą do regulowania naciągu?pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 22 Listopada 2009 Fajny skilandis tylko jakby chudawy Czemu tak???Taki sposób.Szybciej wyschnie. Chyba! Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam, faktycznie jakiś chudy, ale mam nadzieje że będzie dobrze.Był godzinę masowany, potem dzień w solance, następnie podsuszany i dwie doby prasowany. Związałem szpagatem ale mi sie nie podobało, bo szpagat sie wcinał. Tak wymyśliłem te patyczki, które są dzidkami na szaszłyki. I jak widać forma po prasowaniu została nawet po 10 godzinnym suszeniu. Jestem bardzo ciekawy jak będzie :question: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 22 Listopada 2009 Tak wymyśliłem te patyczki, które są dzidkami na szaszłyki. A nie lepiej by było zapakować w dwie rakiety od tenisa + dwa małe ściski stolarskie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 23 Listopada 2009 Taki sposób.Szybciej wyschnie.Chyba! :wink: no właśnie, a chyba nie powinien.Taki chudy w żołądku niczym się nie różni ze względu na tempo wysychania od takiego w grubszej osłonce.A myślę że żołądki czy pęcherze nie były wybierane bez powodu.Zarówno żołądek(duża pojemność) jak i pęcherz (kształt zbliżony do kuli) mają spowodować jak najmniejszy stosunek powierzchni przez k. kindziuk wysycha do jego objętości.Analogicznie chleb- wiadomo że w większych bochenkach jest smaczniejszy.ps.z tymi rakietami do tenisa to nie taki głupi pomysł :grin: Cóż potrafi sprawić ,,burza mózgów" :grin: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 23 Listopada 2009 Tak wymyśliłem te patyczki, które są dzidkami na szaszłyki.A nie lepiej by było zapakować w dwie rakiety od tenisa + dwa małe ściski stolarskie :wink:no tak bardzo dobry pomsł :idea: Ale musimy się Wojtka zapytać czy idzie, nie żeby z mojego Skila wyszła tenisówka :lol: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam :smile: Skilandis po pierwszym dymie pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam Skilandis po pierwszym dymie Jak długo i w jakiej temp. wędziłeś go po raz pierwszy. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 26 Listopada 2009 Witaj jarkof,wędziłem ciepłym dymem tzn. temp. dochodziła do 30°C ponad 3godz. o potem zostawiłem w wędzarni przez calą noc. Ale co dalej, jak długo suszyć? Teraz wisi sobie w piwnicy temp. 15°C i jakies 75% wilgotnosci. Myślę że sobie powisi a następne wędzenie za tydzień. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 26 Listopada 2009 Ale co dalej, jak długo suszyć? Teraz wisi sobie w piwnicy temp. 15°C i jakies 75% wilgotnosci. Myślę że sobie powisi a następne wędzenie za tydzień. Qurde jak długo to chyba 6 miesięcy minimum, a max to chyba ze 2 lub3 lata, tak czytalem. Fachowcy się wypowiedzą, mam taką nadzieję, choć chyba to już było w tym temacie. Ja przy wędzeniu nie przekraczam 20 stopni, tak czytałem i tak pilnuję. A pytam dlatego bo jakoś szybko ci zciemniał dość mocno. Mój nie doczeka tego terminu bo jego koniec a raczej początek czyli otwarcie przewiduję na święta, i nie ma innej opcji. I tu mam pytanie do FACHOWCÓW, czy można taki napoczęty kindziuk, skilandis dalej suszyć i przechowywać ? Ewentualnie jakieś pomysły. Jeżeli nie to pozostaje go tylko zjeść. I po kłopocie , do następnej produkcji. Pozdrówka. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 26 Listopada 2009 Ale co dalej, jak długo suszyć? Teraz wisi sobie w piwnicy temp. 15°C i jakies 75% wilgotnosci. Myślę że sobie powisi a następne wędzenie za tydzień. Qurde jak długo to chyba 6 miesięcy minimum, a max to chyba ze 2 lub3 lata, tak czytalem.Miałem tu na myśli suszenie pomiędzy wędzeniem. Myślę że nie musi być codziennie zadmiany. Wiem że powinien się minimum 30 dni suszyć zanim będzie trwały. A potem można go już bardzo długo przechowywać. Nawet gdy jest zapoczęty. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 26 Listopada 2009 Też nie kopcę go codziennie, bo nie mam takich możliwości. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 27 Listopada 2009 Miałem tu na myśli suszenie pomiędzy wędzeniem. Myślę że nie musi być codziennie zadmiany. Wiem że powinien się minimum 30 dni suszyć zanim będzie trwały. A potem można go już bardzo długo przechowywać. Nawet gdy jest zapoczęty. Zajrzyj na 9 stronę tego tematu ,ale chyba przeczytałeś te 14 stron :???: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=83102#83102 Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 27 Listopada 2009 Dzięki Tomuś właśnie tak przypuszczałem że przerwy między zadymką według degustacji i przebiegu procesu dojrzewania.pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-89642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Kindziuk w pęcherzu pozuje do zdjęcia http://img14.imageshack.us/img14/629/img0743yx.jpg Kindziuk w dybach http://img9.imageshack.us/img9/5931/img0747oe.jpg pozdrawiam [ Dodano: Wto Gru 01, 2009 18:16 ] Kindziuk większy brat- w żołądku -6.25 kg. http://img138.imageshack.us/img138/6511/img0764.jpg [ Dodano: Wto Gru 01, 2009 18:38 ] Wędzenie do 30 st. przez 2 dni (razem 18 godz.) http://img42.imageshack.us/img42/5445/wdzeniekindziukw013.jpg Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-90217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Wodzu jesteś przykładem pod każdym względem.Bardzo fajne wyroby... historia żyje.Dzięki za fotki. Mój następny skila będzie też taki zdrowy. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-90226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Darino - staram się ale efekt to za 6-m-cy ale myślę że warto.Ważne że pierwsze koty za płoty :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-90227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Kindziuk to jest tradycja... i ważne jest że o nią dbamy. Bo to co na rynku idzie nabyć to nie jast to :sad: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-90230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Wędzenie do 30 st. przez 2 dni (razem 18 godz.)U mnie zawsze max 22 stopnie, ale raczej 20 Inaczej się nie da. Jeżeli na zimno. Bo na gorąco, to i podpiecze na maxa. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-90598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam, tak mój skila wygląda po 4tym wędzeniu strata wagi ok 25% Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-92607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Fajnie Darino;))Napisz proszę jak gruby jest Twój skilandis?pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-92616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witaj,Waga 4,75kgNamiar 450x350x60W dotyku dość twardy ale elastyczny.Zdrowie> zapach fantastyczny, niema pleśni :grin:Pytanie> czy jeszcze wędzić albo tylko suszyć :question: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-92657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Pytanie> czy jeszcze wędzić albo tylko suszyćByłbym za tym, żeby suszyć... pomału. Za kilka tygodni wędzenie z zimnym dymie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-92693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Bagno dzięki za potwierdzenie, tak myślałem -niech sechnie- a potem zobaczymy.Gdy się pokaże pleśń to wędzenie...Problem jest, że powietrze za słuche, choć skila wisi w piwnicy(11°C, 60%) boję się że będzie kamień. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/9/#findComment-92714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.