planexman Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 OK, jest pierwszy problem w mojej karerze wedzarniczej:) Otóż,normalnie pekluję schab przez 8-10 dni według rogerowej ścągawki, tyle że ujmuje 30% peklosoli i jest idealnie. Tak było przez ostatnie 15 wędzeń Wszystko idealnie. Tym razem postanowiłem skrócić czas peklowania do 6 dni i według rogerowej ściągawki też ująłem 30% peklosoli. Jest zdecydowanie za mało słone. Mam to juz uwędzone, część schabu uparzona, część zrobiona na łososiową. Jak uratowac produkty, może zasypać solą i niech poleży albo zanurzyć w roztworze soli???/ Proszę o ewentualna pomoc. Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 To dosól sobie do smaku na talerzu, jak już będziesz jadł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Czekałem na mądrą odpowiedź a tu patrzę: małe dziecko odpisało. Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Stary człowieku pozostało Ci posłuchać dziecka. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ja tez nie widze problemu zeby dosolic juz przy jedzeniu ,a i jak mniej slone to i zdrosze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Odczekaj troszke ale obserwuj wyrob..Moze za kilka dni wedlina sie "przegryzie" i bedziesz zadowolony..Czesto jest tak, ze swiezy wyrob smakuje jalowo ale za 2 - 3 dni poprawi zdecydowanie swoj smak.. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Może podsuszyć? Choć przy polędwicy to może być trudne, ale próbuj im więcej wody straci, tym słoność będzie większa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Wyroby po obróbce termicznej słabo oddają i wchłaniają sól. Ponadto w czasie odsalania i dosalania przez określony czas następuje wyługowanie substancji smakowych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest rada podana przez:akmis978 i electra.Podsuszanie raczej też nie przyniesie smakowego zwiększenia słoności pomimo zwiększenia zawartości soli w produkcie. Musimy pamiętać, że na odczuwanie smaku słonego w wyrobach mięsnych mają wpływ inne składniki zawarte w produktach mięsnych.Im bardziej uwodniony produkt mięsny tym bardziej jest wyczuwalna sól. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Jak polędwica po 6 dniach jest za mało słona to jesteś zdecydowanie słonolubny albo mięso już wcześniej swoje dostało Nie pozostaje nic innego jak nie odejmować z tabeli albo peklować drugim sposobem Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 faktycznie, z tym podsuszaniem to jest taki paradokspowinienem to pamiętać, bo ćwiczyliśmy to z przecież z kabanosami Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Spróbj przy parzeniu przesoliś wodę to trochę naciągnie słoności. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.