Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OK, jest pierwszy problem w mojej karerze wedzarniczej:)

 

Otóż,normalnie pekluję schab przez 8-10 dni według rogerowej ścągawki, tyle że ujmuje 30% peklosoli i jest idealnie. Tak było przez ostatnie 15 wędzeń Wszystko idealnie.

 

Tym razem postanowiłem skrócić czas peklowania do 6 dni i według rogerowej ściągawki też ująłem 30% peklosoli. Jest zdecydowanie za mało słone.

 

Mam to juz uwędzone, część schabu uparzona, część zrobiona na łososiową.

 

Jak uratowac produkty, może zasypać solą i niech poleży albo zanurzyć w roztworze soli???/

 

Proszę o ewentualna pomoc.

zaczynam wędzić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/
Udostępnij na innych stronach

ja tez nie widze problemu zeby dosolic juz przy jedzeniu ,a i jak mniej slone to i zdrosze  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365238
Udostępnij na innych stronach

Odczekaj troszke ale obserwuj wyrob..

Moze za kilka dni wedlina sie "przegryzie" i bedziesz zadowolony..

Czesto jest tak, ze swiezy wyrob smakuje jalowo ale za 2 - 3 dni poprawi zdecydowanie swoj smak.. 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365243
Udostępnij na innych stronach

Może podsuszyć? Choć przy polędwicy to może być trudne, ale próbuj :) im więcej wody straci, tym słoność będzie większa.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365254
Udostępnij na innych stronach

Wyroby po obróbce termicznej słabo oddają i wchłaniają sól. Ponadto w czasie odsalania i dosalania przez określony czas następuje wyługowanie substancji smakowych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest rada podana przez:akmis978 i electra.

Podsuszanie raczej też nie przyniesie smakowego zwiększenia słoności pomimo zwiększenia zawartości soli w produkcie. Musimy pamiętać, że na odczuwanie smaku słonego w wyrobach mięsnych mają wpływ inne składniki zawarte w produktach mięsnych.

Im bardziej uwodniony produkt mięsny tym bardziej jest wyczuwalna sól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365269
Udostępnij na innych stronach

Jak polędwica po 6 dniach jest za mało słona to jesteś zdecydowanie słonolubny albo mięso już wcześniej swoje dostało ;)

Nie pozostaje nic innego jak nie odejmować z tabeli albo peklować drugim sposobem ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365272
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: faktycznie, z tym podsuszaniem to jest taki paradoks

powinienem to pamiętać, bo ćwiczyliśmy to z przecież z kabanosami

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10191-za-ma%C5%82o-s%C5%82ona-w%C4%99dlnapomocy/#findComment-365273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.