Skocz do zawartości

28-30.11.2014 r, Wędliny dojrzewające - kurs specjalistyczny 8/14

Rekomendowane odpowiedzi

może być i ziezielony, może być też oczojebnie różowy ... tylko nie biały, bo ten jest zarezerwowany dla kadry :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

• Odpowiedzi 153
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A co z przepisem na zurek? Zapomnieli juz ? :( 

BArdzo prposze wlasciciela przepisu a podaje jesli jest mozliwe PRZEPISU NA ZUREK BEZGLUTENOWY

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Witam serdecznie i pozdrawiam  wszystkich uczestników kursu, prowadzących i gospodarzy. Bardzo miło wspominam to szkolenie, wspaniałą atmosferę i wykwintne smaki, a szczególnie pyszną kuchnię Reni i gościnność.

zapka

Po powrocie szyneczki umieściłam w kuchennej szafce na suszarce, wstawiłam naczynko z wodą i uchyliłam drzwiczki, czyli zapewniłam warunki tak jakby optymalne do dojrzewania. W poniedziałek wyjechałam na 5-dniowe szkolenie. Pod moją nieobecność moja mama myślała, że zapomniałam te mięsiwa schować do lodówki, więc wyjęła je z szafki, zapakowała w plastikowe pojemniki, zamknęła i wstawiła do lodówki, podkręciła chłód na maxa. Niedawno wróciłam i jak to zobaczyłam to się załamałam :( , bo nie wiem co mam z tym teraz zrobić, czy da się jeszcze je uratować. Co ja mam teraz z nimi zrobić?

POMÓŻCIE! :cry:

zapka

Co ja mam teraz z nimi zrobić? POMÓŻCIE!

Obadaj mięsko, czy nic złego z nim się nie dzieje. I tak jak tłumaczył Andrzej, proces dojrzewania (konsumpcji cukru przez bakterie) został zatrzymany, ale po zwiększeniu temperatury powinien ruszyć dalej. Ja bym jeszcze na jeden dzień powiesił w temp. pokojowej. Fachowcy może doradzą coś innego.

Dzięki. Nic złego nie widać. Tak zrobię. Umieszczę w ciepłym miejscu, dam wilgoci, i mam nadzieję, że bakterie ożyją. :)

zapka

W ciepełko i proces ruszy, został tylko zatrzymany....  niechcący :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Witam -podrzućcie jakiś sprawdzony przepisik z tego kursu ,bo ja mam mętlik całkowity

1.płukać -nie płukać?-pewnie nie płukać ,choć w większości przepisów ta opcja się pojawia.

2.Najpierw cukier [w ilości/na kg] i .na dobę ,czy mieszamy cukier z solą [w ilości/na kg] i na dwie doby do lodówki.Niektórzy piszą ,ze na 4 inni ,ze tydzień.

2A.czy mieszamy razem-cukier,sól i przyprawy i na ile odstawiamy?

3Czy używamy peklosoli ,czy sól?

4Po kilku dniach w lodówce wkładamy w pończochę i

czy trzymamy kilka dni [ile?] w warunkach pokojowych?,czy wynosimy do piwnicy w chłodne miejsce[8-10stopni] i na ile dni?

5.w niektórych przepisach w czasie trzymania wędliny w piwnicy niektórzy ja wędzą w zimnym dymie...-po co?

beata

Czyli podłożyłaś im nogę ale już się zbierają  :devil:

tak, teraz może będą na Sylwestra

W ciepełko i proces ruszy, został tylko zatrzymany....  niechcący :cool:

Dzięki :)

zapka

Przepraszam, że tak długo czekaliście.

Przepis na żurek bezglutenowy.

1/4 lub 1/3 rosołu + reszta wody do pożądanej ilości żurku.

Sok z kiszonych ogórków.

Sok z kiszonek kapusty.  Dodajemy w takiej ilości by nie dominowały w żurku.

Jeśli nie dysponujemy "sokami" to, możemy użyć rozcieńczonego spożywczego kwasu mlekowego.

Do zagęszczenia używamy mąki ziemniaczanej w odpowiedniej ilości.

Do smaku dodajemy chrzan, majeranek, czosnek i inne przyprawy.

Oczywiście dodajemy inne dodatki typu: jajka, kiełbasę itp.

Smacznego przyrządzania.

Przepraszam, że tak długo czekaliście.

Andrzej, bardzo dziekuje :D , a przepraszac nie masz za co. To ja tak marudzilam o ten przepis  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

A może zamiast mąki ziemniaczanej lepiej użyć mąki kukurydzianej?

Nestor to jest przepis Andrzeja/ BAgno, jesli ktos chce ,to moze swoje zmiany przeciez wprowadzac. Jedno polecam, przynajmniej na poczatku, pierwszy raz, zrobic wg oryginalnego przepisu .

Be you.

The world will adjust.

Maka ziemniaczana rowniez jest bez glutenu. Przynajmniej tak jestem przekonana. 

Be you.

The world will adjust.

Oczywiście jest bez glutenu,również mąka gryczana jest bez glutenu,ale wybór należy do Ciebie.Może ktoś wie czy płatki owsiane zawierają gluten?

Owies, nie ma glutenu, jednak ( kiedys czytalam artykul ) ze owies jest bardzo zanieczyszczony innymi zbiozami i dlatego tez trezba na niego uwazac, jesli chodzi o gluten.

Nestor, a dlaczego nie chcesz zrobic z maka ziemniaczana?

Be you.

The world will adjust.

A kto powiedział, ze nie chcę z mąką ziemniaczaną .Zrobi ją żona jak przyjadą nasze wnuczki z Wrocławia,bo my nie za często jadamy zupy.

mąka gryczana jest bez glutenu,

mąka gryczana może być zanieczyszczona glutenem, bo gryka często jest zbierana, transportowana i obrabiana tym samy sprzętem co inne zboża

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Witam -podrzućcie jakiś sprawdzony przepisik z tego kursu ,bo ja mam mętlik całkowity

(...)

Widzisz, czekałem dłuższy czas z moją odpowiedzią, bo sam jestem ledwie początkujący.

A myślę, że bardziej godni do udzielenia odpowiedzi po prostu wysiedli, bo Ty pytasz o cały proces technologiczny.

Nie czuję się za bardzo kompetentny, ale co wiem, to powiem. Najwyżej więksi znawcy poprawią, na czym i ja skorzystam.

Z treści Twojego postu wynika, że pomieszane są dwie rzeczy:

1) "dojrzewanie" - takie nazwałbym naturalnym, samoistnym - czyli bez udziału bakterii. Jest ono dokładnie opisane tu na forum, w wielu miejscach, jako polędwica z pończochy.

I rzeczywiście, tutaj wchodzi w grę sól (ew. peklosól lub mieszanka soli i peklosoli), czasem cukier, przyprawy i LODÓWKA i potem ew. dojrzewanie rozumiane jako "dochodzenie' przez kilka kolejnych dni, w lodówce, czy poza nią.

2) dojrzewanie, polegające na zaproszeniu do roboty bakterii ("sorry, taki mamy klimat"), których zadaniem jest obniżyć pH mięsa. - No i tu się zaczyna. Czy cukier, czy inna pożywka to zależy od rodzaju bakterii. Ale na pewno BEZ ŻADNEJ LODÓWKI, tylko temperatura, wilgotność i czas.

Edytowane przez Trombek

Kukurydza jest wolna od glutenu,ma przyjemny smak,tylko to nie będzie już barszcz biały tylko żółty.

Zgadza się ale jest za to modyfikowana genetycznie.

• 1 miesiąc temu...

Ejże, to chyba nie ten temat. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein