Maad Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Grudnia 2014 może być i ziezielony, może być też oczojebnie różowy ... tylko nie biały, bo ten jest zarezerwowany dla kadry Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Grudnia 2014 A co z przepisem na zurek? Zapomnieli juz ? BArdzo prposze wlasciciela przepisu a podaje jesli jest mozliwe PRZEPISU NA ZUREK BEZGLUTENOWY Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapka Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich uczestników kursu, prowadzących i gospodarzy. Bardzo miło wspominam to szkolenie, wspaniałą atmosferę i wykwintne smaki, a szczególnie pyszną kuchnię Reni i gościnność. Cytuj zapka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapka Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Po powrocie szyneczki umieściłam w kuchennej szafce na suszarce, wstawiłam naczynko z wodą i uchyliłam drzwiczki, czyli zapewniłam warunki tak jakby optymalne do dojrzewania. W poniedziałek wyjechałam na 5-dniowe szkolenie. Pod moją nieobecność moja mama myślała, że zapomniałam te mięsiwa schować do lodówki, więc wyjęła je z szafki, zapakowała w plastikowe pojemniki, zamknęła i wstawiła do lodówki, podkręciła chłód na maxa. Niedawno wróciłam i jak to zobaczyłam to się załamałam , bo nie wiem co mam z tym teraz zrobić, czy da się jeszcze je uratować. Co ja mam teraz z nimi zrobić?POMÓŻCIE! Cytuj zapka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Co ja mam teraz z nimi zrobić? POMÓŻCIE! Obadaj mięsko, czy nic złego z nim się nie dzieje. I tak jak tłumaczył Andrzej, proces dojrzewania (konsumpcji cukru przez bakterie) został zatrzymany, ale po zwiększeniu temperatury powinien ruszyć dalej. Ja bym jeszcze na jeden dzień powiesił w temp. pokojowej. Fachowcy może doradzą coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dzięki. Nic złego nie widać. Tak zrobię. Umieszczę w ciepłym miejscu, dam wilgoci, i mam nadzieję, że bakterie ożyją. Cytuj zapka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 6 Grudnia 2014 W ciepełko i proces ruszy, został tylko zatrzymany.... niechcący Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czyli podłożyłaś im nogę ale już się zbierają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam -podrzućcie jakiś sprawdzony przepisik z tego kursu ,bo ja mam mętlik całkowity1.płukać -nie płukać?-pewnie nie płukać ,choć w większości przepisów ta opcja się pojawia.2.Najpierw cukier [w ilości/na kg] i .na dobę ,czy mieszamy cukier z solą [w ilości/na kg] i na dwie doby do lodówki.Niektórzy piszą ,ze na 4 inni ,ze tydzień.2A.czy mieszamy razem-cukier,sól i przyprawy i na ile odstawiamy?3Czy używamy peklosoli ,czy sól?4Po kilku dniach w lodówce wkładamy w pończochę i czy trzymamy kilka dni [ile?] w warunkach pokojowych?,czy wynosimy do piwnicy w chłodne miejsce[8-10stopni] i na ile dni?5.w niektórych przepisach w czasie trzymania wędliny w piwnicy niektórzy ja wędzą w zimnym dymie...-po co? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czyli podłożyłaś im nogę ale już się zbierają tak, teraz może będą na SylwestraW ciepełko i proces ruszy, został tylko zatrzymany.... niechcący Dzięki Cytuj zapka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Przepraszam, że tak długo czekaliście. Przepis na żurek bezglutenowy. 1/4 lub 1/3 rosołu + reszta wody do pożądanej ilości żurku.Sok z kiszonych ogórków.Sok z kiszonek kapusty. Dodajemy w takiej ilości by nie dominowały w żurku.Jeśli nie dysponujemy "sokami" to, możemy użyć rozcieńczonego spożywczego kwasu mlekowego.Do zagęszczenia używamy mąki ziemniaczanej w odpowiedniej ilości.Do smaku dodajemy chrzan, majeranek, czosnek i inne przyprawy.Oczywiście dodajemy inne dodatki typu: jajka, kiełbasę itp. Smacznego przyrządzania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Przepraszam, że tak długo czekaliście. Andrzej, bardzo dziekuje , a przepraszac nie masz za co. To ja tak marudzilam o ten przepis Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-388424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A może zamiast mąki ziemniaczanej lepiej użyć mąki kukurydzianej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A czemu kukurydzianej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A może zamiast mąki ziemniaczanej lepiej użyć mąki kukurydzianej? Nestor to jest przepis Andrzeja/ BAgno, jesli ktos chce ,to moze swoje zmiany przeciez wprowadzac. Jedno polecam, przynajmniej na poczatku, pierwszy raz, zrobic wg oryginalnego przepisu . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kukurydza jest wolna od glutenu,ma przyjemny smak,tylko to nie będzie już barszcz biały tylko żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Maka ziemniaczana rowniez jest bez glutenu. Przynajmniej tak jestem przekonana. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Oczywiście jest bez glutenu,również mąka gryczana jest bez glutenu,ale wybór należy do Ciebie.Może ktoś wie czy płatki owsiane zawierają gluten? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Owies, nie ma glutenu, jednak ( kiedys czytalam artykul ) ze owies jest bardzo zanieczyszczony innymi zbiozami i dlatego tez trezba na niego uwazac, jesli chodzi o gluten. Nestor, a dlaczego nie chcesz zrobic z maka ziemniaczana? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A kto powiedział, ze nie chcę z mąką ziemniaczaną .Zrobi ją żona jak przyjadą nasze wnuczki z Wrocławia,bo my nie za często jadamy zupy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Grudnia 2014 mąka gryczana jest bez glutenu, mąka gryczana może być zanieczyszczona glutenem, bo gryka często jest zbierana, transportowana i obrabiana tym samy sprzętem co inne zboża Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Witam -podrzućcie jakiś sprawdzony przepisik z tego kursu ,bo ja mam mętlik całkowity(...) Widzisz, czekałem dłuższy czas z moją odpowiedzią, bo sam jestem ledwie początkujący.A myślę, że bardziej godni do udzielenia odpowiedzi po prostu wysiedli, bo Ty pytasz o cały proces technologiczny.Nie czuję się za bardzo kompetentny, ale co wiem, to powiem. Najwyżej więksi znawcy poprawią, na czym i ja skorzystam. Z treści Twojego postu wynika, że pomieszane są dwie rzeczy:1) "dojrzewanie" - takie nazwałbym naturalnym, samoistnym - czyli bez udziału bakterii. Jest ono dokładnie opisane tu na forum, w wielu miejscach, jako polędwica z pończochy.I rzeczywiście, tutaj wchodzi w grę sól (ew. peklosól lub mieszanka soli i peklosoli), czasem cukier, przyprawy i LODÓWKA i potem ew. dojrzewanie rozumiane jako "dochodzenie' przez kilka kolejnych dni, w lodówce, czy poza nią. 2) dojrzewanie, polegające na zaproszeniu do roboty bakterii ("sorry, taki mamy klimat"), których zadaniem jest obniżyć pH mięsa. - No i tu się zaczyna. Czy cukier, czy inna pożywka to zależy od rodzaju bakterii. Ale na pewno BEZ ŻADNEJ LODÓWKI, tylko temperatura, wilgotność i czas. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Trombek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-389271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Kukurydza jest wolna od glutenu,ma przyjemny smak,tylko to nie będzie już barszcz biały tylko żółty.Zgadza się ale jest za to modyfikowana genetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-390082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Polecam bardzo ciekawą imprezę:http://www.biokurier.pl/aktualnosci/3017-dobre-zniwa-seminarium-o-wspolpracy-w-rolnictwie-ekologicznym-znamy-program Cytuj zapka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-400294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ejże, to chyba nie ten temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/6/#findComment-400339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.