Seed Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lutego 2021 Dawno było ale czy Michale znalazłeś powód twardych jelit na wyrobie ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) @Seed,Też kiedyś jak zrobiłem zwykłą cienką kiełbasę to miała twardą "skórę", była twarda "jak na byku" nie dało się tego jeść, próbowaliśmy jej jeszcze ciepłej od razu po zrobieniu i ciekawostka: na drugi dzień było już wszystko OK z osłonką tzn. zrobiła się "normalna", widać musiała poleżeć Edytowane 21 Lutego 2021 przez Viszna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Lutego 2021 na drugi dzień było już wszystko OK z osłonką tzn. zrobiła się "normalna", widać musiała poleżeć Po prostu naciągnęła wilgoci z kiełbasy lub/i z powietrza gdzie była przechowywana przez ten czas Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zastanawiałem się czy przypadkiem 12h osadzanie nie zrobiło swoje, trochę poczytałem, różne opinie więc zakładam że oba sposoby osadzania są dopuszczane te 12h w spiżarni 9-10*C i te 2-3h w temp. pokojowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Po prostu naciągnęła wilgoci z kiełbasy lub/i z powietrza gdzie była przechowywana przez ten czasKiełbasa leżała na blacie w kuchni, stygła po parzeniu, i leżała tak ~10 godzin. przez całą noc do rana. Edytowane 22 Lutego 2021 przez Viszna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Skoro była wyschnięta/papierowa/twarda wcześniej, a potem zrobiła się miękka = czyli nawilgnięta, musiała z skąś naciągnąć wilgoci, skoro leżała na blacie, to mniej z powietrza a więcej ze środkaPSW tak krótkim czasie raczej nie można liczyć na działanie "bakterii zmiekszajacych" Edytowane 22 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-697577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano Piątek o 11:51 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano Piątek o 11:51 Ja kiedyś zaradziłem temu nieco w taki sposób, że brałem w dłonie trochę smalcu wieprzowego (takiego z kostki) i ponacierałem kiełbasy. Pamiętam, że po 1-2 dniach osłonki były już bardziej jadalne. Nie załatwiło oczywiście problemu w 100%, ale było trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-1029136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Piątek o 12:45 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano Piątek o 12:45 Twarde jelito w kiełbasie (czyli „skórka” trudna do gryzienia lub nadmiernie sztywna po obróbce) może wynikać z kilku czynników — zwykle są one związane z jakością jelita, procesem przygotowania lub samym przebiegiem produkcji. Zazwyczaj domowi wytwórcy wędlin kupują w hurtowniach jelita najgorszej jakości. Już tłumaczę, dlaczego tak się dzieje. W zakładach produkcyjnych wygląda to tak: kupujemy jelita w całych beczkach i płacimy zazwyczaj przelewem. Jeśli okaże się, że jelita są kiepskiej jakości lub nie trzymają podanego kalibru, dostawca musi je zabrać lub wymienić na inne. I teraz najważniejsze — co dzieje się z tymi wadliwymi jelitami? Po prostu trafiają one do sprzedaży detalicznej. I choćby nie wiadomo jak się starać i szukać błędów w procesie domowej produkcji, to i tak jelito będzie twarde, bo już na starcie zostało sprzedane w gorszej, wadliwej jakości. Miałem kilka razy taką sytuację, że trafiły mi się kiepskie jelita. Pytam wtedy przedstawiciela handlowego: — Co robicie z takimi jelitami? Idą do utylizacji? Przedstawiciel z uśmiechem na twarzy odpowiada: — Nie, sprzedajemy je jeszcze drożej odbiorcom detalicznym.😁😁 I właśnie dlatego macie tyle kłopotów z twardym jelitem — trafia do Was towar gorszej jakości, którego zakłady produkcyjne nie chcą. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-1029144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano Piątek o 13:17 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano Piątek o 13:17 Znaczy trzeba kupować jelita w beczkach 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-1029153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 godzin temu W dniu 15.08.2025 o 14:45, SZCZEPAN napisał(a): Jeśli okaże się, że jelita są kiepskiej jakości lub nie trzymają podanego kalibru, dostawca musi je zabrać lub wymienić na inne. Cieszę się, że tak postępujesz, ale nie zawsze tak bywa. U znajomych bardzo mi posmakowała kiełbasa z lokalnych zakładów mięsnych. Więc przywieźli mi kilka kg kilogramów. Całość niezgryźliwa 🥵 - jelito twardością chyba przekracza osłonki sztuczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-1029526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 godzin temu 24 minuty temu, mikami napisał(a): Całość niezgryźliwa 🥵 - jelito twardością chyba przekracza osłonki sztuczne. W masarni często nie zwraca się uwagi na takie szczegóły, bo liczy się głównie powtarzalność i ilość. Ja natomiast staram się wnikać w każdy aspekt produkcji, bo to właśnie detale decydują o końcowym efekcie. Wiele zależy od tego, czy właściciel zakładu wybiera tańsze jelita z powodów ekonomicznych, czy też ma wystarczającą wiedzę i doświadczenie, by właściwie dobrać osłonki do wyrobu. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/page/2/#findComment-1029534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.