Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dlatego jest obwódka ze ściętego temperaturą białka. Pilnuj następnym razem, by temperatura nie przekroczyła 35 st.C

 

 

Z powstaniem tej obwódki dyskutował nie będę, ale z temperaturą w jakiej powstaje już tak :) .Te polędwiczki poniżej też były wędzone w temp. 45-55 C.Polędwicę a'la  łososiową też wędzę w takiej temperaturze (mogę też pokazać zdjęcia) :) .Wydaje mi się ,że temperatura wędzenia była nieco wyższa od 55ºC

 

post-41296-0-01717000-1428130526_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418156
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Arkadiuszu. Mnie uczono, iż od temperatury 36 st.C zaczynają się już ścinać pierwsze białka, co może skutkować powstaniem obwódki na zewnątrz wyrobu. To jest jednak uzależnione od wielu czynników, a przede wszystkim mięsa.

I tutaj podzielę się wczorajsza przygodą. Otóż, dosyć często robię polędwice i polędwiczki na łososiowo. Mam już opracowany swój sposób peklowania, który spełnia wszystkie smakowe wymogi moich "zjadaczy". Polędwice, bo o nie chodzi, poddałem jak zawsze kilkunastogodzinnemu ociekaniu w temp. 12-14 st. po ociekaniu okazało się, że jedna z nich (ze zdjętą mizdrą) była praktycznie mokra. Osuszyłem ręcznikami jednorazowymi i do wędzarni. W wędzarni osuszanie (jak zwykle) wspomagane wentylatorem. Wszystkie polędwice i polędwiczki pięknie osuszone, poza ta jedną. Wędzenie 7 godzin zrębkami olchowymi (świeżutkie, wysuszone, prosto od producenta), w temp. nie przekraczającej 35 st.C. W trakcie wędzenia ta jedna polędwiczka cały czas "spocona". osuszyłem ręcznikiem, ale wystarczyło to na krótko. Po 7 godzinach, wszystko pięknie uwędzone, a ta jedna wilgotna z wyraźnym posmakiem kwasu octowego. Oczywiście to nie przeszkadza, gdyż (może się to komuś przydać) wystarczy osuszyć powierzchnię i powiesić w przewiewnym miejscu, a kwas octowy się zneutralizuje i smak powróci do właściwego.

Najprawdopodobniej przyczyną była wyraźna wada mięsa, gdyż pozostałe wyroby bez jakiegokolwiek zarzutu.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418174
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie uczono, iż od temperatury 36 st.C zaczynają się już ścinać pierwsze białka, co może skutkować powstaniem obwódki na zewnątrz wyrobu.

 

Mnie też tak uczono, ale jak widać powstanie tej obwódki zależy od wielu czynników.Z mojego doświadczenia wynika, że nie tylko temperatura w granicach 45-55ºC jest głównym powodem, ale również zbyt długie wędzenie w tej temperaturze.Ze zdjęcia i koloru wnioskuję, że polędwica była wędzona albo w wyższej temperaturze, albo zbyt długo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418180
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że przyczyna może być także zbyt długie i intensywne ociekanie oraz osuszanie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418181
Udostępnij na innych stronach

Jak dojdę w głąb polędwiczki to znowu zrobię zdjęcie..... Polędwiczki były malutkie i to był początek jednej z nich...... Bardzo dziękuję ze wszystkie uwagi..... Dopiero uczymy się wędzenia :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418188
Udostępnij na innych stronach

Nie bierz sobie do serca tego, co pisałem. Po prostu wymienialiśmy się z Arkiem poglądami w kwestii wędzenia tych specjałó. 

Co do polędwiczek, to bardzo często (w przeciwieństwie do polędwic), wystepuje ta obwódka. Moim zdaniem spowodowana osuszaniem i długim wędzeniem, a czasem lekkim przekroczeniem temperaturki.

Jak na początkujących, to super wyniki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418192
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po prostu wymienialiśmy się z Arkiem poglądami w kwestii wędzenia tych specjałó. 

 

:thumbsup:

 

 

 

. Dopiero uczymy się wędzenia

 

Wcale nieźle jak na pierwszy raz.Rób tak dalej a na pewno dojdziesz niedługo do większej wprawy.Jak to mówią trening czyni mistrza. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418209
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W weekend po raz pierwszy wędziliśmy rybki :)  4 makrele, 2 pstrągi i potężny ogon dorsza.... ślad po nich już zaginął..... jakość zdjęć bardzo kiepska, coś mi się z aparatem w telefonie dzieje :(
 

post-43265-0-21247200-1431939222_thumb.jpg

post-43265-0-90643600-1431939229_thumb.jpg

post-43265-0-17107900-1431939234_thumb.jpg

post-43265-0-44736500-1431939239_thumb.jpg

post-43265-0-04354200-1431939249_thumb.jpg

post-43265-0-03137700-1431939252_thumb.jpg

post-43265-0-74754500-1431939292_thumb.jpg

post-43265-0-64813600-1431939298_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425759
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakość zdjęć bardzo kiepska, coś mi się z aparatem w telefonie dzieje :(

jak? co? gdzie kiepska? :D

 

Rybki wyglądają bardzo smacznie i rozumiem czemu tak szybko zniknęły :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425762
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425773
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nasze pierwsze frankfuterki :)   były pyszne :)

 

post-43265-0-62298200-1434702302_thumb.jpg

post-43265-0-71835400-1434702326_thumb.jpg

post-43265-0-22172800-1434702334_thumb.jpg

post-43265-0-45573900-1434702335_thumb.jpeg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431272
Udostępnij na innych stronach

 

Nasze pierwsze frankfuterki :)   były pyszne :)

Jak na pierwsze to na pewno pyszne. Tu masz oryginał do przećwiczenia kiedyś:

 
 
 
 
Receptura (na 5 kg surowca): 

A. Surowiec: 

1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 2,5 kg 
2. Wieprzowina kl. II nie peklowana - 2,5 kg 

B. Przyprawy i materiały pomocnicze: 

I. Przyprawy: 
a) użyte do peklowania: 
1. sól warzonka - 0,10 kg 
2. saletra - 0,005 kg 
b) dodane w czasie produkcji: 
1. sól warzonka - 0,005 - 0,01 kg 
2. cukier - 0,01 kg 
3. pieprz naturalny - 0,006 kg 
4. gałka muszkatołowa - 0,002 kg 
II. Materiały pomocnicze: 
Jelita baranie cienkie o średnicy 22 mm, lub w przypadku ich braku, najcieńsze jelita wieprzowe (kiełbaśnice). 

C. Postać surowca po obróbce: 

Wieprzowina kl. I i kl. II rozdrobnione na siatce 8 mm. 

D. Postać gotowego produktu: 

Kiełbaski odkręcane w odcinki długości 15-18 cm, podzielone na parki. 

Skrót instrukcji: 

1. Peklowanie: 
Peklowanie mięsa na wędlinki zgodnie z wcześniejszymi przepisami - proszę pamiętać o dodaniu cukru do mieszanki peklującej. 
2. Rozdrabnianie: 
Zgodnie z recepturą. 
3. Mieszanie: 
Wieprzowinę kl. I i wieprzowinę kl. II miesza się razem, aż masa nabierze kleistości. Podczas mieszania dodaje się resztę soli i przyprawy. 
4. Napełnianie i odkręcanie jelit: 
Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach. Powietrze wykłuwa się. 
5. Osadzanie: 
Przez ok. 8 godz. w temp. 2-6 st. C i wilgotności 85-90%. 
6. Wędzenie: 
Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 6-8 godz do barwy jasnobrązowej. 
7. Studzenie i dosuszanie: 
Do temperatury poniżej 12 st.C, aż kiełbasy osiągną wydajność 84%. 
Po czym kiełbasę dzielimy na parki. 

Autor: Maxell 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431275
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nasze pierwsze frankfuterki :)   były pyszne :)

Jak na pierwsze to na pewno pyszne. Tu masz oryginał do przećwiczenia kiedyś:

 
 
 
 
.................

 

Tak były robione :)

Edytowane przez EAnna

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431288
Udostępnij na innych stronach

Tak były robione :)

Na zdjęciu widzę inną teperaturę.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431293
Udostępnij na innych stronach

W cieniu było 32stC.... ciężko było utrzymać niską temperaturę 

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431294
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze ryby >> Makrele, pstrągi, dorsze, nototenie :)

post-43265-0-61225800-1434893191_thumb.jpg

post-43265-0-96974500-1434893198_thumb.jpg

post-43265-0-45668300-1434893206_thumb.jpg

post-43265-0-24780700-1434893214_thumb.jpg

post-43265-0-29386300-1434893222_thumb.jpg

post-43265-0-47437300-1434893230_thumb.jpg

post-43265-0-54930900-1434893238_thumb.jpg

post-43265-0-04867800-1434893246_thumb.jpg

post-43265-0-32004500-1434893247_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431672
Udostępnij na innych stronach

 

 

W cieniu było 32stC.... ciężko było utrzymać niską temperaturę 

Slicznie..

A jak rybki byly solone i czy ewentualnie zmienila bys cos w tym procesie..?

Uwazaj bo przy takich temp./slonku, mozna szybko "przyjarac" sobie plecy.. :D  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431675
Udostępnij na innych stronach

 

Uwazaj bo przy takich temp./slonku, mozna szybko "przyjarac" sobie plecy.. :D  

 

Co Ty powiesz :p   szkoda, że nie ostrzegałeś wcześniej :)

 

Rybki były 12 godzin w 10% solance :)   jak dla nas idealnie zasolone :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431679
Udostępnij na innych stronach

Nie.... tylko sól i woda :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431685
Udostępnij na innych stronach

Spalone plecy to tydzień temu, już dawno zagojone .....a wczoraj padał deszcz :)
 

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431687
Udostępnij na innych stronach

claudia ,wedziłaś nototenie , nie spotkałęm w rybnym tak przygotowanej , czy jest warta wedzenia ? , robie ja smazoną , moze bym spróbował wezić . proszę o wskazówki .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431692
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.