Baca Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 @claudia_85,Cóż ja mogę powiedzieć tylko to, że czapka z głowy leci tak trzymaj a z okazji Świąt zdrówka życzę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Dlatego jest obwódka ze ściętego temperaturą białka. Pilnuj następnym razem, by temperatura nie przekroczyła 35 st.C Z powstaniem tej obwódki dyskutował nie będę, ale z temperaturą w jakiej powstaje już tak .Te polędwiczki poniżej też były wędzone w temp. 45-55 C.Polędwicę a'la łososiową też wędzę w takiej temperaturze (mogę też pokazać zdjęcia) .Wydaje mi się ,że temperatura wędzenia była nieco wyższa od 55ºC Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Masz rację Arkadiuszu. Mnie uczono, iż od temperatury 36 st.C zaczynają się już ścinać pierwsze białka, co może skutkować powstaniem obwódki na zewnątrz wyrobu. To jest jednak uzależnione od wielu czynników, a przede wszystkim mięsa.I tutaj podzielę się wczorajsza przygodą. Otóż, dosyć często robię polędwice i polędwiczki na łososiowo. Mam już opracowany swój sposób peklowania, który spełnia wszystkie smakowe wymogi moich "zjadaczy". Polędwice, bo o nie chodzi, poddałem jak zawsze kilkunastogodzinnemu ociekaniu w temp. 12-14 st. po ociekaniu okazało się, że jedna z nich (ze zdjętą mizdrą) była praktycznie mokra. Osuszyłem ręcznikami jednorazowymi i do wędzarni. W wędzarni osuszanie (jak zwykle) wspomagane wentylatorem. Wszystkie polędwice i polędwiczki pięknie osuszone, poza ta jedną. Wędzenie 7 godzin zrębkami olchowymi (świeżutkie, wysuszone, prosto od producenta), w temp. nie przekraczającej 35 st.C. W trakcie wędzenia ta jedna polędwiczka cały czas "spocona". osuszyłem ręcznikiem, ale wystarczyło to na krótko. Po 7 godzinach, wszystko pięknie uwędzone, a ta jedna wilgotna z wyraźnym posmakiem kwasu octowego. Oczywiście to nie przeszkadza, gdyż (może się to komuś przydać) wystarczy osuszyć powierzchnię i powiesić w przewiewnym miejscu, a kwas octowy się zneutralizuje i smak powróci do właściwego.Najprawdopodobniej przyczyną była wyraźna wada mięsa, gdyż pozostałe wyroby bez jakiegokolwiek zarzutu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Mnie uczono, iż od temperatury 36 st.C zaczynają się już ścinać pierwsze białka, co może skutkować powstaniem obwódki na zewnątrz wyrobu. Mnie też tak uczono, ale jak widać powstanie tej obwódki zależy od wielu czynników.Z mojego doświadczenia wynika, że nie tylko temperatura w granicach 45-55ºC jest głównym powodem, ale również zbyt długie wędzenie w tej temperaturze.Ze zdjęcia i koloru wnioskuję, że polędwica była wędzona albo w wyższej temperaturze, albo zbyt długo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że przyczyna może być także zbyt długie i intensywne ociekanie oraz osuszanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Jak dojdę w głąb polędwiczki to znowu zrobię zdjęcie..... Polędwiczki były malutkie i to był początek jednej z nich...... Bardzo dziękuję ze wszystkie uwagi..... Dopiero uczymy się wędzenia Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Nie bierz sobie do serca tego, co pisałem. Po prostu wymienialiśmy się z Arkiem poglądami w kwestii wędzenia tych specjałó. Co do polędwiczek, to bardzo często (w przeciwieństwie do polędwic), wystepuje ta obwódka. Moim zdaniem spowodowana osuszaniem i długim wędzeniem, a czasem lekkim przekroczeniem temperaturki.Jak na początkujących, to super wyniki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Po prostu wymienialiśmy się z Arkiem poglądami w kwestii wędzenia tych specjałó. . Dopiero uczymy się wędzenia Wcale nieźle jak na pierwszy raz.Rób tak dalej a na pewno dojdziesz niedługo do większej wprawy.Jak to mówią trening czyni mistrza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-418209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 18 Maja 2015 W weekend po raz pierwszy wędziliśmy rybki 4 makrele, 2 pstrągi i potężny ogon dorsza.... ślad po nich już zaginął..... jakość zdjęć bardzo kiepska, coś mi się z aparatem w telefonie dzieje Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Maja 2015 jakość zdjęć bardzo kiepska, coś mi się z aparatem w telefonie dzieje jak? co? gdzie kiepska? Rybki wyglądają bardzo smacznie i rozumiem czemu tak szybko zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Maja 2015 @claudia_85, No szanowna koleżanko jest dobrze o czym jak piszesz świadczy brak rzeczonych rybek, oby tak dalej Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Maja 2015 Dziękuję Wam Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-425773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nasze pierwsze frankfuterki były pyszne Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nasze pierwsze frankfuterki były pyszne Jak na pierwsze to na pewno pyszne. Tu masz oryginał do przećwiczenia kiedyś: Frankfurterki wędzonesobota, 19 lutego 2005 Administratorhttp://wedlinydomowe.pl/images/M_images/emailButton.png http://wedlinydomowe.pl/images/M_images/printButton.png Receptura (na 5 kg surowca): A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 2,5 kg 2. Wieprzowina kl. II nie peklowana - 2,5 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: a) użyte do peklowania: 1. sól warzonka - 0,10 kg 2. saletra - 0,005 kg b) dodane w czasie produkcji: 1. sól warzonka - 0,005 - 0,01 kg 2. cukier - 0,01 kg 3. pieprz naturalny - 0,006 kg 4. gałka muszkatołowa - 0,002 kg II. Materiały pomocnicze: Jelita baranie cienkie o średnicy 22 mm, lub w przypadku ich braku, najcieńsze jelita wieprzowe (kiełbaśnice). C. Postać surowca po obróbce: Wieprzowina kl. I i kl. II rozdrobnione na siatce 8 mm. D. Postać gotowego produktu: Kiełbaski odkręcane w odcinki długości 15-18 cm, podzielone na parki. Skrót instrukcji: 1. Peklowanie: Peklowanie mięsa na wędlinki zgodnie z wcześniejszymi przepisami - proszę pamiętać o dodaniu cukru do mieszanki peklującej. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Mieszanie: Wieprzowinę kl. I i wieprzowinę kl. II miesza się razem, aż masa nabierze kleistości. Podczas mieszania dodaje się resztę soli i przyprawy. 4. Napełnianie i odkręcanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach. Powietrze wykłuwa się. 5. Osadzanie: Przez ok. 8 godz. w temp. 2-6 st. C i wilgotności 85-90%. 6. Wędzenie: Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 6-8 godz do barwy jasnobrązowej. 7. Studzenie i dosuszanie: Do temperatury poniżej 12 st.C, aż kiełbasy osiągną wydajność 84%. Po czym kiełbasę dzielimy na parki. Autor: Maxell Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Nasze pierwsze frankfuterki były pyszne Jak na pierwsze to na pewno pyszne. Tu masz oryginał do przećwiczenia kiedyś: Frankfurterki wędzonesobota, 19 lutego 2005 Administratorhttp://wedlinydomowe.pl/images/M_images/emailButton.png http://wedlinydomowe.pl/images/M_images/printButton.png ................. Tak były robione Edytowane 19 Czerwca 2015 przez EAnna Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Tak były robione Na zdjęciu widzę inną teperaturę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Czerwca 2015 W cieniu było 32stC.... ciężko było utrzymać niską temperaturę Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wczorajsze ryby >> Makrele, pstrągi, dorsze, nototenie Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Czerwca 2015 W cieniu było 32stC.... ciężko było utrzymać niską temperaturę Slicznie..A jak rybki byly solone i czy ewentualnie zmienila bys cos w tym procesie..?Uwazaj bo przy takich temp./slonku, mozna szybko "przyjarac" sobie plecy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Uwazaj bo przy takich temp./slonku, mozna szybko "przyjarac" sobie plecy.. Co Ty powiesz :p szkoda, że nie ostrzegałeś wcześniej Rybki były 12 godzin w 10% solance jak dla nas idealnie zasolone Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Czerwca 2015 A czy poza sola byly dodane jakies przyprawy do solanki..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Nie.... tylko sól i woda Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Dziekuje za info, a na spalone plecy i ramiona, polecam gesta kwasna smietane.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Spalone plecy to tydzień temu, już dawno zagojone .....a wczoraj padał deszcz Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Czerwca 2015 claudia ,wedziłaś nototenie , nie spotkałęm w rybnym tak przygotowanej , czy jest warta wedzenia ? , robie ja smazoną , moze bym spróbował wezić . proszę o wskazówki .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-431692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.