miro Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Września 2014 Jeszcze poza talarkami z ziemniaków, piekłem jabłka również pokrojone w plasterki.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-372917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Września 2014 To Mi Mama na piecu robiła z ciasta na tarte kluski placki na to masło posolić mmm było pyszne Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-372920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Września 2014 Miro dziś zagadał o talarkach i smak przyszedł więc na obiad sobie zrobiłem, oczywiście nie tylko 4 sztuki Blaszka żeliwna o średnicy 15 cm i grubości 3 mm Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-372929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Września 2014 Napisze wprost .... świnia z ciebie, tak wkurzać ludzi na wieczór !!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-372971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Września 2014 Naszło mnie wczoraj na mięso i piwo - hamburger wołowy z płyty żeliwnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Września 2014 Hmmmm no i następny kłopot muszę szukać płyty żeliwnej ... Mam co prawda kuchnię węglową z żeliwnym blatem (Westwalkę) ale nie chcę jej demontować trzeba zrobić remanent w garażu i składziku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Września 2014 Naszło mnie wczoraj na mięso i piwo - hamburger wołowy z płyty żeliwnej.Na jakiej ulicy robisz te burgery? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Napisze wprost .... świnia z ciebie, tak wkurzać ludzi na wieczór !!!Mirek, ale rasowa, bo z ogonem z przodu !! Na jakiej ulicy robisz te burgery? nooo, na takie burgerkli to i ja reflektuję Edytowane 26 Września 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2014 Miałem kiedyś problem z dymem w mojej murowanej z klinkieru wędzarni. musiałem skrócić troche drogę od paleniska do komory edzenia i wpadłem na pomysł żweby połączyć przyjemne z pozytecznym. wymurowałem piec 70x70 z blachami żeliwnymi z GS i drzwiczkamipiec służy za palenisko do edzarni, ale kiedy nie wędzę używam go zabawy. praktycznie codziennie palimy, by usmażyć talarki czy podpłomyki. dzieciaki są zachwycone. W każdą sobotę wwieczorem gotujemy na piecu rosół na niedzielę. dzisiaj bedziemy testowali góralskie moskole. Polecam wszystkim. jesli nie potrzebujecie duzego pieca smiało mozna kupic castoramie swykłą kozę za 250 zł i bedzie namiastka Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Września 2014 Moja wędzarka tez rozpoczyna się taka kuchnią z fajerami [na dole drzwiczki],ale do tej pory nie wpadłam na to ,ze możnaby było coś na niej upichcić- to .znaczy na tej płycie ...Cały czas mam w planie zrobić kociołek [w sensie napełnić go ziemniaczkami z kiełbaską i cebulą ] ale nie wiem na jakiej wysokości od ognia go zagłębić w tych fajerkach ,no i tak schodzi...mam tez trochę płyt zeliwnych z różnych kuchni węglowych,ale nie pasują mi rozmiarem do grila [to może by jeszcze jakoś ogarnął] ale nigdy nie grilowałam na takiej płycie .Macie jakis pomysł [przepis ] na poczatek?bo to w tym roku to chyba ostatnie podrygi... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Września 2014 Ciekawe czy da radę na tej blasze na gazie coś zrobic? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Września 2014 Cały czas mam w planie zrobić kociołek [w sensie napełnić go ziemniaczkami z kiełbaską i cebulą ] ale nie wiem na jakiej wysokości od ognia go zagłębić w tych fajerkach , Metody mam dwie.Pierwsza, to rozpalić pod kociołkiem małe ognisko.Małe, bo jak przesadzisz, to z duszonek zostaną ci skwarki. Jak będziesz słyszał, że w środku się już gotuje, to podtrzymujesz tylko mały ogień i tak do końca jakieś 1,5 h. Druga metoda, to zrób sobie trochę żaru, postaw kociołek nad żarem, tak samo nagrzej małym ogniem aż się zagotuje i pilnuj żeby tylko "bulkało: w środku garnka. Słychać to bulkanie więc nie marudź i nie pytaj co i jak ..... No chyba, że używasz aparatu słuchowego, nie słyszysz to doradzam .....wymień baterie ! Co do przepisu na mięso z blachy, to po prostu nagrzej porządnie blachę, przypraw mięso czym lubisz i wio na blachę.Przypiecz z jednej strony, przypiecz z drugie i gotowe !I nie fiziuj ..... to proste jak pieczenie schabu na patelni. Smacznego !Ciekawe czy da radę na tej blasze na gazie coś zrobic? Da radę i to bez problemu.Jedna uwaga !Jak tłuszcz zapali się od ognia kuchenki trzymaj w ręce gaśnicę ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Września 2014 Do takiej zabawy nad gazem to jednak polecam dużà dobrze przepaloną patelnię żeliwną ... tak będzie bezpieczniej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Miro-problem w tym ,ze nie mam miejsca na ognisko [mam taką prowizorkę z dużej miednicy ,w której pieczemy ziemniaki] Chciałabym dlatego wykorzystać to palenisko z fajerami [element wędzarni] tylko tak jak już pisałam nie wiem jak głęboko zagłębić ten kociołek w tych fajerach ,no na jakiej wys. od ognia.Poza tym myślę,ze wtedy nie będzie się to równomiernie nagrzewać .-tylko dół-chociaż moze źle myslę.. Kiedys bedąc u znajomych robiliśmy taki kociołek ,ale tak jak piszesz stał on ,a bardziej nawet leżał [pod kątem ] w żarze obok ognia .Gospodarz przewracał go raz na jakiś czas. Edytowane 28 Września 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Chorwaci na blasze często smażą np. kalmary, ryby oraz plejskavicę. Wiele razy miałem okazję wejść do miejscowych kuchni i podpatrzeć pracę kucharzy.My smażyliśmy na blasze paprykę i coś podobnego do burgera. Na fajerach nad paleniskiem: Edytowane 28 Września 2014 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Września 2014 Miro-problem w tym ,ze nie mam miejsca na ognisko [mam taką prowizorkę z dużej miednicy ,w której pieczemy ziemniaki] Chciałabym dlatego wykorzystać to palenisko z fajerami [element wędzarni] tylko tak jak już pisałam nie wiem jak głęboko zagłębić ten kociołek w tych fajerach ,no na jakiej wys. od ognia.Poza tym myślę,ze wtedy nie będzie się to równomiernie nagrzewać .-tylko dół-chociaż moze źle myslę.. Kiedys bedąc u znajomych robiliśmy taki kociołek ,ale tak jak piszesz stał on ,a bardziej nawet leżał [pod kątem ] w żarze obok ognia .Gospodarz przewracał go raz na jakiś czas.Usuń te fajery i postaw kociołek na palenisku.Pod kociołkiem rozpal małe ognisko i już. Masz zdjęcie tego paleniska ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Września 2014 Tak się nie da .Dzisiaj już późno ,może jutro zrobię fotkę.Na górze zamiast blatu cementowego ,czy ceglanego jest płyta z fajerkami z kuchni ,pod nią sa drzwiczki do paleniska -tam rozpalam ogień w wędzarni. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Września 2014 No to pytanie, czy kociołek włożysz w otwór fajerki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Września 2014 Tak właśnie chciałam zrobić te fajerki składają się z kilku obręczy i kółka ,w zalezności ile wobręczy wyjmę powstaje większa dziura i kociołek się bardziej zagłębia i niebezpiecznie zbliża się w dół,stad moje pytanie jaka wys. ma być od tego ognia?,zeby tego kociołka nie zjarało ,,o zawartosci nie wspomnę... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Września 2014 No to tak po chłopsku napiszę.Jakieś 20-30 cm od paleniska.Ale wysokość nad paleniskiem 10, 15 czy 40 cm nie ma znaczenia.Ważne jest jak napalisz w palenisku i tyle. Widzę, że nie czujesz tematu podgrzewania kociołka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Września 2014 No... nigdy go nie robiłam i boje się nie tyle o niedopieczenie jak o spalenie zawartości spodu kociołka...Dotychczas moje kociołkowanie odbywało się na patelni,ale kociołek kupiony w zeszłym roku wypadałoby juz wypróbować!!Tak na chłopski rozum myślę,ze powinno być dobrze ,bo kociołek po wyjeciu wszystkich obręczy wchodzi prawie cały do dziury [wystaje go jakies 5-6cm -akurat tyle zeby go można było wyjąć ],a do podłoża gdzie pale ogień jest jeszcze ponad 30 cm -pozostaje kwestia jak duży ma być ten ogień??,czy dobrze rozpalony jak do podpiekania kiełbas ,a potem to stłumić i np. utrzymywac temp. jak do wędzenia??-dobrze by było sugerować się wskazaniem termometraw wędzarni....Chyba faktycznie za bardzo sie rozczulam nad tym kociołkiem-w końcu to tylko troche kartofli ,cebuli i boczkui kiełbaski.Metodą kilku spalonych ,lub niedopieczonych kociołków dojdę do perfekcji... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Września 2014 Kobieto kochana, a Ty w domu gotujesz cokolwiek ?Jak gotujesz, to przestań wydziwiać i szukać dziury w całym. Stawiasz garnek na kuchenkę gazową, kuchenkę ceramiczną czy indukcyjną i jak przesadzisz z mocą kuchenki, to spalisz jego zawartość, tak czy nie ?Tak samo jest z kociołkiem.Stawiasz nad ogniskiem i jak będziesz cały czas miała duże płomienie to spalisz. Ja tu bardziej widzę więcej strachu niż chęci i nie obraź się. Dla wprawy nalej do kociołka czystej wody, włóż do fajerek i rozpal ogień.Sama zobaczysz jak szybko nagrzewa Ci się kociołek i jakiego ognia trzeba użyć, żeby nie spalić duszonek.A przy okazji wyparzysz kociołek. To nie będzie tak, że postawisz i za 5 minut woda będzie wrzątkiem !O nie, na to trzeba czasu. Ale jak już kociołek się nagrzeje to bardzo długo trzyma ciepło. I wtedy rozgarniasz drewno w palenisku i masz ciepło z żaru.Jak woda przestanie się gotować dokładasz jeden, dwa kawałki drewna i tak cały czas do końca. Głowa do góry i robić próby z wodą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Września 2014 Łał...,ale się rozpisałeś....,ale dzięki za wszystkie rady .Wyobraż sobie ,ze w domu gotuję ,piekę ,robie sery, piekę chleby [na zakwasie],robię wina ,piwa i nalewki...,a także sama robię różne wyroby wędliniarskie ,które sama wędze.,tylko z tym kociołkiem podrążyłam temat myśląc ,ze ktoś z Was robił w ten sposób [w palenisku od wędzarki] i wyłozy mi na tacy jego sposób.Cieszę się ,ze mi pomogłes ,z ta wodą chyba nie będe robić prób ,bo kociołek wcześniej już zakonserwowałam olejem wypalając go w nim omało nie powodujac pożaru [przy chwili nieuwagi i mojej nieobecności zapalił się olej w kociołku i ogień buchał do sufitu jak przyszłam ,ale kociołek mam wypalony!] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-373919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peacy123 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 A ja mam takiego grilla z fajerkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-437451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Piekny . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10390-sma%C5%BCenie-na-blasze-%C5%BCeliwnej/page/2/#findComment-437466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.