Baca Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Września 2014 To palenisko jest zrobione do produkcji temperatury i efektywnego spalania drewna a nie do wędzarni i dymieniaTo fakt ale jak to się ma do tych sadzy bo wszak o to chodzi czyż nie, w tym przypadku można mieć problem z utrzymaniem niskiej temperatury. Po wpisie dziadka przypomniało mi się jak swego czasu zrobiłem kiełbaskę która była dosłownie czarna a to przez to, że usilnie trzymałem niską temperaturę niby dymu nie było a wędlinki czarne. Moim zdaniem trzeba solidnie wygrzać wędzarnię po prostu nahajcować i dopiero po osuszeniu włożyć wędlinki i będzie dobrze wszak przez odpowiednie zamykanie i otwieranie może zrobić taki ciąg a co za tym idzie dym jaki chce, co nie wyklucza tego iż z tym paleniskiem trza coś zrobić, a Dziadek dobrze prawi Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Września 2014 Odpowiadając na temat zawsze uważam że pewne warunki prawidłowości wędzenia są zachowane.a tylko małe niuanse powodują problemy . Uważam dalej że wyroby zostały przysmolone w początkowej fazie osuszania dużo dymu , a później jeszcze przypieczone gdy temperatura wzrastała w miarę szybkiego spalania drewna . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejdoman Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Września 2014 WITAM!Dziękuję za wypowiedzi.Postanowiłem dziś rano zaraz po zrobieniu zdjęć poprawić moją wędzarnię.Zasypałem popielnik wykorzystując cegły, piasek i na wierzchu trochę gliny.wymieniam też rurę ze stalowej 140 mm. na ceramiczną o przekroju 200 mm.i długości 1800mm., w komorze zaciętą pod kątem. Tworzy się wtedy kolano, z którego będzie wylatywał dym.Wymiana rury powinna poprawić przepływ dymu, wtedy dym nie będzie wylatywał z paleniska- jak widać na zdjęciach.Nie wiem tylko czy zmienić także wymiary komina, czy nie wykonać go z desek i zwiększyć średnicę. Proszę o opinie o moich planach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2014 Sprawdziłbym termometr, czy na pewno wielkości wskazań są prawidłowe? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Października 2014 A ja bym jeszcze dodał deflektor. Termometr najlepszy będzie z sondą, na początek najtańszy z Ikei za 26 zł. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Października 2014 Tak to już niestety jest. Ktos na tym forum napisał kiedyś bardzo mądre zdanie, iz jakość wędzenia ocenisz po ilości osadu na ściankach garnka po sparzeniu. Jeśli po parzeniu wędzonek, na powierzchni wody i na ściankach garnka nie było czarnego osadu, wszystko z wędzeniem było ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kola2001 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Października 2014 a ja mam pytanie odnośnie koloru wędzonki: po uwedzniu jest śliczna jaśniutka a po parzeniu ciemna - prawie czarna? co robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Października 2014 No i wszystko w temacie .Sama esencja . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Października 2014 Logicznie rzecz biorąc, powinienem chyba napisać :...na ściance garnka..." m a nie ściankach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Października 2014 Mirkulogika tak jak piszesz ale potocznie na sciankach pomimo ze jest jedna .Ważne żeby tego ,, czegoś ,, nie było lub były śladowe ilości . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kola1973 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Października 2014 dzięki za poradę czyli za dużo sadzy no dobra to jak mam wędzić aby było jej mniej? a i jeszcze jedno po wędzeniu przecieram ręcznikiem papierowym i nie ma na nim sadzy, jest czysty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.