Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To palenisko jest zrobione do produkcji temperatury i efektywnego spalania drewna a nie do wędzarni i dymienia

To fakt ale jak to się ma do tych sadzy bo wszak o to chodzi czyż nie, w tym przypadku można mieć problem z utrzymaniem niskiej temperatury. Po wpisie dziadka przypomniało mi się jak swego czasu zrobiłem kiełbaskę która była dosłownie czarna a to przez to, że usilnie trzymałem niską temperaturę niby dymu nie było a wędlinki czarne. Moim zdaniem trzeba solidnie wygrzać wędzarnię po prostu nahajcować i dopiero po osuszeniu włożyć wędlinki i będzie dobrze wszak przez odpowiednie zamykanie i otwieranie może zrobić taki ciąg a co za tym idzie dym jaki chce, co nie wyklucza tego iż z tym paleniskiem trza coś zrobić, a Dziadek dobrze prawi :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374106
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając na temat zawsze uważam że pewne warunki prawidłowości  wędzenia są zachowane.a tylko małe niuanse powodują problemy . Uważam dalej że wyroby zostały przysmolone w początkowej fazie osuszania dużo dymu , a później jeszcze przypieczone gdy temperatura wzrastała w miarę szybkiego spalania drewna . 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374107
Udostępnij na innych stronach

WITAM!

Dziękuję za wypowiedzi.

Postanowiłem dziś rano zaraz po zrobieniu zdjęć poprawić moją wędzarnię.

Zasypałem popielnik wykorzystując cegły, piasek i na wierzchu trochę gliny.

wymieniam też rurę ze stalowej 140 mm. na ceramiczną o przekroju 200 mm.i długości 1800mm., w komorze zaciętą pod kątem. Tworzy się wtedy kolano, z którego będzie wylatywał dym.

Wymiana rury powinna poprawić przepływ dymu, wtedy dym nie będzie wylatywał z paleniska- jak widać na zdjęciach.

Nie wiem tylko czy zmienić także wymiary komina, czy nie wykonać go z desek i zwiększyć średnicę. Proszę o opinie o moich planach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374156
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłbym termometr, czy na pewno wielkości wskazań są prawidłowe?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374321
Udostępnij na innych stronach

A ja bym jeszcze dodał deflektor. Termometr najlepszy będzie z sondą, na początek najtańszy z Ikei za 26 zł.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-374688
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak to już niestety jest. :D Ktos na tym forum napisał kiedyś bardzo mądre zdanie, iz jakość wędzenia ocenisz po ilości osadu na ściankach garnka po sparzeniu. Jeśli po parzeniu wędzonek, na powierzchni wody i na ściankach garnka nie było czarnego osadu, wszystko z wędzeniem było ok.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378515
Udostępnij na innych stronach

Logicznie rzecz biorąc, powinienem chyba napisać :...na ściance garnka..." m a nie ściankach. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378575
Udostępnij na innych stronach

Mirku

logika tak jak piszesz  ale potocznie na sciankach pomimo ze jest jedna .

Ważne żeby tego ,, czegoś ,,  nie było lub były  śladowe ilości .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378582
Udostępnij na innych stronach

dzięki za poradę :) czyli za dużo sadzy :)  no dobra to jak mam wędzić aby było jej mniej? :cry:


a i jeszcze jedno po wędzeniu przecieram ręcznikiem papierowym i nie ma na nim sadzy, jest czysty :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10415-sadza-na-w%C4%99dlinach/page/2/#findComment-378983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.