ANNAM Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Października 2014 Wilstar , a wedliny z koziego czy owczego miesa rowniez robisz? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) kozie mleko to jeszcze jest szansa kupić ale o owczym to można zapomnieć, chyba nikt nie sprzedaje, po za tym koszta produkcji ekologicznego mleka owczego to około 10 -12 zł / litr. ANNAM , koźlęcine dzisiaj na obiad jadłem ostatki zapasów. Ale to normalnie pieczeń w piekarniku lub na patelni. Raz robiłem kozioburgery i były bardzo dobre, zrobiłem więcej , zamroziłem i potem po troche miałem. Jak na razie mało mialem mięsa bo zawsze chętni wszystkie koźlaki albo jagnięta wykupili i dla mnie czasami już nic nie zostało. W przyszłym roku będzie troszkę więcej jagniąt to dla siebie już sobie obiecałem że zostawię. W planach mam zrobienie kiełbasy, ale zobaczymy co wyjdzie z tych planów. Awaryjnie kupiłem świnkę wietnamską która ma mi dostarczać od przyszłego roku wieprzków na wędliny :-) Uwielbiam szynki długodojrzewające, ale nie wiem czy ze świni wietnamskiej sie nadaje bo mała trochę ta ćwiartka :-) może zaryzykuje i w przyszłym roku spróbuje zrobić.Będzie sporo serwatki z produkcji serków więc świnki będą miały co pić :-) plus pastwisko przez cały sezon , na jesień żołędzie i mięsko z takiej świnki powinno być super na jakieś wyroby. Edytowane 9 Października 2014 przez wilstar Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Października 2014 Ja czesto jem te miesa, bardzo lubie, zwlaszcza baranine. Z koziego zas miesa robilam kabanosy ( u nas jest duze w domu zapotrzebowanie na kabanosy ) , nam smakowalo. Poszukaj na forum, Kostek robil wedzona noge barania, b troche przepisow tutaj jest.Ja juztro mam baranine, juz "zamowiony ' obiad przez dzieci Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Października 2014 Co do przemywania skórki, to warto spirytusem, dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Października 2014 ANNAM właśnie dlatego się tu zarejestrowałem na forum bo dużo przepisów i informacji na temat przerobu mięsa, a widzę że też troche miłośników serowych jest co mnie bardzo cieszy w Australii to chyba wam baraniny nie brakuje Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Października 2014 Oj dobrze ujoles, chociaz i baranow tez duzo Kraj ma tradycje ,ale teraz inne miesa zaczynaja byc popularne. A jak mysle masz zwierzyniec, czy drob rowniez trzymasz? KAcze i gesie piersi nawet kurczaki sa bardzo dobrym materialem do wedzenia i robienia z nich wedlin. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Października 2014 drobiu troche mam, w tym roku też były kaczki, super sa na rosół i mięso jest super tylko to skubanie to masakra Troche mam też jeszcze rólików w zamrażarce, ale hodowle juz zlikwidowałem bo z hodowla królików to czasami jest loteria i potrafią masowo padać a ja nie będę ich lakami faszerował bo to mięso potem jest dla mnie do jedzenia. Generalnie mięsa, wędlin i serów , jajek nie kupuję w sklepach , bo to sam sobie na swoje potrzeby wyprodukuję. Mam nadzieję że Marcel nie będzie zły że w jego temacie piszemy nie na temat. Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Października 2014 Nie Za to wproszę się na jagnięcine w przyszłym roku Skończyłem tą mozarelle ale dupa.... jedną od razu skosztowałem i twardawa, skrzypi pod zębami Pozostałe zamoczyłem w serwatce i zobaczymy czy coś się zmieni za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Października 2014 Dziwny kształt jak na mozarelle powinna być jednolitka kulka, jak skrzypi to może przegrzałeś masę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Niby do 43 podgrzałem po pokrojeniu skrzepu, potem zanurzałem w 73 stopniach i formowałem ale może za długo przytrzymałem. Następnym razem użyję przepisu z książki. Myślę też czy nie za długo czekałem aż zrobi się skrzep bo prawie godzinę. Ale już mam plan jakby nie zmiękła, poeksperymentuję i ją uwędzę. Zobaczymy co wyjdzie. Akurat wędzonki na wtorek szykuje. Edytowane 10 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Października 2014 Pare lat temu kupiłem podpuszczke i sprzedający dorzucił taki o to przepis:"Mleko nie powinno być zbyt tłuste, należy odebrać śmietanę, najlepiej 3% tłuszczu Mleko spasteryzować{.(podgrzać do temperatury 72-75 stopni cencjusza potem ostudzić do temperatury w jakiej ma być dodawana podpuszczka i zakwas (kwaśne mleko)}. Podgrzać do tem. 31-32 stopnie, dodać 1-5% mleka kwaśnego ,dodać podpuszczkę ,zwięzły skrzep powinien powstać po 30-45 min. Dojrzały skrzep kroi się na ziarno 0,5 X 0,5 centymetra i zostawia na pół godziny , potem usuwa się stopniowo serwatkę i lekko prasuję. .Następnie masę podgrzewa się do temperatury 35-38 stopni C , ugniata i zostawia w spokoju 3-6 godz.Następnie ser rwie się na drobne kawałki i parzy w wodzie 70-85 stopni przez 10-15 minut ugniatając i rozciągając masę. Gorącą masę formuje się ręcznie i utrwala w zimnej wodzie 5-10 stopni przez 10-30 minut.Ser mozzarella nie powinien być przechowywany dłużej jak trzy dni.Z 10 litrów mleka można otrzymać 1kg sera " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Października 2014 Ta którą pokazałeś na zdjęciu była robiona z tego przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Października 2014 Nie, robiłem tak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/?p=240651 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Października 2014 No niby podobnie, jak duzo dodałeś podpuszczki i czy czekałeś aż zrobi się mocny skrzep? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Października 2014 Dodaj tyle jak do oscypków (juz nie pamiętam ile u mnie było ale kilka kropel), poza tym jak masz problem z zakwaszaniem zrób metodą, jak ja ostatnio robiłem korbacze, odstawiasz mleko do zakwaszenia na 24h później robisz jak na oscypki, jak skrzep po podgrzaniu nie ma plastyczności (tak było u mnie) odstawiłem na 12h, po tym czasie było odp, zakwaszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Października 2014 Spróbuję jutro coś pokombinować, dziś pewnie będę robił wieczorem jakiś ser to odloze mleko do zakwaszenia. Musze się zaopatrzyc w coś do mierzenia ph. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Października 2014 http://allegro.pl/pehametr-ph-metr-miernik-tester-ph-kompletny-atc-i4642063413.html muszę to zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Października 2014 No wygląda super. Już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Października 2014 A po co tyle kasy wydawać? Można kupić papierki uniwersalne do mierzenia odczynu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Października 2014 To po co kasę wydawać na nadziewarkę jak można nadziewać palcem moim zdaniem nie jest drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Października 2014 Robię piwo, długo używałem balingometru aż zakupiłem refraktometr. I wiesz.,.juz bym nie wrócił do mierzenia po staremu, oj warto było i tu mam nadzieje podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Października 2014 Tier: złe porównanie, to nie jest to samo. Ale masz rację, że wygodniej jest kwasomierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Października 2014 Hm...chyba powinnam kupić...Nigdy nie wiem jaka jest kwasowość moich winogronek i staram się robić wino bez dodawania wody [która to obniżyłaby tą kwasowość]Tak się zastanawiam -do czego jeszcze byłby niezbędny ,lub koniecznie potrzebny? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Października 2014 No jak Ci winka i sery wychodzą to do niczego bo nie masz "PH" w życiu tylko szczęście Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Października 2014 Moje winogrona są w/g mnie słodkie ,więc jakoś tak do tej pory olewałam temat PH,a sery?-mleko do tej pory biorę od jednej babki na targu jeszcze ciepłe i odrazu staram się je przerobić -przeważnie są to serki twarogowe i typu bundz [niesolony ] do bezpośredniej konsumpcji,chociaż ostatnie trzy dojrzewają już 5i 4 tyg.Dziś rozkroiłam ten starszy ...no taki sobie serek... [nie z uwagi na nie zmierzone Ph]- mnie smakiem nie kładzie na kolana.Powoli dojrzewam do zakupu ,bo jak moje wyroby mają być pijalne lub zjadliwe tylko dzięki szczęściu... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.