Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wilstar , a wedliny z koziego czy owczego miesa rowniez robisz?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376154
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kozie mleko to jeszcze jest szansa kupić ale o owczym to można zapomnieć, chyba nikt nie sprzedaje, po za tym  koszta produkcji ekologicznego mleka owczego to około 10 -12 zł / litr. 


ANNAM  , koźlęcine dzisiaj na obiad jadłem  :)  ostatki zapasów.  Ale to normalnie  pieczeń w piekarniku  lub na patelni.  Raz robiłem kozioburgery i były bardzo dobre, zrobiłem więcej , zamroziłem  i potem po troche miałem. 

Jak na razie mało mialem mięsa  bo zawsze chętni wszystkie koźlaki albo jagnięta wykupili  i dla mnie czasami już nic nie zostało. W przyszłym roku będzie troszkę więcej jagniąt  to dla siebie już sobie obiecałem że zostawię. W planach mam zrobienie  kiełbasy, ale zobaczymy co wyjdzie z tych planów. Awaryjnie kupiłem świnkę wietnamską która ma mi dostarczać od przyszłego roku wieprzków na wędliny :-) 


Uwielbiam szynki długodojrzewające, ale nie wiem czy  ze świni wietnamskiej  sie nadaje bo mała trochę ta ćwiartka :-) może zaryzykuje i w przyszłym roku spróbuje zrobić.

Będzie sporo serwatki z produkcji serków więc świnki będą miały co pić :-) plus pastwisko przez cały sezon , na jesień żołędzie i mięsko z takiej świnki powinno być  super na jakieś wyroby.

Edytowane przez wilstar

niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376162
Udostępnij na innych stronach

 Ja czesto jem te miesa, bardzo lubie, zwlaszcza baranine.  Z koziego zas miesa robilam kabanosy ( u nas jest duze w domu zapotrzebowanie na kabanosy  :laugh: ) , nam smakowalo. Poszukaj na forum, Kostek robil wedzona noge  barania, b troche przepisow tutaj jest.

Ja juztro mam baranine, juz "zamowiony ' obiad przez dzieci  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376166
Udostępnij na innych stronach

ANNAM  właśnie dlatego się tu zarejestrowałem na forum bo dużo przepisów i informacji na temat przerobu mięsa, a widzę że też troche miłośników serowych jest co mnie bardzo cieszy :cool:  

 

w Australii  to chyba wam baraniny nie brakuje

niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376177
Udostępnij na innych stronach

Oj dobrze ujoles, chociaz i baranow tez duzo  :laugh:

 Kraj ma tradycje ,ale teraz inne miesa zaczynaja byc popularne.  A jak mysle masz zwierzyniec, czy drob rowniez trzymasz? KAcze i gesie piersi nawet kurczaki sa bardzo dobrym materialem do wedzenia i robienia z nich wedlin.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376181
Udostępnij na innych stronach

drobiu troche mam, w tym roku też były kaczki,  super sa na rosół  i mięso jest super tylko to skubanie to masakra ;)    Troche mam też jeszcze rólików w zamrażarce, ale hodowle juz zlikwidowałem  bo z hodowla  królików to czasami jest loteria i potrafią masowo padać  a ja nie będę ich lakami faszerował  bo to mięso potem jest dla mnie do jedzenia.   Generalnie mięsa, wędlin  i serów , jajek nie kupuję w sklepach , bo to sam sobie na swoje potrzeby wyprodukuję.

 

Mam nadzieję że Marcel nie będzie zły że w jego temacie piszemy nie na temat.

niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376186
Udostępnij na innych stronach

Nie :)  Za to wproszę się na jagnięcine w przyszłym roku :)

 

 

 

Skończyłem tą mozarelle ale dupa.... jedną od razu skosztowałem i twardawa, skrzypi pod zębami :(

Pozostałe  zamoczyłem w serwatce i zobaczymy czy coś się zmieni za kilka dni.

 

20141009_223417.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376195
Udostępnij na innych stronach

Niby do 43 podgrzałem po pokrojeniu skrzepu, potem zanurzałem w 73 stopniach i formowałem ale może za długo przytrzymałem. 

Następnym razem użyję przepisu z książki. Myślę też czy nie za długo czekałem aż zrobi się skrzep bo prawie godzinę.

 

Ale już mam plan jakby nie zmiękła, poeksperymentuję i ją uwędzę. Zobaczymy co wyjdzie. Akurat wędzonki na wtorek szykuje.

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376229
Udostępnij na innych stronach

Pare lat temu kupiłem podpuszczke i sprzedający dorzucił taki o to przepis:

"Mleko nie powinno być zbyt tłuste, należy odebrać śmietanę, najlepiej 3% tłuszczu Mleko spasteryzować{.(podgrzać do temperatury 72-75 stopni cencjusza potem ostudzić do temperatury w jakiej ma być dodawana podpuszczka i zakwas (kwaśne mleko)}. Podgrzać do tem. 31-32 stopnie, dodać 1-5% mleka kwaśnego ,dodać podpuszczkę ,zwięzły skrzep powinien powstać po 30-45 min. Dojrzały skrzep kroi się na ziarno 0,5 X 0,5 centymetra i zostawia na pół godziny , potem usuwa się stopniowo serwatkę i lekko prasuję. .Następnie masę podgrzewa się do temperatury 35-38 stopni C , ugniata i zostawia w spokoju 3-6 godz.

Następnie ser rwie się na drobne kawałki i parzy w wodzie 70-85 stopni przez 10-15 minut ugniatając i rozciągając masę. Gorącą masę formuje się ręcznie i utrwala w zimnej wodzie 5-10 stopni przez 10-30 minut.

Ser mozzarella nie powinien być przechowywany dłużej jak trzy dni.

Z 10 litrów mleka można otrzymać 1kg sera "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376250
Udostępnij na innych stronach

Dodaj tyle jak do oscypków (juz nie pamiętam ile u mnie było ale kilka kropel), poza tym jak masz problem z zakwaszaniem zrób metodą, jak ja ostatnio robiłem korbacze, odstawiasz mleko do zakwaszenia na 24h później robisz jak na oscypki, jak skrzep po podgrzaniu nie ma plastyczności (tak było u mnie) odstawiłem na 12h, po tym czasie  było odp, zakwaszenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376288
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję jutro coś pokombinować, dziś pewnie będę robił wieczorem jakiś ser to odloze mleko do zakwaszenia. Musze się zaopatrzyc w coś do mierzenia ph.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376293
Udostępnij na innych stronach

Robię piwo, długo używałem balingometru aż zakupiłem refraktometr. I wiesz.,.juz bym nie wrócił do mierzenia po staremu, oj warto było i tu mam nadzieje podobnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376347
Udostępnij na innych stronach

Hm...chyba powinnam kupić...Nigdy nie wiem jaka jest kwasowość moich winogronek i staram się robić wino bez dodawania wody [która to obniżyłaby tą kwasowość]

Tak się zastanawiam -do czego jeszcze byłby niezbędny ,lub koniecznie potrzebny?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376367
Udostępnij na innych stronach

No jak Ci winka i sery wychodzą to do niczego bo nie masz "PH" w życiu tylko szczęście ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376399
Udostępnij na innych stronach

Moje winogrona są w/g mnie słodkie ,więc jakoś tak do tej pory olewałam temat PH,a sery?-mleko do tej pory biorę od jednej babki na targu jeszcze ciepłe i odrazu staram się je przerobić -przeważnie są to serki twarogowe i typu bundz [niesolony ] do bezpośredniej konsumpcji,chociaż ostatnie trzy dojrzewają już 5i 4 tyg.Dziś rozkroiłam ten starszy ...no taki sobie serek... [nie z uwagi na nie zmierzone Ph]- mnie smakiem nie kładzie na kolana.

Powoli dojrzewam do zakupu ,bo jak moje wyroby mają być pijalne lub zjadliwe tylko dzięki szczęściu...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/2/#findComment-376409
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.