Skocz do zawartości

Pielęgnacja dojrzewającego sera.


Rekomendowane odpowiedzi

śliczne te serki,pewnie równie dobrze smakują.Jest godzina 18.30 a ja czekam na cieplutkie mleczko .Pewnie zejdzie mi przy serkach   do północy,ale co tam lubięto robić.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377470
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To tak jak ja, jadę za pół godzinki i dziś fetę z krowiego mleka bo zjedliśmy całe zapasy. Dziś test z dodatkiem lipazy.

 

@EL GREGOR,

 

Faktycznie apetyczne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377484
Udostępnij na innych stronach

właśnie zaszczepilam moje mleko szklanką zsiadłego i poczekam z pół godzinki,będzie czas na małą kawkę :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377496
Udostępnij na innych stronach

 

 

To tak jak ja, jadę za pół godzinki i dziś fetę z krowiego mleka bo zjedliśmy całe zapasy
 

 Ja moja fete wsadzilam juz w sloiki z olejem i ziolami( tymianek, bazylie, rozmaryn, chilli, czosnek ).  Do salatek gotowe i zapas ich mozna zrobic duzy. Jeszcze nie slyszalam, zeby sie psula w sloikach.

  Trzymam sie zasady,ze jesli sloik idzie do lodowki, zawsze daje olej slonecznikowy a nie z oliwek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377544
Udostępnij na innych stronach

a ile czasu można przechowywać w lodówce po takim przyprawieniu?


właśnie dokonałam dwie gomółki sera,ociekają ,za chwilę troszkę je poprasuję a serwatka jest podgrzewana zobaczymy ile wyjdzie zwarowej.Dziwi mnie fakt .że w mojej wsi nikt tego nie robi ,pomimo ,że mają tyle surowca ,a mimo to wszystko kupują w sklepie .NIEZROZUMIAŁE.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377547
Udostępnij na innych stronach

U mnie dlugo nie postoi, bo jedna z dziewczyn zawsze zjada takie kostki fety  , ale wiem, ze spokojnie pol roku moze byc w lodowce jak nie dluzej. Tylko wiadomo, ttrzeba aby ser byl zawsze pod olejem, Sam olej jest bardzo dobry do salatek, bo ma w sobie smak ziol.

 Wiem, ze u nas w sklepach tak sprzedaja rowniez fete, to sparwdze jakie dlugie oni maja daty waznosci przy nastepnej wizicie w sklepie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377548
Udostępnij na innych stronach

 

 

powiedz proszę jak robisz swoją fetę
 

 Tak, ale robie z mleka krowiego, bo tylko do takiego mam dostemp.  Do tego nawet zmleka ze sklepu, bo juz skonczyl mi sie dostemp do mleka od krowy 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377551
Udostępnij na innych stronach

Ja trzymam w solance. W oliwie z ziołami miałem mozzarelle ale ta to błyskawicznie się skończyła  :D

Spróbuje cześć tej fety wrzucić w oliwę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377553
Udostępnij na innych stronach

Daje ok 60 g soli na 2 litry wody. Ale dłużej jak 4 tyg nie trzymałem. Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377556
Udostępnij na innych stronach

 Zawsze dawalam najpierw w solanke, dopiero pozniej w olej.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377562
Udostępnij na innych stronach

Apropos pielęgnacji i dojrzewania pytanie jest.... Dojrzewanie sera powinno się odbywać jak wiemy w temperaturze 12-14`C. Mam w chałupie lodówkę dzieloną na 3 osobne komory. W każdej jest wentylator do cyrkulacji powietrza więc i wilgotność by się jakoś wyregulowało.... Jedna jest standardowo lodówką, druga zamrażalnikiem a ta trzecia, najmniej wykorzystywana na którą mam zakusy jako na dojrzewalnię  ma możliwość ustawienia na max 10`C.... Chętnie bym ją wykorzystał do dojrzewania tylko czy te 10` nie będzie za mało? W sumie mam w piwnicy witrynę gdzie mogę sobie dowolnie ustawiać ale ja leniwy jestem i nie za bardzo chce mi się do tej piwnicy codziennie dymać... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377868
Udostępnij na innych stronach

Znaczy w tej gdzie masz 10 stopni możesz dojrzewać sery pleśniowe i czedary, a jeśli chodzi o resztę serów to lepiej by jednak było dojrzewać w tej witrynie, żeby nie spowolnić za bardzo bakterii kwasu mlekowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377877
Udostępnij na innych stronach

No dobra... wprawdzie całe moje plany co do błogiego lenistwa i zaglądania od czasu do czasu do lodóweczki diabli wzięli ale co tam, mówią że sport to zdrowie :w00t:  Odpalim se witrynkę w piwnicy... Jedynym jej minusem jest to że jest duża i troszkę czasu mi zajmie zanim ją zapełnię  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377881
Udostępnij na innych stronach

Kochani,nie mam określonej daty przydatności podpuszczki  w proszku .Mam ją już ze dwa lata .Jest to włoska podpuszczka ,ale nie znam nazwy ,ponieważ opakowanie t.j.przezroczyste bez żadnego określenia ,a najciekawsze jest to że pochodzi z serowarni wytwarzającej parmezan.Jak myślicie ile jeszcze można jej używać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak myślicie ile jeszcze można jej używać?

Nasze myślenie nic Ci nie da.

Zrób po prostu próbę tej podpuszczki i okreśł jej moc.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377987
Udostępnij na innych stronach

czyli używać,dopuki dobrze ścina mleko?.Dzięki.


EAnna,zainspirowana Twoją podpowiedzią dotyczącą małej dojrzewalni w pojemniku ,wymyśliłam swoje ustojstwo.W domu poniewierał się pęknięty parowar,więc wykorzystałam go jako piątrową dojrzewalnię

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377991
Udostępnij na innych stronach

Jozefa, ja wyslalam Tobie poczte. Odczytaj ja. Dotyczy fety.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378009
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam nad tym bandażowaniem cheedara, mam jedną warstwę tetry i widzę pod nią czy na niej małe plamki niebieskiej pleśni. Niby nie powinno się odwijać sera bo ta pleśń i tak zostanie na tkaninie ale jakoś tak się obawiam czy pod tym ser się nie zepsuje. Ma ktoś z Was jakieś doświadczania z takim zabezpieczaniem sera?

 

 

Wczoraj pokryłem jeden ser polioctanem, zrobiłem to po tym jak oglądałem program o naszym rodzimych serach dojrzewających - bursztynie, szafirze itp.  Oni własnie smarują tą pastą.  Wychodzi drożej niż wosk ale jest dużo wygodniejsze w użyciu no i ser ponoć oddycha przez tą powłokę.

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378062
Udostępnij na innych stronach

:) już z tą pleśnią będziesz miał kłopoty :( ona może pójść do środka,najlepiej wykrój te miejsca ,,zapalne,, i to dość głęboko, jeszcze możesz posmarować spirytusem (też tak nie raz mam ).

 

sery dziś ,,idą,, do garażu (niczym nie powlekane,ładny kolorek,data widnieje na serach 15.10 2014 dokładnie nie pamiętam kiedy robiłem,mogą być tydzień starsze  i tak będą jadalne dopiero na wiosnę 2015)

 

post-41869-0-41871300-1413802613_thumb.jpgpost-41869-0-20337100-1413802624_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378077
Udostępnij na innych stronach

Po jakim czasie pakujesz próżniowo?  Też mam pakowarkę ale zastanawiałem się czy to nie będzie złe jak odetnę powietrze od sera, no chyba że to specjalna folia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378088
Udostępnij na innych stronach

:) pakuję gdzieś po 10-15 dniach zależy od pory roku,folia zwykła.Brak u mnie dojrzewalni profesjonalnej więc nie ma innej opcji,żeby przeleżał do wiosny.Mam dwa bardzo duże sery i nie wchodzą do worków,będzie okazja sprawdzić jaka jest różnica. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378091
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.