jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Października 2014 śliczne te serki,pewnie równie dobrze smakują.Jest godzina 18.30 a ja czekam na cieplutkie mleczko .Pewnie zejdzie mi przy serkach do północy,ale co tam lubięto robić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Października 2014 To tak jak ja, jadę za pół godzinki i dziś fetę z krowiego mleka bo zjedliśmy całe zapasy. Dziś test z dodatkiem lipazy. @EL GREGOR, Faktycznie apetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Października 2014 właśnie zaszczepilam moje mleko szklanką zsiadłego i poczekam z pół godzinki,będzie czas na małą kawkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Października 2014 To tak jak ja, jadę za pół godzinki i dziś fetę z krowiego mleka bo zjedliśmy całe zapasy Ja moja fete wsadzilam juz w sloiki z olejem i ziolami( tymianek, bazylie, rozmaryn, chilli, czosnek ). Do salatek gotowe i zapas ich mozna zrobic duzy. Jeszcze nie slyszalam, zeby sie psula w sloikach. Trzymam sie zasady,ze jesli sloik idzie do lodowki, zawsze daje olej slonecznikowy a nie z oliwek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Października 2014 a ile czasu można przechowywać w lodówce po takim przyprawieniu?właśnie dokonałam dwie gomółki sera,ociekają ,za chwilę troszkę je poprasuję a serwatka jest podgrzewana zobaczymy ile wyjdzie zwarowej.Dziwi mnie fakt .że w mojej wsi nikt tego nie robi ,pomimo ,że mają tyle surowca ,a mimo to wszystko kupują w sklepie .NIEZROZUMIAŁE. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Października 2014 U mnie dlugo nie postoi, bo jedna z dziewczyn zawsze zjada takie kostki fety , ale wiem, ze spokojnie pol roku moze byc w lodowce jak nie dluzej. Tylko wiadomo, ttrzeba aby ser byl zawsze pod olejem, Sam olej jest bardzo dobry do salatek, bo ma w sobie smak ziol. Wiem, ze u nas w sklepach tak sprzedaja rowniez fete, to sparwdze jakie dlugie oni maja daty waznosci przy nastepnej wizicie w sklepie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Października 2014 powiedz proszę jak robisz swoją fetę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Października 2014 powiedz proszę jak robisz swoją fetę Tak, ale robie z mleka krowiego, bo tylko do takiego mam dostemp. Do tego nawet zmleka ze sklepu, bo juz skonczyl mi sie dostemp do mleka od krowy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Października 2014 Ja trzymam w solance. W oliwie z ziołami miałem mozzarelle ale ta to błyskawicznie się skończyła Spróbuje cześć tej fety wrzucić w oliwę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Października 2014 jak mocna musi być solanka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Daje ok 60 g soli na 2 litry wody. Ale dłużej jak 4 tyg nie trzymałem. Edytowane 17 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Października 2014 czy po zrobieniu fety trzeba ją do solanki ,czy można od razu w olej i zioła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Października 2014 Zawsze dawalam najpierw w solanke, dopiero pozniej w olej. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Października 2014 Apropos pielęgnacji i dojrzewania pytanie jest.... Dojrzewanie sera powinno się odbywać jak wiemy w temperaturze 12-14`C. Mam w chałupie lodówkę dzieloną na 3 osobne komory. W każdej jest wentylator do cyrkulacji powietrza więc i wilgotność by się jakoś wyregulowało.... Jedna jest standardowo lodówką, druga zamrażalnikiem a ta trzecia, najmniej wykorzystywana na którą mam zakusy jako na dojrzewalnię ma możliwość ustawienia na max 10`C.... Chętnie bym ją wykorzystał do dojrzewania tylko czy te 10` nie będzie za mało? W sumie mam w piwnicy witrynę gdzie mogę sobie dowolnie ustawiać ale ja leniwy jestem i nie za bardzo chce mi się do tej piwnicy codziennie dymać... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Października 2014 Znaczy w tej gdzie masz 10 stopni możesz dojrzewać sery pleśniowe i czedary, a jeśli chodzi o resztę serów to lepiej by jednak było dojrzewać w tej witrynie, żeby nie spowolnić za bardzo bakterii kwasu mlekowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Października 2014 No dobra... wprawdzie całe moje plany co do błogiego lenistwa i zaglądania od czasu do czasu do lodóweczki diabli wzięli ale co tam, mówią że sport to zdrowie Odpalim se witrynkę w piwnicy... Jedynym jej minusem jest to że jest duża i troszkę czasu mi zajmie zanim ją zapełnię Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Października 2014 Kochani,nie mam określonej daty przydatności podpuszczki w proszku .Mam ją już ze dwa lata .Jest to włoska podpuszczka ,ale nie znam nazwy ,ponieważ opakowanie t.j.przezroczyste bez żadnego określenia ,a najciekawsze jest to że pochodzi z serowarni wytwarzającej parmezan.Jak myślicie ile jeszcze można jej używać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Października 2014 Jak myślicie ile jeszcze można jej używać? Nasze myślenie nic Ci nie da.Zrób po prostu próbę tej podpuszczki i okreśł jej moc. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Października 2014 czyli używać,dopuki dobrze ścina mleko?.Dzięki.EAnna,zainspirowana Twoją podpowiedzią dotyczącą małej dojrzewalni w pojemniku ,wymyśliłam swoje ustojstwo.W domu poniewierał się pęknięty parowar,więc wykorzystałam go jako piątrową dojrzewalnię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-377991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Października 2014 Jozefa, ja wyslalam Tobie poczte. Odczytaj ja. Dotyczy fety. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Tak się zastanawiam nad tym bandażowaniem cheedara, mam jedną warstwę tetry i widzę pod nią czy na niej małe plamki niebieskiej pleśni. Niby nie powinno się odwijać sera bo ta pleśń i tak zostanie na tkaninie ale jakoś tak się obawiam czy pod tym ser się nie zepsuje. Ma ktoś z Was jakieś doświadczania z takim zabezpieczaniem sera? Wczoraj pokryłem jeden ser polioctanem, zrobiłem to po tym jak oglądałem program o naszym rodzimych serach dojrzewających - bursztynie, szafirze itp. Oni własnie smarują tą pastą. Wychodzi drożej niż wosk ale jest dużo wygodniejsze w użyciu no i ser ponoć oddycha przez tą powłokę. Edytowane 20 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Października 2014 już z tą pleśnią będziesz miał kłopoty ona może pójść do środka,najlepiej wykrój te miejsca ,,zapalne,, i to dość głęboko, jeszcze możesz posmarować spirytusem (też tak nie raz mam ). sery dziś ,,idą,, do garażu (niczym nie powlekane,ładny kolorek,data widnieje na serach 15.10 2014 dokładnie nie pamiętam kiedy robiłem,mogą być tydzień starsze i tak będą jadalne dopiero na wiosnę 2015) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Października 2014 Po jakim czasie pakujesz próżniowo? Też mam pakowarkę ale zastanawiałem się czy to nie będzie złe jak odetnę powietrze od sera, no chyba że to specjalna folia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Października 2014 pakuję gdzieś po 10-15 dniach zależy od pory roku,folia zwykła.Brak u mnie dojrzewalni profesjonalnej więc nie ma innej opcji,żeby przeleżał do wiosny.Mam dwa bardzo duże sery i nie wchodzą do worków,będzie okazja sprawdzić jaka jest różnica. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Października 2014 A jak zdąży się pojawić biały nalot to zmywasz tylko czy jakoś odkazasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/2/#findComment-378093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.