Skocz do zawartości

Pasztet "słoikowy" BonAir`a


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

W tym miejscu jeszcze raz chciałbym podziękować Tadziowi za dostarczenie słoików na zlot!

Tym bardziej, że doszły mnie słuchy, że nie wszystkie osoby, które były chętne słoiki odebrały. Nie ładnie...

 

Słoiki są świetne!

Cztery sztuki doskonale mieszczą się w standardowym garnku fi24, a przy tym nie wystają i można go przykryć przykrywką (pokryć pokrywką ? ;-) )

 

W słoiczkach jest aktualnie zapasteryzowany "Extra smarowny pasztet wieprzowy BonAira" ;-)

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A przepis ???

Pedro, pasztety "konserwowe" robię wg tych proporcji:

 

80% mięsa (waga po ugotowaniu)

10% słoniny

10% sparzonej wątróbki

 

RAZEM 100% składników mięsnych.

 

Od tej wagi biorę jeszcze 5% kaszy manny oraz 60-70% wywaru po gotowaniu mięsa, czyli wydajność ok 165-175%. ;-)

 

Sztuka polega na jak najbardziej dokładnym "wykutrowaniu" masy (za pomocą malaksera).

 

Zobacz mój wpis w temacie Pasztetu podlaskiego:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1193&start=60

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i nie wytrzymaliśmy..;-)

 

Jeden słoiczek pasztetu został otwarty.

 

PY-CHO-TA!!!

 

A przy tym wiadomo, co jest w środku :grin:

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A powiedz jeszcze czy przypomina przynajmniej troszkę konsystencją ten podlaski

 

Jaki zastosowałeś czas parzenia

- może pokusisz się o dokładny opis produkcji

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam szczerze żem temat zaniedbał :blush: - owszem była próba, ale to nie to, potem jakoś i czasu brakło
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może pokusisz się o dokładny opis produkcji

To następnym razem, kiedy aparat będę miał w gotowości...

 

Dodam teraz tylko, że wsad mięsny przepuszczam najpierw przez sitko 2,5mm, dosypuje suchej kaszy manny (nie mannej ;-) ) i dolewam wywar.

 

W miarę długiego malaksowania masa staje się coraz bardziej rzadka, aby w końcu przyjąć gęstość rzadkiego ketchupu, a nawet ciasta naleśnikowego (!).

 

Taką masę można powiedzieć, że prawie przelewam do słoików i pasteryzuję.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...kiedy aparat będę miał w gotowości...

nie chodziło mi o fotki tylko właśnie opis - bo wygląda że ten pasztecik wart tego

 

dosypuje suchej kaszy manny (nie mannej ;-) ) i dolewam wywar.

a to ciekawe :rolleyes: - odmiennie potraktowałeś niż wcześniej podawano
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie chodziło mi o fotki tylko właśnie opis - bo wygląda że ten pasztecik wart tego

Tak w zasadzie to chyba już wszystko napisałem..

Co jeszcze Abratku mam napisać?

 

a to ciekawe - odmiennie potraktowałeś niż wcześniej podawano

 

Opracowując swoją wersję opierałem się na propozycji Dziadka, a nie Szczepana. Wydawało mi się, że Dziadek użył kaszy niezaparzanej.

 

Nieważne - ważne że DZIAŁA! ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co jeszcze Abratku mam napisać?

chodzi mi o to aby "scalić" cały proces i recepturę do jednego schematu, bo jak widzisz jest to poszarpane i nie ma wielu informacji - a sądzę że warto bo pasztecik wygląda zachęcająco
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyślcie jeszcze może nad tym w jaki sposób pasteryzować słoiki dnem do góry tak, by po otwarciu widoczna była "ładna strona", tak jak to się robi w przypadku pasztetów konserowych.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kutrowalem blenderem okolo 20 minut az blender byl juz goracy :grin:

konsystencja tak jak mowiles na ciasto nalesnikowe potem do sloikow ,pasteryzacja teraz sie schladzaja jutro jeszcze powtorze pasteryzacje

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BoinAir jak długo parzyłeś pasztet , bo mój nie ma takiego ładnego koloru jak twój :cry: tylko zrobił się beżowy taki bródny , raz kiedyś przypadkiem też mi wyszedł taki ładny lekko różowy , ale to był przypadek i sama nie wiem dlaczego czy za długo wątroba parzona ?

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet parzyłem ok. 1godz. 15min. w temp 72-75st.C.

Około 1cm wierzchnia warstwa zrobiła się szarawa, ale wewnątrz jest różowy.

 

Wątróbkę parzę w sposób podobny do parzenia pomidorów, aby usunąć skórkę, czyli zalewam wrzątkiem na jakieś 30 sekund, potem wodę wylewam.

 

Widziałem też dzisiaj zdjęcie pasztetu Tiera, który robił go wczoraj i kolor jest również różowy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy to wątróbka , bo ja trzymam w wodzie z 5 minut :sad: , ale myślę , że smak bedzie ok :grin: nastepnym razem popracuję nad kolorem

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fałszywy alarm kolorek może nie zbyt jasny ale ciemno różowy ,jednego słoiczka już nie ma został spozyty na kolację :tongue:

To będzie stały produkt "w wytwórni Anetka" do tej pory wkładałam normalny pasztet do słoiczków, jak mi zostawały resztki nie mieszczące się w foremkach.

pozdrowionka

Tomku dzięki za inspirację :lol:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

wczoraj zrobiłem pasztet smarowny BonAira część dałem do słoików , a część do osłonki białkowej .

Ten w osłonce wrzuciłem na dwie godż do piekarnika do temp 110 i zostawiłem do ostygniecia na całą noc ,teraz wrzyciłem do wędzenia zimnym dymem

i tu mam pytanie czy coś z tego będzie chciałem uzyskać pasztet wędzony a nie miałem przepisu.Może ktoś coś podobnego już robił???

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz poszukać na stronie głównej, gdyż na pewno coś na ten temat jest. Jesli nie znajdziesz u Dziadka, to zobacz w kiełbasach bezosłonkowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli coś sparzysz lub ugotujesz lub upieczesz to nie da się tego uwędzić, można co jedynie obwędzić / okopcić.

Z tego wynika że obrana kolejność nie doprowadzi do zamierzonego efektu.

Wędzi się zawsze PRZED obróbką termiczną

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.