Skocz do zawartości

Gena wyroby domowe


Rekomendowane odpowiedzi

 

Dlatego kolega napisał a'la

Nie ma a'la.

Po co mylić Innych.Polędwica łososiwa jest jedna, schab wędzony zimnym dymem ................. i koniec w tym temacie z mojej strony.

:cool:

Biotitowa "Łososiwa" to może i jest schabem wędzonym zimnym dymem ...

Ja tam i tak wolę Gena bo z polędwicy i na kościach zębów nie połamię ...

Widzisz czepiasz się pierdól a sam od technologii i terminologii z lekka w bok ... wiem chory wtedy byłeś i masz zwolnienie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384253
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

wiem chory wtedy byłeś i masz zwolnienie
:D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384255
Udostępnij na innych stronach

Spostrzeżenia dotyczące mojego ostatniego wędzenia.

Zdecydowanie łatwiej było mi utrzymać pożądaną (ok. 55 °C) temperaturę wewnątrz wędzarni przy mniejszym wkładzie i przy temperaturze zewnętrznej +15,

niż teraz przy wkładzie ok. 6 kg. (dopuszczalne w małym Borniaku 8 kg.) i temperaturze zewnętrznej +4 °C.

 

Rozkład temperatury w środku był bardzo różny, skoki większe (nawet miejscowo do 80°C) i skutki  wędzenia optycznie – gorsze. Smak i soczystość Ok.

 

post-66927-0-38739400-1416495004_thumb.jpgpost-66927-0-82748500-1416495016_thumb.jpg

 

Jeszcze sprawdzę, czy wpływ miał tylko ilość wsadu czy również temperatura zewnętrzna.

 

Wnioski dla mnie na przyszłość:

Wędzić jednorazowo mniej?

Zmienić na większego Borniaka lub wybudować coś swojego.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384552
Udostępnij na innych stronach

Wędzić jednorazowo mniej?

 

Też się z Borniakiem woziłem, takim jak twój. Przede wszystkim przed wędzeniem, po ociekaniu, proponuję powiesić wędzonki na jakieś 1-2 godziny w temp. pokojowej. U mnie wisi czasem dłużej (zależy czy wcześniejszy Borniakowy wsad się uwędził). Chodzi o to żeby poszczególne wędzonki miały podobną temperaturę i nie były bardzo zimne. Potem ładuję do borniaka, daję temp na maksa i zamiast dymogeneratora ustawiam mały wentylator, żeby był przedmuch powietrza (Przy przedmuchu powietrza, temp nie podskoczy powyżej 30-40 st., zeleży jeszcze jaka temp. na zewnątrz). Czasem jak słabo się suszy, biorę suszarę do włosów i dmucham :D  Jak wszystko idealnie suche, dopiero daję dym i ustawiam żądaną temp (w tym momencie wędzonki w dotyku, ewidentnie już nie są zimne) . Kilka razy zmieniam miejscami wędzonki w czasie wędzenia. Bezpośrednio nad grzałką dymogeneratora wędzi się najszybciej (mimo blaszki pełniącej rolę deflektora). Wiele razy wędziłem, przy borniaku załadowanym na maksa, myślę, że sporo więcej niż 8 kg.

A na pewno wygodniej wędzić mniejsze ilości.

Teraz jak mam więcej to rozpalam swój "kibelek" gdzie i pewnie i z 30 kg się zmieści ;).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384555
Udostępnij na innych stronach

żeby poszczególne wędzonki miały podobną temperaturę i nie były bardzo zimne. Potem ładuję do borniaka, daję temp na maksa i zamiast dymogeneratora ustawiam mały wentylator, żeby był przedmuch powietrza (...) Jak wszystko idealnie suche, dopiero daję dym i ustawiam żądaną temp (w tym momencie wędzonki w dotyku, ewidentnie już nie są zimne)

Tak i ja robię, no może osuszanie nie na maksa z tą temperaturą, ale do 80°C.

 

Tylko, po osuszeniu, jak już ustawiłem z dymogeneratorem na 50°C, to temp. skakała od 40 do nawet ponad 80 (oczywiście różnie w zależności od miejsca)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384562
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 @eli55, @andrzej k, Dziękuję za brawa, ale jeszcze trzeba potrenować, aby dotrzeć do ideału i uzyskać powtarzalność.

 

 

Dziś następny trening. 

Przy okazji uwieczniania kolejnej partii marmolady, widać w tle, jak dymek idzie prosto do góry. :)

 

post-66927-0-15422500-1418153495_thumb.jpg

 

Trochę powędziłem - szyneczki, baleroniki, polędwice i małą polędwiczkę.

 

post-66927-0-51872200-1418153098_thumb.jpg

post-66927-0-72526500-1418153115_thumb.jpgpost-66927-0-40904900-1418153127_thumb.jpg

 

Przekroje wrzucę, ale za jakiś czas - jak wystygną, a ja się obrobię z pracą.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389143
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za pochwały, ale dopiero jutro jak wrócę do domu, przekroję i spróbuję to, co uwędziłem, to wtedy zobaczymy czy się nadaje na świąteczny stół. :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389263
Udostępnij na innych stronach

Obiecane przekroje.

 

post-66927-0-85800400-1418333972_thumb.jpg

post-66927-0-79734300-1418333992_thumb.jpg

post-66927-0-47559400-1418334015_thumb.jpg

 

Jakość jak widać, nie powala.

Niestety znowu nie ustrzegłem się pewnych błędów.

Nadal brak powtarzalności, chociaż się staram.

Muszę zacząć od podstaw - nauczyć się rozróżniać mięśnie podczas zakupów. Samemu, na podstawie zdjęć trochę trudno.

 

Cóż, trzeba trenować dalej. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389692
Udostępnij na innych stronach

Doszły mnie głosy, że przecież wszystko jest pięknie, więc o co chodzi?

 

 

Szynki – prawa pachnie przepięknie (po przekrojeniu),

lewa tylko minimalnie, jest dużo jaśniejsza jakby z indyka.

Mięsień polecany przez sprzedawcę jako najlepszy kawałek, może najmłodszy to i jasny, ale czemu mniej pachnie i mniej soczysty?

 

Balerony – rozpadają się podczas krojenia,

po parzeniu zewnętrzna powierzchnia sporo za ciemna (zresztą u szynek też)

 

Polędwice – na lewej widać pierścień, jakby przepatrzona, ale była w wodzie 72 stopnie do 60 wewnątrz, suchawa.

 

 

Całość mięs peklowana, osuszana, wędzona i parzona razem (tylko parzenie różne czasy), więc różnice muszą wynikać z jakości mięsa (rodzajów mięśni).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedzcie, w czym je trzymać, aby "doszły"?

My trzymamy w kamiennym garnku przykrytym celofanem lub pokrywką .Tak robiła Babcia i Mama .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-390941
Udostępnij na innych stronach

Przed świętami chciałem zrobić łososia wg przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/979-grav-lax-czyli-losos-podwedzany-na-surowo-specjalnie-dla-naszej-stronki

 

post-66927-0-11984300-1419340631_thumb.jpg

 

Leżał w mieszance konserwującej 60 godzin. Zrobiłem ją w proporcjach 50/50. (Sól / cukier)

Na koniec delikatnie go podwędziłem, jakieś pół godzinki w temp. poniżej 30 stopni.

 

post-66927-0-19641500-1419340654_thumb.jpg

 

Niestety jak dla mnie wyszedł za słony.

 

Jeszcze tylko kończą się dymić polędwice oraz udziec z indyka i święta.

(Nie licząc sprzątania :))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-392692
Udostępnij na innych stronach

No i mamy po świętach.

Jedno się kończy, drugie zaczyna...

Kończy się stary rok, kończą się przygotowane na święta potrawy: śledziki wszelakie, ryby,  wędzonki , sałatki, mięsiwa i ciasta.

 

Nastaje nowe.

Nowy rok, nowe wyzwania.

Dla mnie, na pewno zacznie się częstsze wykorzystywanie wędzarni .

 

Na świąteczne podarunki zostały rozdane min. próbki moich wyrobów.

Oceny bardzo pozytywne, zarówno wędzonek jak i marmolady dyniowej wg ANNAM.

Łosoś z poprzedniego postu, po dwóch dniach leżakowania wyrównał poziom słoności, był wyśmienity i wszystkim bardzo smakował.

 

Pochwały próbujących moje wyroby, bardzo motywują i mobilizują do dalszego działania.

 

Dziękuję administracji portalu / Maxellowi za świąteczny kod rabatowy. Został wykorzystany, zobaczymy jakie będą efekty.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393543
Udostępnij na innych stronach

Niestety jak dla mnie wyszedł za słony.

Użyj cukru.  ;)  Poza tym polecam Ci wersję z koniakiem. Będziesz Pan zadowolony.  :)  Nie wędzę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393580
Udostępnij na innych stronach

Pawełku, słoność sama się wyrównała i łosoś był świetny również dla mnie.

 

Niestety, jak pisałem w pierwszym poście tego tematu, jakoś u mnie nie używamy alkoholi, poza wyjątkami, gdy są dodawane np jako składnik ciasta.

Wiem, że dużo tracę, ale kiedyś tak sobie założyłem...

Głupio mówić, ale kartkową wódkę, wykupioną "coby się kartki nie zmarnowały", oddałem kolegom po 10 latach. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393585
Udostępnij na innych stronach

słoność sama się wyrównała i łosoś był świetny również dla mnie.

 

 

Użyj cukru.  

 

 

Miałem na myśli to abyś użył cukru białego zamiast brązowego, wtedy byłoby więcej cukru w cukrze.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393588
Udostępnij na innych stronach

Leżał w mieszance konserwującej 60 godzin. Zrobiłem ją w proporcjach 50/50. (Sól / cukier)

 

Bo to jest przepis zmodernizowany.

 

Wystarczy marynować tylko 48 godzin. Następne łososia z soli i cukru tylko oskrobać. Nie płukać wodą. Sól tylko naturalna, bez jodu i wzbogacających minerałów. W oryginale zawsze daje się 2 do 1-go, czyli dwie części cukru, i jedną część soli.

 

Proporcja na 1 kg. czystej ryby to

 

2 łyżki stołowe cukru

1 łyżka stołowa soli

1 łyżeczka od herbaty pieprz biały mielony

1 pęczek świeżego kopru

 

Przepis podany w łyżkach i łyżeczkach, ponieważ super precyzyjna gramatura nie jest tak bardzo istotna.

Do tego obowiązkowo tradycyjny sos

Hovmästarsås:

  • 1 dl świeży, dobrze posiekany koperek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki stołowe musztardy
  • 2 łyżki stołowe octu wineger
  • 1,5 dl oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz do smaku, ew. 1 łyżeczka koniaku
  1. Zmiksować(ugnieść) posiekany koperek z cukrem, aż puści sok.
  2. Ucierać i dolewać powoli olej tak jak do majonezu, na końcu dodać pieprz, sól, ew. koniak do smaku.

Sosem polewać plastry cieniutko pokrojonego ukośnie łososia.

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6-nfBfsla5Avk955FSbnTPwKV2SS0IXol4VCNtfsXWFDuQvZ5

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393592
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Podczas swoich pierwszych prób z wędzonkami, oprócz mięska wędziłem również serki. Zwykłe, kupne, białe. Zgodnie z poradami Pilosy.

post-66927-0-57611100-1420640525_thumb.jpg

Nie pisałem o nich, gdyż uważałem te moje wyroby za lekko mówiąc, niezbyt udane.

Obsypywałem ziołami, paprykami, wędziłem bez posypki, różnie. (Pierwsze, wylądowały w koszu). 

Gdy chciałem je zapakować w siatki, rozpadały się, pomimo, a może przez próbę stosowania jak w przypadku wędlin, do pakowania rozciętej butelki.

(Nadal nie wiem, jak to robicie? Jak zapakować kupny serek w siatkę?)

post-66927-0-46146300-1420640550_thumb.jpg

Właśnie niedawno, w ramach opróżniania lodówek, żona wyjęła ostatni z serków, wędzony jakoś w październiku.

Oczywiście początkowo był zapakowany próżniowo, następnie, (gdy towarzysz poszedł na talerzyk, do konsumpcji), to już w rozciętej torebce i leżał w zwykłej lodówce.

Dopiero teraz jest taki jak lubię, więc skórka niezbyt twarda, a środek miękki, ale nie kleisty. Wcześniej był bardziej suchy i się trochę kruszył.

Miał zbyt dominujący wędzony smak. Teraz ten smak jest jakby łagodniejszy i całość rozpływa się w ustach.

post-66927-0-79975400-1420640565_thumb.jpg

Możliwe, że większość wyrobów, które robimy musi odleżeć, aby "doszły" i bardziej przypominały te znane dotąd (przynajmniej mi) – niestety kupne.

 

Przy następnym wędzeniu jakiegoś mięska, serki również będą mu towarzyszyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-395387
Udostępnij na innych stronach

Gdy chciałem je zapakować w siatki, rozpadały się, pomimo, a może przez próbę stosowania jak w przypadku wędlin, do pakowania rozciętej butelki.

(Nadal nie wiem, jak to robicie? Jak zapakować kupny serek w siatkę?)

Gen, ja korzystam z chust opatrunkowych. Pasują doskonale do pilosów. Wzstarczy podnieść rogi chusty i związać.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-395395
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.