roger Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Listopada 2014 Dlatego kolega napisał a'laNie ma a'la. Po co mylić Innych.Polędwica łososiwa jest jedna, schab wędzony zimnym dymem ................. i koniec w tym temacie z mojej strony. Biotitowa "Łososiwa" to może i jest schabem wędzonym zimnym dymem ...Ja tam i tak wolę Gena bo z polędwicy i na kościach zębów nie połamię ...Widzisz czepiasz się pierdól a sam od technologii i terminologii z lekka w bok ... wiem chory wtedy byłeś i masz zwolnienie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Listopada 2014 wiem chory wtedy byłeś i masz zwolnienie Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Listopada 2014 Spostrzeżenia dotyczące mojego ostatniego wędzenia.Zdecydowanie łatwiej było mi utrzymać pożądaną (ok. 55 °C) temperaturę wewnątrz wędzarni przy mniejszym wkładzie i przy temperaturze zewnętrznej +15, niż teraz przy wkładzie ok. 6 kg. (dopuszczalne w małym Borniaku 8 kg.) i temperaturze zewnętrznej +4 °C. Rozkład temperatury w środku był bardzo różny, skoki większe (nawet miejscowo do 80°C) i skutki wędzenia optycznie – gorsze. Smak i soczystość Ok. Jeszcze sprawdzę, czy wpływ miał tylko ilość wsadu czy również temperatura zewnętrzna. Wnioski dla mnie na przyszłość:Wędzić jednorazowo mniej?Zmienić na większego Borniaka lub wybudować coś swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Listopada 2014 Wędzić jednorazowo mniej? Też się z Borniakiem woziłem, takim jak twój. Przede wszystkim przed wędzeniem, po ociekaniu, proponuję powiesić wędzonki na jakieś 1-2 godziny w temp. pokojowej. U mnie wisi czasem dłużej (zależy czy wcześniejszy Borniakowy wsad się uwędził). Chodzi o to żeby poszczególne wędzonki miały podobną temperaturę i nie były bardzo zimne. Potem ładuję do borniaka, daję temp na maksa i zamiast dymogeneratora ustawiam mały wentylator, żeby był przedmuch powietrza (Przy przedmuchu powietrza, temp nie podskoczy powyżej 30-40 st., zeleży jeszcze jaka temp. na zewnątrz). Czasem jak słabo się suszy, biorę suszarę do włosów i dmucham Jak wszystko idealnie suche, dopiero daję dym i ustawiam żądaną temp (w tym momencie wędzonki w dotyku, ewidentnie już nie są zimne) . Kilka razy zmieniam miejscami wędzonki w czasie wędzenia. Bezpośrednio nad grzałką dymogeneratora wędzi się najszybciej (mimo blaszki pełniącej rolę deflektora). Wiele razy wędziłem, przy borniaku załadowanym na maksa, myślę, że sporo więcej niż 8 kg.A na pewno wygodniej wędzić mniejsze ilości.Teraz jak mam więcej to rozpalam swój "kibelek" gdzie i pewnie i z 30 kg się zmieści . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Listopada 2014 żeby poszczególne wędzonki miały podobną temperaturę i nie były bardzo zimne. Potem ładuję do borniaka, daję temp na maksa i zamiast dymogeneratora ustawiam mały wentylator, żeby był przedmuch powietrza (...) Jak wszystko idealnie suche, dopiero daję dym i ustawiam żądaną temp (w tym momencie wędzonki w dotyku, ewidentnie już nie są zimne)Tak i ja robię, no może osuszanie nie na maksa z tą temperaturą, ale do 80°C. Tylko, po osuszeniu, jak już ustawiłem z dymogeneratorem na 50°C, to temp. skakała od 40 do nawet ponad 80 (oczywiście różnie w zależności od miejsca) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Listopada 2014 Gen :clap: za Twoje wyroby . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-384577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Grudnia 2014 @eli55, @andrzej k, Dziękuję za brawa, ale jeszcze trzeba potrenować, aby dotrzeć do ideału i uzyskać powtarzalność. Dziś następny trening. Przy okazji uwieczniania kolejnej partii marmolady, widać w tle, jak dymek idzie prosto do góry. Trochę powędziłem - szyneczki, baleroniki, polędwice i małą polędwiczkę. Przekroje wrzucę, ale za jakiś czas - jak wystygną, a ja się obrobię z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kolorek, bajka po prostu :clap: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Widać przygotowania do świąt idą pełną parą..... Bardzo ładne wyroby! Smacznego Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dziękuję Wam za pochwały, ale dopiero jutro jak wrócę do domu, przekroję i spróbuję to, co uwędziłem, to wtedy zobaczymy czy się nadaje na świąteczny stół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Cały Gen, perfekcja w każdym calu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Obiecane przekroje. Jakość jak widać, nie powala.Niestety znowu nie ustrzegłem się pewnych błędów.Nadal brak powtarzalności, chociaż się staram.Muszę zacząć od podstaw - nauczyć się rozróżniać mięśnie podczas zakupów. Samemu, na podstawie zdjęć trochę trudno. Cóż, trzeba trenować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Doszły mnie głosy, że przecież wszystko jest pięknie, więc o co chodzi? Szynki – prawa pachnie przepięknie (po przekrojeniu),lewa tylko minimalnie, jest dużo jaśniejsza jakby z indyka.Mięsień polecany przez sprzedawcę jako najlepszy kawałek, może najmłodszy to i jasny, ale czemu mniej pachnie i mniej soczysty? Balerony – rozpadają się podczas krojenia, po parzeniu zewnętrzna powierzchnia sporo za ciemna (zresztą u szynek też) Polędwice – na lewej widać pierścień, jakby przepatrzona, ale była w wodzie 72 stopnie do 60 wewnątrz, suchawa. Całość mięs peklowana, osuszana, wędzona i parzona razem (tylko parzenie różne czasy), więc różnice muszą wynikać z jakości mięsa (rodzajów mięśni). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-389744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wzorując się na przepisach i wyrobach Halusi, upiekłem kilka pierniczków. Powiedzcie, w czym je trzymać, aby "doszły"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-390580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Powiedzcie, w czym je trzymać, aby "doszły"? My trzymamy w kamiennym garnku przykrytym celofanem lub pokrywką .Tak robiła Babcia i Mama . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-390941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Przed świętami chciałem zrobić łososia wg przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/979-grav-lax-czyli-losos-podwedzany-na-surowo-specjalnie-dla-naszej-stronki Leżał w mieszance konserwującej 60 godzin. Zrobiłem ją w proporcjach 50/50. (Sól / cukier)Na koniec delikatnie go podwędziłem, jakieś pół godzinki w temp. poniżej 30 stopni. Niestety jak dla mnie wyszedł za słony. Jeszcze tylko kończą się dymić polędwice oraz udziec z indyka i święta.(Nie licząc sprzątania ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-392692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Grudnia 2014 No i mamy po świętach. Jedno się kończy, drugie zaczyna...Kończy się stary rok, kończą się przygotowane na święta potrawy: śledziki wszelakie, ryby, wędzonki , sałatki, mięsiwa i ciasta. Nastaje nowe.Nowy rok, nowe wyzwania.Dla mnie, na pewno zacznie się częstsze wykorzystywanie wędzarni . Na świąteczne podarunki zostały rozdane min. próbki moich wyrobów. Oceny bardzo pozytywne, zarówno wędzonek jak i marmolady dyniowej wg ANNAM. Łosoś z poprzedniego postu, po dwóch dniach leżakowania wyrównał poziom słoności, był wyśmienity i wszystkim bardzo smakował. Pochwały próbujących moje wyroby, bardzo motywują i mobilizują do dalszego działania. Dziękuję administracji portalu / Maxellowi za świąteczny kod rabatowy. Został wykorzystany, zobaczymy jakie będą efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Niestety jak dla mnie wyszedł za słony.Użyj cukru. Poza tym polecam Ci wersję z koniakiem. Będziesz Pan zadowolony. Nie wędzę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Pawełku, słoność sama się wyrównała i łosoś był świetny również dla mnie. Niestety, jak pisałem w pierwszym poście tego tematu, jakoś u mnie nie używamy alkoholi, poza wyjątkami, gdy są dodawane np jako składnik ciasta.Wiem, że dużo tracę, ale kiedyś tak sobie założyłem...Głupio mówić, ale kartkową wódkę, wykupioną "coby się kartki nie zmarnowały", oddałem kolegom po 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Grudnia 2014 słoność sama się wyrównała i łosoś był świetny również dla mnie. Użyj cukru. Miałem na myśli to abyś użył cukru białego zamiast brązowego, wtedy byłoby więcej cukru w cukrze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Leżał w mieszance konserwującej 60 godzin. Zrobiłem ją w proporcjach 50/50. (Sól / cukier) Bo to jest przepis zmodernizowany. Wystarczy marynować tylko 48 godzin. Następne łososia z soli i cukru tylko oskrobać. Nie płukać wodą. Sól tylko naturalna, bez jodu i wzbogacających minerałów. W oryginale zawsze daje się 2 do 1-go, czyli dwie części cukru, i jedną część soli. Proporcja na 1 kg. czystej ryby to 2 łyżki stołowe cukru1 łyżka stołowa soli1 łyżeczka od herbaty pieprz biały mielony1 pęczek świeżego kopru Przepis podany w łyżkach i łyżeczkach, ponieważ super precyzyjna gramatura nie jest tak bardzo istotna.Do tego obowiązkowo tradycyjny sosHovmästarsås:1 dl świeży, dobrze posiekany koperek2 łyżeczki cukru3 łyżki stołowe musztardy2 łyżki stołowe octu wineger1,5 dl oleju słonecznikowegosól, pieprz do smaku, ew. 1 łyżeczka koniakuZmiksować(ugnieść) posiekany koperek z cukrem, aż puści sok. Ucierać i dolewać powoli olej tak jak do majonezu, na końcu dodać pieprz, sól, ew. koniak do smaku.Sosem polewać plastry cieniutko pokrojonego ukośnie łososia. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6-nfBfsla5Avk955FSbnTPwKV2SS0IXol4VCNtfsXWFDuQvZ5 Edytowane 30 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Gen piekne wedzonki Ci wyszly , gratulacje :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Bardzo dziękuję Eli.Chłopakom za wskazówki również. Następnym razem zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-393642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Podczas swoich pierwszych prób z wędzonkami, oprócz mięska wędziłem również serki. Zwykłe, kupne, białe. Zgodnie z poradami Pilosy.Nie pisałem o nich, gdyż uważałem te moje wyroby za lekko mówiąc, niezbyt udane. Obsypywałem ziołami, paprykami, wędziłem bez posypki, różnie. (Pierwsze, wylądowały w koszu). Gdy chciałem je zapakować w siatki, rozpadały się, pomimo, a może przez próbę stosowania jak w przypadku wędlin, do pakowania rozciętej butelki. (Nadal nie wiem, jak to robicie? Jak zapakować kupny serek w siatkę?)Właśnie niedawno, w ramach opróżniania lodówek, żona wyjęła ostatni z serków, wędzony jakoś w październiku. Oczywiście początkowo był zapakowany próżniowo, następnie, (gdy towarzysz poszedł na talerzyk, do konsumpcji), to już w rozciętej torebce i leżał w zwykłej lodówce.Dopiero teraz jest taki jak lubię, więc skórka niezbyt twarda, a środek miękki, ale nie kleisty. Wcześniej był bardziej suchy i się trochę kruszył. Miał zbyt dominujący wędzony smak. Teraz ten smak jest jakby łagodniejszy i całość rozpływa się w ustach. Możliwe, że większość wyrobów, które robimy musi odleżeć, aby "doszły" i bardziej przypominały te znane dotąd (przynajmniej mi) – niestety kupne. Przy następnym wędzeniu jakiegoś mięska, serki również będą mu towarzyszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-395387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Gdy chciałem je zapakować w siatki, rozpadały się, pomimo, a może przez próbę stosowania jak w przypadku wędlin, do pakowania rozciętej butelki. (Nadal nie wiem, jak to robicie? Jak zapakować kupny serek w siatkę?)Gen, ja korzystam z chust opatrunkowych. Pasują doskonale do pilosów. Wzstarczy podnieść rogi chusty i związać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/2/#findComment-395395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.