tier Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 5 Września 2015 A czosnek to pewnie taki kupny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 5 Września 2015 Tak, kupny, ale w przyszłym roku chciałbym wyhodować własny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Września 2015 Dlatego ten ser nie ma smaku, przywiozę na zlot taki z lasu to zobaczysz jak smakuje. Jak się uda to jakieś koryciny machnę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Września 2015 Wykorzystałem 5 litrów mleka sklepowego –„ Wiejskie Piątnicy 3,2%” Po 24 godz. przed soleniem zważyłem otrzymany ser. Ważył 786g. Ricotta 172g. Soliłem z ręki po 10g. soli niejodowanej na stronę. Dobry uzysk z 5 litrów mleka - książkowo powinno być 12% Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Września 2015 Dobry uzysk Faktycznie, nawet się zdziwiłem, że tyle wyszło. Teraz jeszcze zważyłem ten kawałek co został - ten ze zdjęcia powyżej - i ma 615g. Ciekawe, tym bardziej, że skrzep bardziej przypominał zsiadłe mleko niż to co powinno być i myślałem, że nic z niego nie będzie. Trochę szkoda, że nie dostał dziurek, bo tak to wygląda jak zwykły twarożek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Września 2015 Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 6 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 6 Września 2015 Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki Leżał w ciepłej kuchni jeszcze cztery dni po nasoleniu i mu nie pomogło. Ale specjalnie się nie przejmuję - następne będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 6 Września 2015 Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki Leżał w ciepłej kuchni jeszcze cztery dni po nasoleniu i mu nie pomogło. Ale specjalnie się nie przejmuję - następne będą lepsze. Dziurek może nie miałeś bo to mleko jakby nie było jest pasteryzowane w niskiej temperaturze, więc bakterie są ubite, a namnożą się jedynie te z kefiru. Podobno też co kefir to inne ukwaszenie - ja próbowałem na kefirze Robbico i dziurcysie wychodziły, ale ostatnio przy tych upałach daję się naturalnie serowi zakwasić, oczywiście ja robię z mleka niepasteryzowanego. Teraz będę w środę w Wawie, w piątek się widzimy w Gąsiorowie - może chcesz na ten czas jakieś mleko - pisz i ja Ci je przywiozę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 6 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Września 2015 pisz i ja Ci je przywiozę Na razie dziękuję, teraz przed wyjazdem nie będę miał czasu na przerób.Zobaczę, może coś w Gąsiorowie będzie do kupienia, to wracając sobie wezmę. A jak nie, to i Łazy już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 15 Października 2015 Okazuje się, że nie zawsze jak już jest mleczko prosto od krowy, to sukces murowany. Oscypki , które robiłem na zlocie w Gąsiorowie wyszły jakieś takie miękkie, podczas obsychania i wędzenia mocno się zniekształciły, dodatkowo po drodze złapały kwasku, dostały dziurek i w rezultacie wyszły niezbyt zadowalające. Kolejne, które ostatnio wykonałem, są o niebo lepsze, chociaż muszę jeszcze poćwiczyć.Z dziesięciu litrów mleka zrobiłem pięć oscypków, trzy malutkie koryciny i trochę ricotty.Wiem, że oscypki wygodniej pakować w siatki, wtedy nie będą się deformowały, łatwiej wędzić, ale jakoś tak...Jak nie są z mleka owczego, tylko z krowiego, to przynajmniej jakiś kształt niech mają. Z czasem się jeszcze zobaczy, jak wyszły korycinki. Chwilowo muszą swoje odstać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 15 Października 2015 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 15 Października 2015 Okazuje się, że nie zawsze jak już jest mleczko prosto od krowy, to sukces murowany. Oscypki , które robiłem na zlocie w Gąsiorowie wyszły jakieś takie miękkie,podczas obsychania i wędzenia mocno się zniekształciły,dodatkowo po drodze złapały kwasku, dostały dziurek i w rezultacie wyszły niezbyt zadowalające.Oscypki-z-Gąsiorowa.jpgOscypki-z-Gąsiorowa1.jpgOscypki-z-Gąsiorowa-2.jpg Kolejne, które ostatnio wykonałem, są o niebo lepsze, chociaż muszę jeszcze poćwiczyć.Z dziesięciu litrów mleka zrobiłem pięć oscypków, trzy malutkie koryciny i trochę ricotty.Oscypki.jpgKorycinki.jpgWiem, że oscypki wygodniej pakować w siatki, wtedy nie będą się deformowały, łatwiej wędzić, ale jakoś tak...Jak nie są z mleka owczego, tylko z krowiego, to przynajmniej jakiś kształt niech mają. Z czasem się jeszcze zobaczy, jak wyszły korycinki. Chwilowo muszą swoje odstać.Piotrze, jestem z Ciebie dumny Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 15 Października 2015 Piotrze, jestem z Ciebie dumny A ja, bardzo Ci dziękuję za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 17 Listopada 2016 Tak, żeby nie było, że nic nie wędzę.Regularnie coś tam idzie w dym, tylko teraz to już "codzienność", to i nie ma się czym chwalić.Dzisiejsze wędzenie urodzinowe – ilości tak, tylko na raz, żeby podać do stołu . Przyzwyczaiłem się wędzić jednorazowo mniej, a częściej – wychodzi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-526870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.