Skocz do zawartości

Gena wyroby domowe


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wykorzystałem 5 litrów mleka sklepowego –„ Wiejskie Piątnicy 3,2%”

 

 

Po 24 godz. przed soleniem zważyłem otrzymany ser. Ważył 786g. Ricotta  172g. 

Soliłem z ręki po 10g. soli niejodowanej na stronę.

 

 

Dobry uzysk z 5 litrów mleka - książkowo powinno być 12% :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443211
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobry uzysk

Faktycznie, nawet się zdziwiłem, że tyle wyszło. Teraz jeszcze zważyłem ten kawałek co został - ten ze zdjęcia powyżej - i ma 615g. 

Ciekawe, tym bardziej, że skrzep bardziej przypominał zsiadłe mleko niż to co powinno być i myślałem, że nic z niego nie będzie. 


Trochę szkoda, że nie dostał dziurek, bo tak to wygląda jak zwykły twarożek. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443224
Udostępnij na innych stronach

Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443244
Udostępnij na innych stronach

Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki

 

 

Leżał w ciepłej kuchni jeszcze cztery dni po nasoleniu i mu nie pomogło. Ale specjalnie się nie przejmuję - następne będą lepsze. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443322
Udostępnij na innych stronach

 

Trzymasz go w lodówce? Zapakuj w Vaccum aby nie wysychał i pozwól się dokwasić w temp. pokojowej przez 24-48h. Pojawią się i dziurki

 

 

Leżał w ciepłej kuchni jeszcze cztery dni po nasoleniu i mu nie pomogło. Ale specjalnie się nie przejmuję - następne będą lepsze. :)

 

Dziurek może nie miałeś bo to mleko jakby nie było jest pasteryzowane w niskiej temperaturze, więc bakterie są ubite, a namnożą się jedynie te z kefiru. Podobno też co kefir to inne ukwaszenie - ja próbowałem na kefirze Robbico i dziurcysie wychodziły, ale ostatnio przy tych upałach daję się naturalnie serowi zakwasić, oczywiście ja robię z mleka niepasteryzowanego. :)

Teraz będę w środę w Wawie, w piątek się widzimy w Gąsiorowie - może chcesz na ten czas jakieś mleko - pisz i ja Ci je przywiozę :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443331
Udostępnij na innych stronach

 

 

pisz i ja Ci je przywiozę

Na razie dziękuję, teraz przed wyjazdem nie będę miał czasu na przerób.

Zobaczę, może coś w Gąsiorowie będzie do kupienia, to wracając sobie wezmę.  A jak nie, to i Łazy już niedługo  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-443333
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Okazuje się, że nie zawsze jak już jest mleczko prosto od krowy, to sukces murowany.  :) 

 

Oscypki , które robiłem na zlocie w Gąsiorowie wyszły jakieś takie miękkie,

podczas obsychania i wędzenia mocno się zniekształciły,

dodatkowo po drodze złapały kwasku, dostały dziurek i w rezultacie wyszły niezbyt zadowalające.

post-66927-0-21398300-1444913389_thumb.jpgpost-66927-0-43311500-1444913420_thumb.jpgpost-66927-0-71763800-1444914322_thumb.jpg

 

 

Kolejne, które ostatnio wykonałem, są o niebo lepsze, chociaż muszę jeszcze poćwiczyć.

Z dziesięciu litrów mleka zrobiłem pięć oscypków, trzy malutkie koryciny i trochę ricotty.

post-66927-0-88117000-1444913450_thumb.jpgpost-66927-0-48505200-1444913471_thumb.jpg

Wiem, że oscypki wygodniej pakować w siatki, wtedy nie będą się deformowały, łatwiej wędzić, ale jakoś tak...

Jak nie są z mleka owczego, tylko z krowiego, to przynajmniej jakiś kształt niech mają.  :)

Z czasem się jeszcze zobaczy, jak wyszły korycinki. Chwilowo muszą swoje odstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450300
Udostępnij na innych stronach

:clap:   :clap:   :clap:   :clap:   :clap:  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450322
Udostępnij na innych stronach

Okazuje się, że nie zawsze jak już jest mleczko prosto od krowy, to sukces murowany.  :)

 

Oscypki , które robiłem na zlocie w Gąsiorowie wyszły jakieś takie miękkie,

podczas obsychania i wędzenia mocno się zniekształciły,

dodatkowo po drodze złapały kwasku, dostały dziurek i w rezultacie wyszły niezbyt zadowalające.

attachicon.gifOscypki-z-Gąsiorowa.jpgattachicon.gifOscypki-z-Gąsiorowa1.jpgattachicon.gifOscypki-z-Gąsiorowa-2.jpg

 

 

Kolejne, które ostatnio wykonałem, są o niebo lepsze, chociaż muszę jeszcze poćwiczyć.

Z dziesięciu litrów mleka zrobiłem pięć oscypków, trzy malutkie koryciny i trochę ricotty.

attachicon.gifOscypki.jpgattachicon.gifKorycinki.jpg

Wiem, że oscypki wygodniej pakować w siatki, wtedy nie będą się deformowały, łatwiej wędzić, ale jakoś tak...

Jak nie są z mleka owczego, tylko z krowiego, to przynajmniej jakiś kształt niech mają.  :)

Z czasem się jeszcze zobaczy, jak wyszły korycinki. Chwilowo muszą swoje odstać.

Piotrze, jestem z Ciebie dumny :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-450325
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Tak, żeby nie było, że nic nie wędzę.

Regularnie coś tam idzie w dym, tylko teraz to już "codzienność", to i nie ma się czym chwalić.

Dzisiejsze wędzenie urodzinowe – ilości tak, tylko na raz, żeby podać do stołu :).

 

post-66927-0-58755300-1479416974_thumb.jpgpost-66927-0-77554800-1479416992_thumb.jpg

 

Przyzwyczaiłem się wędzić jednorazowo mniej, a częściej – wychodzi lepiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/7/#findComment-526870
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.