Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki 

500 g mąki 
20 g drożdzy 
8 g cukru 

4 g soli 
300 ml letniej wody 

wyrabiamy ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrosniecia ... poczym formujemy bułeczki i do piekarnika ... 190 C na jakies 15 min w zaleznosci od piekarnika ... niestety termoobieg to podstawa

 

post-53994-0-05922900-1415999023_thumb.jpg

 

post-53994-0-96149200-1415999440_thumb.jpg

 

post-53994-0-05164600-1415999473_thumb.jpg

 

post-53994-0-91053600-1415999502_thumb.jpg

 

post-53994-0-91438000-1415999527_thumb.jpg

 

post-53994-0-09378200-1415999567_thumb.jpg

post-53994-0-90826200-1415999150_thumb.jpg

Edytowane przez cezary883
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dala troche wiecej soli do tego ciasta i popracuj nad formowaniem bulek, a przed pieczeniem posmaruj je mlekiem woda czy roztrzepanym jajkiem, beda mialy bardzije zachecajacy yglad. CZas pomiedzy formowaniem a wlozeniemdo piekarnika rowniez przedloz, da to, ze wyrosna inie beda pekac w piecu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383431
Udostępnij na innych stronach

 

 

myślałem ze ktoś poklepie po plecach

 NAjwzniejsze ,ze robisz.  Ja zawsze powtarzam ; jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz. Uwierz mi , nie chcialbys jesc mojego pierwszego chleba :laugh: . Wydawalo mi sie ,ze przepisy podaja za duzo soli, no ale sie nauczylam. 

 Daj im tez wyrosnac ,zanim wstawisz do piekarnika, to rowniez poprawi ich strone wizualna a jednoczesnie beda dobrze wyrosniete. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383434
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki

Pierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć :)

 

 

niestety termoobieg to podstawa

Używałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy :) Najważniejsze, że swoje i smakowało :thumbsup:

I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383435
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap: ale nie za wyglad ale zebys dalej mial checi :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383464
Udostępnij na innych stronach

termoobiegu kiedys nie bylo a bulki byly dobre,ja uwazam ze termoobieg sie sprawdza jak sie piecze 2 blachy naraz 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383467
Udostępnij na innych stronach

no własnie 

 

 

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki

Pierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć :)

 

 

niestety termoobieg to podstawa

Używałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy :) Najważniejsze, że swoje i smakowało :thumbsup:

I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej :)

 

no własnie niemam termo obiegu i na dole były już mocno przypieczony a góra słabo ... ale upieram sie przy smaku ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383619
Udostępnij na innych stronach

 

 

na dole były już mocno przypieczony a góra słabo .

W takiej sytuacji wsuń dodatkową blaszkę na dno piekarnika a blaszkę z bułeczkami możesz podnieść wyżej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383652
Udostępnij na innych stronach

 

na dole były już mocno przypieczony a góra słabo .

W takiej sytuacji wsuń dodatkową blaszkę na dno piekarnika a blaszkę z bułeczkami możesz podnieść wyżej .

 

no i chyba to by rozwiązało problem pieczenia ;) sprawdzimy ;) niebawem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10615-bu%C5%82eczki-tradycyjne-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-383661
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.