Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

A mnie się wydaje że wcale nie tak zimno http://www.meatnetting.com/stockinette.html  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474293
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o polskie nazewnictwo regionalne. Dalej zimno. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474295
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stokinetka to jest.... pończocha w którą pakowało się mięso do wędzenia

Już to napisałem w drugim poście.

 

 

Idzie mi o to w co wsadzone jest mięso.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474307
Udostępnij na innych stronach

Nie. Google nie zawsze pomagają. ;)

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474308
Udostępnij na innych stronach

Nazwa nie dotyczy jakichkolwiek osłonek na mięso. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474316
Udostępnij na innych stronach

Panowie naczytali się w googlach i drogą dedukcji - szczelają   :D

 

"Bandażowanie wielowarstwowe rozpoczyna się od nałożenia na skórę Stokinetki – dzianego rękawa bawełnianego w celu ochrony skóry, a następnie bandaża ..."

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474317
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. :D Oglądałem w googlach i ... jest ciekawie. ;)


Zanim zadam tutaj pytanie, szukam ewentualnych odpowiedzi w necie, a w tym wypadku musiałem także zmienić opis zdjęcia tej krajarki.


:D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474318
Udostępnij na innych stronach

Panowie naczytali się w googlach i drogą dedukcji - szczelają

A może byś zagadke odgadł, co? :devil: Błyskotliwe komentarze zostaw na inne tematy. :D

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474326
Udostępnij na innych stronach

 

Panowie naczytali się w googlach i drogą dedukcji - szczelają

A może byś zagadke odgadł, co? :devil: Błyskotliwe komentaże zostaw na inne tematy. :D

 

Trafiony, zatopiony  :D  :D  :D

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474328
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem wcześniej dać prawidłową odpowiedź, gdyż atmosfera w temacie zaczęła się zagęszczać. ;)

 

Jak widzę, niebawem na naszym forum będzie można znaleźć informacje, których trudno szukać w necie. :D

 

Odpowiedź:

 

 

Formowanie wędzonek. Zakres tych czynności zależy od asortymentu wędzonek. W przypadku boczku, baleronu lub polędwicy do kawałka

surowca (ewentualnie po krótkim wymoczeniu i ocieknięciu) zaczepia się pętelkę umożliwiającą zawieszenie wędzonki na kiju wędzarniczym, przy czym baleron może być w osłonce, Nieco bardziej skomplikowane jest formowanie szynki. Pierwotnie powszechnie szynki formowane były ręcznie a następnie osznurowywane co 3 cm w poprzek i dwukrotnie wzdłuż. Dziś tą techniką posługują się tylko małe przetwórnie, często ze względu na przyzwyczajenia konsumentów. Od lat jednak stosuje się proste urządzenie zwane stokinetką, które składa się z :

- podstawy,

- gniazda do formowania (wkładania) szynek,

- tłoka poruszanego mecha­nicznie lub ręcznie,

- pokrywy gniazda,

- lejka (tuby) do nakładania siatek.

Obsługa (bardzo prosta) polega na nałożeniu siatki, oraz okresowym załadunku gniazda. Zamknięcie pokrywy w stokinetkach z napędem elektrycznym powoduje automatyczne uruchomienie tłoka, który wypycha pojedyncze porcje surowca do siatki. Otwarcie gniazda powoduje jego cofnięcie się. Urządzenie to ma następujące zalety :

- prostotę w budowie i obsłudze,

- niewielki koszt zainstalowania,

- całkowite bezpieczeństwo pracy,

- wyższą wydajność formowania,

- możliwość obsługi przez 1,2 lub 3 pracowników w zależności od koniecznego tempa pracy.

Od stosunkowo niedawna szynkę oprócz siatki umieszcza się w folii kolagenowej lub celulozowej. Stosowanie jej daje następujące efekty :

- znacznie mniejsze ubytki podczas wędzenia i parzenia,

- ułatwia zdejmowanie siatki,

- szynkę można plasterkować z folią.

Charakteryzuje się ona przepuszczalnością dymu. Jej mankamentem jest dość wysoka cena, jednak per saldo jest to zabieg opłacalny. Do siatkowania szynek z folią używa się m.in. zespołu GH 776 firmy Garos.

 

post-39694-0-27789500-1455040454_thumb.jpg

 

Prawda, że proste? :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474346
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz spotykam się z taką nazwą tego urządzenia.

Potocznie nazywane jest aplikatorem do mięs lub szynek i pod taką nazwą można to urządzenie znaleźć w internecie.

Z kolei nazwa stokinetka do mięs, czy stokinetka do szynek nie daje żadnych rezultatów wyszukiwania...

 

Trochę to dziwne i podejrzewam, że nazwa została błędnie przetłumaczona i przypisana właśnie bawełnianemu rękawowi, pomylonemu z siatką wędzarniczą.

 

Skąd takie źródło nazwy Maxell?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474381
Udostępnij na innych stronach

Miro, staram się nie pisać tutaj bzdur. Jest zapewne jeszcze sporo rzeczy, o których nie wiedziałeś, ale jak będziesz na forum dalej, to na pewno je poznasz. :D :D :D ja codziennie dowiaduję się tutaj czegoś nowego.

Do rzeczy. Temat pochodzi z Twoich stron, dlatego pisałem o regionalnym nazewnictwie. Te i wiele innych informacji można znaleźć w podręczniku z 1996 r.wydanym przez Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach, przeznaczonym dla mistrzów masarskich szkolących uczniów w zawodzie rzeźnik-wędliniarz. Cała książka bardzo ciekawa i uważam, wartościowa.

Zatem nie ma przekłamań ani pomyłki. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474386
Udostępnij na innych stronach

Sprzeczał się nie będę, ale może Marek sobie przypomni czy spotkał się z taką nazwą aplikatora.

Właśnie w tych latach to urządzenie było "modne", ale nazywaliśmy je aplikatorem.

 

Na stronie producenta Garos i w necie urządzenie widnieje pod nazwą  Ham stuffer, Net loader:

 

http://www.rezaproquip.com/1/Equipment/view/ProdID/1864/RtnTab/75/PageIndex/49/CatID/-1.aspx

 

http://www.garos.se/red-meat/red-meat-ham-stuffernet-loader/

 

A książkom do końca nie wierz, bo tłumacz techniczny nie raz dał ciała.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474390
Udostępnij na innych stronach

Miro, tak naprawdę nie bardzo kumam o co chodzi. ;) Wiem jak to wygląda na stronie producenta bo sprawdzałem, ale wiem również jak ten typ aplikatora był (i pewnie jeszcze jest) nazywany wśród masarzy i o to właśnie chodziło w zagadkowym pytaniu..

To co miałem napisać, napisałem. Kończę dyskusje ze swej strony.

Pozdrawiam. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474395
Udostępnij na innych stronach

Urządzenie to nie jest nowością w przemyśle mięsnym,już za czasów profesora Franciszka Kładzia w technikum było to omawiane jako prasa do formowania szynek (z tzw.kawałków mięsa przy wykorzystaniu drobnej siatki jak pończocha,stąd nazwa stokinietka od tłumacz z ang. na polski stocking-pończocha),urządzenie może być pneumatyczne (większa siła),lub napęd silnikiem.Zalętą jest,iż można robić szynki o jednakowej gramaturze,lub zwiększyć wydajność formowania szynek do siatki,idealny owal wędliny.Miałem okazje widzieć to urządzenie w trakcie produkcji szynek tzw.mini do reala na promocję (mięso z łopatki słabej jakości) w koncernie mięsnym HK.

Miro potocznie wiele urządzeń nazywanych jest zastępczo,lecz każde z nich posiada swoją nazwę,czasem budzi zdziwienie jak np.młynek koloidalny,czy urządzenie do czyszczenia żoądków wp.ze śluzówki.....sorry nie pamiętam nazwy właściwej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474467
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniając wpis Marak dodam, że autorem podręcznika jest właśnie Franciszek Kładź, a jej korektorem Grzegorz Kładź.

Co do nazw potocznych, to znam emerytowanego mistrza masarskiego, który kupując w sklepie prosi np. o 2 kg bilu, tylko żeby nie był ze splitem.  :)

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474562
Udostępnij na innych stronach

 

Co do nazw potocznych, to znam emerytowanego mistrza masarskiego, który kupując w sklepie prosi np. o 2 kg bilu, tylko żeby nie był ze splitem.  :)

2 kg bilu nie szwatlowanego ;)

p.s.Franciszek Kładź był moim wykładowcą w technikum w Katowicach Szopienicach .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-474814
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

co to jest

http://des.dealsmachine.com/uploads/pdm-desc-pic/Electronic/image/2016/01/30/1454136532727673.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/67/#findComment-480317
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.