PePe Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 4 Marca 2013 Wśród rodzinnych szpargałów znalazłem ten oto zabytkowy haczyk. Do czego służył ten przyrząd? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 4 Marca 2013 PePe, daj zdjęcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 4 Marca 2013 To jest chyba lyzka do butow. Zrob zdjecie z boku tej raczki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 4 Marca 2013 To nie jest łyżka do butów :grin: , ale z butami maaaa bardzo dużo wspólnego :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 4 Marca 2013 To do sznurowania haczyk Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 4 Marca 2013 Może ten haczyk służył do sznurowania butów ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 4 Marca 2013 Kostek, pierwsza by lam :P Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 4 Marca 2013 Kostek, pierwsza by lamNie da się ukryć,tylko czy to jest to ? JA takie coś widziałem chyba ale do sznurowania gorsetów. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 4 Marca 2013 Nie, ale dzięki temu buty nie spadały z nóg. :wink: :grin: :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 4 Marca 2013 Pozyjemy, zobaczymy. Zaraz autor zagadki sie odezwie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 4 Marca 2013 Pozyjemy, zobaczymy. Zaraz autor zagadki sie odezwie. Za wujkiem google http://www.annamoryto.pl/index.php/skarbiec/lyzka-i-haczyk-do-butow-1905r/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 4 Marca 2013 Brawo Gonzo! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Przedstawiam recepturę z książki- Domowy wyrób wędlin i proszę o odpowiedź co w nie nie gra .Parówki 4 kg bardzo tłustej wieprzowiny ,5 kg cielęciny ,ok 1kg słoniny , 20dkg soli , 2dkg saletry ,1dkg pieprzu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Za dużo saletry. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Dla mnie za mało twardego tłuszczu i brak w przepisie wody .. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Bardzo mala ilosc pieprzu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Brak wody i saletry powinno być 2 g. ( a soli bym dał 180 g) Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ano właśnie . Autor pisze że dodaje się na 1 kg mięsa 1-3 g saletry by uzyskać ładny kolor . Większy dodatek ilości saletry jest szkodliwy . Ja taką książkę podarowałem siostrze , nie czytając jej . Wyjaśniam że mieszanka peklująca zawiera od 2 do 5 kg saletry na 100 kg soli w przeliczeniu na 1 kg mięsa przy średniej dawce 20gram tej mieszanki, zawartość saletry wynosi od 0,4 do 1 grama . W tej recepturze ilość saletry przekroczona jest dwukrotnie do mieszanki 100:5 a więc tej zawierającej w swoim składzie najwięcej saletry . W zalecanej 3g na kg mięsa przekroczenie będzie trzykrotne. Przez takie poradniki jemy bardzo zdrowo .W surowiec nie wnikam . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Przedstawiam recepturę z książki- Domowy wyrób wędlin i proszę o odpowiedź co w nie nie gra . Parówki 4 kg bardzo tłustej wieprzowiny ,5 kg cielęciny ,ok 1kg słoniny , 20dkg soli , 2dkg saletry ,1dkg pieprzu. Za dużo cielęciny jak na współczesne czasy.. :grin: Przepraszam Dziadku.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Za dużo saletry.tak ze dwa razy.... Dla mnie za mało twardego tłuszczu i brak w przepisie wody ..tłuszczu może być ogólnie akurat z tym że tu napisano słonina a więc może być kłopot z jego popłynieciem... wody nie ma ale z drugiej strony nie ma co jej utrzymać bo z recetury nie wynika uzycie klasy III Bardzo mala ilosc pieprzu.mała??? :shock: - jakieś 10 razy za duzo! PS obecnie jednostka dkg jest uważana za niepoprawną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 10 Czerwca 2013 abratek, u nas stosuje sie wage g a nie dkg, zwykle nie patrze na to,bo wydaje mi sie ze jest poprawnie podane, moja pomylka 1 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 10 Czerwca 2013 u nas stosuje sie wage g a nie dkgg = gram dag = dekagram czyli 10 gram - dawniej stosowano oznaczenie dkg (niektóre źródła podają obie formy sa nadal poprawne) PS a mnie gdzieś przy pieprzu zero sie uwidziało :blush: - jednak ilość jest podana włąściwie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 10 Czerwca 2013 abratek, to jeszcze ze szkoly pamietam co to jest g i aco to jest dkg :wink: A szkole konczylam w Polsce :grin: Ale kiedy czylam potrafie przeskoczyc jednostki, tylko z przyzwyczajenia, bo tak jak wyzej napisalam od 20tuparu lat tylko gram mam w przepisach. Obioecuje poprawe i bede bardziej uwazna :wink: :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 10 Czerwca 2013 ANNAM, jednostka dag która zastąpiła dkg jest jednostką międzynarodową od lat 60-tych... niech poniższy cytat wyjaśni sprawę : W międzynarodowym układzie jednostek miar SI da jest skrótem od deka‑ (a to wywodzi się z greckiego deka ‘dziesięć’). Układ ten wprowadzono w Polsce w roku 1966, a obowiązuje on w publikacjach naukowych i urzędowych. Kwestionowanie tego faktu nie ma sensu, bo jednostki i symbole układu SI (od francuskiego Systeme International d’Unités) funkcjonują u nas od ponad 40 lat, nie wywołując zdziwienia, może poza jednym wyjątkiem – skrótem dag. Skoro wiadomo, kiedy ta zmiana się dokonała, trzeba odpowiedzieć na trudniejsze pytanie: dlaczego? Najważniejszy powód (i wystarczający) to potrzeba międzynarodowej normalizacji terminologii, ponieważ horyzont nauki jest globalny. Tam, gdzie tej potrzeby nie ma, skrót tradycyjny może bez przeszkód funkcjonować. Skrótu dkg można w takim razie używać w komunikacji potocznej, przecież nikt nie zamierza zabraniać sprzedawcom podawania cen w dekagramach skracanych jako dkg. Podsumowując: nic nie stoi na przeszkodzie, by – odpowiednio do okoliczności – używać obu skrótów. — Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Mogę też zadać zagadkę..? Proszę, proszę.. :clap: :clap: Ale w pierwszej linii chce otrzmać odp. od naszych fachowców. Owi muszą się dobrowolnie zgłosić tutaj, i z argumentować ich fachowe wypowiedzi na druzgodzące pytanie.. (mam już jedno).. :tongue: Więc jak, jest jakiś śmiałek..? :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.