BonAir Posted October 19, 2007 Report Share #1 Posted October 19, 2007 Zrobiłem wyrób wg nieznacznie zmodyfikowanego przepisu, o którym dość dużo pisało się na forum... ;-) Kto zgadnie co to jest? PS. Dodam, że jest przepyszne! Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/ Share on other sites More sharing options...
kusy Posted October 19, 2007 Report Share #2 Posted October 19, 2007 Salami w otoczce z zielonego pieprzu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19472 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #3 Posted October 19, 2007 To byłoby zbyt proste... :wink: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19473 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 19, 2007 Report Share #4 Posted October 19, 2007 to mi wygląda na mielonkę z galaretką z pieprzem kolorowym :tongue: Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19474 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #5 Posted October 19, 2007 Pytam o NAZWĘ KONKRETNEGO przepisu, który pojawił sie na forum oraz jest na stronie głównej. :tongue: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19475 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 19, 2007 Report Share #6 Posted October 19, 2007 czyzby to bylo salami szczepana zamiast w otoczce serowej jest wpanierce przypraw?napewno w smaku lepsze od basturmy... slonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19476 Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 19, 2007 Report Share #7 Posted October 19, 2007 Jak ma być nazwa To jest salami Szczepana z zielonym pieprzem. JK Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19477 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 19, 2007 Report Share #8 Posted October 19, 2007 Mielonka w otoczce z galaretki ? :tongue: Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19478 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #9 Posted October 19, 2007 Póki co nie padła prawidłowa odpowiedź. Anetko, nie jest to wyrób typu blokowego. PS. Niestety, po wielu przygodach i perypetiach moje "salami Szczepana" wędruje do kosza, gdyż patrząc na przekrój istnieje prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niekorzystnych dla zdrowia. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19479 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 19, 2007 Report Share #10 Posted October 19, 2007 To może salami Szczepana z żółtym serem? :grin: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19481 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2007 Report Share #11 Posted October 19, 2007 Ale się nam BonAir wyrobił. Wygląda w przekroju jak pieczeń Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19482 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #12 Posted October 19, 2007 Wygląda w przekroju jak pieczeń W takim razie jak się ten produkt nazywa ? :smile: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19483 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2007 Report Share #13 Posted October 19, 2007 No chyba nie jest to pieczeń kasztelańska Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19484 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #14 Posted October 19, 2007 Co prawda nie jest to pieczeń kasztelańska, ale brawo Miro! To Klops z bizona wg ChefPaula! :grin: Po upieczeniu byliśmy tak zaskoczeni przekrojem podobnym do salami, że postanowiłem dla zmyły (i celów treningowych oczywiście) oblać baton zielonym pieprzem (nie takie łatwe...) Pieczeń ta na zimno doskonale nadaje się kroić w cienkie plasterki! Przepis nieznacznie został zmodyfikowany, zgodnie z sugestią Papcia aby zastosować kotlety sojowe i mięso peklowane. Oto przepis na ten mój Klops a'la salami ;-) SKŁADNIKI: - mięso wołowe mielone - 500g - kotlety sojowe - 50g - mieszanka peklująca - 9g - żółtka - 2szt. (o ubitym białku zapomniałem :blush: , ale może dzięki temu właśnie konsystencja jest bardzo zwarta) PRZYPRAWY: - pieprz - 1 łyżeczka - majeranek - 1 łyżka PANIERKA: - bułka tarta - 3 łyżki - pietruszka suszona - 1 łyżka - papryka suszona - 1 łyżka - olej - 2 łyżki Mielone mięso wołowe zapeklowane na sucho i odstawione do lodówki na 24 godz. Kotlety sojowe przepuszczone przez maszynkę na sitku 2mm, dorzucone do mięsa razem z żółtkami i przyprawami. Sproszkowane kotlety od razu chwyciły wilgoć z mięsa, tworząc "bryłki", które wyraźnie widać w przekroju w postaci żółtych plamek (co daje wygląd podobny do salami). Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię. Piekłem w piekarniku w temperaturze 150st.C. przez 1,5 godz. Studziło się powietrzem przez noc. Gorąco polecam! Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19487 Share on other sites More sharing options...
aglod Posted October 19, 2007 Report Share #15 Posted October 19, 2007 Fajnie wygląda :tongue: To może być tym razem pole do popisu dla mnie (nie trzeba wędzić :wink: ) Quote Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19489 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2007 Report Share #16 Posted October 19, 2007 Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię. A ja durny chłop zastanawiałem się jak osiągnąłeś okrągły przekrój. BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19496 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #17 Posted October 19, 2007 BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?. Nie wiem jak z galaretą, ale połączenie smaku tego klopsa z pieprzem zielonym jest bez sensu! ;-) Smak zielonego pieprzu konserwowego (który nota bene lubię) jest w tym przypadku zbyt dominujący. Dlatego na drugim zdjęciu otoczki z pieprzu już nie ma... PS. Jak napisałem wcześniej ta otoczka była tylko dla "zmyły" i dla "treningu" Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19497 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2007 Report Share #18 Posted October 19, 2007 Ale jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19498 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #19 Posted October 19, 2007 e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady... Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-) Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest w koszu. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19506 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 19, 2007 Author Report Share #20 Posted October 19, 2007 e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady... Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-) Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest już w koszu. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19507 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2007 Report Share #21 Posted October 19, 2007 Co powiesz na obsypanie zewnętrznej strony kompozycją przypraw.Proponuje :kminek, kolendrę, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, papryka czerwona słodka, papryka ostra.Wszystkie przyprawy nie sypkie trzeba zmielić ale na grubo. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19508 Share on other sites More sharing options...
oli Posted October 19, 2007 Report Share #22 Posted October 19, 2007 Gratuluję BonAir, wspaniała sprawa, mam nadzieję przetestować w najbliższym czasie. Pozdrawiam Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19518 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 19, 2007 Report Share #23 Posted October 19, 2007 BonAir...ukłony.. :lol: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19519 Share on other sites More sharing options...
oli Posted October 21, 2007 Report Share #24 Posted October 21, 2007 Właśnie wstawiam do piekarnika "zagadkę" tylko nieco zmodyfikowaną z powodów technicznych. Jak wyjdzie to dam znać.Pozdrawiam. Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19593 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 22, 2007 Report Share #25 Posted October 22, 2007 BonAir rzeczywiście super, nie zapomniałam o białkach ale nie wiem jak smakowało bez nich , moja "zagadka" jest też ścisła i daje sie kroić w cieniutkie plasterki, nie miałam suszonej papryki i pietruszki do bułki tartej na panierkę dodałam delikat do mięsa tam są wszystkie zioła i wyszło super.Ale z reguły takie rzeczy oddają swój prawdziwy smak dopiero po klikunastu godzinach a moja wieczorem zrobiona i raniutko próbowana :tongue: ciekawe jaka będzie jutro rano -Wiem jeszcze lepsza. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/#findComment-19638 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.