Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Może ten haczyk służył do sznurowania butów ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272672
Udostępnij na innych stronach

Kostek, pierwsza by lam

Nie da się ukryć,tylko czy to jest to ? JA takie coś widziałem chyba ale do sznurowania gorsetów.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-272676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przedstawiam recepturę z książki- Domowy wyrób wędlin i proszę o odpowiedź co w nie nie gra .

Parówki

4 kg bardzo tłustej wieprzowiny ,5 kg cielęciny ,ok 1kg słoniny , 20dkg soli , 2dkg saletry ,1dkg pieprzu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288054
Udostępnij na innych stronach

Ano właśnie . Autor pisze że dodaje się na 1 kg mięsa 1-3 g saletry by uzyskać ładny kolor . Większy dodatek ilości saletry jest szkodliwy .

Ja taką książkę podarowałem siostrze , nie czytając jej .

Wyjaśniam że mieszanka peklująca zawiera od 2 do 5 kg saletry na 100 kg soli

w przeliczeniu na 1 kg mięsa przy średniej dawce 20gram tej mieszanki, zawartość saletry wynosi od 0,4 do 1 grama . W tej recepturze ilość saletry przekroczona jest dwukrotnie do mieszanki 100:5 a więc tej zawierającej w swoim składzie najwięcej saletry . W zalecanej

3g na kg mięsa przekroczenie będzie trzykrotne. Przez takie poradniki jemy bardzo zdrowo .

W surowiec nie wnikam .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288067
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam recepturę z książki- Domowy wyrób wędlin i proszę o odpowiedź co w nie nie gra .

Parówki

4 kg bardzo tłustej wieprzowiny ,5 kg cielęciny ,ok 1kg słoniny , 20dkg soli , 2dkg saletry ,1dkg pieprzu.

Za dużo cielęciny jak na współczesne czasy.. :grin:

 

Przepraszam Dziadku.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288069
Udostępnij na innych stronach

Za dużo saletry.

tak ze dwa razy.... :cool:

Dla mnie za mało twardego tłuszczu i brak w przepisie wody ..

tłuszczu może być ogólnie akurat z tym że tu napisano słonina a więc może być kłopot z jego popłynieciem...

wody nie ma ale z drugiej strony nie ma co jej utrzymać bo z recetury nie wynika uzycie klasy III

Bardzo mala ilosc pieprzu.

mała??? :shock: - jakieś 10 razy za duzo!

 

PS

obecnie jednostka dkg jest uważana za niepoprawną

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288070
Udostępnij na innych stronach

abratek, u nas stosuje sie wage g a nie dkg, zwykle nie patrze na to,bo wydaje mi sie ze jest poprawnie podane, moja pomylka
  • Downvote 1

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288072
Udostępnij na innych stronach

u nas stosuje sie wage g a nie dkg

g = gram

dag = dekagram czyli 10 gram - dawniej stosowano oznaczenie dkg (niektóre źródła podają obie formy sa nadal poprawne)

 

PS

a mnie gdzieś przy pieprzu zero sie uwidziało :blush: - jednak ilość jest podana włąściwie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288074
Udostępnij na innych stronach

abratek, to jeszcze ze szkoly pamietam co to jest g i aco to jest dkg :wink:

A szkole konczylam w Polsce :grin:

Ale kiedy czylam potrafie przeskoczyc jednostki, tylko z przyzwyczajenia, bo tak jak wyzej napisalam od 20tuparu lat tylko gram mam w przepisach.

Obioecuje poprawe i bede bardziej uwazna :wink: :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288075
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, jednostka dag która zastąpiła dkg jest jednostką międzynarodową od lat 60-tych...

 

niech poniższy cytat wyjaśni sprawę :cool: :

W międzynarodowym układzie jednostek miar SI da jest skrótem od deka‑ (a to wywodzi się z greckiego deka ‘dziesięć’). Układ ten wprowadzono w Polsce w roku 1966, a obowiązuje on w publikacjach naukowych i urzędowych. Kwestionowanie tego faktu nie ma sensu, bo jednostki i symbole układu SI (od francuskiego Systeme International d’Unités) funkcjonują u nas od ponad 40 lat, nie wywołując zdziwienia, może poza jednym wyjątkiem – skrótem dag.

Skoro wiadomo, kiedy ta zmiana się dokonała, trzeba odpowiedzieć na trudniejsze pytanie: dlaczego? Najważniejszy powód (i wystarczający) to potrzeba międzynarodowej normalizacji terminologii, ponieważ horyzont nauki jest globalny. Tam, gdzie tej potrzeby nie ma, skrót tradycyjny może bez przeszkód funkcjonować. Skrótu dkg można w takim razie używać w komunikacji potocznej, przecież nikt nie zamierza zabraniać sprzedawcom podawania cen w dekagramach skracanych jako dkg. Podsumowując: nic nie stoi na przeszkodzie, by – odpowiednio do okoliczności – używać obu skrótów.

 

— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288076
Udostępnij na innych stronach

Mogę też zadać zagadkę..?

Proszę, proszę.. :clap: :clap:

Ale w pierwszej linii chce otrzmać odp. od naszych fachowców. Owi muszą się dobrowolnie zgłosić tutaj, i z argumentować ich fachowe wypowiedzi na druzgodzące pytanie.. (mam już jedno).. :tongue:

 

Więc jak, jest jakiś śmiałek..? :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/36/#findComment-288078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.