DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Chudziak Ty jesteś aniołem rezydentem na tej ziemi, i tak blisko Częstochowy. Podaj nam również te szczęśliwe numery. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-93750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Dziadku co do pierwszej części Twego stwierdzenia to :blush: A co do numerków w totka to jak już gram to i tak kupuję na chybił-trafił :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-93753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Kto zgadnie co to jest: Podpowiem ,że koleżanki i koledzy z okolic Podlasia nie powinni mieć kłopotu z odgadnięciem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-118909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 To coś , jest pieczone na liściu... Podpłomyki :question: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-118916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 mnie to wygląda na kucmoka Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-118917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 PodpłomykiTam skąd pochodzą mają inną nazwę ,ale rzeczywiście są pieczone na wysuszonych liściach kapusty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-118936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Placki ziemniaczane!!! Nie majgane :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-118941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 kania? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Einshel jesteś blisko ,ale to ma swoją regionalną nazwę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 No nazwy niestety nie znam :rolleyes: A z czym się to je? Bo to,że ze smakiem to się domyślam :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 ale to ma swoją regionalną nazwę. U nas mówiło się po prostu " sowa " Smażyło się w jajku i tartej bułce . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 A z czym się to je? A jada się to z mlekiem lub śmietaną a istnieje też wersja że jada się to ze smalcem ze skwarkami. To nie jest "sowa".Nie ma nic wspólnego z jajkiem i tartą bułką Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 mnie to wygląda na kucmokakućmok na podlasiu nazywa się rejbak :grin: a placki ziemniaczane i drożdżowe na liściu kapusty to podpłomyki lub podleśniki(Beskid) Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Witam wszystkich serdecznie,zaciekawiła mnie zagadka,może to liściaki?. Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 kućmok na podlasiu nazywa się rejbak Na Podlasiu to po prostu - babka ziemniaczana a dla starszych to kugel. Rejabak - to potrawa kurpiowska. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Witam wszystkich serdecznie,zaciekawiła mnie zagadka,może to liściaki Brawo :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 to teraz proszę o wyjaśnienie z czego i jak się je robi, bo mi smaka narobiłeś Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Musisz wysuszyć trochę liści z kapusty słodkiej.Robisz ciesto jak na placki ziemniaczane .Oczywiście wiesz jak robi się placki ziemniaczane.Potem bierzesz taką łopatę do wkładanie chleba do pieca i na to kładziesz liść i na liść kładziesz to ciasto o grubośći placka ziemniaczanego.Wkładasz do pieca chlebowego i pieczesz.I to w zasadzie cała operacja .No oczywiście potem konsumujesz popijając mleczkiem prosto od krowy lub rwiesz na kawałki i maczasz w śmietanie zdjętej z wiejskiego mleczka :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 mniamm, łopatę do chleba posiadam, ale niestety pieca chlebowego nie, zwykle piekę chleb w piekarniku. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 zwykle piekę chleb w piekarniku Myślę ,że to nie będzie ten smak nie przejdzie aromatem pieca chlebowego.ale możesz spróbować i opisać wrażenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Rejabak - to potrawa kurpiowska.Może być :grin: . Degustowałem go w okolicach Kolna i zapewniano mnie że to potrawa jak najbardziej podlaska ale kugel też już słyszałem, najlepiej smakuje mi kućmok :wink: A co dotyczy liściaków to nie kojarzy mi się z jedzeniem :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Podlasiak napisał/a: Rejabak - to potrawa kurpiowska. Może być :grin: . I tu obydwaj macie rację , bo Podlasie i Kurpiowszczyzna to przez miedzę . A nazwa rejbak pochodzi od gwary- tarcie kartofli to rejbowanie , a tarka - rejbaczka. No ale knajpa z rejbakami w Ostrołęce nazywa się :wink: http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CB4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.gastronauci.pl%2F3768-bar-kugiel-ostroleka&ei=oRddTOOPINWUOMSUycAP&usg=AFQjCNGSNcv_J7hTRjrIQSeqQZA9WJ8mpw&sig2=IPB402wFjznVZ0c43gwG1Q Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 No ale knajpa z rejbakami w Ostrołęce nazywa się Kugiel to potrawa tradycyjna kuchni żydowskiej Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Kugiel to potrawa tradycyjna kuchni żydowskiej Z boczkiem koszernym :wink: oczywiście :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Henio, w kuchni żydowskiej nie ma koszernego boczku ,Żydzi nie jedzą wieprzowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/3/#findComment-119429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.