Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Przymierzam się powoli do pierwszego, własnoręcznego przygotowania wędlin.

 

Zapeklowałem wczoraj trochę boczku, szynki i karkówki (łącznie 3,6kg). Peklowanie będzie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania.

 

Zalewa do peklowania składa się z wody w ilości 40% wagi mięsa i peklosoli w ilości 12% wagi wody (120g peklosoli na 1l wody) oraz przypraw (liście laurowe, ziele angielski i pieprz). W przyszłości ten skład będzie być może modyfikowany, wszystko okaże się po smaku wędlin.

 

Kawałki mięsa są małe, więc nie będzie żadnych nastrzyków (zresztą nie mam strzykawki).

 

Wszelkie komentarze mile widziane. Na razie chyba idzie dobrze, trudniej będzie z wędzeniem i parzeniem.

 

Pozdrawiam.

post-68662-0-12510100-1416427756_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zalewa do peklowania składa się z wody w ilości 40% wagi mięsa i peklosoli w ilości 12% wagi wody (120g peklosoli na 1l wody)
 

 Zanim zaczniesz wedzic to polecilaby Tobie sprawdzic nasolenie miesa. Dla mnie taka ilosc to juz nie do jedzenia, za duzo soli, no ale ja jestem malo slonolubna 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384368
Udostępnij na innych stronach

Ale zauważ, że czas peklowania to tylko 3 dni. No i bez nastrzyków... Ja z kolei lubię słone, domownicy też raczej. Ewentualnie przed wędzeniem połowę mięsa wymoczę z godzinę w wodzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384371
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na razie chyba idzie dobrze,

 

no nie do końca - na zdjęciu widać, że mięso wystaje z solanki i ma kontakt z powietrzem

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384372
Udostępnij na innych stronach

Jak duże masz kawałki mięsa - przez 3 dni mogą się nieprzepeklować...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384374
Udostępnij na innych stronach

z tabelki: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego wychodzi że na ilosc mięsa jaka podałeś i 3 doby peklowania to cos około 1,5 litra wody i 250 gr peklosoli

 

z zalewy wywaliłbym przyprawy

 

przewracaj mięso, albo spraw żeby było pokryte solanką w całości

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384375
Udostępnij na innych stronach

no nie do końca - na zdjęciu widać, że mięso wystaje z solanki i ma kontakt z powietrzem

Jest przykryte talerzem i dociśnięte. A zdjęcie zostało zrobione jeszcze przed wstawieniem do lodówki.

 

Raz na dobę przewracam mięso i mieszam.

 

Czy temperatura 5 stopni jest właściwa? Może dać 6?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384376
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie będzie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania.

 

To nie peklowanie !

To pójście na łatwiznę, lenistwo i nic co ma coś wspólnego z mięsem i procesem peklowania.

 

I jakoś nie mogę zrozumieć czemu i po co tak ludzie się śpieszą i chcą przyśpieszyć coś, czego nie da się przyśpieszyć ?

 

Kluczem do zagadki jest słowo ... proces ..... takie niby nic nie znaczące słowo, ale w naszym przypadku, czyli peklowania, to cały sekret udanych wyrobów.

 

Może zróbmy tabelę peklowania na 1, 2, 3 minuty .....  a czemu by nie !!!

Ale co ja tam głupi wiem ?  :tongue: Przecież ja Zośka jestem ....

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384377
Udostępnij na innych stronach

Jak duże masz kawałki mięsa - przez 3 dni mogą się nieprzepeklować...

Nieduże. Szynki ok. pół kilograma.

z zalewy wywaliłbym przyprawy

Dlaczego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384378
Udostępnij na innych stronach

Wszelkie komentarze mile widziane.

Jeśli tak, to pozwole sobie na małą dygresję.

 

Przymierzam się powoli do pierwszego, własnoręcznego przygotowania wędlin.

Z Twojego postu jasno wynika, że przymierzasz się do przygotowania wędzonek, a nie wędlin. Jest pewna subtelna różnica między oboma wyrobami, ale nie czepiam się. Rozumiem euforię  z powodu podjętej decyzji.

Życzę sukcesu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384381
Udostępnij na innych stronach

Temperatura ok , ale pozostawiłbym je w zalewie 5 dni , bo przy średnicy wędzonki ok 8cm proces peklowania BEZ NASTRZYKU nie dojdzie do środka

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384382
Udostępnij na innych stronach

Adam, jeżeli najgrubsze kawałki mają więcej niż 3cm, to 3 dni "peklowania" może być za krótka - idź do apteki, kup strzykawkę, igłę i nastrzyknij - to naprawdę nie jest szkodliwe ;)

.. i przedłuż proces do 6 dni dolewając trochę wody :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384383
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:   

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384384
Udostępnij na innych stronach

no dobra ..... nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, next time zrobisz dłuższe peklowanie

jeśli jest tak jak piszesz że mięso jest w całosci przykryte to niech się pekluje  chociaż tak jak wyżej koledzy opisują to nie będzie peklowanie / wymiana

 

przyprawy mogą spowodować nieoczkiwane okoliczności, a TY nie chesz nieoczekiwanych okoliczności, z trzeciej strony można załozyć, że podczas tak krótkiego peklowania niewiele może się zdarzyć

 

rób dalej ... jak się nie wywrócis to sie nie naucys :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384385
Udostępnij na innych stronach

Adam, jeżeli najgrubsze kawałki mają więcej niż 3cm, to 3 dni "peklowania" może być za krótka - idź do apteki, kup strzykawkę, igłę i nastrzyknij - to naprawdę nie jest szkodliwe ;)

.. i przedłuż proces do 6 dni dolewając trochę wody :)

Ok, słucham bardziej doświadczonych. Zrobię nastrzyki.

 

Ale ilości dni peklowania nie mogę przedłużyć. Tylko w sobotę mogę wędzić... Ewentualnie mógłbym przedłużyć o 7 dni czyli w sumie byłoby 10. Moim zdaniem za długo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384386
Udostępnij na innych stronach

To nie peklowanie !

To pójście na łatwiznę, lenistwo i nic co ma coś wspólnego z mięsem i procesem peklowania.

Piszesz to Mirku już któryś raz nie podając dokładnej ilości dni  a ja jestem ciekaw w takim razie od którego dnia wg Ciebie zaczyna się peklowanie, od piątego, od siódmego?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384387
Udostępnij na innych stronach

przyprawy mogą spowodować nieoczkiwane okoliczności, a TY nie chesz nieoczekiwanych okoliczności, z trzeciej strony można załozyć, że podczas tak krótkiego peklowania niewiele może się zdarzyć

Ale co to za okoliczności? W czym zaszkodzą przyprawy? Widziałem kilka przepisów, gdzie do zalewy były dodawane przyprawy.

 

rób dalej ... jak się nie wywrócis to sie nie naucys :)

No właśnie, od czegoś trzeba zacząć. Uczę się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384388
Udostępnij na innych stronach

 

 

W czym zaszkodzą przyprawy?

 

potencjalne źródło skażenia mikrobiologicznego, dlatego się gotuje wywar z przypraw

ale następnym razem spróbuj samą, czystą solankę ... nie pożałujesz ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384390
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie mógłbym przedłużyć o 7 dni czyli w sumie byłoby 10. Moim zdaniem za długo.

Możesz wylać solankę i wlać nową, dziesięciodniową. Ale rozumiem Twój pośpiech.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384391
Udostępnij na innych stronach

Piszesz to Mirku już któryś raz nie podając dokładnej ilości dni  a ja jestem ciekaw w takim razie od którego dnia wg Ciebie zaczyna się peklowanie, od piątego, od siódmego?

 

No jak Ty tego nie rozumiesz .... to już nie wiem co napisać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384392
Udostępnij na innych stronach

 

W czym zaszkodzą przyprawy?

 

potencjalne źródło skażenia mikrobiologicznego, dlatego się gotuje wywar z przypraw

ale następnym razem spróbuj samą, czystą solankę ... nie pożałujesz ;)

 

W porządku, wywalam je. Dzięki za rady. Mało wiem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384394
Udostępnij na innych stronach

ja głosuję za tym aby Peklowanie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania, osuszanie i wędzenie

...

zobacz co z tego wyjdzie, a next time zmień procedurę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384396
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.