AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam. Przymierzam się powoli do pierwszego, własnoręcznego przygotowania wędlin. Zapeklowałem wczoraj trochę boczku, szynki i karkówki (łącznie 3,6kg). Peklowanie będzie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania. Zalewa do peklowania składa się z wody w ilości 40% wagi mięsa i peklosoli w ilości 12% wagi wody (120g peklosoli na 1l wody) oraz przypraw (liście laurowe, ziele angielski i pieprz). W przyszłości ten skład będzie być może modyfikowany, wszystko okaże się po smaku wędlin. Kawałki mięsa są małe, więc nie będzie żadnych nastrzyków (zresztą nie mam strzykawki). Wszelkie komentarze mile widziane. Na razie chyba idzie dobrze, trudniej będzie z wędzeniem i parzeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zalewa do peklowania składa się z wody w ilości 40% wagi mięsa i peklosoli w ilości 12% wagi wody (120g peklosoli na 1l wody) Zanim zaczniesz wedzic to polecilaby Tobie sprawdzic nasolenie miesa. Dla mnie taka ilosc to juz nie do jedzenia, za duzo soli, no ale ja jestem malo slonolubna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2014 12% jest ok ja robię 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2014 Ale zauważ, że czas peklowania to tylko 3 dni. No i bez nastrzyków... Ja z kolei lubię słone, domownicy też raczej. Ewentualnie przed wędzeniem połowę mięsa wymoczę z godzinę w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2014 Na razie chyba idzie dobrze, no nie do końca - na zdjęciu widać, że mięso wystaje z solanki i ma kontakt z powietrzem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2014 3 dni bez nastrzyków to w środku będzie niedopeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2014 Jak duże masz kawałki mięsa - przez 3 dni mogą się nieprzepeklować... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2014 z tabelki: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego wychodzi że na ilosc mięsa jaka podałeś i 3 doby peklowania to cos około 1,5 litra wody i 250 gr peklosoli z zalewy wywaliłbym przyprawy przewracaj mięso, albo spraw żeby było pokryte solanką w całości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2014 no nie do końca - na zdjęciu widać, że mięso wystaje z solanki i ma kontakt z powietrzem Jest przykryte talerzem i dociśnięte. A zdjęcie zostało zrobione jeszcze przed wstawieniem do lodówki. Raz na dobę przewracam mięso i mieszam. Czy temperatura 5 stopni jest właściwa? Może dać 6? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2014 Peklowanie będzie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania. To nie peklowanie !To pójście na łatwiznę, lenistwo i nic co ma coś wspólnego z mięsem i procesem peklowania. I jakoś nie mogę zrozumieć czemu i po co tak ludzie się śpieszą i chcą przyśpieszyć coś, czego nie da się przyśpieszyć ? Kluczem do zagadki jest słowo ... proces ..... takie niby nic nie znaczące słowo, ale w naszym przypadku, czyli peklowania, to cały sekret udanych wyrobów. Może zróbmy tabelę peklowania na 1, 2, 3 minuty ..... a czemu by nie !!!Ale co ja tam głupi wiem ? Przecież ja Zośka jestem .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2014 Jak duże masz kawałki mięsa - przez 3 dni mogą się nieprzepeklować... Nieduże. Szynki ok. pół kilograma. z zalewy wywaliłbym przyprawy Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2014 Wszelkie komentarze mile widziane.Jeśli tak, to pozwole sobie na małą dygresję. Przymierzam się powoli do pierwszego, własnoręcznego przygotowania wędlin.Z Twojego postu jasno wynika, że przymierzasz się do przygotowania wędzonek, a nie wędlin. Jest pewna subtelna różnica między oboma wyrobami, ale nie czepiam się. Rozumiem euforię z powodu podjętej decyzji.Życzę sukcesu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Listopada 2014 Temperatura ok , ale pozostawiłbym je w zalewie 5 dni , bo przy średnicy wędzonki ok 8cm proces peklowania BEZ NASTRZYKU nie dojdzie do środka Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Listopada 2014 Adam, jeżeli najgrubsze kawałki mają więcej niż 3cm, to 3 dni "peklowania" może być za krótka - idź do apteki, kup strzykawkę, igłę i nastrzyknij - to naprawdę nie jest szkodliwe .. i przedłuż proces do 6 dni dolewając trochę wody Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2014 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Listopada 2014 no dobra ..... nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, next time zrobisz dłuższe peklowaniejeśli jest tak jak piszesz że mięso jest w całosci przykryte to niech się pekluje chociaż tak jak wyżej koledzy opisują to nie będzie peklowanie / wymiana przyprawy mogą spowodować nieoczkiwane okoliczności, a TY nie chesz nieoczekiwanych okoliczności, z trzeciej strony można załozyć, że podczas tak krótkiego peklowania niewiele może się zdarzyć rób dalej ... jak się nie wywrócis to sie nie naucys Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2014 Adam, jeżeli najgrubsze kawałki mają więcej niż 3cm, to 3 dni "peklowania" może być za krótka - idź do apteki, kup strzykawkę, igłę i nastrzyknij - to naprawdę nie jest szkodliwe .. i przedłuż proces do 6 dni dolewając trochę wody Ok, słucham bardziej doświadczonych. Zrobię nastrzyki. Ale ilości dni peklowania nie mogę przedłużyć. Tylko w sobotę mogę wędzić... Ewentualnie mógłbym przedłużyć o 7 dni czyli w sumie byłoby 10. Moim zdaniem za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2014 To nie peklowanie !To pójście na łatwiznę, lenistwo i nic co ma coś wspólnego z mięsem i procesem peklowania.Piszesz to Mirku już któryś raz nie podając dokładnej ilości dni a ja jestem ciekaw w takim razie od którego dnia wg Ciebie zaczyna się peklowanie, od piątego, od siódmego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2014 przyprawy mogą spowodować nieoczkiwane okoliczności, a TY nie chesz nieoczekiwanych okoliczności, z trzeciej strony można załozyć, że podczas tak krótkiego peklowania niewiele może się zdarzyć Ale co to za okoliczności? W czym zaszkodzą przyprawy? Widziałem kilka przepisów, gdzie do zalewy były dodawane przyprawy. rób dalej ... jak się nie wywrócis to sie nie naucys No właśnie, od czegoś trzeba zacząć. Uczę się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2014 Widziałem kilka postów, gdzie zalewy sie psuły bo dodane były przyprawy, na pierwszy raz rób prosto potem bedziesz kombinował Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Listopada 2014 W czym zaszkodzą przyprawy? potencjalne źródło skażenia mikrobiologicznego, dlatego się gotuje wywar z przyprawale następnym razem spróbuj samą, czystą solankę ... nie pożałujesz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Listopada 2014 Ewentualnie mógłbym przedłużyć o 7 dni czyli w sumie byłoby 10. Moim zdaniem za długo.Możesz wylać solankę i wlać nową, dziesięciodniową. Ale rozumiem Twój pośpiech. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Listopada 2014 Piszesz to Mirku już któryś raz nie podając dokładnej ilości dni a ja jestem ciekaw w takim razie od którego dnia wg Ciebie zaczyna się peklowanie, od piątego, od siódmego? No jak Ty tego nie rozumiesz .... to już nie wiem co napisać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Listopada 2014 W czym zaszkodzą przyprawy? potencjalne źródło skażenia mikrobiologicznego, dlatego się gotuje wywar z przypraw ale następnym razem spróbuj samą, czystą solankę ... nie pożałujesz W porządku, wywalam je. Dzięki za rady. Mało wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Listopada 2014 ja głosuję za tym aby Peklowanie trwało dokładnie 3 doby w temperaturze 5 stopni. Potem 12 godzin ociekania, osuszanie i wędzenie...zobacz co z tego wyjdzie, a next time zmień procedurę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/#findComment-384396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.