Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

zaczynam przygodę z wędzeniem i mam pytanie. W sklepie zauważyłem w 30 gramowych saszetkach azotan potasu. Przeczytałem, że należy dodać go 1 g na 10 g soli, a używa się go do wyrobu wędlin surowych typu salami. Czy można go użyć do stworzenia mieszanki peklującej dla wędlin które będą później parzone? Tak się złożyło ze zostałem uszczęśliwiony 10 kg soli niejodowanej i zastanawiam się czy można ją w ten sposób zużyć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Zanim zaczęto używać gotowej mieszanki peklującej , w ogólnym użyciu była saletra (azotan potasu) - dodawana do soli w PROPORCJI 4-5%

tzn na kg soli należy dodać 40 - 50 gram (4 - 5 dag) saletry i DOKŁADNIE wymieszać.

 

Proporcja podana na opakowaniu jest BŁĘDNA :cry::facepalm:

 

Osobiście dodaję jeszcze mniej....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/#findComment-389827
Udostępnij na innych stronach

Mieszanka peklująca

,,Do peklowania mięsa metodą suchą używa się tzw. mieszanki peklującej. W skład mieszanki peklującej wchodzą: sól kuchenna oraz saletra (azotan). Oba te składniki występują w mieszance peklującej w następującym stosunku:
sól kuchenna 100 kg
saletra 3 - 5 kg
Dokładnie odważone ilości mieszanki peklującej miesza się starannie, aby oba składniki równomiernie wymieszały się. Przygotowaną w ten sposób mieszankę peklującą przechowuje się w szczelnie zamkniętych, specjalnie do tego celu przeznaczonych naczyniach, na których powinien być umieszczony czytelny napis: "Mieszanka do peklowania wędlin (sól + saletra)". Naczynia z mieszaniną do peklowania należy przechowywać w suchych pomieszczeniach, w celu niedopuszczania do zawilgocenia lub zanieczyszczenia mieszanki.''

 Sposób dozowania na instrukcji jaką podano na tym opakowaniu to 10kg na 100 kg soli

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/#findComment-389829
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie saletra o której piszę jest innego producenta, ale wpisałem w google i znalazłem takie coś http://znamiciurosnie.pl/p/112/2213/biowin-saletra-potasowa-do-peklowania-miesa-20g-do-wedlin.html. Może się kto wypowiedzieć jak to w końcu jest? Chodzi mi o tę nieszczęsną proporcję azotanu potasu do soli. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/#findComment-389830
Udostępnij na innych stronach

....ochany  - BIOWIN to autorytet w trochę innej dziedzinie.... :angel::devil::facepalm::tongue::cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/#findComment-389833
Udostępnij na innych stronach

Z instrukcji

,,Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej''

 Policz w prosty sposób - sprowadz to do 1 kg  soli - pomnóż przez 5  a wyjdzie Tobie 50g saletry na 1kg soli a więc proporcja 5 kg na 100 kg soli  zgodna z przepisami o peklowaniu mięsa w drugim przypadku 50g  na 2 kg soli też zgodnie z przepisami . 2,5 kg na 100 kg soli.


 

 

Czyli zalewa gdzie na 450 gram soli niejodowanej przypada 50 gram azotanu potasu jest do wylania a mięso do wyrzucenia?

Zrób w ten sposób weż 50 g soli i 500 ml wody wymieszaj aż sól się rozpusci dolej to do tej solanki i wszystko bedzie grało . na 1kg mięsa daj 0,5 l tej solanki już zmieszanej z poprzednią i będzie grało resztę wylej.

Wyliczenie dotyczy tej ilości co cytowane .Dokładnie sobie wylicz bo ja nie wiem ile tej mieszanki wsypałeś do wody

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10722-azotan-potasu-do-peklowania/#findComment-389843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.