roger Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 31 Marca 2015 A uprzedzałem i ja i paru kolegów ... Polak to empirysta jak doopska nie poparzy nie uwierzy Dobrze że masz świadomość i sie przyznajesz i za to szacun bo niektórzy tu chwalą swoje mimo ewidentnych błędów Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 31 Marca 2015 A uprzedzałem i ja i paru kolegów ... oj chyba mi będzie to wypominane do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.....albo do czasu jak wybuduję jakąś większą wędzarnie .... Polak to empirysta jak doopska nie poparzy nie uwierzy Ziarnko prawdy w tym jest co piszesz..... Dobrze że masz świadomość i sie przyznajesz i za to szacun bo niektórzy tu chwalą swoje mimo ewidentnych błędów A czego tu się wstydzić.... dałem "ciała" że nie wybudowałem dwa razy takiej ... ale kto to wiedział że "dym" mnie tak pociągnie..... równie dobrze mogło by się złożyć tak że bym wędził raz lub dwa razy w roku..... a tak więcej przyjemności z procesu wędzenia.... po prostu wędzę na dwa razy Fakt w zimie to trochę "upierdliwe" było ale jak już się cieplej robi to po prostu bajka.... altanka, dymek spokojnie uchodzi z komina..... tv i zimne piwko..... czego chcieć więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 31 Marca 2015 ja budując wędzarnię miałem dokładnie to samo przeświadczenie..... a teraz widać ile "muszę" przerabiać.... Hehehe, młody - wisisz flaszkie Gdzie tam flaszkie, skrzynkie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 31 Marca 2015 Hehehe, młody - wisisz flaszkie Gdzie tam flaszkie, skrzynkie Nawet nie będę tego komentował http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/31sztatnek.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Wędzarnia zawsze na początku jest za duża a potem się kurczy i robi się za mała, dlatego mam już 3 wędzarnie i czuję że to nie koniec . Edytowane 31 Marca 2015 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 31 Marca 2015 Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę...A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli >Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Wędzarnia zawsze na początku jest za duża a potem się kurczy i robi się za mała, dlatego mam już 3 wędzarnie i czuję że to nie koniec . DOBRE Ja nie mam pierwszej ale lada chwila się to zmieni. Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę... A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli > Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-) Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km Ja na szczęście mam ten problem mniejszy bo mam sporą działkę a okoliczni sąsiedzi palą w piecach więc mój dym będzie że tak można powiedzieć ekologiczny w przeciwieństwie do ich opalania domów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu..... Więc zawsze są bardzo zadowoleni Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 No to BiS-y.... ostatnia relacja z przygotowań przedświątecznych pod kryptonimem "Wielkanoc 2015"...... Na warsztat poszła kiełbasa biała.... oraz dokończenie etapu 3 czyli szyneczki.... Szyneczki jak szyneczki.... klasyczne kuleczki lub myszki.... jak zwał tak zwał Tutaj w wędzarni.... 9 sztuk... Ale prawdziwa zabawa zaczęła się przy białej kiełbasie..... muszę się przyznać że to było pierwsze podejście do białej i na warsztat poszło 28 kg Jeżeli chodzi o recepturę to wybór padł na 16-stkę z małą modyfikacją.... otóż podczas rozważania przypraw "za mało mi" było majeranku i czosnku więc zwiększyłem ich wartość o 1/4 ... co się później okazało był to strzał w 10 Jako elementy składowe poszła szynka, łopatka ( jako II wp bo "klasycznej" nie mieli... szał przedświąteczny i mięso w Selgrosie idzie "na tony"....trochę się wkurzyłem bo drożej ale za to gotowy wyrób wynagrodził większą cenę mięska!) oraz wołowa II... Tutaj gotowy farsz..... Najgorsze było to wszystko dobrze wymieszać.....całe szczęście że przyprawy wymieszałem najpierw z wołowiną a czosnek wyblendowałem w odrobinie wody.... bo jeżeli miał bym te przyprawy mieszać w całej masie... to bym chyba do tej pory mieszał Ale i tak nie było łatwo..... jak ja w tamtym momencie marzyłem o mieszałce.... nawet sobie tego nie wyobrażacie.... Następnie poszło nadziewanie w jelita 28-30 ..... oczywiście pierwsze nadziane jelito od razu poszło w wodę do parzenia.... do testów organoleptycznych.......wynik: i efekt nadziewania.... oraz przekrój.... i efekt końcowy!! a co najgorsze ( i najlepsze za razem) rozlazło się wszystko w mgnieniu oka..... i nawet z zapachu nic nie zostało Cóż oficjalnie akcję "Wielkanoc 2015" uważam za zakończoną!! z sukcesem oczywiście!!Po ogólnym zliczeniu etapów wyszło ponad 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji.... Teraz muszę trochę od wędzenia odpocząć..... i cieszyć się wyrobami w święta Z Dymnym pozdrowieniem....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Po ogólnym zliczeniu etapów wyszło ponad 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji.... Arek to Ty żarty jesteś, tyle miecha zjeśc Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji.... Toćtoszok ! Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Arek to Ty żarty jesteś, tyle miecha zjeśc Bo ja "duży chłopak" jestem Toćtoszok ! Wesołych Świąt To nie szok... to 4 tygodnie roboty po pracy + weekendy.... niestety sam.... Tobie również Wesołych Świąt jak i również Wszystkim pozostałym BiS-om!! Z Dymnym pozdrowieniem..... Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu..... DSC_1884.JPG DSC_1883.JPG Więc zawsze są bardzo zadowoleni Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend Z Dymnym pozdrowieniem.... Mieć takiego sąsiada, bezcenne !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witajcie BiS-y!! Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków.... Na ten weekend zaplanowane były: - wędzone pstrągi- ćwiartki tylne, nogi z kuraka- pierś z indyka w formie szyneczki..... Cóż niestety trochę przeliczyłem możliwości peklowania niestety.... bo przy 36 pstrągach i 40 kg drobiu to moja lodówka techniczna i domowa zapełniły się pojemnikami i myślałem że żonka mnie z kuchni wyrzuci Tak więc pstrągi poszły na pierwszy rzut.... oraz mały "delikates" w formie kawioru z pstrąga białego..... jest przy tym roboty ale za to jaki smak...... Niestety nie mam zrobionych zdjęć z pierwszej partii bo ciepłe pstrągi mi z kijów znikały.... Na następny dzień poszły kuraki i reszta rybek... tutaj w fazie przygotowania i ociekania.... Pierwsze wędzenie .... oraz drugie w wędzarni.... tylko się nie śmiejcie z "systemu wieszania" ..... musiałem coś wykombinować żeby podudzia z kurczaka jakoś uwędzić... więc poszły na haki do ryb i jeszcze do tego dowiesiłem podwiązane udka żeby zminimalizować miejsce.... cóż taka "sytuacja" No niestety miejsca do peklowania indyka - brak... więc trzeba robić na raty..... dziś indyk pójdzie w solankę i przed długim weekendem powinny być już gotowy....Swoją droga jak ja "tęsknię" za zimą.... spokojnie można było w pojemnikach peklować na balkonie, lub w altanie.... a teraz trzeba się użerać z lodówką..... ehhh Chyba muszę się rozejrzeć za jakąś porządną witrynką.... tylko gdzie ja ją w mojej piwnicy wcisnę...... Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków....Jak powiedział, tak zrobił Arko, nieźle zadymiłeś w weekend Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok Pierwsze wędzenie .... DSC_0230.JPG Bardzo smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok Śmiem w to wątpić... sam jak zaczniesz wędzić to zobaczysz w jak iście astronomicznym tempie domowe wyroby wyparowują z lodówki Ale dzięki za miłe słowo! Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Arku tylko gratulować . Każdy swój wolny czas spędza tak jak lubi, Ty lubisz go spędzać w swojej pięknej altance przy wędzarni i za to ci chwała. Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Wszystko ślicznie wygląda !!! Z Dymnym pozdrowieniem.... To wstaw tą witrynkę do altany przyda się do chłodzenia innych ciekawych przybytków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny Dziękuję Radku za słowa uznania.... pochwała z Twoich ust to najlepsza nagroda!! To wstaw tą witrynkę do altany przyda się do chłodzenia innych ciekawych przybytków W altanie jest już specjalnie do "takich" celów wstawiona lodóweczka w schowku pod grillem...... więc wszystko pomyślane Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 najlepsza nagroda Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Arko, no wiadomo, że one wyroby to Kiełbaśnikowy klasztor Shaolin Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi ---------Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność...Może pomyśl nad "drzwiczkami skrzynkowymi". Deflektorem skierujesz strumień dymu i temp w stronę "skrzynki drzwiowej"...Zmieniać będziesz drzwiczki/skrzynka tylko do wędzenia (większego)...można uzyskać 4/6 patyków więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem Całkowicie się z Tobą zgadzam.... uśmiech synka jak wcina domowe wyroby wynagradza wszystkie spędzone przy wędzarni godziny Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi wychodzi, wychodzi.... najczęściej z lodówki wychodzi...w pierwszej kolejności Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność... Pomysł to i zacny ale obawiam się o sposób mocowania ewentualne podpory takiej dodatkowej komory..... będzie trzeba pomyśleć..... Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Arko to Ci da max około 20 kg wędzonek plus...Żadne to wyzwanie dla Kombajnowych zawiasów Ostatecznie można dla pewności jakimś patykiem podeprzeć "ze śkosa" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Arku jaką masz pojemność wsadu w kg. twojej wędzarni? Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 To oczywiście zależy jakiego asortymentu...pstrąga mieści się 36 sztuk (500-600g). Kiełbaski to 20kg powinno się spokojnie zmieścić...a dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.