Skocz do zawartości

Gość ArkoGdynia

Rekomendowane odpowiedzi

Tier to jest  kielbasa z grupy televizyjnych a nie sniadaniowych  :tongue:  :D

 A ze ladne   :thumbsup: to  i mnie sie marzy chyba trzeba bedzie w koncu rekawy zakasac. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia
Tier to jest  kielbasa z grupy televizyjnych a nie sniadaniowych   

 

Andrzejek by powiedział że ... "tak na śniadanko" .... ale o "telewizyjnych" to ja jeszcze nie słyszałem  :laugh: dobre.... 

A co do roboty .. to rękawy w górę i do roboty  :clap:

 

Widzę, że uwędziłeś troszkę kabanosów do koszyczka wielkanocnego  :D

Pogratulować wyrobów  :thumbsup:

 
Dokładnie..... "troszeczkę do koszyczka"... a co najgorsze, że chyba jednak będzie nawet za mało i trzeba będzie dorobić....  :facepalm:
ehh te święta  :rolleyes:
 
Z Dymnym pozdrowieniem..... 
Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

le o "telewizyjnych" to ja jeszcze nie słyszałem  dobre....  A co do roboty .. to rękawy w górę i do roboty 
 

 Nie moge na razie rekawow zakasac bo chodze w singlet'cie :laugh:

 Telewizyjna, to taka, ktora sie ulamuje i je ogladajac telewizor :tongue: , zwykle wieczorem juz po wszelkich posilkach 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaliber.... 20-22 ;-)

Ile czasu zajęło Ci napełnianie flaka tą ilością?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Coś mi się wydaje Arku, że hasło powinno być odwrotne:

 

 

 

W sumie to masz racje....  :thumbsup:

W takim razie... aktualizacja 

 

post-65335-0-81045500-1426585641_thumb.jpg

 

Ile czasu zajęło Ci napełnianie flaka tą ilością?

 

 

Jako że wszystko robię sam to wiadomo że trochę dłużej trwa, ale tą ostatnią partie nadziewałem i odwieszałem na kije jakieś 1,5 - 2h... więc strasznie dużo czasu to nie zajmuje ;)  

post-65335-0-56608600-1426585505_thumb.jpg

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako że wszystko robię sam to wiadomo że trochę dłużej trwa,

To tak jak i ja :D 

 

 

ale tą ostatnią partie nadziewałem i odwieszałem na kije jakieś 1,5 - 2h...

Norma :D

Powiedz mi czy wstrzykiwałeś olej do jelit?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Przed nadzianiem baranka na lejek wpuszczamy do środka za pomocą strzykawki trochę oleju np rzepakowego i podczs nadziewania "przesówamy" olejowy bąbelek przez jelito aż do samego końca. Dzięki temu jelito łatwiej się nakłada na lejek (bez pomocy prowadnicy) i łatwiej schodzi z lejka podczas nadziewania:-) Moim zaniem również jelito przelane olejem nie pęka tak łatwo podczas nadziewania jak w przypadku przelewania wodą lub nadziewania bez przelewania!

Ot cały patent ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja babcia smarowała lejek smalcem.

 

Z całym szacunkiem dla babci, ale olej jest lepszy, bo nie twardnieje i nie traci poślizgu od niskiej temperatury lejka schłodzonego farszem.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Witajcie moi Mili Bracia i Siostry  :)

 

Dziś krótka relacja z etapu 2/4 przygotowań świątecznych..... czyli na tapecie kiełbasy  :D

 

W tygodniu mięsko zapeklowane, w piątek mielenie, przyprawianie i nadziewanie a w sobotę wędzenie....

 

W tym tygodniu w przygotowaniach świątecznych jest kiełbasa polska, jałowcowa oraz myśliwska i wojskowa!

 

Przygotowane kiełbaski osadzały się w piwnicy....

 

post-65335-0-03498900-1427096670_thumb.jpg

 

A w sobotę wylądowały w wędzarni... na pierwszy rzut poszła kiełbasa polska i jałowcowa a'la wiankowa

 

post-65335-0-80050000-1427099059_thumb.jpg

 

Po wędzeniu i podpiekaniu w wędzarni wylądowały klasycznie na kijach w suszarni...

 

post-65335-0-95494700-1427099954_thumb.jpg

 

A że zacząłem wędzić z samego rana to jeszcze pogoda była dość ładna

 

post-65335-0-93927200-1427099133_thumb.jpg

 

Dymek się ładnie unosił.... ale później o zgrozo zaczął padać śnieg i zrobiło się biało  :frantics:

 

Już myślałem że wiosna idzie!!  :rolleyes:

 

Cóż druga partia w której była wojskowa i myśliwska wędzone były już "w śniegowej aurze" ... jak dobrze że wędzarnie mam w altanie, bo jak bym musiał na tym śniegu dreptać to by się to chyba L4 skończyło....  :brr: 

 

Tutaj drugi rzut....

 

post-65335-0-11196900-1427099300_thumb.jpg

 

Tą partię również podpiekałem w wędzarni i po całym procesie wyglądała tak....zdjęcie coś c"czerwonawe" wyszło, ale to może za sprawą dodanej do kiełbasek wołowinki  ;)

 

post-65335-0-27024800-1427100019_thumb.jpg

 

no i oczywiście do suszarni...... jednak będę musiał chyba rozbudować swoją suszarnię bo mi się asortyment nie mieści  :w00t:

 

post-65335-0-00614900-1427100145_thumb.jpg

 

tak więc etap 2/3 został w sobotę pozytywnie zakończony..... w przyszłym tygodniu etap 3/4 ... czyli "grube sztuki"  :)

 

A na koniec wrzucę małą "prezentację" z gotowych wyrobów....

 

post-65335-0-49555300-1427100812_thumb.jpg

 

post-65335-0-44146200-1427100834_thumb.jpg

 

post-65335-0-99778500-1427100873_thumb.jpg

 

post-65335-0-39251400-1427100894_thumb.jpg

 

 

post-65335-0-21016300-1427100931_thumb.jpg

 

... to tak na zaostrzenie apetytu.....  :devil:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.