Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A uprzedzałem i ja i paru kolegów ... ;)

Polak to empirysta jak doopska nie poparzy nie uwierzy ;)

Dobrze że masz świadomość i sie przyznajesz i za to szacun bo niektórzy tu chwalą swoje mimo ewidentnych błędów ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417189
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

 

 

A uprzedzałem i ja i paru kolegów ...

 

:rolleyes: oj chyba mi będzie to wypominane do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.....albo do czasu jak wybuduję jakąś większą wędzarnie .... :tongue:  :devil:  

 

 

 

Polak to empirysta jak doopska nie poparzy nie uwierzy

 

Ziarnko prawdy w tym jest co piszesz..... :thumbsup: 

 

 

 

Dobrze że masz świadomość i sie przyznajesz i za to szacun bo niektórzy tu chwalą swoje mimo ewidentnych błędów

 

A czego tu się wstydzić.... dałem "ciała" że nie wybudowałem dwa razy takiej ... ale kto to wiedział że "dym" mnie tak pociągnie..... równie dobrze mogło by się złożyć tak że bym wędził raz lub dwa razy w roku..... a tak więcej przyjemności z procesu wędzenia.... po prostu wędzę na dwa razy ;) 

Fakt w zimie to trochę "upierdliwe" było ale jak już się cieplej robi to po prostu bajka.... altanka, dymek spokojnie uchodzi z komina..... tv i zimne piwko..... czego chcieć więcej :angel:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417191
Udostępnij na innych stronach

 

 

 ja budując wędzarnię miałem dokładnie to samo przeświadczenie..... a teraz widać ile "muszę" przerabiać....
Hehehe, młody - wisisz flaszkie  :laugh: Gdzie tam flaszkie, skrzynkie  :devil:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417202
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Hehehe, młody - wisisz flaszkie  Gdzie tam flaszkie, skrzynkie    

 

Nawet nie będę tego komentował :devil:  :facepalm: http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gif  http://emotikona.pl/emotikony/pic/31sztatnek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417207
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia zawsze na początku jest za duża a potem się kurczy i robi się za mała, dlatego mam już 3 wędzarnie i czuję że to nie koniec  :D  :D .

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417334
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę...:facepalm:

A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli >:)

Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417335
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia zawsze na początku jest za duża a potem się kurczy i robi się za mała, dlatego mam już 3 wędzarnie i czuję że to nie koniec  :D  :D .

 

DOBRE  :D  :clap:   Ja nie mam pierwszej ale lada chwila się to zmieni.

 

Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę... :facepalm:

A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli > :)

Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-)

 

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km :D  :D  :tongue: 

Ja na szczęście mam ten problem mniejszy bo mam sporą działkę a okoliczni sąsiedzi palą w piecach więc mój dym będzie że tak można powiedzieć ekologiczny w przeciwieństwie do ich opalania domów. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417594
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km      

 

W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu.....

 

post-65335-0-82699800-1428039542_thumb.jpg

 

post-65335-0-37152300-1428039555_thumb.jpg

 

Więc zawsze są bardzo zadowoleni  ;)

Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego :hmm: 

Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend :facepalm:  :w00t:  

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417874
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No to BiS-y.... ostatnia relacja z przygotowań przedświątecznych pod kryptonimem "Wielkanoc 2015"......

 

Na warsztat poszła kiełbasa biała.... oraz dokończenie etapu 3 czyli szyneczki....

 

Szyneczki jak szyneczki.... klasyczne kuleczki lub myszki.... jak zwał tak zwał 

 

Tutaj w wędzarni.... 9 sztuk...

 

post-65335-0-55608000-1428042592_thumb.jpg

 

Ale prawdziwa zabawa zaczęła się przy białej kiełbasie..... muszę się przyznać że to było pierwsze podejście do białej i na warsztat poszło 28 kg  :facepalm:

Jeżeli chodzi o recepturę to wybór padł na 16-stkę z małą modyfikacją.... otóż podczas rozważania przypraw "za mało mi" było majeranku i czosnku więc zwiększyłem ich wartość o 1/4 ... co się później okazało był to strzał w 10  :thumbsup:

 

Jako elementy składowe poszła szynka, łopatka ( jako II wp bo "klasycznej" nie mieli... szał przedświąteczny i mięso w Selgrosie idzie "na tony"....trochę się wkurzyłem bo drożej  :mad:  ale za to gotowy wyrób wynagrodził większą cenę mięska!) oraz wołowa II...

 

Tutaj gotowy farsz.....

 

post-65335-0-64542700-1428043123_thumb.jpg

 

Najgorsze było to wszystko dobrze wymieszać.....całe szczęście że przyprawy wymieszałem najpierw z wołowiną a czosnek wyblendowałem w odrobinie wody.... bo jeżeli miał bym te przyprawy mieszać w całej masie... to bym chyba do tej pory mieszał  :facepalm: Ale i tak nie było łatwo..... jak ja w tamtym momencie marzyłem o mieszałce.... nawet sobie tego nie wyobrażacie....  :rolleyes:

 

Następnie poszło nadziewanie w jelita 28-30 ..... oczywiście pierwsze nadziane jelito od razu poszło w wodę do parzenia.... do testów organoleptycznych.......wynik:  :frantics:  :w00t:

 

i efekt nadziewania....

 

post-65335-0-18773900-1428043363_thumb.jpg

 

oraz przekrój....

 

post-65335-0-47357700-1428043463_thumb.jpg

 

i efekt końcowy!!

 

post-65335-0-35284800-1428043490_thumb.jpg

 

a co najgorsze ( i najlepsze za razem) rozlazło się wszystko w mgnieniu oka..... i nawet z zapachu nic nie zostało  :tongue:

 

Cóż oficjalnie akcję "Wielkanoc 2015" uważam za zakończoną!! z sukcesem oczywiście!!

Po ogólnym zliczeniu etapów wyszło ponad 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji....  :thumbsup:

Teraz muszę trochę od wędzenia odpocząć..... i cieszyć się wyrobami w święta :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem....... 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po ogólnym zliczeniu etapów wyszło ponad 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji....
 

 

Arek to Ty żarty jesteś, tyle miecha zjeśc ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417923
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Arek to Ty żarty jesteś, tyle miecha zjeśc
 

 

Bo ja "duży chłopak" jestem  ;)  :tongue:

 

Toćtoszok !   Wesołych Świąt

 

To nie szok... to 4 tygodnie roboty po pracy + weekendy.... niestety sam....  :facepalm:  

 

Tobie również Wesołych Świąt jak i również Wszystkim pozostałym BiS-om!!

 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417928
Udostępnij na innych stronach

 

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km      

 

W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu.....

 

attachicon.gifDSC_1884.JPG

 

attachicon.gifDSC_1883.JPG

 

Więc zawsze są bardzo zadowoleni  ;)

Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego :hmm:

Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend :facepalm:  :w00t:  

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

 

 

Mieć takiego sąsiada, bezcenne !!!!!  :frantics:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417936
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y!!

 

Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków....

 

Na ten weekend zaplanowane były:

 

- wędzone pstrągi

- ćwiartki tylne, nogi z kuraka

- pierś z indyka w formie szyneczki.....

 

Cóż niestety trochę przeliczyłem możliwości peklowania niestety....  :facepalm:  bo przy 36 pstrągach i 40 kg drobiu to moja lodówka techniczna i domowa zapełniły się pojemnikami i myślałem że żonka mnie z kuchni wyrzuci  :devil:

 

Tak więc pstrągi poszły na pierwszy rzut....

 

post-65335-0-13733700-1430114146_thumb.jpg

 

oraz mały "delikates" w formie kawioru z pstrąga białego..... jest przy tym roboty ale za to jaki smak......

 

post-65335-0-16636300-1430114211_thumb.jpg

 

Niestety nie mam zrobionych zdjęć z pierwszej partii bo ciepłe pstrągi mi z kijów znikały....  :rolleyes:

 

Na następny dzień poszły kuraki i reszta rybek... tutaj w fazie przygotowania i ociekania....

 

post-65335-0-84419300-1430114303_thumb.jpg

 

Pierwsze wędzenie ....

 

post-65335-0-88819800-1430114348_thumb.jpg

 

oraz drugie w wędzarni.... 

 

post-65335-0-15773800-1430114392_thumb.jpg

 

tylko się nie śmiejcie z "systemu wieszania" ..... musiałem coś wykombinować żeby podudzia z kurczaka jakoś uwędzić... więc poszły na haki do ryb  :facepalm: i jeszcze do tego dowiesiłem podwiązane udka żeby zminimalizować miejsce.... cóż taka "sytuacja" :)

 

No niestety miejsca do peklowania indyka - brak... więc trzeba robić na raty..... dziś indyk pójdzie w solankę i przed długim weekendem powinny być już gotowy....

Swoją droga jak ja "tęsknię" za zimą.... spokojnie można było w pojemnikach peklować na balkonie, lub w altanie.... a teraz trzeba się użerać z lodówką..... ehhh 

Chyba muszę się rozejrzeć za jakąś porządną witrynką.... tylko gdzie ja ją w mojej piwnicy wcisnę......  :rolleyes:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421986
Udostępnij na innych stronach

Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków....

Jak powiedział, tak zrobił ;)

 

Arko, nieźle zadymiłeś w weekend :) Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok :thumbsup:

 

Pierwsze wędzenie ....

 

attachicon.gifDSC_0230.JPG

 

Bardzo smacznie :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421988
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok

 

Śmiem w to wątpić... sam jak zaczniesz wędzić to zobaczysz w jak iście astronomicznym tempie domowe wyroby wyparowują z lodówki :thumbsup: 

Ale dzięki za miłe słowo!

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421991
Udostępnij na innych stronach

Arku tylko gratulować  :clap:  :clap:  :clap: . Każdy swój wolny czas spędza tak jak lubi, Ty lubisz go spędzać w swojej pięknej altance przy wędzarni i za to ci chwała. Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny :thumbsup: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421996
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny  

 

Dziękuję Radku za słowa uznania.... pochwała z Twoich ust to najlepsza nagroda!! :)  :clap:   

 

 

 

To wstaw tą witrynkę do altany przyda się do chłodzenia innych ciekawych przybytków   
 

 

W altanie jest już specjalnie do "takich" celów wstawiona lodóweczka w schowku pod grillem......  :w00t:   :devil: więc wszystko pomyślane  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422002
Udostępnij na innych stronach

 

 

najlepsza nagroda

Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem  :D  :yes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422005
Udostępnij na innych stronach

Arko, no wiadomo, że one wyroby to Kiełbaśnikowy klasztor Shaolin :)

Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi :)

---------

Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność...

Może pomyśl nad "drzwiczkami skrzynkowymi". Deflektorem skierujesz strumień dymu i temp w stronę "skrzynki drzwiowej"...

Zmieniać będziesz drzwiczki/skrzynka tylko do wędzenia (większego)...można uzyskać 4/6 patyków więcej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422006
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem   

 

Całkowicie się z Tobą zgadzam.... uśmiech synka jak wcina domowe wyroby wynagradza wszystkie spędzone przy wędzarni godziny :thumbsup: 

 

 

 

Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi

 

wychodzi, wychodzi.... najczęściej z lodówki wychodzi...w pierwszej kolejności :laugh:  :facepalm: 

 

 

 

Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność...

 

Pomysł to i zacny  ale obawiam się o sposób mocowania ewentualne podpory takiej dodatkowej komory..... będzie trzeba pomyśleć.....  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422009
Udostępnij na innych stronach

Arko to Ci da max około 20 kg wędzonek plus...

Żadne to wyzwanie dla Kombajnowych zawiasów :)

Ostatecznie można dla pewności jakimś patykiem podeprzeć "ze śkosa"  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422018
Udostępnij na innych stronach

Arku jaką masz pojemność wsadu w kg. twojej wędzarni?

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.