Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę...:facepalm:

A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli >:)

Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417335
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 272
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wędzarnia zawsze na początku jest za duża a potem się kurczy i robi się za mała, dlatego mam już 3 wędzarnie i czuję że to nie koniec  :D  :D .

 

DOBRE  :D  :clap:   Ja nie mam pierwszej ale lada chwila się to zmieni.

 

Oj Radku.... Ty mnie nie martw!! Przecież wiesz ile czasu budowaliśmy naszą altankę... :facepalm:

A tak na poważnie... To i tak jakiegoś większego kombinatu nie mogłem stawiać bo by sąsiedzi by do mnie z widłami przyszli > :)

Ale po raz kolejny....przyznaję Wam racje.... Zbudowałem stanowczo za małą wędzarnię :-)

 

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km :D  :D  :tongue: 

Ja na szczęście mam ten problem mniejszy bo mam sporą działkę a okoliczni sąsiedzi palą w piecach więc mój dym będzie że tak można powiedzieć ekologiczny w przeciwieństwie do ich opalania domów. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417594
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km      

 

W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu.....

 

post-65335-0-82699800-1428039542_thumb.jpg

 

post-65335-0-37152300-1428039555_thumb.jpg

 

Więc zawsze są bardzo zadowoleni  ;)

Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego :hmm: 

Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend :facepalm:  :w00t:  

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417874
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No to BiS-y.... ostatnia relacja z przygotowań przedświątecznych pod kryptonimem "Wielkanoc 2015"......

 

Na warsztat poszła kiełbasa biała.... oraz dokończenie etapu 3 czyli szyneczki....

 

Szyneczki jak szyneczki.... klasyczne kuleczki lub myszki.... jak zwał tak zwał 

 

Tutaj w wędzarni.... 9 sztuk...

 

post-65335-0-55608000-1428042592_thumb.jpg

 

Ale prawdziwa zabawa zaczęła się przy białej kiełbasie..... muszę się przyznać że to było pierwsze podejście do białej i na warsztat poszło 28 kg  :facepalm:

Jeżeli chodzi o recepturę to wybór padł na 16-stkę z małą modyfikacją.... otóż podczas rozważania przypraw "za mało mi" było majeranku i czosnku więc zwiększyłem ich wartość o 1/4 ... co się później okazało był to strzał w 10  :thumbsup:

 

Jako elementy składowe poszła szynka, łopatka ( jako II wp bo "klasycznej" nie mieli... szał przedświąteczny i mięso w Selgrosie idzie "na tony"....trochę się wkurzyłem bo drożej  :mad:  ale za to gotowy wyrób wynagrodził większą cenę mięska!) oraz wołowa II...

 

Tutaj gotowy farsz.....

 

post-65335-0-64542700-1428043123_thumb.jpg

 

Najgorsze było to wszystko dobrze wymieszać.....całe szczęście że przyprawy wymieszałem najpierw z wołowiną a czosnek wyblendowałem w odrobinie wody.... bo jeżeli miał bym te przyprawy mieszać w całej masie... to bym chyba do tej pory mieszał  :facepalm: Ale i tak nie było łatwo..... jak ja w tamtym momencie marzyłem o mieszałce.... nawet sobie tego nie wyobrażacie....  :rolleyes:

 

Następnie poszło nadziewanie w jelita 28-30 ..... oczywiście pierwsze nadziane jelito od razu poszło w wodę do parzenia.... do testów organoleptycznych.......wynik:  :frantics:  :w00t:

 

i efekt nadziewania....

 

post-65335-0-18773900-1428043363_thumb.jpg

 

oraz przekrój....

 

post-65335-0-47357700-1428043463_thumb.jpg

 

i efekt końcowy!!

 

post-65335-0-35284800-1428043490_thumb.jpg

 

a co najgorsze ( i najlepsze za razem) rozlazło się wszystko w mgnieniu oka..... i nawet z zapachu nic nie zostało  :tongue:

 

Cóż oficjalnie akcję "Wielkanoc 2015" uważam za zakończoną!! z sukcesem oczywiście!!

Po ogólnym zliczeniu etapów wyszło ponad 110 kg przerobionego mięsa w całej akcji....  :thumbsup:

Teraz muszę trochę od wędzenia odpocząć..... i cieszyć się wyrobami w święta :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem....... 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417883
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Arek to Ty żarty jesteś, tyle miecha zjeśc
 

 

Bo ja "duży chłopak" jestem  ;)  :tongue:

 

Toćtoszok !   Wesołych Świąt

 

To nie szok... to 4 tygodnie roboty po pracy + weekendy.... niestety sam....  :facepalm:  

 

Tobie również Wesołych Świąt jak i również Wszystkim pozostałym BiS-om!!

 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417928
Udostępnij na innych stronach

 

Jakbyś sąsiadów obdarował co jakiś czas takimi specjałami to myślę że sami kazali by Ci dymić na całą okolicę w okręgu 2 km      

 

W każde święta przygotowuje "paczki" dla najbliższych sąsiadów......w takim wydaniu.....

 

attachicon.gifDSC_1884.JPG

 

attachicon.gifDSC_1883.JPG

 

Więc zawsze są bardzo zadowoleni  ;)

Jednak zabudowa szeregowa domostw skutecznie utrudnia mi zbudowanie większego kombinatu wędzarniczego :hmm:

Cóż moja mała lecz pojemna wędzarnia po prostu jest częściej używana..... np. 4 razy w weekend :facepalm:  :w00t:  

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

 

 

Mieć takiego sąsiada, bezcenne !!!!!  :frantics:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-417936
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y!!

 

Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków....

 

Na ten weekend zaplanowane były:

 

- wędzone pstrągi

- ćwiartki tylne, nogi z kuraka

- pierś z indyka w formie szyneczki.....

 

Cóż niestety trochę przeliczyłem możliwości peklowania niestety....  :facepalm:  bo przy 36 pstrągach i 40 kg drobiu to moja lodówka techniczna i domowa zapełniły się pojemnikami i myślałem że żonka mnie z kuchni wyrzuci  :devil:

 

Tak więc pstrągi poszły na pierwszy rzut....

 

post-65335-0-13733700-1430114146_thumb.jpg

 

oraz mały "delikates" w formie kawioru z pstrąga białego..... jest przy tym roboty ale za to jaki smak......

 

post-65335-0-16636300-1430114211_thumb.jpg

 

Niestety nie mam zrobionych zdjęć z pierwszej partii bo ciepłe pstrągi mi z kijów znikały....  :rolleyes:

 

Na następny dzień poszły kuraki i reszta rybek... tutaj w fazie przygotowania i ociekania....

 

post-65335-0-84419300-1430114303_thumb.jpg

 

Pierwsze wędzenie ....

 

post-65335-0-88819800-1430114348_thumb.jpg

 

oraz drugie w wędzarni.... 

 

post-65335-0-15773800-1430114392_thumb.jpg

 

tylko się nie śmiejcie z "systemu wieszania" ..... musiałem coś wykombinować żeby podudzia z kurczaka jakoś uwędzić... więc poszły na haki do ryb  :facepalm: i jeszcze do tego dowiesiłem podwiązane udka żeby zminimalizować miejsce.... cóż taka "sytuacja" :)

 

No niestety miejsca do peklowania indyka - brak... więc trzeba robić na raty..... dziś indyk pójdzie w solankę i przed długim weekendem powinny być już gotowy....

Swoją droga jak ja "tęsknię" za zimą.... spokojnie można było w pojemnikach peklować na balkonie, lub w altanie.... a teraz trzeba się użerać z lodówką..... ehhh 

Chyba muszę się rozejrzeć za jakąś porządną witrynką.... tylko gdzie ja ją w mojej piwnicy wcisnę......  :rolleyes:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421986
Udostępnij na innych stronach

Jako że czas poświąteczny a przed majówkowy to trzeba było uzupełnić zapasy lżejszych smakołyków....

Jak powiedział, tak zrobił ;)

 

Arko, nieźle zadymiłeś w weekend :) Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok :thumbsup:

 

Pierwsze wędzenie ....

 

attachicon.gifDSC_0230.JPG

 

Bardzo smacznie :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421988
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Podejrzewam, że Twoje jedno wędzenie starczyłoby mi na rok

 

Śmiem w to wątpić... sam jak zaczniesz wędzić to zobaczysz w jak iście astronomicznym tempie domowe wyroby wyparowują z lodówki :thumbsup: 

Ale dzięki za miłe słowo!

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421991
Udostępnij na innych stronach

Arku tylko gratulować  :clap:  :clap:  :clap: . Każdy swój wolny czas spędza tak jak lubi, Ty lubisz go spędzać w swojej pięknej altance przy wędzarni i za to ci chwała. Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny :thumbsup: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-421996
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Robisz to co lubisz i jesteś w tym świetny  

 

Dziękuję Radku za słowa uznania.... pochwała z Twoich ust to najlepsza nagroda!! :)  :clap:   

 

 

 

To wstaw tą witrynkę do altany przyda się do chłodzenia innych ciekawych przybytków   
 

 

W altanie jest już specjalnie do "takich" celów wstawiona lodóweczka w schowku pod grillem......  :w00t:   :devil: więc wszystko pomyślane  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422002
Udostępnij na innych stronach

 

 

najlepsza nagroda

Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem  :D  :yes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422005
Udostępnij na innych stronach

Arko, no wiadomo, że one wyroby to Kiełbaśnikowy klasztor Shaolin :)

Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi :)

---------

Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność...

Może pomyśl nad "drzwiczkami skrzynkowymi". Deflektorem skierujesz strumień dymu i temp w stronę "skrzynki drzwiowej"...

Zmieniać będziesz drzwiczki/skrzynka tylko do wędzenia (większego)...można uzyskać 4/6 patyków więcej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422006
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Arku myślę że najlepszą nagrodą dla ciebie jest uznanie rodziny i znajomych dla przysmaków które tworzysz i które cieszą ich podniebienia a ilości które robisz są na to najlepszym dowodem   

 

Całkowicie się z Tobą zgadzam.... uśmiech synka jak wcina domowe wyroby wynagradza wszystkie spędzone przy wędzarni godziny :thumbsup: 

 

 

 

Widać zaangażowanie i chęć, najważniejsze, że wychodzi

 

wychodzi, wychodzi.... najczęściej z lodówki wychodzi...w pierwszej kolejności :laugh:  :facepalm: 

 

 

 

Tak mi przyszło do łba ws powiększenia kabiny w Twojej wędzarynce- wiesz większy lusseirosss i wydajność...

 

Pomysł to i zacny  ale obawiam się o sposób mocowania ewentualne podpory takiej dodatkowej komory..... będzie trzeba pomyśleć.....  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422009
Udostępnij na innych stronach

Arko to Ci da max około 20 kg wędzonek plus...

Żadne to wyzwanie dla Kombajnowych zawiasów :)

Ostatecznie można dla pewności jakimś patykiem podeprzeć "ze śkosa"  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422018
Udostępnij na innych stronach

Arku jaką masz pojemność wsadu w kg. twojej wędzarni?

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422054
Udostępnij na innych stronach

tak z ciekawości bo tak sobie myślę że jak zwiększysz komorę wędzarni to weekend może okazać się za krótki   :D  :D  :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422115
Udostępnij na innych stronach

tak z ciekawości bo tak sobie myślę że jak zwiększysz komorę wędzarni to weekend może okazać się za krótki   :D  :D  :D .

 

Dałby radę, dajcie mu tylko większą komorę !!!  :angel:  :devil:  Chyba że przerobi za namową ziezielony  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-422118
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witaj kumie. :D

Przeglądnąłem cały Twój kącik i od samego początku jedziesz ostro z barem. :clap: :clap:

 

Wyroby piękne i w ogromnej ilości. Co najbardziej mi się spodobało to porządek i oprawa graficzna gotowych wyrobów. Te karteczki ładnie wydrukowane i umieszczone w woreczkach i idealnie dobrany font do napisów. :clap: :clap:

A czary słodyczy przelało to zdjęcie z 10% alc. piwem :w00t: :w00t:   Muszę napić się tego piwa! :frantics:


post-72541-0-95152800-1440413114_thumb.jpg

 

Muszę dodać Twój kącik do obserwowanych bo naprawdę dzieją się tu nieziemskie klimaty. :laugh:

 

Pozdrawiam.
Dawid. :thumbsup:
 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-440727
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Oj trochę przesadzasz... nie jest to nic szczególnego  ;)

Ale bardzo dziękuję za miłe słowo.... to zawsze motywuje do działania  :)

 

Co do wyrobów... fakt było tego "trochę", jednak sezon letni z uwagi na małą przestrzeń chłodniczą musiała niestety odbić się na ilości wyrobów... jednak już powoli zabieram się z powrotem do roboty  :devil:

 

 

Co najbardziej mi się spodobało to porządek i oprawa graficzna gotowych wyrobów. Te karteczki ładnie wydrukowane i umieszczone w woreczkach i idealnie dobrany font do napisów.

 

 

 

No nie od dziś wiadomo, że je się również oczami i finalny produkt nie dość że musi smakować to również musi wyglądać.... a pakowarka próżniowa potrafi na prawdę w tym pomóc  :thumbsup:

 

 

A czary słodyczy przelało to zdjęcie z 10% alc. piwem    Muszę napić się tego piwa!

 

 

Szczerze POLECAM... jest to moim zdaniem jak na razie dla mnie piwo nr 1!! Nie jest to trunek do tego aby się "zniszczyć" ale właśnie takie piwko które się pije wieczorkiem  jedno, może dwa dla smaku, aromatu.... i do tego oczywiście w odpowiednim naczyniu.....

 

post-65335-0-00876600-1440414751_thumb.jpg

 

kwintesencja smaku!!

Dla chcących posmakować wszystkich polecam taki zestawik....

 

post-65335-0-40116000-1440414810.jpg

 

Na prawdę warto!!  :thumbsup:

 

Jeszcze raz dzięki za dobre słowo i zapraszam do czytania jak będę wrzucał coś nowego  :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-440729
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dzięki za dobre słowo i zapraszam do czytania jak będę wrzucał coś nowego

Nie za maco ;) Masz to jak w banku. :thumbsup:

 

Co do piwa, mój namba łan to GUINNESS. Namba tu  to MURPHYS

Jeśli piłeś Guinnessa to jak porównasz te dwa piwa? Mam na myśli piwo Komes

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/6/#findComment-440731
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.