Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przez Polskę od dawna przelewa się fala a raczej tsunami hejtu i komuś najwyraźniej przeszkadzały te recenzje. Wielu 'moralizatorom' te filmiki jawiły się jako propagowanie alkoholizmu. Gość pod wpływem nacisków postanowił nie nagrywać już więcej filmików.

https://www.youtube.com/watch?v=pPtHeUnJskI

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440919
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 272
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pewnie moherom kanał nie pasował

 

Bo jak nie ma porównania p. Komorowskiego do Hitlera to nie ma imprezy. :mad:

Albo może przeszkadzało miejsce nagrywania -  Ostrzyca Proboszczowicka.

Ale chyba tak naprawdę to chodziło o prawo w Polsce które zabrania reklamy napojów alkoholowych poza piwem.  Taki durny kraj i prawo.

sorki za off top ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440925
Udostępnij na innych stronach

Wszystko na ten temat

 

"Czynników było bowiem wiele, a ja nie mogę zdradzić żadnego z nich. Wiesiek również został poinstruowany i też nie odpowie, gdybyś próbował go wypytywać"

 

Czyli tak naprawdę nie wiadomo o co kaman i można tylko snuć domysły. :rolleyes:

 

Fanpage pana Wiesia https://www.facebook.com/Wszywka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440931
Udostępnij na innych stronach

można tylko snuć domysły.

Można, zwłaszcza czytając ten kawałek:

 

W pożegnalnym odcinku dużo mówiłeś o przekazaniu wpływów z reklam na YouTube i sprzedaży gadżetów. Wyglądało, jakbyś się tłumaczył...

 

- Bo ludzie często pytają, co Wiesiek z tego ma. Regularnie dostaje pieniądze z reklam. Zaznaczam jednak, że reklamy na YouTube wyłączyłem 16 lipca kiedy to opublikowałem film "Kopsnij Drina - Pożegnanie". Kasa z YT nadal jednak spływa za wcześniejsze reklamy. Ostatnia pula będzie we wrześniu i wtedy to się zakończy. W kolejnych miesiącach już Wiesiek nic nie będzie dostawał. Ja obiecałem w filmie pożegnalnym że przekażę zgromadzone w ten sposób środki na fundacje walczącą z alkoholizmem, jednak przemyślałem sprawę i możliwe, że wesprę fundację pomagającą małym dzieciom. Moja część to będzie 6-7 tysięcy złotych.

 

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440947
Udostępnij na innych stronach

Dostałeś czkawki ????? Katarynka sie zacięła ?????

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440948
Udostępnij na innych stronach

Może lepiej wydzielić ten temat bo zaczyna się ostry off top w tak fajnym kąciku. Przyjdzie Arko i pogoni nam wszystkim kota. :laugh:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440951
Udostępnij na innych stronach

 

 

ślepyś?

Już nie. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-440968
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Cytować Lindy z "Psów" zamiaru nie mam, ale żebym po "imprezie" za dużo do sprzątania nie miał na następny dzień.... Bo bardzo tego nie lubię :P

Jedzta i pijta , a reszta to się zobaczy... ;)

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441016
Udostępnij na innych stronach

A nie mówiłem!  :laugh: 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441017
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie dziś idą również makrele.... od wczoraj się "kąpią" w solance.... DSC_00961.JPG dziś idą w dym :)


A własnie!  Pokaż no te rybki ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441070
Udostępnij na innych stronach

Jedzta i pijta , a reszta to się zobaczy... ;)

Arek, tak sobie trochę pogadaliśmy nie na temat (czasami trzeba) to do kosza te śmieci  :)

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441074
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Arek, tak sobie trochę pogadaliśmy nie na temat (czasami trzeba) to do kosza te śmieci 

 

 

Sprzątać za dużo nie ma co... dużego "syfu" nie zostawiliście   :tongue:  tak więc jak jest niech zostanie  :thumbsup:

 

 

A własnie!  Pokaż no te rybki

 

 

Ano właśnie... rybki były..... rewelacyjne..... ale foty z efektu finałowego nie mam :facepalm:  .... ale jakaś sztuka się ostała w lodówce więc będę mógł pstryknąć  :thumbsup:  

Ale za to mam fotki jak sobie obciekały.....

 

post-65335-0-89894700-1440573845_thumb.jpg

 

post-65335-0-99894400-1440573854_thumb.jpg

 

Osuszane 40 minut po obcieknięciu w dużym przepływie bez dymu w 60 stopniach, podpiekane następnie przez 15 minut w 90-100 stopniach a później wędzone 3h w 50 stopniach na samym buku... powiem szczerze że ... poezja!!

Jedyne co to następnym razem zmniejszę procentowo solankę bo "klasyczna" 10% jaką dawałem do pstrągów dla makreli jest "ciut" za mocna przy 12h solankowania..... spokojnie będzie wystarczyło 9% albo krócej trzymać.... bo były na prawdę nieznacznie ale trochę słone.... wiadomo rzecz gustu...

 

Do makrelki przygotowałem pieczywko czosnkowe oraz buteleczkę schłodzonego białego pół wytrawnego wina...... ehhh ale była rozpusta.....  :angel:

Smak makreli całkiem inny niż "sklepowe" .... znacznie mniej tłusta, mięso bardziej zwarte przypominające pstrąga.... ale po prostu rewelacja!

Jak będę w domu i jeszcze żonka nie pochłonęła rybki to wrzucę fotkę 

 

A przy okazji wędzenia makreli zrobiłem sobie pierwszego "pilosowego testa"

 

post-65335-0-12338100-1440574375_thumb.jpg post-65335-0-78967600-1440574383_thumb.jpg

 

Oczywiście kąpiel w solance 12 h w 8%...

 

post-65335-0-30781200-1440574426_thumb.jpg

 

Następnie poszły w przyprawy.... 2 sztuki czubryca czerwona, 2 czubryca zielona i 2 sztuki "sute" .... z siatką się musiałem namęczyć trochę bo nie miałem "rury"... ale duża szklanka dała radę..... 

 

post-65335-0-30911700-1440574592_thumb.jpg

 

Serki oczywiście poszły do obsuszenia razem z rybkami, później wyjęte na czas podpiekania rybek i powróciły na dym na 3h wraz z makrelami...efekt.....

 

post-65335-0-20055700-1440574656_thumb.jpg

 

post-65335-0-60467700-1440574666_thumb.jpg

 

Test organoleptyczny..... duże zaskoczenie.... serki były testowane po nocy w lodówce .... bo wszyscy się makrelami napchali  :facepalm: ....

Kilka stwierdzeń po pierwszym teście:

 

- trochę za dużo przypraw dałem - serki były całe dokładnie "na grubo" oblepione i moim zdaniem trochę przeważały przyprawy w smaku, ale innym testerom to odpowiadało... następnym razem boków nie będę obkładał i sobie sprawdzę 

- konsystencja - zwarta i ścisła - z wierzchu coś a'la oscypek w środku bardziej kremowe

- temperatura - myślę że mógł bym im spokojnie temperaturę podnieść do 60-ciu by w całym przekroju były bardziej a'la oscypkowe... ale to następnym razem....

- zastanowię się również nad wykombinowaniem rusztu do wędzarni żeby serków nie wkładać w siatki.... będzie mi wygodniej i szybciej  ;)

 

Pierwszy "pilosowy test" za mną.... i na pewno nie ostatni..... co po niektórzy już się pytają ile mi takich serków wejdzie "na raz"  :facepalm: .... czuję że będzie to stały element wystroju wędzarni...  :devil: ... a na pewno do momentu jak swojego serka nie zrobię  :cool:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441101
Udostępnij na innych stronach

wykombinowaniem rusztu do wędzarni

 

Znalezione na jakimś złomie półki ze starej lodówki dają radę (takie metalowe - nie oblane plastikiem),

były trochę za duże, więc dociąłem je kątówką.

kładę je na kijach na których wieszam wędzonki i do boju

 

 

 

http://www.przeprowadzki-lodz.pl/porady/transport-lodowki-1.jpg

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441104
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Znalezione na jakimś złomie półki ze starej lodówki dają radę (takie metalowe - nie oblane plastikiem),

 

No właśnie.. zacny pomysł!! jednak znalezienie teraz takich nie oblanych plastikiem będzie graniczyło z cudem :facepalm: ... chyba że ze starego Polara... ale będę musiał się rozejrzeć  :thumbsup: 

Dzięki za "pomysła"  :clap:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441105
Udostępnij na innych stronach

 

 

mógł bym im spokojnie temperaturę podnieść do 60-ciu by w całym przekroju były bardziej a'la oscypkowe... ale to następnym razem.... - zastanowię się również nad wykombinowaniem rusztu do wędzarni żeby serków nie wkładać w siatki.... będzie mi wygodniej i szybciej 

 

Bardzo dobre wnioski  ;)

Ja używam kratki ze starego grilla, kratkę możesz położyć na kije  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441108
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

ognisko, palnik dekarski etc.

 

ehhh Ty to chłopie masz łeb na karku.....   :thumbsup:  :clap:

Jak znajdę w "politurze" to potraktuje je "ogniem piekielnym" i będzie jak znalazł  ;)   :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441110
Udostępnij na innych stronach

Arek. Serki w/g mnie są o wiele smaczniejsze jeżeli po wędzeniu zamkniesz próżniowo lub owiniesz folią spożywczą i na kilka dni do lodówki. Wędzę w siatce bo na kratce to mi się przyklejają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441115
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Serki w/g mnie są o wiele smaczniejsze jeżeli po wędzeniu zamkniesz próżniowo lub owiniesz folią spożywczą i na kilka dni do lodówki

 

Będę musiał spróbować tego "patentu"... ciekaw jestem czy konsystencja się zmieni na takie bardziej a'la oscypkowe.... spróbuję następnym razem :thumbsup:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441117
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy konsystencja się zmieni na takie bardziej a'la oscypkowe

 

Nie to nigdy nie będzie oscypek a "szybka smaczna alternatywa"  jak chcesz zmienić mocniej konsystencję to idź w dłuższe solankowanie i wyższą temperaturę ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441119
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Nie to nigdy nie będzie oscypek a "szybka smaczna alternatywa"  jak chcesz zmienić mocniej konsystencję to idź w dłuższe solankowanie i wyższą temperaturę
 

 

No właśnie... dzięki Roger.... właśnie o coś w tym stylu mi chodziło!!

Następne serki właśnie tak potraktuję  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-441120
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y...

 

Dawno nic nie wrzucałem do mojego kącika ale to nie znaczy że nic się nie dzieje  :thumbsup:

Ostatnio "ruszyła" machina w kolejnym jesiennym sezonie.... więc powstało trochę kabanosów i kiełbasy polskiej... bo familja już mi żyć nie dawała   :devil:

 

post-65335-0-15540700-1447152372_thumb.jpg

 

post-65335-0-16079800-1447152400_thumb.jpg

 

a wcześniej troszkę czegoś na kanapki....

 

post-65335-0-11586500-1447152457_thumb.jpg

 

post-65335-0-48961600-1447152540_thumb.jpg

 

post-65335-0-56664200-1447152557_thumb.jpg

 

tak więc coś się dzieje.... a pogoda po woli pozwala na "rozpięcie skrzydeł" i powolne przygotowania do okresu świątecznego....  :devil:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-455596
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio "ruszyła" machina w kolejnym jesiennym sezonie.... więc powstało trochę kabanosów i kiełbasy polskiej...

 

Milczenie wyraża więcej niż tysiąc słów http://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gif  :clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Kamil_1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/8/#findComment-455644
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.