Skocz do zawartości

szybkie peklowanie mięsa na kiełbasę - ile peklosoli?


Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale mam mało czasu - jutro tato "odpala" wędzarkę, wiec chciałem zrobić pierwszą w życiu kiełbasę,

 

Mam 5 kg miesa (3 kg łopatki, 1,5 schabu , 0,5 podgardla)

 

wszystko wykrajałem w "kęsy" , wyselekcjonowałem.

 

Natarłem godzinę temu przyprawami i peklosolą - ma przeleżeć 24h w lodówce.

 

I tutaj pytanie

 

znalazłem przepis wg którego użyłem 120g peklosoli/5kg miesa

 

wg tabeli z naszego forum - 100g peklosoli/5kg miesa.

 

 

a wg mojego Taty, który kiełbasy robi od  kilku lat to przerażająca ilość.

 

Tata stosuje 160g/10 kg  zwykłej soli , nie pekluje, dodaje sól i przyprawy tuż przed zmieleniem i w ten sam dzień wędzi.

 

 

Boję się zepsuć 5kg miesa.

 

Co mam zrobić?

dokupić kilka kg miesa i wymieszać z tym zasypanym peklosolą? czy moze dawka jest dobra?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/
Udostępnij na innych stronach

...w kwestii (peklo)soli słuchać Taty...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

jumbo

 

Mam wypłukać to co zrobiłem , czy lepiej dokupić 3 kg i wymieszać z tym co mam?

 

Tata mówi że stosuje nawet 120g/10kg  i jest ok i mówi żebym dokupił 5kg

 

tylko że nie pekluje, stosuje sól kuchenną - czy to ma znaczenie?

Dokup chłopie 2,5kg mięsa - wymieszaj z tym zapeklowanym i będzie dobrze. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Widać ,że tato podpieka kiełbasy bardziej niż wędzi (jak 120 gr. jest dobrze to ma niezłą temperaturę w wędzarni i oczywiście ubytki.

...słoność pozostaje ta sama , peklo pozwala mięsu się wybarwić na różowo i delikatnie zmienia smak na peklowniczy..

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

 

 

a może zrób wg siebie, t

 

 wieloś75, czy Ty uważasz ,że dawka peklosoli , którą zastosował simpusik1 jest OK bo tego dotyczy przede wszystkim dyskusja czy słuchać taty czy nie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

simplusik1 posłuchaj rady kolegi pis67  , dokup 2,5 kg mięsa , zrób kiełbase i wróć do czytania  do czego służy peklosól i dlaczego ją stosujemy , wtedy wyrobisz sobie zdanie wlasne , zdecydujesz czy bedziesz stosował sól czy peklosól , jak  czytam poprzednie wpisy to jestem pewien ze masz mętlik w głowie ,  dawka 120g peklosoli  na 5 kg mięsa będzie stanowczo za duża .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Masa przepisów w internecie i nie tylko podaje ilośc peklosoli w przedziale 18-21 gr/kg i tak początkowo zrobiłem zaczynając od 18 gr/kg

Według mnie:

1. Ta ilośc okazała się za duża (stosuję 15-16 gr/kg farszu kiełbasy) i chyba tato ma rację

2. Sama peklosól daje wyczuwalny przeze mnie posmak (dlatego peklosól mieszam z solą  pół/pół)

 

Tak więc przyjmując moje proporcie i Tw taty musisz dokupić 2,5 kg mięsa

Pozdrawiam

  • 8 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.