simplusik1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 witam Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale mam mało czasu - jutro tato "odpala" wędzarkę, wiec chciałem zrobić pierwszą w życiu kiełbasę, Mam 5 kg miesa (3 kg łopatki, 1,5 schabu , 0,5 podgardla) wszystko wykrajałem w "kęsy" , wyselekcjonowałem. Natarłem godzinę temu przyprawami i peklosolą - ma przeleżeć 24h w lodówce. I tutaj pytanie znalazłem przepis wg którego użyłem 120g peklosoli/5kg miesa wg tabeli z naszego forum - 100g peklosoli/5kg miesa. a wg mojego Taty, który kiełbasy robi od kilku lat to przerażająca ilość. Tata stosuje 160g/10 kg zwykłej soli , nie pekluje, dodaje sól i przyprawy tuż przed zmieleniem i w ten sam dzień wędzi. Boję się zepsuć 5kg miesa. Co mam zrobić?dokupić kilka kg miesa i wymieszać z tym zasypanym peklosolą? czy moze dawka jest dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ...w kwestii (peklo)soli słuchać Taty... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simplusik1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2014 jumbo Mam wypłukać to co zrobiłem , czy lepiej dokupić 3 kg i wymieszać z tym co mam? Tata mówi że stosuje nawet 120g/10kg i jest ok i mówi żebym dokupił 5kg tylko że nie pekluje, stosuje sól kuchenną - czy to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dokup chłopie 2,5kg mięsa - wymieszaj z tym zapeklowanym i będzie dobrze. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Widać ,że tato podpieka kiełbasy bardziej niż wędzi (jak 120 gr. jest dobrze to ma niezłą temperaturę w wędzarni i oczywiście ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ...słoność pozostaje ta sama , peklo pozwala mięsu się wybarwić na różowo i delikatnie zmienia smak na peklowniczy.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2014 a może zrób wg siebie, tato na pewno źle nie chce, mój tata robi też inaczej jak ja, ale pępowinę trzeba kiedyś odciąć Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2014 a może zrób wg siebie, t wieloś75, czy Ty uważasz ,że dawka peklosoli , którą zastosował simpusik1 jest OK bo tego dotyczy przede wszystkim dyskusja czy słuchać taty czy nie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2014 simplusik1 posłuchaj rady kolegi pis67 , dokup 2,5 kg mięsa , zrób kiełbase i wróć do czytania do czego służy peklosól i dlaczego ją stosujemy , wtedy wyrobisz sobie zdanie wlasne , zdecydujesz czy bedziesz stosował sól czy peklosól , jak czytam poprzednie wpisy to jestem pewien ze masz mętlik w głowie , dawka 120g peklosoli na 5 kg mięsa będzie stanowczo za duża .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lynx Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Masa przepisów w internecie i nie tylko podaje ilośc peklosoli w przedziale 18-21 gr/kg i tak początkowo zrobiłem zaczynając od 18 gr/kgWedług mnie:1. Ta ilośc okazała się za duża (stosuję 15-16 gr/kg farszu kiełbasy) i chyba tato ma rację2. Sama peklosól daje wyczuwalny przeze mnie posmak (dlatego peklosól mieszam z solą pół/pół) Tak więc przyjmując moje proporcie i Tw taty musisz dokupić 2,5 kg mięsaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-391245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lipca 2023 15-17 gr/kg peklosoli przy kiełbasach pieczonych, a przy parzonych 18 do 21 gr/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-844906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lipca 2023 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10750-szybkie-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-ile-peklosoli/#findComment-844952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.