Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zdjecia po parzeniu

post-46958-0-59336800-1419095656_thumb.jpg  post-46958-0-77134400-1419095674_thumb.jpg  post-46958-0-56557000-1419095695_thumb.jpg

post-46958-0-75855300-1419095713_thumb.jpg  post-46958-0-79363300-1419095731_thumb.jpg 

 

Mile widziane opinie

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-391988
Udostępnij na innych stronach

Widać, że troszkę pocisnołeś ogieńkiem widać to szczególnie na tej focie co mięsko trzymasz w ręku, wiesz ogólnie jest dobrze, oby tak dalej a w niedługim czasie w miszcze pójdziesz :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-392108
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj byl taki wiart u nas ze nie szlo opanowac ognia albo temp.w wedzarniku spadala albo od razu wyskakiwal ogien i temp.w gore...

Nastepnym razem bd dobrze mam nadzieje

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-392112
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj byl taki wiart u nas ze nie szlo opanowac ognia albo temp.w wedzarniku spadala albo od razu wyskakiwal ogien i temp.w gore...

To są właśnie blaski i cienie w życiu wędzorza

 

 

Nastepnym razem bd dobrze mam nadzieje

Z razu na raz będzie lepiej aż dojdziesz do takiego momentu, ze "a co mi tam wiatr"  :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-392119
Udostępnij na innych stronach

Marzy mi się taki kibelek jak tutaj mają niektórzy. Z paleniskiem bezpośrednim i komorą drewnianą,tylko skąd  na to kasę wytrzaskać hehe

Edytowane przez Kruszynka
Ortografia

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-392564
Udostępnij na innych stronach

Chłopie, co ty cudujesz???. Roger pokazał Ci jak i co zastosować. Dostałeś namiar na tani sterownik. Przecież to będzie sprzęt na parę lat, a tak na co dzień to beczkę chyba masz ??? Szkłem d...py nie wytrzesz, chociaż można na upartego.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-393659
Udostępnij na innych stronach

Ale chcę sobie zrobić drewnianą komore bez paleniska tylko grzałka i dymogenerator

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-393681
Udostępnij na innych stronach

No to rób, bo na pewno warto. Zarówno Roger, inni forumowi koledzy, i ja też, mamy również i takie wędzarnie. Tylko jeżeli pytasz publicznie o radę to korzystaj z tego co Ci doświadczeni koledzy przekazują  i radzą, albo rób i wdrażaj własne wynalazki, cudując i  robiąc z tego groch z kapustą, dla "wynalazców",takich jak Ty, więc korzystaj z udzielanych wskazówek i porad i wybieraj jak to się mówi potocznie, "albo rybki, albo akwarium". Identycznie postępowałeś w trakcie budowy swej pierwszej stacjonarnej beczkowej wędzarni, więc przemyśl sprawę.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-393684
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Koledzy,powiedzcie ile dajecie cukru na 1/kg farszu na kiełbase? Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-396959
Udostępnij na innych stronach

Cukier dodajemy do kiełbas podsuszanych lub dojrzewających, ja dodaję tyle ile zaleca receptura ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-396964
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kolejne dwa dni wędzenia za mną,wczoraj 8kg kiełbasy,dziś 4 schaby,2 boczki,teraz parzenie a jutro zdj przekrojów.

Wczoraj kiełbasa sie rozeszła po rodzinie wszycy zadowoleni i mówią żebym co miesiąc wedził hehe ,to cieszy jak komuś smakuje.

Najgorsze te ręczne mielenie miesa????

Wczorajsze wędzenie i parzenie kiełbasy,dzisiejsze parzenie schabów

post-46958-0-39746400-1421505599_thumb.jpg

post-46958-0-09596900-1421505672_thumb.jpg

post-46958-0-12350500-1421505697_thumb.jpg

Pozdawiam wszystkich????

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-397616
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj

Czym nabijałeś kiełbaskę?

I to jest właśnie to że amator hobbysta cieszy się z wyrobu.

Teraz tylko czytać i dążyć do doskonałości

A tok z humorem  :thumbsup: jak zbijesz kasiore na swoich wyrobach to i tak kupisz

profesionalny sprzęt

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401067
Udostępnij na innych stronach

Mam nadziewarke,i mięso się nie miażdży przy nadziewaniu.

1,5h w wędzarniku

post-46958-0-51455100-1422698239_thumb.jpg

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401091
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie skończone 15kg w beczce było ciężko ale zmieściłem na raz,teraz parzenie.

Oto efekty:

post-46958-0-75609800-1422712923_thumb.jpg

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401167
Udostępnij na innych stronach

Jest taka zasada, że kiełbasy surowe, ze względów bezpieczeństwa, powinno się robić na samej peklosoli, a najlepiej na mieszance soli i saletry.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401259
Udostępnij na innych stronach

Ja robie cały czas na peklosoli,a jaka by była różnica jak bym zrobł na samej soli?

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401353
Udostępnij na innych stronach

Sól nie gwarantuje bezpieczeństwa kiełbas surowych w przeciwieństwie do parzonych, czy pieczonych, gdzie występuje dodatkowa obróbka termiczna w postaci pieczenia lub parzenia. Poza tym, kiełbasy surowe muszą jakiś czas dojrzewać, co dodatkowo zwiększa zagrożenia, zaś kiełbasy parzonę przeznaczone są z zasady do szybkiego spożycia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-401354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.