Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Swoją drogą Bilu zastosowałeś bardzo "nowatorską" przykrywkę.....  :rolleyes: nie dali w komplecie od kociołka czy kupiłeś sam garnek i "stuningowałeś" go na kociołek za pomocą tej "przykrywki" ?

Ja mam kociołek Kinghoffa 7l emaliowany... i jestem wręcz zauroczony jego zastosowaniem i daniami z niego... a znajomi zawsze podczas organizacji jakiegokolwiek spotkania się pytają.... "a kociołek będzie"  :facepalm:  :w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438404
Udostępnij na innych stronach

:clap:  Bilu :thumbsup:  To są ''Nasze'' prawdziwe pieczone... ''pod dorniem'' jak mawiał mój Śp. Dziadek... My buraczka nie dawaliśmy , ale ogólnie wszystko tak samo :tongue::thumbsup::cool: Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438409
Udostępnij na innych stronach

Przykrywkę do garnka posiadam lecz o niebo lepsze pieczone wychodzą przykryte darniem gdyż cały czas podczas pieczenia oddychają ,natomiast pod pokrywką się "gotują" ze względu nazbyt dużą szczelność.Jeszcze lepsze wychodzą z garnka glinianego :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438421
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie znałem takiego sposobu

 

https://www.youtube.com/watch?v=NCrlcDF1LnE 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438425
Udostępnij na innych stronach

Ten kociołek jest masakryczny :clap: :clap: :clap:


Przeglądnąłem wszystkie Twoje arcydzieła i naprawdę nie chude klimaty! Gratuluję wspaniałych wyrobów. :thumbsup::clap: :clap:

Pozdrawiam

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438432
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Prawdę mówiąc to mi by się wydawało że jaest za duży ogień w prezentowanym filmie, ale przy takiej "przykrywce" to może się nie przypali od dołu..... u mnie wygląda to tak....

 

post-65335-0-00577600-1439208297_thumb.jpg

 

klasycznie :)

Ale za to palenisko do grilla i kominka zostało "stuningowane" do kolejnej funkcji.... kociołkowanie  :thumbsup:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-438437
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

 

 

Moja pierwsza namiastka salcesonu.
Takich namiastek,bardzo mało ludzi robi na forum (przynajmniej mało się tymi wyrobami się chwali)Wygląda  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-448226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Winogrono z goździkami i laską wanilii zalane spirytusem

Możesz podać proporcje :) Mam sporo winogrona jeszcze na działce .. nawet przymrozki go nie zniszczyły, a pomysłów na jego przetworzenie już brak .. i czy ta laska musi być  dodana .. nie bardzo lubię wanilię.. a właściwie jej zapach.  ;)

 

 

natomiast listkówka się chłodzi i oczekuje na przyjęcie %

Aroniówka tak? z liśćmi wiśni ...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-450181
Udostępnij na innych stronach

Nalewka na ciemnych winogronach

 

1 kg.dojrzałych ciemnych winogron(najlepiej ogrodowych)

1l spirytusu 70% (można użyć mocniejszego)

0,5 kg cukru lub płynnego miodu wielokwiatowego (ja używam miodu)

5 - 6 goździków

pół laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

 

Winogrona umyć, obrać ze szypułek, zalać w słoju spirytusem, dodać goździki i wanilię. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 - 6 tygodni, co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zasypać cukrem (lub zalać miodem). Postawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszać, aby cukier (miód) się rozpuścił. Zlać syrop i wlać  do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 3 miesiące.

 

 Tak listkówka to aronie z liśćmi wiśni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-450189
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/3/#findComment-450190
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.