chłop z warmii Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Nie panikuj,zamrożenie nie zepsuło kapusty.Wyskrob ile Ci potrzeba i gotuj ten bigos. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 17 Grudnia 2009 U mnie chyba za ciepło bo cos się popsuła,powiedzcie jak przechowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 17 Grudnia 2009 bo cos się popsuła,powiedzcie jak przechowywać. Jak się popsuła to do kosza Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dobrze, że mam w dwoch gliniakach :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 17 Grudnia 2009 szuirad,a na jakiej podstawie mówisz o zepsuciu?Zapach,konsystencja? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zapach wcześniej było ok zajadałem sie dobrze że to końcówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przepłucz wodą i na bigos. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-92678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Z powodu braku na bieżące potrzeby ,dzisiaj wyjąłem z beczki część ukiszonej kapusty . Kapusta w tej chwili ma optymalne warunki do przechowywania +3st C i przechowuje się wyśmienicie . Na deskach które przyciskają kapustę w beczce było trochę białego nalotu , jednak nie było problemu z umyciem . Kapusta przepyszna , obdarowałem najbliższych i również to potwierdzili . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-95593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 tradycyjnie :grin: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-119875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Biały nalot nie oznacza nic złego,a w zasadzie jest nieodłącznym elementem podczas kiszenia. I po zapachu naprawde ciężko stwierdzić czy się zepsuła,lepiej odrobinę spróbować i będziemy czuć różnicę. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-121219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 lepiej odrobinę spróbować i będziemy czuć różnicę Od stycznia pewnie Andrzej nieraz ją próbował, a napewno już zapomnieł jak smakowała :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-121227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Od stycznia pewnie Andrzej nieraz ją próbował, a napewno już zapomnieł jak smakowała :grin: Właśnie , była znakomita , Już jej dawno nie ma :sad: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-121243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 5 Września 2010 ja też już robiłem niedawno i wyszła :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: po 3 dniach do słoiczka i do lodówki a jutro będę robił pierożki z kapustą i grzybkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 7 Września 2010 po 4 tygodniach kiszenia jakby ciut twarda Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 7 Września 2010 Chyba jeszcze za wczesnie na kiszenie ?Kapusta jest ,,za mloda"na kiszenie ale dobra na bigos :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 8 Września 2010 Kapusta jest ,,za mloda"na kiszenie ale dobra na bigosJest tak jak piszesz. Jak się ma zdrowe zęby to da się pogryść :wink: Będzie dobry bigosik :thumbsup: Chciałem po prostu wybróbować nowy dobytek. I muszę powiedzieć że z zakwaszeniem nie ma problemu, żadnej pleśni ani białego osadu który trzeba zciągać. Dotąd kwasiłem w beczce plastykowej, różnie bywało :mellow: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 8 Września 2010 Kapusta jest ,,za mloda"na kiszenie ale dobra na bigosJest tak jak piszesz. Jak się ma zdrowe zęby to da się pogryść :wink: Będzie dobry bigosik :thumbsup: Chciałem po prostu wybróbować nowy dobytek. I muszę powiedzieć że z zakwaszeniem nie ma problemu, żadnej pleśni ani białego osadu który trzeba zciągać. Dotąd kwasiłem w beczce plastykowej, różnie bywało :mellow: Darino rozwin ten temat :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 8 Września 2010 na kiszenie na zimę jest jeszcze za wcześnie Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 8 Września 2010 Darino rozwin ten tematkupiłem garnek 15l do kiszenia taki z ryną na wodę, kamieniami do obciażenia kiszonki i pokrywą i powiem że jak narazie to jestem bardzo zadowolony. Z kamionki raczej nie jest, chyba jakaś ceramika. Myślę że dynia jak i buraczki dają się łatwo zakisić. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 8 Września 2010 Zrobiłem niedawno próbę - ok. 2 kg, ale raczej słabiutko to wypadło trzeba czekać jak kapucha "dojrzeje" Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-123521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 14 Września 2010 Jako, że sezon kiszenia kapusty zbliża sie nieubłaganie to mam pytanie w związku z szatkowaniem; dodychczas robiłem to ręcznie-nożem, teraz zamierzam ukisić więcej i dlatego szukam sprzętu - sztakownicy.Popatrzcie - co wybrać ? wymiary podobne, ale czy taki "sprzęt" napewno pomoże szatkować. Docelowo ok. 45 - 50 kg. http://allegro.pl/szatkownica-do-kapusty-z-szuflada-super-cena-i1221192081.html lub http://allegro.pl/szatkownica-do-kapusty-drewniana-duza-z-szuflada-i1214829249.html... a może macie inne propozycje ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-124440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 Września 2010 . a może macie inne propozycje ? Myślę że na tym sprzęcie trochę się napracujesz . Jednak jest to lepiej niż nożem kroić 50kg . Ja 100kg szatkuję na zdecydowanie większym sprzęcie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-124443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 14 Września 2010 To chyba ta sama szatkownica tyle, że inna cena i inny sprzedający. moja mama ma taką i zawsze szatkuje dużo ( całą wannę dużą) i jak do tej pory jest zadowolona więc ja polecam Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-124444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 14 Września 2010 . a może macie inne propozycje ? Myślę że na tym sprzęcie trochę się napracujesz . Jednak jest to lepiej niż nożem kroić 50kg . Ja 100kg szatkuję na zdecydowanie większym sprzęcie . Pozdrawiam Poprzednie krojenie nożem doprowadziło do niezłego bałaganu w domu i trwało ... ... oprócz tego kapusta była o "różnej gradacji", choc to nam specjalnie nie przeszkadzało. Teraz chce do tego podejść bardziej fachowo :wink: Dzięki... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-124450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 14 Września 2010 .. a może macie inne propozycje ? Ja miałem taką szatkownicę ale oddałem ją czem prędzej. Problemy są przynajmniej trzy: - duże główki trzeba dzielić na cztery by się zmieściły, potem przy szatkowaniu taka ćwiartka nie jest spójna, liście się rozłażą - żle sie szatkuje koncówki główki. Trzeba uważać na palce i jak wyżej, rozłażą się liście. - przy intensywnym używaniu zapychają się prowadnice kapustą i dochodzi dodatkowe nierównamierne tarcie. Mi się udało znaleźć na wsi taką ręczną, na korbę i to co ciąłem wcześniej dwa popołudnia teraz zajmuje mi ok 30 min. Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/12/#findComment-124467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.