Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiszenie kapusty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1070 odpowiedzi w tym temacie

#1061 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2019 - 14:36

Jasne. ;)



#1062 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 20 lis 2019 - 22:34

Do kiszonek wszelakich mniej kwaśnych 1,1-1,6 % soli , do tzw normalnych 1,5-2% soli dla mnie słone zaczynają sie od2,2% soli wzwyż , Ale to tylko moje subiektywne doświadczenia

#1063 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lis 2019 - 07:35

Muskusiu, jak pisałem, po wielokrotnych próbach jakie zdążyłem w swym dosyć długim żywocie wykonać, dodaję obecnie 25 gram, a czasami nawet 30 gramów soli kamiennej niejodowanej "Kłodawskiej", na jeden kilogram poszatkowanej masy. Kiszonka wychodzi taka jaka mi osobiście odpowiada i smakuje. Cała ta kiszonka warzywna to mój autorski przepis. Niektórzy dokonali w niej zmian, i dodali jeszcze nawet czerwonego buraka, ale ja osobiście wolę bez, bo jej smak jest wspaniały, a sama gotowa już kiszonka prezentuje się pięknie, kolorowo i apetycznie, wywołując tym samym niepohamowaną chęć konsumpcji :D.  Proszę więc podchodzić do receptury z właściwą w takich przypadkach "rezerwą", gdyż jest jak w tym starym przysłowiu, co to "Jeden lubi synową, a drugi teściową"  :D  Życzę Smacznego :D.

Pozdrawiam.

 

post-49725-0-06174700-1449837114_thumb.j

 

post-49725-0-40344200-1449837128_thumb.j


Użytkownik sverige2 edytował ten post 21 lis 2019 - 08:00


#1064 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 21 lis 2019 - 08:20

Kiszonka wychodzi taka jaka mi osobiście odpowiada i smakuje. Cała ta kiszonka warzywna to mój autorski przepis.
:thumbsup: I OK. Podajesz swój przepis :clap: - ja go nie kwestinuje , w żaden sposób. Podałem tylko własne doświadczenia z solą i słonością jaka mi odpowiada odnośnie kiszonek. osobiście daje zwykle 1,7- 2 % soli niejodowanej. Moje doświadczenie mówi ,że dość trudno kisi się same mocno zielone np. czysty szpinak , jarmuż. -ale przy zachowaniu czystości  daje się. 

#1065 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2124 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 21 lis 2019 - 08:39

Na portalu ogrodowym jeden gostek kisi wszystko nawet cytryny!

Swego czasu kisiłem jajka - ale to nie moje smaki.



#1066 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lis 2019 - 08:42

Racja Maskusiu, ale wg. tego co mnie wychodzi, to kiszonka ze zbyt małą ilością soli, taka właśnie 20 gram na 1 kg. w efekcie końcowym jest  jak dla mnie zbyt kwaśna, a za mało słona, i w swej konsystencji taka kapucha raczej do robienia bigosu. Pisałem o tym wcześniej, być może przegapiłeś :D. Mnie natomiast smakuje ten jej wyraziście chrupiący, surówkowy charakter, o który w tym przypadku ewidentnie chodzi. Jednak jak już pisałem, to sprawa smaku i gust, a każdy dostosuje już sobie sam ten drobny detal :D. Ważne aby smakowało  :D Pozdrawiam.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 21 lis 2019 - 08:42


#1067 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 21 lis 2019 - 08:42

nawet cytryny!
Nic nowego dałem nawet fotorelację z kiszenia cytryn 

#1068 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lis 2019 - 08:51

Na portalu ogrodowym jeden gostek kisi wszystko nawet cytryny!

Swego czasu kisiłem jajka - ale to nie moje smaki.

 

Moje też nie :D. Zrobiłem raz, i nie będzie powtórki :D.



#1069 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2248 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 lis 2019 - 11:02

Swego czasu kisiłem jajka

Ja zmieniłem slipki na bokserki :laugh:

Papcio przepraszam :facepalm:



#1070 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2124 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 21 lis 2019 - 18:14

:) Uważaj Wróbelku by Ci skrzydełko nie uszkodziło się! :D :D :D

 

Mam sąsiada, który nazywa się Wróbel, jak miał złamaną rękę to tak z nim witaliśmy się jak przyjeżdżał na działkę. Nadal przyjeżdża bo żona nie chce mieszkać na wsi :D


Użytkownik Papcio edytował ten post 21 lis 2019 - 18:29


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1071 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2019 - 11:05

Jako że rozkręciła się mała dyskusja dot. kwaszenia "kapuchy", to naszło mnie aby zrobić tak na świeżo jakąś niewielką ilość takiej "warzywno owocowej kiszonki". W zapasach przywiezionych z kraju miałem jeszcze taką zgrabną główeczkę "cukrówki", zawsze przywożę sobie kilka główek kapusty, pysznej, słodziutkiej i kruchutkiej białej cukrowej, bo Szwecji nie do kupienia. Kapusta jaką tu można nabyć daje kiszonki smakowo nawet OK, ale są one bardzo, ale, to bardzo twarde :D . Kiszonki robione z "białej cukrowej", są przepyszne, kruchutkie i wspaniale chrupiące, sam smak po prostu, aż chce się je jeść :D. Przedstawiam więc mały opis całego procesu, wraz z niewielką fotorelacją. Myślę że nikomu nie sprawi trudności wykonanie tego "cymesu kapuściano-warzywno-owocowego" :D . Pozdrawiam.

 

Użyty surowiec to :

 

1 główka kapusty 1,25 kg.

4 papryki świeże

3 spore jabłka

3 marchewki

2 pietruszki korzeniowe

1/2 główki selera

 

Szatkowanie wykonywane malakserem domowym, zarówno kapusta, jak i warzywa i jabłka.

Kapusta szatkowana na cienkiej tarczy tnącej

Marchewka na drobnych oczkach jarzynowych

Jabłka seler, i pietruszka na drobnych oczkach do jarzyn

 

Gotowa waga całego poszatkowanego surowca wyniosła równiutko 3,00 kg.

Do tego zużyłem 75 g. soli "Kłodawskiej" nie jodowanej. (tylko takiej używam do wszystkiego)

Sórowiec po wymieszaniu z solą odstawiony na 1 godzinę aby puścił sok, a następnie przełożony do słoja, ubity, dociśnięty plastikowym krążkiem, na którym została postawiona 1 litrowa butelka z wodą celem docisku. Gotowy zestaw powędrował tradycyjnie do kuchennej szafki pod zlewozmywakiem :D . Soku jak widać na fotkach powstała podczas ubijania taka ilość że swobodnie zakrywa całą kiszonkę blokując dostęp powietrza. Za 3 dni będzie przekładany do słoików, podam wtedy ile powstało soku :D . Tak oto w skrócie to wszystko wygląda :

 

 

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych