Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szczególnie latem   :facepalm:​  -  kol. AndyAndy  jest bez  wątpienia  fachowcem w tej dziedzinie, ale nie jest  ..... :rolleyes: 

......  "Merlinem" .photo-41005.jpg?_r=0    :D:frantics::D

Edytowane przez sverige2

Szczególnie latem

Może chodzi o szwedzkie lato? :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Może chodzi o szwedzkie lato?

Nawet tam  byłby z tym problem :D  - no może .....  :rolleyes: ..... w płn. części   :angel:   : 

Klimat w Szwecji

Klimat w Szwecji jest umiarkowany, prąd północnoatlantycki (Golfsztrom) ma duży wpływ na klimat kraju i czyni go o wiele łagodniejszym niż mogłoby się wydawać patrząc na położenie Szwecji w północnej części Europy. Średnia temperatura w lipcu to +15° do 17°C na południu kraju, do +10° do 11°C w północnej części kraju, gdzie lato jest krótkie i chłodne. Na północy zimy są mroźne i surowe, a średnia temperatura dochodzi do -14°C, co ciekawe na południu kraju średnia temperatura w styczniu to +1°C.

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.

Dla tego też biore pod uwagę dymogenerator.  Która konstrukcja jest teraz na topie? Borniak?  kolegi Roger? Czy cóś innego ? ( zbliżyłem się tym pytaniem do innego tematu :) )

Edytowane przez rademar

Nie wiem czy Roger  jeszcze robi dymogeneratory, ale jak tak to  byłoby najlepsze rozwiązanie, bo po opisaniu przez Ciebie rodzaju i  wymiarów  wędzarni pewnie  dostosowałby go  do Twoich  potrzeb.

Pozdrawiam Wirus.

Dla tego też biore pod uwagę dymogenerator.  Która konstrukcja jest teraz na topie? Borniak?  kolegi Roger? Czy cóś innego ? ( zbliżyłem się tym pytaniem do innego tematu :) )

Borniak nie daje możliwości wędzenia na zimno.

Borniak nie daje możliwości wędzenia na zimno.

A to mnie zaskoczyłeś. Mam wrażenie, że jest wielu zadowolonych uzytkowników Borniaka, którzy wcale nie zrezygnowali z wędzenia na zimno. Chyba jedną z podstawowych zalet generatorów dymu jest bezproblemowe wedzenie na zimno (?).

najbardziej się obawiam w palenisku bezpośrednim problemów z uzyskaniem niskiej temp. w komorze.

Hmmm problem odwieczny i było o tym już tyle razy, że szkoda nawet gadać :(  

Ale OK tak naprawdę przy zimnym wędzeniu nie ma najmniejszego znaczenia jaką masz wędzarnię bezpośrednią czy kanałową czy jaki generator dymu, jeśli w lecie na zewnątrz jest temperatura 30st a dodatkowo na wędzarnię świeci słoneczko to wewnątrz komory masz jak nic 40-45st czyli lekką rączką 20 za dużo ...

Cudów nie ma nie da się tego dobrze zrobić latem bez alpejskich kombinacji ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

A to mnie zaskoczyłeś. Mam wrażenie, że jest wielu zadowolonych uzytkowników Borniaka, którzy wcale nie zrezygnowali z wędzenia na zimno. Chyba jedną z podstawowych zalet generatorów dymu jest bezproblemowe wedzenie na zimno (?).

Jeżeli już koniecznie interesuje Cię Borniak i zimne w nim wędzenie, to musisz zakupić  dodatkowo w taką oto przystawkę oraz rurę "spiro" łączącą przystawkę z komorą. http://grillcenter.pl/product-pol-711-Przystawka-do-zimnego-wedzenia-ZW-01-do-wedzarni-BORNIAK.html

Skoro juz Cie "mam"

Hahaha dobre dawno się tak nie uśmiałem  .. ja nigdzie nie "wybyłem"  byłem / jestem i mam nadzieję długo jeszcze będę a "ma mnie" moja osobista ŁP ... ;)

PS

Tak - zdarza mi się ale on nie spełni Twoich wymagań z tego co widzę  ;)

Robert
601353601

ale on nie spełni Twoich wymagań z tego co widzę  

Spełni ..... na pewno  :rolleyes:  w razie czego ja  photo-41005.jpg?_r=0    "Merlin"   :D   używając :

alpejskich kombinacji

pomogę  :thumbsup: .

I nie żartuję tutaj -  mam na to swoje sposoby :angel:  . 

Pozdrawiam Wirus.

mam na to swoje sposoby  . 

;) nie wątpię - tak jak większość z nas co w dalszym ciągu nie zmienia Piotrze faktu, że to "kombinowanie" ;)  

Robert
601353601

co w dalszym ciągu nie zmienia Piotrze faktu, że to "kombinowanie"  

A  to  prawda :thumbsup:   , ale myślę, że Rademarowi    raczej nie chodzi o alpejskie  kombinacje w  niesprzyjających letnich warunkach, a o to żeby jego wędzarnia była jak najbardziej  sprawna w  polskich zmiennych warunkach atmosferycznych. 

A do tego właśnie najlepszy jest taki "kombajn" z dymogeneratorem lub dodatkowym  kanałem.

A  pokazana wyżej rura w "przystawce" to też  przecież nic innego jak właśnie (tak znienawidzony przez niektórych) kanał :D .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.

PS

Tak - zdarza mi się ale on nie spełni Twoich wymagań z tego co widzę   ;)

A to czemu ? Wciąż jestem otwarty na koncepcje i sugestie.

Edytowane przez rademar
A pokazana wyżej rura w "przystawce" to też przecież nic innego jak właśnie (tak znienawidzony przez niektórych) kanał

Konstrukcyjnie rzecz biorąc to może faktycznie jest to kanał, ale nieszkodliwy, bo niemający wpływu na parametry spalania zrębek w DG.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Jak dobrze, że czasami na forum wrzucane są wartościowe opracowania: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artykuły-warte-przeczytania/page-12#entry394236

Jaka szkoda, że tak mało osób je czyta i dalej powielane na forum są nieprawdziwe informacje... :(

Nie wiem o których informacjach piszesz ... :( 

Opracowanie jest bardzo ciekawe to prawda ale niezmiernie mało szczegółów i danych dotyczących preparatów dymu wędzarniczego i tych sposobów "wędzenia" - "uszlachetniania" wyrobów ... Sporo natomiast rzeczowych danych dotyczących procesu spalania i szkodliwych składników dymu ;)

Robert
601353601

@roger, chodzi o informacje dotyczące tematu w którym piszemy: "Palenisko bezpośrednie, a boczne". W cytowanej publikacji są zawarte wnioski na podstawie konkretnych badań zawartości WWA. A tutaj dalej niektórzy ciągną temat większej "szkodliwości" jednego rozwiązania nad drugim... :facepalm:

OK wiem o co kaman .... sory "pozajączkowałem" się Witku w dwóch tematach a czytam z "doskoku" ;)

Robert
601353601

• 6 lat później...
A ja widziałem wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim bez stropu ale za to rusz z wyłożonymi kamieniami na nim . Co o tym myślicie?

A ja widziałem wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim bez stropu ale za to rusz z wyłożonymi kamieniami na nim . Co o tym myślicie?

Zbyszku wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim nie ma żadnego stropu np.: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14680-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/

To co widziałeś to była zapewne wędzarnia z paleniskiem pośrednim (był strop tylko zrobiony z kamienia). Nie wiem dokładnie bo nie wstawiłeś żadnej fotki.

No a resztę wiedzy o wędzarniach znajdziesz w całym tym dziale. Miłego czytania ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216