Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

mapa II Rzeczpospolitej dołączona do kiełbasy załatwiła by sprawę..

Bingo :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396571
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No głównie polską, ale można też chyba coś innego spróbować. Prawda?

Jumbo wcale nie jestem nastawiony hedonistycznie.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396572
Udostępnij na innych stronach

@akmis978,

Jeżeli spojrzysz na mapę II Rzeczpospolitej to możesz stwierdzić z 80% pewnością, że robione na terenie obecnej Ukrainy kiełbasy są na naszym forum znane.

Zastanów się zatem nad kiełbasą chłopską, jak podpowiadał @roger

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396574
Udostępnij na innych stronach

:) dość ,,pitolenia,, robimy kiełbasy :)

 

Kiełbasa robiona tylko z szynki i słoniny tu nie będzie przepisu tylko opis.

 

Szynka pokrojona na kawałki około 4x4cm,słonina na paski o grubości 5mm,mięso pekluję mieszanką peklującą 70 %soli grubej, 30% peklosoli od tego dodaję gorczycę,pieprz,ziele,jałowiec,rozmaryn (tłuczone w moździerzu) daję 18g na 1kg mięsa, słoninę pokrojoną na paski też oprószam mieszaną i przykrywam mięso ,odstawiam do lodówki na 6-7 dni.

 

Lepsze kawałki szynki kroje na około 1x1cm,lekko tłuste mielę na szarpaku,tłuste i słoninę na 5,przed wyrabianiem jeszcze doprawiam;majeranek,cząber,czosnek,cukier i te same przyprawy co do peklowania.

 

Wyrabiam najpierw krojone,potem mielone na szarpaku i tu dolewam trochę wody na końcu tłuste i tez trochę wody, resztę to już znacie :) napychanie w jelita, wędzenie to już każdy robi jak umie. :)

 

post-41869-0-50920500-1421093953_thumb.jpgpost-41869-0-43442100-1421093966_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396577
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.