EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 12 Stycznia 2015 mapa II Rzeczpospolitej dołączona do kiełbasy załatwiła by sprawę.. Bingo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) No głównie polską, ale można też chyba coś innego spróbować. Prawda?Jumbo wcale nie jestem nastawiony hedonistycznie. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Stycznia 2015 @akmis978,Jeżeli spojrzysz na mapę II Rzeczpospolitej to możesz stwierdzić z 80% pewnością, że robione na terenie obecnej Ukrainy kiełbasy są na naszym forum znane.Zastanów się zatem nad kiełbasą chłopską, jak podpowiadał @roger. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jeszcze się zastanowię, ale mało czasu zostało, a dziś zapeklowałem mięso na doktorską jeszcze raz. Taka dobra wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 12 Stycznia 2015 dość ,,pitolenia,, robimy kiełbasy Kiełbasa robiona tylko z szynki i słoniny tu nie będzie przepisu tylko opis. Szynka pokrojona na kawałki około 4x4cm,słonina na paski o grubości 5mm,mięso pekluję mieszanką peklującą 70 %soli grubej, 30% peklosoli od tego dodaję gorczycę,pieprz,ziele,jałowiec,rozmaryn (tłuczone w moździerzu) daję 18g na 1kg mięsa, słoninę pokrojoną na paski też oprószam mieszaną i przykrywam mięso ,odstawiam do lodówki na 6-7 dni. Lepsze kawałki szynki kroje na około 1x1cm,lekko tłuste mielę na szarpaku,tłuste i słoninę na 5,przed wyrabianiem jeszcze doprawiam;majeranek,cząber,czosnek,cukier i te same przyprawy co do peklowania. Wyrabiam najpierw krojone,potem mielone na szarpaku i tu dolewam trochę wody na końcu tłuste i tez trochę wody, resztę to już znacie napychanie w jelita, wędzenie to już każdy robi jak umie. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Oj,ja coś czuje,że w tym wędzeniu i dojrzewaniu to nie jak kto umie tylko przysłowiowe pół sukcesu albo i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-396593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.